
Just den här bilden är tagen den 30 maj 2012 på Kindstugatan fram mot Brända Tomten. Alla andra bilder i inlägget är tagna den 20 september 2014.

Erik Palmstedts vackra brunn och hästkastanjerna vid Tyska Brunnsplan.
Staden, Stadsholmen, Staden Mellan Broarna, Gamla Stan!
Stockholms äldsta medeltida kärna har haft flera olika namn under årens lopp och det var först 1980 som stadsdelen officiellt bytte namn från Staden Mellan Broarna till Gamla Stan, som den sedan början av 1900-talet verkar ha kallats av stockholmarna.
Stockholm är byggt på öar och kallas ibland för ´´Nordens Venedig´´ och om man bortser från City så är vår huvudstad en mycket grön storstad. Det ser man särskilt tydligt när man flyger över, eller bläddrar i böcker där bilderna är tagna från luften. I Gamla Stan ligger de medeltida kvartern tätt och lämnar inte mycket plats fär grönska, men det finns några undantag.
Den mest kända ´´förgröningen...´´ av Gamla Stan är kvarteret Cepheus vid Köpmangatan, Kindstugatan och Svartmangatan, där gårdshusen revs under en stor sanering/renovering som pågick från 1934 till 1979, utförd av Samfundet Sankt Erik. Gården är Gamla Stans enda större park kan man säga, men den är inte öppen för allmänheten. På 80-talet utförde vårt familjeföretag Norrtälje Trädgårdsservice en del jobb här inne och jag har nu blivit lovad av Samfundet att få komma in och fotografera.
På en mindre öppen kilformad plats där Själagårdsgatan och Kindstugatan möts, ligger Brända Tomten. Här låg tidigare ett hus som förstördes av en brand redan 1728 och har av olika anledningar inte bebyggts igen. Platsen nämns 1760 som Brända Tomten och fungerade som en vändplats i den trånga staden. Idag står en stor stolt hästkastanj och bildar ett grönt tak över platsen, där sedan 2011 bageri/café/lunchrestaurang ´´Under Kastanjen´´ ligger och som blivit ett favoritställe när jag vandrar i Gamla Stan. De öppnar 8 vardagar och 9 under helger och har öppet till - sent, som det står på hemsidan. Här kastar sig vildvinet mellan husen tvärs över Själagårdsgatan och skapar verkligen ett grönt rum inne i ett av Stockholms allra äldsta kvarter.
Fortsätter man Själagårdsgatan åt väster, kommer man fram till Tyska Brunnsplan, som är en öppen plats där brandförsvarets häst en gång i tiden skulle kunna vända och där Erik Palmstedts vackra brunn har haft sin plats sedan 1785. Två ståtliga hästkastanjer gör det här till ännu ett grönt rum i den den gamla staden. Tyvärr används platsen som parkering åt ett par bilar, vilket jag tycker är mycket märkligt.
Vid Tyska Stallplan ligger Storkyrkoskolan vars gård bildar gräns mot Prästgatan med en rad stora lindar med högt uppstammade kronor. På gården finns även häggträd och en stor hästkastanj.
En annan plats som blivit öppen i gränderna är Bollhustäppan invid slottsbacken och Finska kyrkan. Här låg på sedan 1600-talet ett hus för bollspel och som på 1700-talet användes till teater. Den öppna platsen tillkom på 1960-talet då elverkstationshuset från slutet av 1800-talet revs. Ett stort vackert valnötsträd pryder tomten här vid Trädgårdsgatan. En avlång damm omgärdas av växter och jag tycker väldigt mycket om den här platsen där valnötsträdet mjukar upp bland alla byggnader, som här har extra vackra fasadfärger.
Nedanför Sankt Göran och draken vid Köpmantorget finns ännu en grön plats vid Österlånggatan där stora avenbokar bildar ett grönt tak, där rådhusvin täcker muren upp på Sankt Göran och där fontäner plaskar så där lagom stilla. Caféerna och restaurangerna längs Österlånggatan har här en fin utsikt mot grönskan.
På Storkyrkans gård sträcker sig pyramidpopplar invid kyrktornet och en rad med hängaskar bildar lägre gröna tak. Inne på Tyska kyrkans gård finns en trädgård där hårt tuktade lindar utgör stommen, men där buskar och små gräsmattor ger grönska i alla nivåer. En stor rönn böjer sig över Svartmangatan och lyser nu med klasar av röda bär.
Vid Baggensgatan finns en öppen grön plats, där ännu en stor hästkastanj breder ut sin vackra krona. Det finns många stora hästkastanjer i Gamla Stan och jag hoppas att de får stå friska framöver när hot om att kastanjemalen nu sprider sig upp i landet. På den här gården finns mängder av buskar, bland annat buskpion och grönskan böjer sig vackert över staketet mot gränden.
Vid Gamla Stans tunnelbanestation finns en grön gård på Schönfeldts gränd, som vårt familjeföretag hade skötseln på under 1970-80-talet och där ett stort häggträd trängs mellan husen. Det trädet planterade vi någon gång på 80-talet. Grönskan finns kvar på gården, även om man efter senaste renoveringen kunde valt andra växter kan man tycka...
Varje liten grön kvist som tittar fram mellan medeltidshusen gör mig glad och jag ser fram mot att magnoliaträdet vid Norra Benickebrinken ska växa till sig och att klättrande vildvin och rådhusvin här och där i gränderna ska få fastighetsägarna att ´´offra´´ några av sina välputsade fasader, för att Gamla Stan har verkligen välskötta fasader idag. Det är nästan så att man blir glad när man ser en sliten fasad där tidens tand har skapat känsla och liv åt byggnaden.
Det här inlägget kan kompletteras om jag hittar mer grönska i Gamla Stan!

Tyska Stallplan.


Svartmangatan. Borta vid Tyska kyrkan sträcker sig rönnen ut över gränden.

Trädgårdsgatan fram mot Bollhustäppan där ett stort valnötsträd skapar grönska i gränden.

Bollhustäppan.

Under kastanjen vid Brända Tomten - Själagårdsgatan och Kindstugatan.

Själagårdsgatan mot Brända Tomten.


Österlånggatan nedanför Sankt Göran och drakens bronskopia från 1912 vid Köpmantorget.


Prinsessan.


Baggensgatan.

Jag fick idag nöja mig med att kika in på gården till kvarteret Cepheus - snart kommer jag att få besöka trädgården!

Schönfeldts gränd med häggträdet till höger.

Härliga Prästgatan!

Prästgatan.

Häggträdet sträcker sig mot en av få icke nyrenoverade fasader i Gamla Stan, här mittemot skolgården vid Prästgatan.

Min vandring gick sedan vidare förbi Strömmen där en fiskare prövade lyckan. Vidare bort mot Skeppsholmen där jag drack kaffe på vandrarhemmets uteservering innan jag fortsatte bort till Kastellholmens berg mot Grönan. Efter en stunds vila på utsiktsberget tog jag Djurgårdsfärjan över till Djurgården där jag vandrade bort mot Lejonslätten, tog ett par kokta med bröd vid ´´Visit Djurgården´´ innan jag gick Strandvägen in mot stan igen.


Sageska huset ligger inklämt mellan UD (Arvfurstens palats) och Rosenbad. Det är här som det är tänkt att nu Stefan Löfven ska bo...om han får ihop någon regering och blir stadsminister!

Blomsterlådorna på Gran Hotell. Jag vet inte riktigt vad jag ska säga...

Inne i gränderna i Djurgårdsstaden hade stockrosorna gjort sitt för i år, men jag hittade blommande bokharabinda!


Vid Lejonslätten mittemot Nordiska museet blommar det ordentligt och inte en gås i sikte idag!

På Nybroplan utanför Berzelii park visades en del av Katharina Grosses utomhusinstallation!

...och inne i Berzelii park togs det selfies!

...och inne i Strandvägens fina Carl Malmstensbutik...fanns min bok!