Quantcast
Channel: Stockholms gröna rum
Viewing all 1153 articles
Browse latest View live

Vår och sommar i Engsholms slottspark 2015

$
0
0
Slånblomningen var extra magisk i år i slottsparken!
 
´´Min´´  utsiktsplats!
 
Det gamla orangeriet
 
Under mina 18 år i slottsparken så var det rokordmycket förgätmigej i slottsparken denna vår!
 
Den fantastiska Exochorda 'The Bride' 
 
I kaprifolens tid!
 
Frossa i pioner...
 
Vackra och pålitliga aklejor!
 
Vit brunnäva
 
Liten flocknäva
 
Aklejruta
 
Flammentanz och Rosa rugosa 'Ritausma' 
 
Astrantia major 'Ruby Cloude' 
 
 

Naturmorgon fyller 25 år!

$
0
0
 Engsholms slottspark
 
2015 inträffade/inträffar många viktiga jubileum!
 
I juni fyllde min blogg 10 år - se här! I samma månad firade jag 45 år som trädgårdsarbetare - se här! Engsholms lindallé, liksom Hammarby fotboll fyller 100 år och Sveriges Radio firar 90-års jubileum. Edith Piaf och Frank Sinatra skulle ha fyllt 100 år om de levt idag och Pippi Långstrump har nu levt tillsammans med oss i 70 år och kommer väl leva vidare långt in i framtiden!
 
Dessutom 25-årsjubilerar mitt favoritradioprogram Naturmorgon i P1. Jag har varit en trogen lyssnare under en lång tid, kanske att jag var med redan från början. Under åren har det i varje fall varit en angenäm vana att gå upp klockan sex på lördagsmorgnarna, äta frukost och lyssna på det direktsända programmet, där fältreportrar smugit omkring i naturen och rapporterat vad som händer och berättat om det mesta som finns att säga om naturen.
 
Jag ska erkänna att jag på senare år ibland har lyssnat på poden för att kunna få sova lite extra på helgmorgnarna. Med eller utan direktsändning, så är det ett helt underbart program och idag när jag lyssnade på jubileumsprogrammet ´´25 år på knappt två timmar´´  (på poden när jag klippte gräs) så hörde jag något fint som jag vill föreviga här på min blogg. Det kommer från ett program som sändes 1998 och det var Tomas Lindberg som just efter en nyhetssändning, så oerhört poetiskt och vackert berättade hur solen och vinden väcker vårt vackra land. Eftersom jag ägt flera båtar som haft sin plats i Gräddö hamn i Roslagen, kändes det lite extra fint att den lilla hamnen fanns med här:
 
Solen står nu över Gotland och skjuter hela kvastar av strålar mot öster.
Går genom diset över Kalmar sund, klättrar upp mot Småländska höglandet och kastar sig över till Vättern.
Leker lite med grantopparna i Tivedenskogarna, lyser upp Kinnekulle och Hornborgarsjön lyfts fram ur morgonmörkret.
Och så tonas morgonljuset bort i ett rosenfärgat moln över Tärnabyfjällen och därifrån kommer vinden och hon gör samma färd tillbaka söderut genom Indalsälvens ådal förbi Gästrikland utmed Arholma.
Vid Gräddö vänder hon och hälsar på de tomma sommarnöjena i Norrtäljeviken.
Tar ett extra varv runt kärnkraftverket i Forsmark, vänder ut mot havet igen, studsar mot Åland skräms av stiltjen i Mariehamn.
Rusar nu mot sydväst förbi Sandhamn, ut på havet igen där vinden möter en Ejderflock som nu ändrar riktning och flyger rakt över fyren på Landsort.
Pilsnabbt drar vinden in genom tallskogen på Gotska Sandön, drar med sig lite sand från den vandrande dynen, fortsätter in över Gotland, tumlar mot Tingstäde kyrka.
Gör en stilla kullerbytta tillsammans med en duvfjäder som far ut från klocktornet.
Fjäderns och vindens ringdans dör ut samtidigt som solen går i moln och duvfjädern lägger sig under en blommande sälg på ängen inte långt från träsket.
Det är naturmorgon i gröna rummet.
Klockorna i Tingstäde kyrka ringer.
 
Tomas Lindberg 1998
 
Några av de som nu hörs i Naturmorgon är från vänster i bild - Helena Söderlundh, Lasse Willén, Jenny Berntson Djurvall, Joacim Lindvall och Lisa Henkow.
 
 

Dagarna mörknar minut för minut.

$
0
0
 
 
Dagarna mörknar minut för minut.
Tänd våra ljus, det är nära till natten,
snart är den blommande sommaren slut.

Att navigera på bloggen

$
0
0
Jag har många gånger fått frågan vart olika blogginlägg tagit vägen - om jag tar bort dem efter en tid. Därför tänkte jag berätta hur man navigerar här på bloggen! Bloggar och vanlig hemsidor skiljer sig ju en hel del i uppbyggnad och eftersom bloggar hela tiden uppdateras och har ett fortlöpande flöde, så blir ju äldre inlägg inte synliga på sidan. 
  •  Alla 3 243 blogginlägg och alla 21 464 bilder sedan juni 2005 finns kvar här på bloggen! 
  • ´´Sök i bloggen´´ är som att googla i min blogg och där kan man alltså söka på ord eller meningar från alla inläggen. Testa att söka på ert namn om ni någon gång kommenterat på bloggen...! Precis som på vanliga googlesök går det även att bildsöka.
  • Ett annat sätt att söka är att välja år och månad i Arkivet.
  • De vågrätt liggande länkarna under min headbild innehåller några av kategorierna i bloggens innehåll.
  • Utvalda inlägg finns längre ner i vänstermenyn!

På väg in i hösten...

Nära på Engsholm

$
0
0
Aster amellus 'Vellchenkönigin'
 
Anemone x hybrida ´Königin Charlotte´
 
Stanwell Perpetual
 
Calendula officinalis 'Peach Sherbet' 
 
Daucus carota 'Dara' 
 
 Aster pyrenaeus 'Lutetia'
 
Anahpalis triplinervis 'Sommerschnee'
 
Aster divaricatus
 
Echinops bannaticus
 
Hydrangea serrata
 
Rosa rugosa 'Jens Munk' 
 
Buskpion
 
Eupatorium maculatum ´Atropurpurea´
 
 Agave
 

Hoppets skepparglas från Heta Hyttan

$
0
0
 
 
 Tyvärr hade jag inte möjlighet att träffa min morfar Carl Bernhard Söderholm som var sjökapten och seglade på vackra segelfartyg längs kusterna i Europa. Det var på den tiden då lastfartygen var vackra och då vi inte konsumerade och importerade varor så hysteriskt som idag. Han levde mellan 1866-1944 och tillbringade sitt liv i Roslagen och ute på haven. Det sista fartyget han seglade var skonerten Hoppet av Länna, som strandade utanför Torekov på 1930-talet. Där finns Hoppets kajuta uppställd och sammanbyggd med fartyget FRAM av Brantevik på Torekovs Sjöfartsmuseum.
 
Hoppet har på sätt och vis blivit en symbol för segelfartygen genom att både dess kajuta och skans har bevarats och finns på Sjöhistoriska museet i Stockholm där livet ombord på Hoppet var en permanent utställning från 1930-talet fram till de av någon märklig anledning tog bort utställningen för några år sedan. Mer om Hoppet här!
 
I somras fick jag det här mailet:
 
Hej Hasse!
Linda heter jag och driver en liten glashytta uppe i Piteå.
jag läste ditt blogginlägg om din morfars skepp hoppet och undrar nu om du har något emot att din morfar förknippas med en produkt jag nyligen tagit fram som jag gärna vill döpa till Hoppets skepparglas.
Till denna produkt tar jag gärna fram ett litet kort med bilden på din morfars besättning samt en kortare text.
 
Självklart tyckte jag att det lät spännande och det känns mycket fint att minnet av vår morfar nu lver vidare i form av Hoppets skeppsglas. Nu står fyra vackra, handblåsta glas med tjärsnören som sprider en svag doft av tjära i mitt hem, trots att de står inne i ett vitrinskåp. Tack Linda, för att CB får leva vidare på grund av dina vackra glas. Läs mer om Heta Hyttan och Lindas glas på hemsidan - Heta Hyttan
 
 
Texten på kortet där morfar med besättning finns med, lyder:
Kapten Carl Bernhard Söderholms djärva och säkra besättning på skonertskeppet Hoppet av Länna i början av 1900-talet.
 
Det är morfar Carl Bernhard som sitter i mitten!
 
 
 

Ingen färgsprakande höst

$
0
0
 
Ja är lite osäker på om vi får någon sådan där härligt färgsprakande höst i år. Klorofyllen lämnar löven, men på grund av den varma hösten så blir inte löven så vackert rödfärgade som de vissa höstar kan bli. I år är löven mest gulbruna. Rätta mig om jag har fel, men så här är fallet i Stockholm i varje fall. Bilden kommer från en lördagsvandring på Långholmen.
 
 Skön musik till kommande höstvandringar

Längst ute på Djurgården...

$
0
0
 
Det finns några platser i Stockholm där jag hittar det totala lugnet, där mina andetag blir djupare och där oro och stress rinner av. Jag har sagt det många gånger tidigare och jag säger det igen. Skulle inte Långholmen och Djurgården finnas i Stockholm, så vore det inte lika självklart att jag skulle vilja leva resten av mitt liv i huvudstaden. Det är möjligt att jag ser de stora gröna öarna som så viktiga på grund av att jag är född i Roslagen, där naturen och vattnet är en självklarhet. 
 
Tack Djurgården och C för en underbar helg!
 
Ett lusthus omfamnat av vildvin.
 
 

Oändligt är vårt stora äventyr

$
0
0
 
 
 
Jag försökte verkligen hitta en dikt om hösten eller brittsommaren till de här bilderna, som är tagna med mobiltelefonen den här fantastiska oktoberdagen i Engsholms slottspark. Men jag har ju så vansinningt svårt för dikter och poesi. Jag tycker att det lätt blir så högtravande och nästan komiskt när någon ska förmedla en text i diktform.
 
Det finns bara en dikt som jag tycker om och det är jag nog inte ensam om att tycka. Karin Boye skrev den fantastiska dikten ´´I rörelse´´  1927 och den hänger inte på något sätt  ihop med höst eller brittsommar, men jag kan aldrig tröttna på de här raderna. Helst ska den höras av Karin Boye själv. Jag vet att jag har hört henne läsa den på en gammal skrapig inspelning, men nu kan jag inte hitta den någonstans på Internet..
 

I rörelse

Den mätta dagen, den är aldrig störst.
Den bästa dagen är en dag av törst.

Nog finns det mål och mening i vår färd -
men det är vägen, som är mödan värd.

Det bästa målet är en nattlång rast,
där elden tänds och brödet bryts i hast.

På ställen, där man sover blott en gång,
blir sömnen trygg och drömmen full av sång.

Bryt upp, bryt upp! Den nya dagen gryr.
Oändligt är vårt stora äventyr.
 
 
 Alla bildern i det här inlägget är tagna med min Iphone 6
 

Cornelis på Södermalm

$
0
0
 Den rosa rosen heter Cornelis och planterades i Cornelisparken 2015! Det är en floribundaros som blommar från juni till oktober och blir ca 70 cm hög!
 
Det händer ibland att jag hälsar på hos Cornelis när jag vandrar på Södermalm, både vid hans grav på Katarina kyrkogård och vid Cornelisparken, som blev tillägnad vår tids Bellman och invigdes 21 juni 2000. Bitte Jonason Åkerlunds staty, föreställande Cornelis kom på plats först 2007. Under min vandring den här lediga onsdagen i oktober började jag fundera över Cornelis koppling till Södermalm, eftersom parken fått sin plats där vid Mäster Mikaels gata, ner mot Katarinavägen/Renstiernas gata. 
 
Väl hemma såg jag Tom Alandhs dokumentär på DVD från 2004 om Cornelis, för att få reda på var han bott mm. Han levde ju ett minst sagt stökigt liv, med mycket alkohol och bråk. Nu tänkte jag inte gå in på hans levnadshistoria, men jag skrev ner några anteckningar vad vänner och bekanta sagt om honom. Han beskrevs som snäll, generös och bohemisk, men även besvärlig att arbeta med.
 
Jag googlade på hans Söderkoppling och fick reda på att hans första spelning ägde rum i Frälsningsarméns lokaler på Östgötagatan 1960 men även att han och Fred Åkerström senare skrev låtar på Harvest home på Bondegatan 50, han bodde på en husbåt (som sjönk 1967) i Årstaviken och hans sista bostad var på Renstiernas gata nr. 16, alldeles i närheten av dagens Cornelispark. Cornelis föddes den 8 augusti 1937 i Holland och dog den 12 november 1987 i Katarina församling i Stockholm. Han begravdes sedan på vackra Katarina kyrkogård, där han nu är granne med 1600-tals skalden Lars Wivallius, Lasse Strömstedt och Putte Wickman.
 
Till minnet av Cornelis död gick jag på en konsert i Katarina kyrka den 12 november 2007, där Lill Lindfors, Svante Thuresson och Claes Jansson sjöng några av Cornelis visor. När jag såg mig omkring bland publiken så fanns där många kändisar och även människor som nog inte uppskattade Cornelis när han levde sitt vilda liv med skandaler, fyllor, skattebrott och fängelse. Nu har Cornelis blivit finkultur!
Konserten avslutades med allsång - I natt jag drömde och utanför föll den första snön över Söders höjder.
 
Idag när jag lyssnar på min spellista med Cornelis så tänker jag att han med all rätt platsar in som en av Sveriges viktigaste vissångare och trubadurer genom tiderna, tillsammans med Bellman och Evert Taube. Han skrev 500 låtar (Ungefär lika många som Ulf Lundell skrivit hittills) och även om han kanske inte varit så viktig i mitt musiklyssnande genom åren, så finns det vissa visor/låtar som jag tycker oerhört mycket om. 
 
Från parken har man en fantastisk utsikt över Stockholm (besvärligt ljus för fotografering den här dagen)
 
 Mäster Mikaels gata just intill parken
 
Katarina kyrka från Katarina kyrkobacke.
 
Katarina kyrkogård
 
 Katarina kyrkogård
 

Trädgården på Gäddeholm - ny bok!

$
0
0
 
Jag har alltid varit intresserad av historia och i synnerhet trädgårdshistoria. Nu har jag läst en bok om en plats som jag inte tidigare kände till. Efter att ha jobbat i 45 år i trädgårdar börjar jag bli ganska mätt på trädgårdsböcker och min trädgårdsbokylla är fylld av alla möjliga typer av olika typer av trädgårdsböcker, men nu för tiden går jag faktiskt hellre till bokhyllan med stockholmsböcker. De trädgårdsböcker som jag läser idag handlar mest om trädgårdshistoria och därför blev jag glad åt den här nya boken som heter - Trädgården på Gäddeholm!
 
Trädgården på Gäddeholms herrgård i Västmanland var en gång full av läckerheter. I drivhusen mognade vindruvor, meloner och tomater och i trädgården skördades äpplen, päron och plommon från flera hundra fruktträd. Sparris drevs fram tidigt på året och var så fin att den prisades på utställningar. Gäddeholm tillhör nuförtiden Västerås stads kulturreservat men under flera hundra år var det en adelsfamiljs praktfulla trädgård. Under 1900-talets senare hälft gick den långsamt till vila och idag finns bara enstaka spår kvar.
 
 
Maria Löfgren som skrivit boken har gjort ett gediget arbete i arkiven för att få fram kartor och fakta. Hon har även intervjuat ännu levande personer som förr jobbat i trädgården och förutom att det är intressant att få ta del av de arbeten som utfördes av trädgårdsmästarna och hans medhjälpare, så finns här  små stycken i novellform, vilket gör att man lever sig in i de här människornas liv på 1700-talet och fram till 1900-talet. 
 
På senare år har parkens träd inventerats av bland annat trädexperten Per-Ola Fritzon, som bland annat upptäckte ett honträd av en europeisk svartpoppel som är 150 år gammalt, vilket lär vara unikt i Sverige. Eftersom jag är intresserad av träd så gläder det mig att Maria Löfgren beskrivit tillkomsten av trädbeståndet och även tagit med kartor och ritningar där man ser hur äppelträdgården sett ut i slutet av 1800-talet.
 
Det var med nöje jag läste om trädgården på Gäddeholm och jag hade faktiskt velat haft ännu mer av de fina berättelserna om hur det kunde ha gått till i trädgården för flera hundra år sedan. Boken får nu en fin plats i min bokhylla och jag kommer med all säkerhet att läsa i den igen framöver och jag planerar även att besöka trädgården och caféet nästa vår eller försommar.

Alla broars dag på Djurgården

$
0
0
 Lilla Sjötullsbron över Djurgårdsbrunnskanalen
 
På lördagen var det ´´Alla broars dag´´ och jag hade bett mina följare på Facebooksidan Stockholms gröna rum att skicka in bilder på sin favoritbro idag. För min egen del måste jag ju nästan välja min bro hemma och tog en selfie på balkongen när jag kom hem från jobbet...! Annars har jag tillbringat en del av helgen ute på ljuvliga Blockhusudden på Djurgården och under lördagsmorgonen tog vi några brobilder vid Lilla Sjötullsbron vid Djurgårdsbrunnskanalen. Under natten och morgonen låg dimman tät och finlandsfartygens mistlurar brölade ständigt, jag läste att fartyg som är över 200 meter långa måste avge en signal på 130 dB! Jag lovar att det hördes, vilket gjorde att nattsömnen blev aningen orytmisk! 
 
På några minuter lättade dimman och himlen blev klarblå. Jag försökte att låta bli att längta efter vita fluffiga fotomoln och i stället njuta av det underbara höstvädret när vi vandrade längs Djurgårdens södra strand bort mot Prins Eugens Waldemarsudde. 
 
Täcka udden
 
Listonhill.  Byggnaden uppfördes 1790-1791 efter ritningar av Hagaparkens skapare arkitekt Fredrik Magnus Piper åt Robert Liston, engelsk ambassadör i Sverige 1788-1793. Listonhill är ett av de få helt genomförda proven av en planlösning inspirerad av den italienske arkitekten Andrea Palladio och den brittiske arkitekten Sir John Soane. Läs mer om byggnaden på Wikipedia här!
 
Ibland blev jag tvungen att se om det kommit in några broar till Facebooksidan!  I skrivande stund har det kommit in 17 broar. Eftersom jag har 2889 följar på Facebooksidan så kanske jag hade väntat mig några till, men jag är glad åt de vackra broar som kom! Tack för dem!
 
Vi närmade oss Waldemarsudde...
 
...där jag fick en smärre chock av att min favoritstaty ´´Tänkaren´´ av Auguste Rodin inte fanns på sin plats! Jag blev tvungen att skriva till Waldemarsuddes trädgårdsmästare Marina och fråga vad som hänt. Efter en stund fick jag svaret. Hon berättade att han är utlånade till Nationalmuseums utställning om Auguste Rodin i Konstakademins lokaler på Fredsgatan 12 som pågår till 16 januari 2016. Jag måste gå dit och hälsa på helt enkelt. Efter det ska han lånas ut till konstmuseet Ateneum i Helsingfors för att sedan vara tillbaka på ´´Wudden´´ i maj månad! Tills dess får vi nöja oss med den vackra urnan!
 
Vid vackra Café Ektorpet blev det våfflor med blåbärdssylt och kanske var det här årets sista ute-fika-stund!
 
Jag har några favoritplatser i Stockholm som gör att mitt hjärta slår några extra slag och Blockhusudden längst ute på östra Djurgåden är definitivt en av platserna!
 
Min bro och jag! Tranebergsbron på ´´Alla broars dag´´. Bilden tagen på min balkong!

Planteringen vid Nordiska museet

$
0
0
 
Nu har Djurgården blivit ännu vackrare! I år anlades nämnligen den stora planteringen vid Nordiska museet på Djurgården. Träd, buskar och perenner planterades i juni och jag fick förmånen att växtlistorna redan då. Jag är ju nästan besatt av växtlistor...! Och visst såg jag redan då att det här skulle bli en plantering i min smak, men att växterna skulle etablera sig så otoligt bra redan första året hade jag inte väntat mig. Det brukar ta ett år innan perenner fyllt ut ytorna, men här har marktäckande och andra perenner växt till sig mycket bra i sommar, säkert tack vare den regniga juli och bra skötsel av Djurgårdsförvaltningen. 
 
När jag först såg växtlistorna, kändes det som mycket bra val av både buskar och perenner, men den prakt som planteringen bjuder på så här sent in i hösten kunde jag aldrig tänka mig, även om jag förstod att planteringen är anlagd med tanke att den ska blomma som bäst under sensommar och höst. Men jag ser även fram mot att se ormöga, tovsippa, lungört, myskmadra och humleblomster ska bjuda på vår/försommarprakt. 
 
Det som gör det här till min favoritperennplantering just nu, är de skiftande nivåerna med mjuka kullar och att de olika perennerna har fått stora ytor där de olika sorterna mjukt möter varandra och väver samman på ett vackert sätt. Just nu märks mest den underbara nävan 'Dreamland', blodpilörten och höstanemonen. Jag måste säga att jag är mycket imponerad av Djurgårdsförvaltningens nya plantering och eftersom jag ofta vandrar på Djurgården kommer jag med nyfikenhet och glädje att följa utvecklingen. I vår kommer jag åter igen fotografera planteringen när vårlökar (som snart ska sättas) och de tidiga perennerna börjar blomma.
 
 
Nävan 'Dreamland' är verkligen vacker och eftersom den blommar så länge så kommer säkert populära och långblommande  'Rozanne' att få en match nu. Jag tror också att de kan passa fint tillsammans.
 
 
Träd 
Betula pubescnes 'Purpurea'  - Rödbjörk
Magnolia x loebneri 'Leonard Messei' 
Magnolia x loebneri 'Merrill' 
Magnolia x loebneri 'Wildcat' 
 
Buskar
Berberis buxifolia 'Nana'  - Buxbomberberis
Cotinus 'Grace'  - Perukbuske
Euonymus alatus 'Compactus'  - Vingad benved
Hamamelis x intermedia 'Diane'  - Hybridtrollhassel
Prunus laurocerasus 'Piri'  - Liten lagerhägg
Viburnum sargentii 'Onondaga'  - Blodolvon
 
Perenner
Actaea simplex 'Brunette'  - Rödbladigt höstsilverax
Actaea simplex 'Pink Spike'  - Rödbladigt höstsilverax
Anaphalis margaritaceae - Pärleternell
Anemone Sylvestris - Tovsippa
Anemone tomentosa 'Albadura'  - Höstanemon
Asperula odorata - Myskmadra
Bistorta affinis 'Darjeeling Red' - Bergormrot
Bistorta amplexicaulis 'Blackfield'  - Blodpilört
Calamagrostis x acutifolia 'Overdam'  - Brokbladigt tuvrör
Calamagrostis brachytricha - Diamantgräs
Digitalis purpurea 'Alba'  
Dryopteris filix-mas - Träjon
Epimedium x youngianum 'Niveum'  - Vit sockblomma
Euphorbia polychroma 'Candy'  - Gulltörel
Geum rivale 'Leonard´s Variety - Humleblomster
Geranium phaeum 'Album'  - Brunnäva
Geranium 'Dreamland' 
Geranium phaeum 'Sambour'  - Brunnäva
Geranium renardii - Nätnäva (rena arten)
Helleborus 'Blue Lady'  - Hybridjulros
Helleborus 'Pink Lady´ - Hybridjulros
Omphalodes verna - Ormöga
Pulmonaria saccarata 'Mrs Moon'  - Brokbladig lungört
Sedum telephium 'Herbstfreude'  - Kärleksört
 
 

Höstport - Grönstedtska palatset

$
0
0
 
Grönstedtska palatset, även kallat Vinlagret, är en byggnad vid Norra station i Vasastan i norra utkanten av Stockholms innerstad. Byggnaden är ritad av Cyrillus Johansson och uppfördes 1923 för den nybildade Vin- & Spritcentralen. Från början bedrevs verksamheten i Grönstedts namn, en av de vinfirmor centralen tog över, därav byggnadens namn. Från 1967 till 2011 hade Vin och sprithistoriska museet sina lokaler i huset. År 2012 flyttade museet (som bytt namn till Spritmuseum) till Galärskjulen på Djurgården. (Wikipedia)
 

Utisktsbänken på Engsholm

$
0
0
 
Jag letade upp några gamla bänkbilder och tyckte att det var kul att se lite olika stämningar vid min favoritbänk. Nu ska jag kanske bertätta att den här bänken står här för våra gästers skull och inte för trädgårdsmästaren, som några kanske tror.  Men visst tar jag fem minuter här ibland och njuter av tystnaden och utsikten, och under tidiga sommarmorgnar så hälsar jag alltid morgonen välkommen här på berget.
 
Alla bilder är tagna med mobiltelefonens kamera, men jag är inte ute efter att skapa några mästerfoton här, utan vill bara fånga stämningen. Bilderna ligger inte heller i någon som helst ordning.
 
När första snön faller så tar jag in bänken!
 
 
 

Utsikt över en höstfärgad stad, från Wenner-Gren Center

$
0
0
 
När jag skrev boken Stockholms gröna rum, så besökte jag vid några tillfällen kyrktorn och höga byggnader för att få annorlunda vyer och vinklar av Stockholm. Jag har fortsatt att klättra upp för att få fin utsikt och idag besökte jag den 25 våningar höga Wenner-Gren Center vid Sveaplan, efter att ha fått tillåtelse att ta bilder från festvåningen på plan 24. För några veckor sedan skrev jag att den här hösten inte skulle bjuda på någon färgprakt i träden, men jag hade fel, färgerna tog lite tid på sig bara och idag var Stockholm underbart vackert! Det var kanske lite väl grått idag, men jag 
 
Jag fick fem minuter på 24:e våningen och jag hänfördes verkligen av utsikten, både ut mot Brunnsviken och prinsessan Viktorias Haga och över Vanadislunden och Sveavägen in mot City. Några bilder är tagna genom fönstren, men jag fick även öppna ett litet fönster där jag kunde få ut kameran. 
 
Det här var ännu en spännande och fin fotostund i huvudstaden och jag tacker Anders och Pauline för att ni lät mig ta bilderna!
 
 
 
Wenner-Gren Center är ett höghus intill Sveaplan vid norra delen av Sveavägen i stadsdelen Vasastan i Stockholms innerstad. Byggnaden, som ritades av arkitekt Sune Lindström, var det första höghus i Sverige som genomförts i stålkonstruktion och var vid färdigställandet Europas högsta byggnad med en stomme av stål. Wenner-Gren Center invigdes 1962.
 
Axel Wenner-Gren, tidigare Axel Wennergren, var VD för Electrolux, skapade sig en stor förmögenhet under 1920-talet genom försäljning av dammsugare och kylskåp, främst i USA. På förslag av nobelpristagaren Hugo Theorell (medicin 1955) donerade han 1955 pengar till ett internationellt centrum för gästande vetenskapsmän i Stockholm. Wenner-Grens donationen belöpte sig på 8 miljoner kronor (motsvarar cirka 100 miljoner i 2005 års penningvärde), och regeringen tillhandahöll en gratis tomt.

Byggnadens läge var väl valt, på vägen till Arlanda, porten till världen, där utrikeshallen invigdes samtidigt med Wenner-Gren Center. Axel Wenner-Gren dog samma år som byggnaden stod klar. (Wikipedia)

 
Här skulle man kunna sitta en vecka...
 
Brunnsviken och Kräftriket som tillhör Stockholms universitet
 
Brunnsviken/Haga
 
 Bellevueparken med Carl Eldhs ateljé och Paschs malmgård

Hagaparken i höstskrud

$
0
0
 
Idag var hela Hagaparken som ett stort färgfyrverkeri! Det blev en kort visit då jag hade en tid att passa i Wenner-Gren Center, men jag gick i varje fall runt kronprinsessans inhägnade mark, där skyltar visade att man inte fick fotgrafera innanför det höga järnstängslet. Min kamera kändes plötsligt som ett vapen i stället för att vara det instrumet som brukar fånga det vackra! Hagaparken var verkligen vacker idag!
 
Hagaparken är en engelskinspirerad park i Haga i Solna kommun i Stockholms län, som anlades på initiativ av Gustav III, varför den även kallasGustavianska Parken.  Den ligger vid Brunnsvikens västra strand och sträcker sig från Stallmästaregården i söder (nära Stockholms innerstads norra kant) till Frösundavik i norr.

I parken finns idag en rad olika paviljonger och tempel som till exempel Turkiska kiosken, Koppartälten, Kinesiska paviljongen och Ekotemplet. Där finns även Haga slott samt grunden till ett aldrig färdigbyggt lustslott kallat Stora Haga slottsruin. Parkens totala yta omfattar 144 hektar som ingår i sin helhet i Kungliga nationalstadsparken. (Wikipedia)

Ekotemplet i Hagaparken i Solna är en av flera mindre byggnader, paviljonger och lusthus som uppfördes i Hagaparken mellan 1788 och 1795. I Sverige finns flera ekotempel, det i Hagaparken är förmodligen ett av det mest påkostade i Sverige och sedan 1935 ett statligt byggnadsminne. (Wikipedia)
 
 

Så mycket bättre...

$
0
0
 
Oktoberhelg. Skrivarförmiddag hemma i nästet. Hornsgatans Ginkgoträd. Bysistorget. Djurgården. Thielska galleriet. Laxlunch hos Monika där. Hundpromenad på Blockhusudden. Höstfärger. Fotograferar. Mat från  Sjöcaféet. Vin. Så mycket bättre. Hundpromenad igen!
 
Den vackraste platsen!
 
Min kompis Lexus
 
Busiga pilar
 
Bysistorgets Prunus Accolades höstfärger!
 
Hornsgatans Ginkgoträd börjar gulna en aning.
 
 Bland alla Hornsgatans Ginkgoträd ligger den vackra blomsterbutiken Ginkgo i nr. 60.

Höst i Humlegården - Stockholms vackraste park!

$
0
0
Jag ringde företaget på Sturegatan 10 och frågade om jag fick fotografera från deras terrass och det gick bra! Visst hade jag velat att huset skulle haft några våningar till, så att jag fått en bättre överblick av Humlan, men jag är tacksam att jag fick några minuter på terrassen där på 7:e våningen. 
 
 
Viewing all 1153 articles
Browse latest View live