I juni fyller min blogg 10 år och jag har börjat blicka tillbaka och funderat lite hur den har förändrat mig som människa. Före 2005 var jag en ganska osocial och tillbakadragen person och även om jag än idag kan vara något av en ensamvarg i perioder, så tycker jag nu för tiden om att träffa både nya och gamla vänner. Jag skrev ett blogginlägg 2010 som hette ´´Sitta framför datorn´´ då det fanns de som tyckte att jag tillbringade mycket tid tillsammans med min blogg. Svaret från mig blev då att bloggen har fått mig att se många nya platser runt om i Sverige och Europa. Ibland blir även jag tveksam till hela Internet och vad som händer på webben, men i det här fallet har det inneburit att jag träffat många fantastiska människor. Nu blickar jag tillbaka och minns alla härliga möten. OBS - jag har endast använt bilder som redan finns på bloggen.

Det finns ingen tanke på ordningen av bilderna i det här blogginlägget, men eftersom det är Hannus födelsedag i skrivande stund, så startar jag med honom och med Viveka Ljungström, chefredaktör på Allt om Trädgård som gjorde det möjligt för mig att skriva min bok. Viveka blev min förläggare till boken om Stockholms gröna rum.
Om Hannu finns det mycket att säga. När jag såg honom på TV under Gunnels ´´Gröna rum´´ på 90-talet, for han vilt omkring med en handkamera och filmade blommor och pratade fort i sin trädgård på Kinnekulle. Jag satt där framför TV:n och bara stirrade och tänkte ´´vad är det som händer?´´ Så här har trädgård aldrig tidigare presenterats i TV. Ska det vara så här? Javisst! Precis så här ska det vara! För hur skulle trädgårds-Sverige se ut utan Hannu idag? Han sätter färg på branschen och har med all säkerhet hjälpt till att öka trädgårdsintresset här i landet. Trädgårdsinspiratör, författare, fotograf, matlagare, TV-personlighet och magiker, skriver Norstedt när de presenterar sin författare. Passande tycker jag. Hannu är grymt duktig och har en fantastisk vacker trädgård där stora perennplanteringar får växterna att väva samman till något som liknar blomsterängar. Exakt i min smak! Jag träffar Hannu några gånger om året, ibland när jag besöker Kinnekulle och ibland på något trädgårdsmässa och jag hoppas vi snart ses igen! Se här när det var sommarkalas 2011!
Viveka träffade jag första gången när Allt om Trädgård besökte Engsholms slott för en dagkonferens 2010, då Lena Israelsson föreläste i slottet. Viveka hade precis klivit över från redaktionschef till chefredaktör och jag vandrade runt med den trevliga redaktionen i parken. Det har blivit några små samarbeten med tidningen genom åren och efter en vintervandring runt Årstaviken med Viveka i början av 2012 så började tankarna gro, att jag skulle skriva en bok för AoT/Norstedts. Här ett gästblogginlägg av Viveka från vintervandringen. Vi hade några spännande möten där på Sveavägen och snart var plåtandet och skrivandet för boken igång. Viveka är en mycket duktig trädgårdsskribent och för att låna ett ord från Hannus beskrivning - trädgårdsinspiratör! Det har hänt mycket med tidningen sedan hon tog över rodret, bland annat anordnas trädgårdsresor runt om i världen och tidningen kommer alltid att finnas här hemma hos mig! Just nu i vår har även Vivekas och Karin Janrik bok kommit - ´´Trädgårdsform - vackrare trädgård med arkitektens verktyg´´.
Det är omöjligt att få med alla som jag mött under de här tio åren, vissa har jag inga bilder på och andra vill inte vara med på bild. Men ni finns alla där någonstans i minnenas sorl. Miras Mirakel, bloggaren som skriver så fantastiskt bra och har så intressanta inlägg och som använder kameran som det proffs hon är. Maria hjälpte mig när jag köpte min första systemkamera. Mariana och Börje som jag mötte första gången på Italien resan 2007 och som har en fantastisk trädgård i Österhaninge. Underbara Sanna och Stefan Åhs som lät mig låna deras vackra hus på Österlen då jag skrev boken 2012. Ulf Gråberg med sin barock-kolonilott i Tanto som fått ett dubbeluppslag av sin grymt vackra lilla trädgård i min bok. Jag brukar handla växter av Ulf som jobbar på Zetas trädgård. Ramona som följt mig på blogg och Facebook länge och som var den första som jag signerade boken åt. Lasse Krantz som jag träffar ibland på mässor och som i mitten av 80-talet var med att skapa det nya Rosendals trädgård på Djurgåden och som nu även gjort Ockelbo till en trädgårdsmetropol genom Wij Trädgårdar. Rosendals före detta trädgårdsmästare Antoine Bertholin som jag hade ett fint möte med 2012, han finns från och med i år i Tyresö slottspark. Söderkompisen Åsa med sin fina balkongodling. Calle Falkebo uppe i Luleå som skickade ner spännande brugmansia till mig och som är en grym trädgårdsfotograf. Han fixade även till bloggens nya header. Min barndomskompis Kalle i Grisslehamn som hittade min blogg 2008 och på så vis kunde vi träffa varandra igen efter 42 år. Rina som är från landets västra del, men som älskar vår huvudstad. Thomas som visar så vackra bilder i sin blogg så att man tappar andan, se här! Birgitta Palm Andersson med sin blogg Lilla B, som funnits med här på bloggen sedan början, men som jag tyvärr ännu inte träffat. Vår kända och duktiga trädgårdsprofil Gunnel Carlson som jag bara träffat som hastigast vid ett tillfälle och då jag undrade om hon tagit illa upp för att jag använt namnet på hennes program som gick i TV i nästan 10 år - när titeln på min bok blev ´´Stockholms gröna rum´´. Hon hade inte tagit illa upp! Sedan Katarina Nordlander slutade som trädgårdsmästare på Rosendal så känner jag ingen där ute längre, Tintin Jersild som är Rosendals VD har jag endast haft kontakt med i skrift - hoppas på ett möte i sommar!
Min kära dotter och jag har som tradition att åka på en fotbollsresa varje vår och då blir det även trädgårdsbesök, så hon har hängt med i många trädgårdar ute i Europa. Min syster Ingmarie har också vandrat i trädgårdar med mig och jag skulle kunna räkna upp mängder av vänliga, spännande och duktiga personer som jag haft kontakt med via blogg och Facebook och jag har säkert glömt att namnge någon av de jag mött där ute i trädgårdarna. Självklart har genom åren Ellinor, Katarina och Ingela betytt oerhört mycket för mig under alla vandringar i trädgårdar och i naturen. Ingela som har en förmåga att se det lilla, som att studera blommorna underifrån, eller att se skönheten i en mossbelagd sten. Jag hoppas att jag även i framtiden, under mina nu för tiden alltmer ensamma vandringar, få möjlighet att träffa både gamla och nya trädgårdskompisar nu när våren har kommit och vi har en hel sommar framför oss!

Under Allt om Trädgårds 20-årsfest på Slottsträdgården Ulriksdal, signerade Hannu Sarenström, André Strömstedt och jag våra böcker och på bilden diskuterar Peter Englander och jag italienska trädgårdar. En gång i tiden retade jag mig lite på Andrés gör-det-självinlägg i AoT, där han ständigt log brett och såg så där snygg och överlycklig ut. Nu för tiden när jag träffat honom ett antal gånger så har jag insett vilken fantastisk person han är och att jag tidigare bara var avundsjuk. Han är trevlig och oerhört duktig trädgårdsmänniska! Och ja, jag har bett om ursäkt för det där blogginlägget en gång i tiden, där jag avundsjukt och lite bittert skrev om Andrés leenden...!

Ett telefonsamtal 2012! -Hej det är Peter Englander, kan vi komma till din slottspark och göra ett pausinslag för TV-programmet Trädgårdstoppen? Visst, sa jag! TV-teamet kom ut till Engsholm strax före midsommar när jag i regnet höll på att klippa ner perenner i min Drömhörna och vi filmade några timmar. Peter är expert på Medelhavsträdgårdar, han ritar trädgårdar, han bygger växthus och orangerier, han är programledare i TV, han skriver böcker och jobbar vidare med vackra Apotekarens trädgård i Simrishamn. Den trädgården är ett litet mästerverk och det var Peter som renoverade den och har skapat ett eget paradis mitt i den lilla staden vid havet. Vi träffas då och då och om jag är en ganska lugn person så är Peter precis tvärtom! Man kan nästan ta på den energi som han utstrålar och han skulle nog kunna dra igång vilket trädgårdsprojekt som helst känns det som. Vi ses i Stockholm i sommar Peter!

Marina Rydberg hörde jag först på radio, då hon var trädgårdsexpert i Radio Stockholm under en tid. Senare kom vi att mötas på Prins Eugens Waldemarsudde där hon är trädgårdsmästare och det är alltid lika kul att stanna och prata en stund under mina Djurgårdsvandringar. Waldemarsudde ligger på en av Stockholms vackraste platser och det är en fröjd att besöka den välskötta och vackra trädgården. Det inte Marina vet om sommarblommor är nog inte värt att veta. Hon kan väldigt mycket annat också och nu kan hon även titulera sig som författare sedan boken ´´Trädgården vid Prins Eugens Waldemarsudde´´ som är en mycket intressant och fin bok som jag nog ska läsa för andra gången nu inför kommande sommar. Marina håller även intressanta föreläsningar i trädgården om hur vi ska bete oss med det som växer. Marina cyklar från Södermalm till jobbet på Djurgården och jag är ganska avundsjuk på den arbetsresan! Vi ses snart Marina när jag börjar mina Djurgårdsvandringar! Se ett möte här!

Växtexperten Folke Mattsson gav tips när Engsholms slotts planteringar vid hotellet anlades i slutet av 80-talet, långt innan jag började i parken och det finns fortfarande spår av hans idéer. När jag började på Engholms slott 1998 kändes det naturligt att handla växterna till parken på Zetas trädgård, som idag drivs av Folkes dotter Victoria Skoglund och jag har handlat mycket växter genom åren i den vackra plantbutiken i Huddinge. Victoria känner nog de flesta till vid det här laget, då hon ofta syns som trädgårdsinspiratör (nu kom det där ordet igen...) i TV4. När man besöker Zetas trädgård så ser man att allt, in i minsta detalj är uttänkt med god smak. Det här är ingen vanlig butik och vad jag förstår så är det Victoria som har ett så fint sinne för vackra kompositioner både när det gäller att dekorera butiken och att få hela trädgården att se vacker ut. Sedan vet jag också att den övriga personalen på Zetas är mycket duktiga! Jag träffar som hastigast Victoria på Zetas eller på någon trädgårdsmässa och snart är det dags igen att börja välja bland alla vackra perenner i hennes vackra plantbutik!

Om vi håller oss kvar i Victorias familj, så var hennes mamma Gunborg Mattsson tillsammans med Nina Bergström som då jobbade på Expressen, på besök i Engsholms slottspark. Nina tog bilder till ett reportage som senare kom i Expressen och Gunborg som tidigare jobbade på Zetas trädgård är mycket växtkunnig. Nina stötte jag ihop med på Stadsodlarfestivalen vid Fatbursparken i höstas och Gunborg som slutat på Zetas, håller jag Facebook-kontakt med...!

År 1990 gick jag på trädgårdsutbildning vid Säbyholm i Uppland samtidigt som jag rehabiliterade mitt opererade knä. Jag kunde alltså inte jobba i vår familjeföretag då. I min klass fanns en udda man som åt groddar till lunch! Det är alltid spännande med människor som sticker ut och skiljer sig från mängden och Gustav Mandelmann är verkligen en av dem. Åren gick och jag läste att Gustav och hans Marie hade köpt en gård på Österlen. 2008 besökte jag honom för första gången på deras underbart vackra plats vid Djupadal och nu senast förra året var vi där och såg hur trädgården och verksamheten hade växt. Det är verkligen ett paradis de har hittat och även om Gustav och Marie får jobba hårt, så tror jag att dom har hittat sin plats på jorden. Känner man sig lite nedstämt och låg, då ska man prata en stund med Gustav, som alltid är glad och har en otroligt positiv livssyn. Ni är mina idoler Gustav och Marie! Nästa gång jag kommer till Österlen så besöker jag er igen!

Marie Mandelmann är både trädgårdsmästare och en duktig konstnär!

Det är alltid lite högtidligt att träffa Karin Berglund. Hon är en av våra allra bästa trädgårdsboksförfattare och är lite av Sveriges trädgårdsdrottning. Jag minns ett inslag i ett TV-program då hon befann sig i den magiska trädgården Ninfa i Italien - som jag själv besökte 2007 - där hon berättade med sådan inlevelse om platsen att den för alltid sitter kvar i mitt minne. Vi har träffats några gånger på mässor och hon var även med på Allt om Trädgårds 20-årsfest hösten 2013 och när hon köpte min signerade bok, kändes det väldigt märkvärdigt. Hon känns verkligen som en god och trygg drottning i vår trädgårdsvärld!

Allt om Trädgårds redaktion på besök i Engsholms slottspark 2010 och många av dessa duktiga och trevliga trädgårdproffs träffar jag ibland i vimlet. Egentligen skulle Magnus Hagstedt ha en egen presentation, men jag hittade ingen bild på honom. Han är verkligen en trevlig person att möta på trädgårdsmässorna, alltid vänlig och tillmötesgående och jag tror att han har samma passion för sina hundar som för trädgård...! På bilden finns även Viveka Ljungström, Pernilla Lindqvist, Anna G. Tufvesson och Anna Lagerman.

På tal om drottningar så är väl Lena Israelsson vår grönsaksdrottning! Hon har skrivit grönsaksbibeln ´´Handbok för köksträdgården´´ som kommer i nya upplagor hela tiden och jag har den framför mig i lunchrummet på jobbet varje dag. Hon har även skrivit andra mycket bra trädgårdsböcker. Första gången som jag fanns med i en tidning var efter det att Lena som frilansade på DN, intervjuade mig om min trädgårdsblogg i Bergianska trädgården 2008, se här. Lena har kolonilott i norra Tanto, men av någon anledning så är hon aldrig där när jag vandrar förbi, men vi ses då och då på trädgårdsmässor och på skördemarknader. Vore jag bara lite mer intresserad av köksträdgårdsodling och grönsaker, så skulle jag lyssna ännu noggrannare på Lena som även är en viktig skribent vad gäller stadsodlartrenden, en trend som med all säkerhet kommer att fortsätta lång tid framöver.

2011 besökte jag Leif och Christina Fryle i deras vackra trädgård i Varberg. Här samlas det växter, ofta sällsynta och speciella träd, buskar och perenner, men på ett mycket vackert sätt och dammen invid huset är oerhört smakfullt och vackert anlagd. Christina är redaktör får tidningen ´´Trädgårdsamatören´´ och Fryle är även duktiga fotografer. Följer man det här strävsamma paret på Facebook så märker man att de reser mer än de flesta och då till platser där de kan se och fotografera växter i spännande och vacker natur.

År 2007 reste jag på ett sätt som jag aldrig trodde att jag skulle göra. Plötsligt befann jag mig i en grupp trädgårdsresenärer i Italien och i grupp såg vi trädgårdar som fullständigt knockade mig. Ninfa, Villa d´Este och Villa Lante var platser som jag drömt om att få se. Reseledare och ciceron var Maria ´´Titti´´ Engblom som har en fantastisk förmåga att planera, organisera och leda en grupp trädgårdsnördar. Jag kan verkligen rekommendera hennes företag Rosebud´s Tours om ni ska ut på trädgårdsresa! I augusti 2011 besökte jag Tittis och Tommys trädgård i Borlänge och jag blev djupt imponerad av det dom skapad. Här fanns mängder av rosor och clematis som växte tillsammans bildade ett vackert insynsskydd. Här finns även andra växter som smakfullt placerats innanför havet av rosor och clematis. Vi satt i lusthuset och åt en härlig lunch och nästa gång vill jag se när när rosorna blommar som mest i juli.

Georg Grundsten är vår nya trädgårdskändis i Sverige. Jag minns när han började på Hovdala slott och med all rätt kallade sig för slottsträdgårdsmästare och med vilken entusiasm han tog sig an sin slottspark. Under förra årets Nordiska trädgårdar skapade han en utställning som kommer stanna kvar i minnet länge. Med sina rostiga bilvrak som fylldes med odlingar, stack han verkligen ut. Jag mötte honom förra året vid sina vrak och han var verkligen så trevlig som jag trodde! Ibland när jag träffar alla dessa duktiga trädgårdsmänniskor kan jag bli lite avundsjuk på den kreativitet som fullständigt flödar. För att ge exempel på män som brinner för trädgård, så platsar Georg gott tillsammans med Hannu, André Strömqvist, Bosse Rappne och Peter Englander! Det kommande uppdraget för Georg blir att i sommar skapa en idéträdgård i kungafamiljens trädgård på Solliden.

Förra året blev det äntligen ett besök hos Eva och Johnny Kronvall i Skåne. Eva och jag har haft kontakt via bloggen under en lång tid och det var verkligen fint att få besöka Kronvalls i deras mycket vackra trädgård. Förutom att de med Eva som trädgårdsmästare, ha skapat denna fantastiska trädgård, så vet jag ingen som tar så proffsiga och underbart vackra fågelbilder som Eva. Det har blivit några utställningar så här långt, men jag väntar fortfarande på boken! Bilderna är något utöver de vanliga fågelbilder som man ser. Den fantastiska lunchen i växthuset, tackar jag ännu en gång för!

Lillebeth Nordqvist är en tidig följare av bloggen och hennes flytt från nordligare delar av landet, ner till Österlen gör vi lättare kan ses eftersom jag oftare reser söderut än norrut. Där på Österlen har hon skapat ett eget litet paradis. Trädgården är relativt nyanlagd men är redan fantastiskt vacker och jag ser på de träd och buskar som planterats att det kommer att bli ännu vackrare med tiden. På bilden syns jag, Lillebeth och Ingela.

Katarina Nordgren är en av de bloggvänner som hängt med nästan från början av bloggen och jag har besökt henne några gånger på hennes vackra kolonilott i Eriksdalslunden vid Årstaviken. Den allra mysigaste lilla stuga och en mjukt formad blommande trädgård, kan hon stolt njuta av. Katarina skriver även kokböcker åt Slottsträdgården Ulriksdal och den senaste heter ´´Bakat från Slottsträdgården Ulriksdal´´ och i veckan var hon med i TV hos Malou! Katarina och jag har en gemensam idol, nämligen Olle Adolphson!

När jag ibland kör fast då jag ska identifiera en växt så kontaktar jag alltid Lars Forslin, som bor ett vargtjut i från mig här i Bromma. Forslin sitter inne med enormt stor kunskap om trädgård och annat också för den delen. Det känns som om han kan allt! När min blogg som jag under några år hade hos Blogger, blev kapad och jag missade två års bloggande, var det han som på något märkligt sett genom RRS-flödet, räddade tillbaka all text. Helt otroligt! Lars arbetar idag som trädgårdslärare men han ritar även trädgårdar och är även en mycket duktig fotograf, vilket har resulterat i några utställningar. När jag ganska tippat ångrade trädgårdsvandringen för en pensionärsgrupp i Skansens trädgårdar i maj månad - ringde jag till Lars, som nu rycker in i stället för mig.

Jag kan inte säga att jag känner Bosse Rappne, men jag har träffat honom några gånger, som här när han byggde ett trädgårdsnäste vid en trädgårdsutställning i Ulriksdals slottspark 2010. Nästet hette ´´Doing the gardener...!´´
TV-kändisen Bosse är en av de där superenergiska trädgårdsföretagarna som jobbar väldigt mycket och han har gjort Slottsträdgården Ulriksdal till en fantastisk plats. Det är ett nöje att åka ut dit och beundra växthusen, plantbutiken och självplocksfälten. Trädgårdscaféet är lika bra som allt annat här!

Att odla och att välja rätt växter i en trädgård är en sak, men det allra viktigaste är att växternas rötter får växa i god och rätt trädgårdsjord. Hos Börje Remstam som har sin trädgård utanför Eskilstuna, finns det bara god jord. Här täckodlas det fullt ut och Börje menar att han komposterar direkt i växtbäddarna i stället för att lägga trädgårdsavfallet i högar, för att senare placera ut i trädgården. Allt han berättade den vid det här viktiga besöket i juni 2011, är så rätt och man kan ju undra varför det säljs så enormt många olika typer av jord och gödsel i alla de säckar som finna i plantshoppar, på byggmarknader och vid bensinmackarna, när det räcker med att återvinna trädgårdsavfallet. Jag fick en ordentlig lektion i jord och gödsel och här är det maskarna som är kungar och Börje har för länge sedan slutat att gräva i jorden. Grävandet stör mikrolivet i jorden.

Vad vore koloniträdgårdarna vid Årstaviken utan Kenneth Nilsson och hans vackra lilla trädgård i Södra Årstalundens koloniförening! Hans fantastiska kolonilott besöker jag alltid när jag vandrar runt Söder eller bara dräller omkring bland lotterna utefter Årstaviken. Jag vet inget blåregn i stockholmstrakten som är lika stort och vackert som det som klär in Kenneths hus och staket och det övriga vackra växterna i trädgården är valt med omsorg och tanke. Den högt belägna trädgården har den vackraste utsikten över Årstaviken och jag förstår att han vistas ofta här. Att Kenneth tillhör de där genuint duktiga trädgårdsmänniskorna, är självklart! Vi ses snart Kenneth!

Rosängen, smaka på det namnet! Att Långholmen mitt i Stockholm tillhör mina favoritplatser har jag väl tjatat tillräckligt om, men jag kan aldrig nog berätta om några av trädgårdarna på den här gröna ön. Just intill Västerbron har Kerstin anlagt sin fantastiska trädgård och av det som var en grusplan på 90-talet finns nu en av mina favoritplatser i Stockholm. Hon har fått låna den här marken av stadsförvaltningen på Södermalm och skapat en mycket vacker plats där först lökväxterna får mig att besöka trädgården, sedan när ängsblommor som förgätmigej hundkäx och akleja blommar. I juni-juli blommar här ungefär 100 olika sorters rosor och Kerstin vårdar dem ömt. Hon är en klok och beläst kvinna och rabblar utan svårigheter namnen på alla växter hon använder. Jag kommer förbi när dina vackra och spännande tulpaner börjar blomma! Kerstin skriver även den underbara bloggen ´´Storstadsnatur´´. Läs mer om Kerstins äng här och här!

En av de trädgårdar som jag öst mest beröm över här i Stockholm är Stora Henriksvik på Långholmen och jag vet nog ingen annanstans som kaffet och morotskakan smakar så gott som här. Trädgården ligger inbäddad av vacker grönska med Mälarens vatten och badstranden nedanför. Grönsaker och sommarblommor skapar en skön äng nedanför uteserveringen! Christina Trapp Bolund och Lasse Helgö driver idag verksamheten, men det är Christina som skapat den här trädgården som en malmgård från 1700-talet och som sköter den med varsam hand. Det här är ett av mina favoritcaféer på sommaren och jag träffar ofta Christina, som alltid har något att göra i trädgården. I maj när Stora Henriksvik öppnar igen, hänger jag på låset! Läs mer om platsen här!

En delvis flytande trädgård finner man om man vandrar längs Norr Mälarstrand. Tidigare låg här Strandcaféet som var ett enkelt sommarcafé där man kunde ta en kaffe och ett wienerbröd invid Mälarens strand. Nu mer ligger här Mälarpaviljongen som är både restaurang och café och där stora bryggor byggts ut i sjön. Här har trädgårdsmästare Kristina Björk skapat en helt fantastisk trädgård med både markplanteringar och stora planteringslådor och kärl. Kristina har en mycket god smak och vart jag än ser så tycker jag att det är vackert. Här växer grönsaker, örter, perenner och sommarblommor i vackra kompositioner och upplevelsen av maten, vinet, ölen eller drinken blir så mycket starkare med allt det vackra omkring. Snart vandrar jag förbi igen Kristina!

Dig känner jag igen från din blogg, ropade Mariana Vodovosoff när jag stod och fotograferade in mot Vintertullens koloniområde för några år sedan. Det var första gången som jag träffade Marina och hon visade sina odlingar på den vackra platsen i Vitabergsparken. Sedan har jag träffat henne på trädgårdsmässorna eftersom hon sitter med i juryn som väljer ut årets trädgårdsbok i Gartnersällskapet. Om jag nu får för mig att besöka Nordiska trädgårdar trots allt, ses vi igen Marina, annars i Vintertullen!

Ann Larås fick jag kontakt med första gången då jag läste hennes härlig bok om italienska trädgårdar. Hon bor här i Bromma och vi brukar ses på trädgårdsmässorna. Ann som även gav ut boken om engelska trädgårdar driver ett reseföretag som inriktar sig på trädgårdsresor - se här. Och när jag en gång blir en rik pensionär ska jag följa med på ännu en trädgårdsresa till Italien, eller kanske till England! Vi ses snart Ann! Bilden visar när vi var på kurs i Ericsbergs slottspark och vi hade lite roligt åt de lågt klippta ekhäckarna!

Vi har en del gemensamt Anita ´´Billan´´ Billfors och jag. För det första så var även hon en tidig trädgårdsbloggare. Hon skriver bloggen ´´Aurora Borealis´´ som dock verkar ligga i träda nu. Vi delar även musiksmak. Uffe Lundell, Neil Young och PJ Harvey! Billan är tillsammans med bloggaren Lilla B ivriga och grymt duktiga chiliodlare. Vi träffades till slut på Nordiska trädgårdar förra året och vi hade väldigt mycket roligare än vad det ser ut på bilden...

´´Glädjen med gröna fingrar´´ var rubriken på Janicke Henriksons artikel om mig i magasinet ´´Ljuva livet´´ 2010. Vi träffades första gången på Konditori Thelins på S:t Eriksgatan, där hon intervjuade mig. Janicke skriver bra och är en duktig trädgårdsfantast, det är bara att titta i hennes kolonilott vid Frescati, där jag föll för hennes backtimjangångar. Man går alltså på blommande backtimjan och hade jag haft ett bättre luktsinne så skulle jag ha känt doften! Jag blev bjuden på lunch i hennes trädgård i juni 2011, samtidigt som den svartvita flugsnapparen flög ut och in i holken bredvid.

Josephina Wesström Juhlin är en mycket duktig trädgårdsmästare och har sin plats vid vackra Lövstabruk i Uppland. Jag mötte henne första gången på Nordiska trädgårdar 2012 och hon tyckte absolut att jag skulle besöka hennes trädgård vid Lövstabruk, vilket jag även gjorde året därpå. Se här.

Lisa Kwasniewski har en dröm om att göra en TV-serie om Sveriges historiska trädgårdar och vi med många andra har Monty Don som idol! Vi träffades i Drottningholms slottspark 2013 och diskuterade hur en sådan serie skulle vara möjlig i svensk TV. Tills vidare så är Lisa producent i Odlings-TV på webben, som Jessica Lyon startade för några år sedan. Se här! Bilden är från stadsodlarfestivalen 2014 i Fatbursparken där Odlings-TV bland annat intervjuade Lena Israelsson.

På stadsodlarfestivalen träffade jag även Anna Lagerman som sålde frukt och grönsaker. Anna är nybliven ägare till en fantastisk kolonilott med hus, högt uppe vid Södra Årstalundens koloniområde. Anna jobbar på Allt om Trädgårds redaktion och är en kunnig trädgårdsodlare som kommer att göra sin kolonilott till en lite praktträdgård, tror jag.

Anita med sin fina blogg ´´De fyra blomsterhaven´´ är en av de som fanns med tidigt när bloggen var ung. På en konferens besökte Anita Engsholms slott och vi träffades vid min plantering ´´Drömhörnan´´ som i maj 2011 var nyanlagd. Jag fortsätter att följa Anitas blogg som bland annat innehåller fantastiska trädgårdsbilder från sin fina trädgård.

Claus Stubbergard har jag känt länge och vi har träffats vid några tillfällen, bland annat vandrade vi vid Hallamölla vattenfall på Österlen. Claus har även visat mig runt i Landskrona där han bodde en tid. Det var meningen att vi skulle ta båten över till Ven, men hårda vindar gjorde att vi stannade kvar i staden där Siw Malmqvist föddes. Bilden visar hur en proffsnaturvandrare ska var klädd! Vid det här tillfället hade han med sig en slottsträdgårdsmästare som kontrast var klädd för en Djurgårdsvandring. Claus är en fantastiskt duktig fotograf och har bland annat tagit bilder i Stockholm som jag tycker mycket om!
Om jag nu har glömt någon så beror det antingen på att jag mött så oerhört många trädgårds- och naturkompisar eller så beror det på min höga ålder! Om det skulle finnas något faktafel eller något som inte ska vara med här, hör av er då, så rättar jag till det
Nu ser jag fram mot fler härliga trädgårdsmöten!