Quantcast
Channel: Stockholms gröna rum
Viewing all 1153 articles
Browse latest View live

Årskrönika 2016

$
0
0
 
2016 blev ett år som innehöll både glädje och djup sorg. Glädje att få uppleva både hägg- och syren-semester i Stockholm, att få fortsätta upptäcka nya vackra platser både i Stockholm, i övriga Sverige och utomlands och att få vara frisk, förutom ett bråkande knä. Glädje att få ha nära och kära omkring mig.
 
Sorgen föll dock tung över min tillvaro i november då min älskade mamma lämnade oss efter ett långt liv och december blev en av de mörkaste månaderna i mitt liv.
 
Att skriva en blogg-årskrönika kan verka aningen pretentiöst, men som jag brukar säga - det här min dagbok och för mig är det viktigt att sammanfatta det jag upplever. Så om ni orkar - varsågod att följa med under 12 fina månader 2016! För att se ännu mer, klicka på de 71 länkarna i inlägget...!
 
 
 
Januari - Hela månaden på bloggen här!
 Norrbro 13 januari
 
Nyårsdagen är för mig en av årets viktigaste dagar, då startar jag om, vänder blad, lämnar det gamla året bakom mig och ser fram mot nya upplevelser.
 
Årets första vandring den 10 januari var kall men vacker. På marken låg ett lagom tjockt snötäcke och ett blekt vackert ljus skapade hoppfulla tankar om bättre tider. Vi vandrade runt Djurgården, med fikastopp på Besökscentrumet vid Djurgårdsbron där vi värmde våra fingrar runt stora temuggar. Se vandringen här!
 
Den 13 januari tog jag mig in till stan för ännu en vintervandring och jag lyckades med kameran fånga hästekipaget som drog fram i snöyran över Norrbro, på väg mot slottet. Jag vandrade bland sjöfåglar, en räv och kungens hästar och målet var en lunch på Djurgården med ett gäng glada trädgårdsmästare från Djurgårdsförvaltningen. Se mer om den lunchen här!
 
 
 Ett vackert januariljus över Ryssviken och Waldemarsudde den 10 januari
 
Pennklubben fotograferar mig när jag sitter på utsiktsbänken
 
Den sista dagen i månaden kom Gröna Pennklubben på besök till Engsholms slott. I den klubben finns många duktiga trädgårdsskribenter och några av dem kände jag redan. Det var meningen att jag inne i slottet skulle hålla ett föredrag om slottsparken och mitt arbete, men de som känner mig förstod att det inte skulle ske. Att tala inför folk utsätter jag mig inte för, men en visning ute i trädgården brukar oftast gå bra. Nu var det januari och att visa trädgårdsmänniskor en vintersovande slottspark kändes nästan komiskt, men vi hade trots allt en trevlig stund tillsammans. Se mer här!
 
 
Februari - Hela månaden på bloggen här!
 Ljusets magi på Blockhusudden 21 februari
 
Den 16 februari blommade trollhasseln i Berzelii park, vilket fick mitt trädgårdshjärta att slå volter och äntligen startade en ny trädgårdsfotosäsong! Trollhassel, kejsarolvon och vinterjasmin som blommar mitt i vintern - respekt! Se här!
Ljusets magi hette en helt underbar utställning på Waldemarsudde, som vi besökte den 21 februari, se här!
 
 
Bokrean startade den 24 februari och nu såldes min bok Stockholms gröna rum, i stora travar i alla Akademibokhandlar. Det var dags för Norstedts förlag att göra slut på min bok och den tog mycket riktigt slut under rean. Nu finns den endast att köpa i Allt om Trädgårds webb-butik. Se mer här!
 
 
 Vi gick på ostmässa i Nordiska museet och utanför i Kullatäppan blommade Hamamelis x intermedia 'Diane' .
 
 
MarsHela månaden på bloogen här!
 Mars månad vid Engsholms vackra stränder
 
I början av mars såg vi den fantastiska och lite galna utställningen av Erik Johansson på Fotografiska, se här! Jag började märkligt nog tycka att tiden gick ovanligt fort och att min pension som jag längtar efter, kanske närmar sig lite väl snabbt, se här och apropå väntan och längtan, så väntade jag otåligt på bofinken i Engsholms slottspark den här våren, se här. 
 
Cecilia och jag tyckte att det var extra gott att leva nu. Vi njöt av vårens första utefrukost på min balkong i Bromma och vandrade sedan runt Kungsholmen, denna underbart soliga vårdag i slutet av mars. Se vandringen här! 
 
 
 Parkuddens snödroppar
 
April - Hela månaden på bloggen här! 
 
 Så kom då äntligen den vackra månaden april, med blommor, fågelsång och värme. Jag tog ledigt några dagar, dels för att känna in våren i Stockholms parker och dels för att vara med när min kära mamma flyttade från sin lägenhet till ett äldreboende i Norrtälje. En mycket omtumlande och känslosam flytt, både för vår mamma och för oss syskon. Se mer om de två dagarna här.  
 
 Vårmagi på Blockhusudden
 
Den 10 april infann sig den stora våryran på Djurgården. Waldemarsuddes scillabackar lyste blått i vårsolen, häggarnas friskt ljusgröna blad vecklade ut sig längs vandringsstigarna på ön och Blockhusudden var mer magiskt än någonsin. På kvällen besökte jag Kungliga Operan för första gången och vi såg en mycket märklig föreställning. Se här!
 
Prins Eugens Waldemarsudde 10 april
 
Göteborgs Botaniska trädgård 17 april
 
 
Den 17 april tog vi tåget ner till Göteborg för att uppleva en vild och vacker vår i Botaniska och i Trädgårdsföreningens vackra trädgårdar. Och nog var det vackert i Botaniska trädgården, som med sina fantastiska blomsterbackar fick oss att bli helt våryra. Vi övernattade på Arken hotell, en spa-anläggning med ett mycket egendomligt läge ute på Hisingen...men vi hade en väldigt rolig och fin resa hit -  till Sveriges baksida...! Se här!
 
 
Årets upplaga av Nordiska trädgårdar var väl som trädgårdsmässor brukar vara. Mycket folk, en del nya spännande nya växter, holländska lök- och knölförsäljare, ett sövande sorl, trötta fötter och möten med trädgårdskompisar. Självklart köpte jag Peter Englanders nya fina bok - ´´Konsten att odla det omöjliga´´ även om jag själv helst odlar det som är möjligt...! Se mer från mässan här!
 
 Lexus på Blockhusudden
 
Stockholmsvandringarna blev allt mer behagliga i april, eller hur Lexus, och i väntan på att häggen skulle börja blomma, fortsatte vi att vandra i gudomliga hav av vitsippor i Djurgårdens vackra lundar och skogsdungar. Vid Täcka udden började magnoliorna slå ut och Djurgården blev vackrare för var dag som gick. Se här!
 
 
 Vitsippsvandring i närheten av Bellmansro på Djurgården
 
MajHela månaden på bloggen här! 
 I havet av vitsippor, bor vitsippan...
 
 Ingen månad på året är så vacker som maj och det är nu jag mår som allra bäst. När jag en gång går i pension ska jag ta vara på varje sekund av den här månaden och njuta fullt ut!
 
Det händer att jag ibland drabbas av någon form av vårstress, eftersom jag oftast inte hinner se allt det vackra som jag planerat in. Men de stunder då jag i frihet får njuta av vitsippshaven på Djurgården, då tar jag mig tid att blunda en stund mitt i detta sagolika paradis! Se ännu mer här!
 
Den 7 maj började jag vandra tidigt en morgon, från Sankt Eriksplan och ända ut till Blockhusudden. Se här!
 
 
Här ute på Blockhusudden blir mina tankar ljusare och jag andas lite lugnare. 
 
Första veckan i maj månad är den absolut vackraste tiden i Bergianska trädgården. Då blommar bland annat Magnolia, Bergskörsbär och Tokyokörsbär i den här vackra trädgården. Se här!
 
Djurgårdsförvaltningens trädgårdsmästare Cecilia bland sina vårblommor vid Rosendalsterrassen på Djurgården
 
 
Den 9 maj kl. 03.38 väcktes jag ute på Blockhusudden!
-Du måste komma upp! Det är jättevackert ute! 
 
Yrvaken tog jag på mig morgonrocken, klev i ett par tofflor, fångade kameran i farten och gick ner till bryggan. Koltrasten och flera andra skönsångare fyllde hela udden med den vackraste morgonkonserten. Medveten om att det var helt omöjligt att fånga den här magiska stunden på bild, försökte jag ändå ta några foton ut mot det spegelblanka vattnet och mot den rodnande morgonhimlen. Först 04.30 skulle solen stiga upp bort över Fjäderholmarna. Då hade jag somnat om...
Se mer här!
 
 
Jag fortsätter att jobba med trädgård. 19:e året i Engsholms vackra park. 46:e året som trädgårdsarbetare. Det är ett par år kvar innan jag lägger spade, kratta och sekatör på hyllan, för att få njuta av total frihet, en frihet som inte funnits i mitt liv sedan skolstarten 1961.
 
Djurgården och Långholmen är som bekant mina favoritplatser här i huvudstaden och den 15 maj doftade häggarna som aldrig förr på den gamla fängelseön.
 
En ögonblicksbild att minnas vid Ryssviken på Djurgården! Tack för den posen kära svan! Det var nu jag tog min häggsemester! Se här!
 
Den 22 maj var Skansens trädgårdar nästan onödigt vackra...! Se själva här!
 
Djurgården och Södermalm fylldes av underbar syrenblomning i slutet av maj och Waldemarsuddes trädgårdsmästare Marina lät mig komma in i Gamla huset, där jag från övervåningen kunde ta bilder över min favoritsyrenplats i Stockholm!
Se fler bilder från min syrensemester här!
 
 
Juni - Hela månaden på bloggen här!
Åsögatan på Södermalm
 
Om maj är favoritmånaden, så kommer inte juni långt efter. Nu grönskar alla träd och alla sommarblommor kommer på plats i stadens urnor och planteringar. I början av månaden hade jag en trädgårdsvisning i Engsholms slottspark och jag funderade lite över mitt arbete i parken - se här! 
 
Jag vandrar inte så ofta på Södermalm nu för tiden, men den 5 juni trampade jag åter i mina gamla fotspår bland söderkåkar och blommande trädgårdar. Se här! 
 
Kvällsvandring vid Djurgårdsbrunnskanalen.
 
Den 13 juni besökte vi Kerstins underbara Rosäng på Långholmen och Cecilia hade med sig blomsterlök till den vackra platsen. Efter att ha njutit av alla blommor en stund, bjöd Kerstin på fika och det blev en härlig junidag på holmen! Se här!
 
Underbar blomsterprakt vid Rosendals slottsträdgård! Se mer här!
 
I juni såg vi den nya, vackra och annorlunda statyn på Djurgården - ´´Kvinnan i fredsarbetet´´ av Peter Linde. Se här!  och jag åkte till min barndomsstad Norrtälje och skrev blogginlägget ´´I en förvandlad stad´´ se här!
 
 I min ensamhet i Engsholms slottspark, funderade jag kring mitt arbete och skriver blogginlägget ´´För er skull´´ - se här!
 
 
Juli - Hela månaden på bloggen här!
Rosendals slotts vackra planteringar
 
Juli månad innebär semester för många svenskar, men inte för mig som i stället väntar med ledigheten till augusti. Det är nu Stockholm fylls av turister och vill man vandra i lugn och ro i Stockholms gröna rum, så gäller det att vara morgonpigg.
 
Den 3 juli blev det far-dottervandring på Djurgården, då jag och min dotter tillsammans med Glenn och hans dotter Josefine besökte Rosendal och Prins Eugens Waldemarsudde och vi hade en mycket trevlig stund tillsammans. Se här!
 
Fika vid Rosendals trädgård
 
 
I juli månad brukar det ju som bekant regna till och från och regna gjorde det verkligen en kväll när vi skulle grilla på Blockhusudden. Men det gjorde inget, växtligheten behövde vattnet och biffarna som vi behövde blev goda! 
 
Den 10 juli hade vi en skön helg i Östermalms skärgård, se här! och den 12:e besökte vi Venngarns slott, där vi fikade med vacker utsikt! Se här! Som vanligt försökte jag få en överblick över stadens sommarblommor, se här!
 
 
 Venngarns slott 12 juli
 
Det är obligatoriskt att besöka Äppelfabriken någon gång varje år och den 23 juli njöt vi av trädgården och av gott fika. Se här!
 
På sjusovaredagen den 27 juli tog jag en ´´sommaronsdagssödervandring´´ och åt gott uppe på Fåfängan och njöt av en av Stockholms vackraste utsikter. Se mer här!
 
 I år blommade min balkong mer än någonsin tidigare och jag tackar Cecilia för hjälpen. Balkongen är liten men den räcker gott till för att läsa, vila, slumra och fika på!
 
Augusti - Hela månaden på bloggen här!
Mitt näste i Bromma
 
Augusti är min semestermånad och min ledighet började inte helt oväntat på Djurgården - se här!  
 
Stockholms vackraste blomsterurnor fanns i år vid Rosendals slott. Bra jobbat Cecilia! 
 
 Den 9 augusti åkte min älskade dotter och jag till Annecy i sydöstra Frankrike. Det visade sig vara en helt underbar liten stad med sin vackra alpsjö med det klara vattnet och inne i staden vandrade vi i små gränder och längs kanaler som kantades av sommarblommor. Min dotter hade ännu en gång lyckats få till en perfekt resa. Se fler bilder här!
 
 
Nästa resa gjorde Cecilia och jag till södra Sverige, där Varbergs kusthotell blev första stopp att övernatta på, efter att ha besökt Örebro stadspark, Gunnebo slott och Tjolöholms slott. Dag 2 besökte vi underbara Norrvikens trädgårdar och vackra Krapperups slottsträdgård, där Georg Grundsten nu är trädgårdsmästare. Se dag 1-2 här!
 
 
Dag 3-4 på vår resa, tillbringade vi på underbara Österlen, där vi njöt fullt ut trots den korta vistelsen. Det blev kanske inte så mycket vila under den här resan, utan vi besökte många vackra platser i ganska snabb takt, men det var kul och jag tänkte att nästa gång så tar vi det lite lugnare...! Se dag 3-4 på Österlen här!
 
Cecilia hittade en hel del gott i Kiviks musteri
 
 Vi besökte Peter Englander och Lillebeth Nordqvist på deras ritkontor i Borrby, där praktfulla trädgårdsanläggningar växer fram på Lillebeths vackra ritningar! Tack för kaffet och för en trevlig stund den här dagen kompisar!
 
Sandhammarens fantastiska strand
 
 Vi upplevde två underbara kvällar vid Branteviks strand, där månsken och levande ljus trotsade augustimörkret. Vi drack vin och lyssnade på Lasse Tennanders ´´Nu blåser vi ut ljusen stolta stad´´ ...65 mil från den stolta staden!
 
 
Väl hemma i Stockholm hade jag en semestervecka kvar och upplevde ljuvliga dagar i och omkring vår fantastiska huvudstad. Hela semesterveckan här!
 
Den här morgonen, när jag satt längst ute på stenbryggan vid Blockhusudden och läste min gamla Stockholmsbok, var en av sommarens skönaste stunder. Jag sparade den känslan. Så stilla och så vackert!
 
 Att vakna på Blockhusudden...
 
 
September - Hela månaden på bloggen här!
 
Vackra men något dystra september kom och i början av månaden besökte vi Skärholmens perennpark. Den vackra lilla parken visades i ett stort reportage i Natur & Trädgårds nr 3/2016, där jag skrivit och även tagit alla bilder. Se här! 
 
Även om september bär på vemod då sommaren går mot sitt slut, så finns det många magiska stunder under den här tiden. Se här! En kväll gick jag med på en trädgårdsvandring, där några gröna innergårdar på Östermalm visades. Se här! 
 
Året växlade som sagt mellan glädje och sorg och i september sörjde Cecilia sin pappa som lämnade livet på jorden alldeles för tidigt och hon sökte tröst tillsammans med mig i Stockholms gröna rum. Se här!
 
September på Blockhusudden
 
Inne hos optikern på Norrlandsgatan stod jag vid kassan och skulle betala mina nya glasögon, då jag vände mig om för att se ut mot min parkerade bil. Det här är vad jag såg...!
 
Fullständig magi efter åksregnet på Blockhusudden
 
Ska vi inte gå ut på fotovandring snart Hasse?
 
Vi gick på Skansens höstmarknad. Se här!
 
 Magisk solnedgång vid ´´Tänkaren´´ på Waldemarsudde den 27 september
 
Oktober - Hela månaden på bloggen här!
 
Höstmånaden oktober inleddes med att vi tog Silja Symphony till Helsingfors och det här var faktiskt mitt första besök i vårt östra grannland. Det blev en mysig och rolig resa och vi gungades till sömns av höga vågor och goda drinkar...! I Helsingfors vandrade vi runt och den av oss som är förtjust i Muminprylar, blev nöjd av utbudet! Se mer här!
 
 Från Silja Symphonys akterdäck. Tidig morgon, på väg in mot Stockholm.
 
Efter 11 års bloggande som Slottsträdgårdsmästaren, bytte jag nu namn på bloggen till Stockholms gröna rum, som boken och Facebooksidan. Det kändes naturligt eftersom jag nu mest skriver om huvudstadens grönska. Se här!
 
Efter en mycket torr eftersommar och höst, kom till slut regnet. Se här!
 
 Den 18 oktober höstvandrade jag på Södermalm och funderade över de vackra söderkåkarna som blivit kvar som reservat i den moderna storstaden. Se här!
 
 I slutet av månaden färgades hela Djurgården i guld! Se här!
 
November - Hela månaden på bloggen här!
 Hotel Liberum i Gdansk
 
Vad gör man i den färglösa och trista månaden november, då mörkret blir att tyngre över oss? Jo man kan åka på en weekendresa till Gdansk i Polen! Det gjorde jag, Cecilia, min dotter och Josefine och hade några fina dagar, då vi bland annat besökte sandstränderna i Sopot, där åt vi även en härlig lunch på fina restaurang  L´Entre. Tack kära dotter för ännu en perfekt planerad resa. Läs mer om resan här!
 
Restaurang  L´Entre.
 
 
Den 10 november föll det 40 centimeter snö över huvudstaden och inte sedan mätningarna började 1905 hade det kommit så mycket snö i Stockholm i november månad. Staden bäddades in av ren vacker snö som låg kvar i en vecka och givetvis blev det trafikkaos. Folk var som vanligt inte beredda och många hade fel däck, fel skor och stockholmarna skrek ut sina protester mot ansvariga snöröjare.  Se mer här! 
 
Jag fick åter igen problem med mitt knä som röntgades och det konstaterades att för att slippa en stor operation så måsta jag sätta igång att träna riktigt hårt. Vilket jag givetvis gjorde!
 
 
Den 13 november fyllde min underbara kompis Lexus 3 år, vilket självklart firades med pompa och ståt på hundcaféet Himmelska hundar i Tessinparken. Se mer här!
 
Djurgårdens bokar strålade som guld mot den plötsliga snön.
 
Novemberstrand vid Engsholm
 
Jag fick en vacker kärlekstavla av Cecilia, som på ett fint sätt sammanfattade vårt första år tillsammans!
 
Min frostiga vinterbild från Drottningholm, användes till programmet när blomsterutställningen Barock blomsterjul slog upp portarna på slottet den 1 december. 
 
 
Den 28 november lämnade min älskade mor oss och fick äntligen evig vila efter en besvärlig sista tid i livet och hennes sista ord var ´´Det räcker nu´´. Sorgen var oändligt stor, tung och mörk och saknaden svår att sätta ord på.
 
 December - hela månaden på bloggen här!
 Blomsterutställningen ´´Barock blomsterjul´´  på Drottningholms slott, fick mig att för en liten stund avvika från sorgen över min mamma. Hovflorist Claes Carlsson hade skapat en fantastisk utställning och vi var bjudna på invigningen där Drottning Silvia öppnade utställningen.Se här!
 
Den 4 december tog vi båten ut till Fjäderholmarna och åt mycket gott från ett härligt julbord. Se här!
 
Den 11 december var det dags för ännu ett härligt julbord, den här gången vid Bergendals herrgård i Sollentuna!
 
Begravningen av min mamma ägde rum den 22 december. Det var vackert och sorgligt och tårarna kom när hennes favoritsång ´´Strövtåg i hembygden´´ började spelas då kyrkklockorna utanför tystnade. Den 23 december skulle min älskade mamma fyllt 91 år och årets julafton blev annorlunda, men trots allt mycket trevlig tillsammans med nära och kära. 
 
Julklappen från min dotter var perfekt, som en del av 2017 års kommande äventyr. En resa till Amsterdam och besök i tulpanparadiset Keukenhof i april. Jag ser fram mot det!
 
Gott Nytt År alla följare och ni andra som hittat hit! Nu kastar vi oss snart över 2017!
 

Blodfläder - Sambucus nigra ´Black Lace´

$
0
0
 
I Djurgårdsförvaltningens fina plantering vid Wasahamnen på Djurgården finns en mycket vacker Blodfläder - Sambucus nigra 'Black Lace'. Den här flikbladiga skönheten vill ha ett soligt läge, den tål torka bra, blir 2-3 meter hög och blommar med ljust rosa blommor i slutet av juni. Klarar sig bra upp till zon 3 och det går utmärkt att göra saft på bären. Den här vackra busken skulle jag vilja se mer av i Stockholms gröna rum!
 
Eventuell beskärning utför man antingen under JAS-perioden (juli, augusti, september) eller under vårvintern. 
 
 
 

Vinterjasminen på Waldemarsudde

$
0
0
 
 Vinterjasminen blommar som vanligt under vintern vid Prins Eugens Waldemarsudde och trots att den är en vinterblommande växt så börjar förhoppningar om ännu en vår att gro. Vi såg utställingen ´´Salongsmåleri´´ inne i galleriet. 
 

Vinter i paradiset

$
0
0
 
´´Vinter i paradiset´´ heter en bok av Ulf Lundell från 1979,  som utspelar sig i Jämtland. Mitt ´´Vinter i paradiset´´, utspelar sig på Djurgården en snöig lördag i januari anno 2017. 
 
Vinden och snön piskade oss i ansiktet när vi började vandra från Blockhusudden tidigt denna lördag. Men vi var väl klädda och vid gott mod. Årets första vandring i Stockholms ´´gröna´´ rum gick inte att stoppa. Jag har saknat att vandra och inte ens snö som drivit ihop utefter strandpromenaden runt Djurgården kunde stoppa oss. Vi såg det som ett träningspass.
 
Eftersom jag just nu har snöjour på jobbet, var mina tankar när jag vaknade till ännu mer snö, att - vik hädan Kung Bore! Det räcker nu! Men under vår vandring runt Djurgården idag, så tyckte vi ändå att det var ganska skönt att pulsa omkring i den rena ljusa snön. Ploga snön på jobbet, det gör jag i morgon!
 
Knölsvanarna håller ihop i kylan
 
Koltrasten väntar liksom jag på våren, då den sköna vemodiga sången ännu en gång kommer att höras över Djurgården. Alltså koltrastens sång!
 
Villa Eolslund på Blockhusudden, med sitt lejon!
 
 
Arkitekt Ragnar Östbergs Villa Mullberget
 
Listonhills lilla...ja vad är det? Ett lusthus!
 
Vinterjasminen gör skäl för namnet idag på Waldemarsudde
 
Auguste Rodins ´´Tänkaren´´ och Carl Milles ´´Triton´´ denna snöiga lördag i januari, på Waldemarsudde!
 
Villa Bergsgården vid Skansenberget. Ritad 1905 av arkitekt Ferdinand Boberg
 
Älskade Café Skroten. Jag åt köttbullar och Cecilia åt fisksoppa
 
Wasahamnen
 
Vy mot Söder och vackra Katarina kyrka, och visst kan jag längta upp dit till Söder ibland!
 
Sorry hägern, för att jag kom för nära då jag skulle fotografera dig...!
 
En biljittkiosk, troligen från Stockholmsutställningen 1897 på Djurgården
 
Två andra vandrare, som pratade i telefon!
 
Benny Anderssons Villa Lido vid Djurgårdsbrunnsvikens norra strand. Det såg inte ut som om han var hemma! ´´The winner takes it all´´
 
Jag väntar på hästar...
 
Fiskare på Blockhusudden
 
Villa Dufvan på Blockhusudden. Där trivs jag gott!
 

Stockholmsvandringar 2017

Januariljus på Blockhusudden

$
0
0
 
Nu har vi avverkat halva januari och jag överraskades av ett underbart ljus vid Blockhusudden på Djurgården. Denna månad som ju endast är en transportsträckan mot våren, visade sin allra bästa sida den här fredagseftermiddagen. 
 
Efter det att jag tagit bilden, gick vi upp till Thielska galleriet och såg de fem förslagen till monumentet över Flodvågskatastrofen 2004, som ska få sin plats på Blockhusudden. Vi tyckte lika Cecilia och jag, och vi hoppas att det förslaget vinner.

Slottsträdgården Ulriksdal bjuder på vår!

$
0
0
 
Idag är det Tulpanens dag, men redan igår var vi till Bosse Rappnes Slottsträdgården Ulriksdal för att plocka en bukett i självplocksavdelningen. Januari är en trög och fattig månad, men ett besök på den här platsen gör att man får en behövlig dos av för-vår. Vi pratade en stund med Bosse Rappne som berättade att han planer på att utöka med fler visningsträdgårdar ute i trädgården i sommar och det ser jag fram mot!
 
I den fina nyrenoverade (inte riktigt klart än) kafeterian fikade vi och den här gången blev det en god morotskaka.
 
Underbara Ranunkler
 
Helleborus
 
Primula 
 
 ...och så hade fröerna kommit!

Fogelströms och mina drömmars stad

$
0
0
Mäster Mikaels gata
 
Ljudböcker är ett perfekt sätt att få ta del av mängder av litteratur som finns på till exempel Storytel. Kanske att jag framöver när jag får mer tid kommer att ´´läsa´´ skönlitteratur igen, men just nu passar det utmärkt att lyssna på böcker när jag vandrar i Stockholm, när jag pendlar mina 7 mil enkel resa till min arbetsplats, eller jobbar med monotona jobb som vedklyvning, vilket jag sysselsätter mig med just nu på Engsholm. På senaste tiden har jag dock haft svårt att hitta böcker som intresserar mig. De böcker som ges ut idag är ju till största delen deckare eller biografier där mer eller mindre kända personer berättar om sin uppväxt. Till slut visste jag ingen annan utväg än att åter igen njuta mig igenom Per Anders Fogelströms ´´Stadserie´´.
 
Jag har tappat räkningen på hur många gånger som jag läst och lyssnat på den fantastiska berättelsen om en grupp människor i Stockholm från 1860-talet och hundra år framåt. Till största delen utspelar sig de fem böckerna på Södermalm och eftersom jag en gång i tiden jobbade i trädgårdarna vid de gamla söderkåkarna, så känns det extra speciellt att läsa om dessa miljöer. Nu för tiden vandrar jag då och då förbi söderkåkarna och den här lördagen gick jag där uppe på söders höjder och lyssnade på Helge Skoog när han läste om Henning, Lotten, Emelie och alla andra personer i berättelsen. Jag har alltid känt väldigt starkt för Henning som 15 år gammal kom ensam vandrande till Stockholm och jag använde Fogelströms rader då jag i min bok Stockholms gröna rum, beskrev min längtan till Stockholm - Pojken drömde, staden väntade. Men kanske att jag känner ännu starkare för Emelie som blir huvudpersonen genom serien.
 
Vi som älskar Fogelströms böcker vet ju också att han senare skrev en serie böcker (Barn-serien) som utspelade sig tiden före ´´Stadserien´´ och som i sista boken Vita bergens barn, kopplade på Mina drömmars stad på ett magiskt sätt och egentligen ska man ju börja läsa Vävarnas barn som börjar året 1749. 
 
Barn-serien:
Vävarnas barn 1749-1779 - skrevs 1981
Krigens barn 1788-1814 - skrevs 1985
Vita bergens barn 1821-1860 - skrevs 1987
 
Stad-serien:
Mina drömmars stad 1860-1880 - skrevs 1960
Barn av sin stad 1880-1900 - skrevs 1962
Minns du den stad 1900-1925 - skrevs 1964
I en förvandlad stad 1925-1945 - skrevs 1966
Stad i världen 1945-1968 - skrevs 1968
 
Det här är de bästa böcker jag vet och jag kommer alltid att återvända till dessa fantastiska berättelser om hur vår huvudstad förändrades från en tid där arbetarna levde på gränsen till svält, till dagens överflöd, eller i varje fall välfärd. Från människors sammanhållning under de svåra tiderna till dagens isolering och ensamhet i välfärden. Stockholm är tydligen den stad i världen som har flest ensamboende. Till skillnad från hur det var på 1800-talet då det kunde bo en stor familj med inneboende i ett rum i en gammal enkel kåk. Stockholm har förändrats från en småstad med många stor trädgårdar och smala gator till en bullrande storstad där det viktigaste är att bilarna får plats. Jag förskönar inte den fattiga tiden, men jag tror att vi tappade en del av medmänsklighet på vägen mot välfärden.
 
I år skulle Per Anders Fogelström ha fyllt 100 år och set uppmärksammas på flera sätt - se här! 
 
 
Fjällgatan. Högst upp i nummer 30 bodde Per Anders Fogelström med en fantastisk utsikt över Stockholm - i det högsta huset mitt i bild.
 
Fjällgatan 30 från Sista Styvens trappor
 
Magnolians svällande knoppar på Fjällgatan är inget vårtecken, de har sett ut så här hela vintern, men de inger ändå hopp om våren.
 
En rest av 2016 års clematis
 
Mosebakce torg
 
Kullerstensläggning med känsla på Svartensgatan
 
 Café Bakverket på Bondegatan 59 hade byggt ut sedan jag var där senast
 
Refugium vid Årstavikens strand, en av de 500 kolonistugorna längs den här långa strandsluttningen. Tyvärr har platsen helt tappat magin - läs mer om platsen här!
 
Onödigt att ta upp båten på hösten...?
 
På andra sidan Årstaviken har Liljeholmens höghus rest sig
 
 
Jag har varit dålig på att följa rivningen av Slussen. Idag tittade jag ner i kratern där Katarinavägen tidigare gick upp mot Folkkungagatan. Att Slussen var i dåligt skick förstår väl alla, men jag är verkligen rädd för hur reslutatet blir när allt står färdigt om 10 år.
 
 

Slottsträdgårdsmästarens sista arbetsår - januari

$
0
0
 
Då har jag inlett mitt sista arbetsår, mitt 47:e år som trädgårdsmästare/arbetare. I april 1970 började jag arbeta i vårt familjeföretag Norrtälje Trädgårdsservice AB som 16-åring och jobbade där i 27 år. Nu inleder jag mitt 20:e år i Engsholms slottspark och kommer att gå i pension till julen, är det tänkt. Ett år innan 65, eftersom jag inte vill att min kropp ska vara helt utsliten innan min eviga semester. 
 
Januari började med en massa snö, vilket gjorde att jag plogade den där snön några helgdagar på Engsholm, eftersom vaktmästare J befann sig i Thailand. Snön smälte längre fram i månaden och jag tog hand om årets vedklyvning. Ved behövs framför allt till våra två vedeldade bastun, men även till slottets stora öppna spis i hallen. Eftersom jag har mitt ständiga knäproblem, tränade jag två gånger i veckan hemma på Bromma rehab. Under hela januari var jag halvt sjukskriven,vilket betydde att det inte blev fulla dagar vid vedklyven. Jag trivdes ganska bra där bland all ved som ska klyvas och jag lyssnade samtidigt på ljudbok - Per Anders Fogelströms underbara Stad-serie med Mina drömmars stad som första bok. Trots att jag läst/hört berättelsen så många gånger, så är det fortfarande fantastiskt att få följa livet i Stockholm från 1860-talet och fram till 1960-talet. 
 
I fredags gick jag en sväng i parken och tänkte att jag snart ska börja beskära fruktträden - för sista gången, och i slutet av mars börjar jag vårstäda parken - för sista gången. Det kommer att bli många sista-gången-moment under det här året. Jag fick en idé om att filma olika arbeten som jag utför i slottsparken det här året och med vaktmästaren bakom iphonefilmkameran, började vi i veckan att filma när jag stod vid vedklyven. Tanken är att jag en gång ska klippa ihop filmerna och få till en längre film om mitt sista arbetsår. Vi får se vad som händer. Det gäller att hitta ett lätt redigeringsprogram till Macen också. Jag tar gärna emot tips om bra och enkla program.
 
Nu går vi snart in i februari och det är möjligt att jag börjar beskära fruktträden då - för sista gången!
 
 
 Borggårdens 225 röda pelargoner vintervilar i ett hus med lagom temperatur i slottsparken.
 
 En dag hjälpte jag till att byta batterier till brandvarnare i hotellrum och såg att min bok fortfarande finns i alla våra 53 rum.

Vårsalong utan vårkänslor

$
0
0
Smög omkring i Gamla Stans gränder, på väg mot Vårsalongen...
 
 Men va f-n..., vem har spökat ut Järnpojken på det här viset? Han brukar få fina stickade kläder av hemliga beundrare, men det här är inte värdigt en av mina favoritstatyer i stan, Sveriges minsta offentliga staty. 
 
Det satt en man på bänken intill som påstod att han var någon slags guide i Gamla Stan, men jag vet inte. Han berättade att det mest var folk från Östeuropa som kom hit och klädde Järnpojken, Därmed dödade han den fina myten om att någon mystisk persom, boende i Gamla Stan, smög hit till Bollhustäppan och bytte kläder på pojken. Se andra outfits på pojken  här!
 
 
Vinterblommor i Berzelii park - Trollhassel
 
...och magnoliaknopparna i Berzelii park väntar på att få sprängas i maj
 
 Nu ryker Kungsans buxbom. Det blir helt nya planteringar, men jag fick inte reda på vad som ska bli i stället för buxbomen.
 
De här trevliga ´´gubbarna´´ släppte in mig och vi försökte förstå varandra på serb-engelsk-svenska. Det gick bra och mannen till vänster från Serbien, skulle få hit sin fru och två barn i morgon och han var så lycklig. Frun hade fått arbetstillstånd och skulle genast börja arbeta. Det blev ett fint möte i tider av hat och oro.
 
Ibland är Stockholm lite för galet även för mig. En ung man hade klätt sig i en ´´superhjältedräkt´´(jag kan inget om superhjältar) och poserade glatt för alla som fotograferade. Allt för konsten!
 
 
Jag besökte Vårsalongen som även i år hölls i City. Jag gillade några tavlor.
 
 

Vem vet vart vägarna bär...

$
0
0
 

En historia

Jag hörde en historia 

om en man som var på driv 

Han visste inte längre 
vad han ville med sitt liv 
Och han kom till ett vägskäl 
och han stannade där 
och han tvekade länge 
Han sa: Vem vet vart vägarna bär 
Då kom där en kvinna 
på väg in mot stan 
Hon hade trasiga kläder 
och i handen höll hon ett barn

Och dom gjorde sällskap 
och dom gick hela dan 
Dom gick hela natten 
men aldrig nådde dom stan 
Dom kom till en trädgård 
som växte vild och stor 
och under träden låg ett hus 
Han sa: Här är det ingen som bor 
Dom hade gått flera mil 
men här tog vägen slut 
Och dom stannade där 
för att vila ut

Och dom blev kvar där 
som om dom kommit hem till sist 
Och dom älskade sitt hus 
och dom älskade sin trädgård 
och dom älskade varandra 
och hon födde flera barn 
och dom höll fred som kvinna och man 
Och det sägs 
att dom bor kvar där än

Lundell 1988

 
 

Bland Svinrövar, håriga pussmunnar och trekantspalmer hos Edvard

$
0
0
 
Den japanska trollhasseln blommade som bäst nu den 4 februari i Bergianska trädgården och lyser verkligen upp i en annars gråbruntråkig botanisk trädgård. Det tar ännu några månader innan mer ´´normala´´ växter börjar blomma här.
Det är inte alls ovanligt att trollhasseln blommar så här tidigt, men jag blir alltid lika lycklig av att se blommor ute under den här tiden på året. Kejsarolvon är en annan buske som också brukar blomma under vintermånaderna - och vinterjasmin. Läs mer om trollhasseln här!
 
Det var Edvard Andersons växthus som ligger i Bergianska trädgården, som lockade hit mig, min dotter, Glenn och Josefine idag och vi njöt fullt ut av bland annat dessa bougainvillea.
 
Rumslind - Sparrmannia africana
 
 
Det som fick mig att vilja besöka Edvards vackra växthus just den här helgen, var att den här kompisen blommade just nu. Så här står det på informationsskylten - Med en blomställning lika skär och borstig som bakdelen på en gris, och med en knorr i mitten, gör fläckkalla (Helicodiceros muscivorus) skäl för öknamnet svinröv (På engelska dead-horse-arum). Den har en unken lukt av ruttet kött för att locka till sig spyflugor. I tron att det är ett djurkadaver luras flugorna ner i hålrummet som bildas där hölsterbladet omsluter blomkolven. Där letar de runt efter en lämplig äggläggningsplats, samtidigt som de blir bepudrade med växtens pollen.
 
Namnet muscivorus betyder flugslukande, men växten äter int upp flugorna, den bara lurar dem. I naturen kan en blomställning lura till sig 350-400 flugor samtidigt. Svinröven växer vild på öarna Korsika, Sardinien och Mallorca.
 
Varje blomställning är bara utslagen ett par dagar och de blir 15-20 cm stora.
 
Blommande svinröv
 
Jag fotograferar svinröven
 
Vacker färg på denna bougainvillea
 
Bukettanemon - Anemone coronaria, växer vild i Medelhavsområdet
 
 

30 år i Brommanästet

$
0
0
 
I år har jag bott 30 år i mitt Brommanäste, högt över alla andra hus och med utsikt över Ulvsundasjön, där båttrafiken är livlig under sommaren. Kungsholmen ligger på andra sidan och jag kan gå in till stan över Tranebergsbron. Hoppas kunna bo här i ytterligare 30 år!
 
Nu firar jag med att renovera sovrummet och idag kommer nya Eken-sängen!
 

Drama på Blockhusudden

$
0
0
Tidiga vintergäck på Djurgården
 
 Älskade Blockhusudden
 
 
Ute i viken gled stora flockar av sjöfågel stilla och harmoniskt omkring, som om livet bara var gott att leva, som om ingen ondska eller fara fanns. På sista hundvandringen i mörkret under fredagskvällen, rörde sig sjöfåglarna fortfarande långsamt ute på vattnet och små vågor sköljde stilla upp mot den fortfarande isiga stranden. Som bomull för själen, för en orolig Stockholmare.
 
På lördagsmorgonen när vi åt frukost och såg ut mot vattnet, lyfte plötsligt flera hundra sothöns och flög hetsigt in mot bryggan nedanför huset, där många gömde sig under bryggan och andra höll sig tätt ihop runt omkring.
 Ovanför svävade en mäktig havsörn och satte skräck i bland alla, i den annars så lugna viken. Den landade på ett litet skär utanför och satt där sedan i flera timmar och väntade tålmodigt på att någon av sothönsen skulle ge sig ut från den täta gemenskapen vid bryggan.
 
Sothönsen var disciplinerade och höll ihop. Till slut gav havsörnen upp och lyfte tungt och kraftfullt med sina långa breda vingar. Hos den fullvuxen havsörn kan måttet mellan vingspetsarna vara ofattbara 2,5 meter. Det blev ingen lättfångad frukost den här gången och vi såg hur den försvann ut mot skärgården för att fortsätta sin jakt på mat. I viken tog det några timmar innan lugnet lade sig, men till slut infann sig den fridsamma stämningen igen. Sångsvanar, knölsvanar, änder, storskrakar och sothöns samsades om vikens bottenvegetation och om brödet från människorna.  
 
Sångsvanarna brydde sig inte så mycket om havsörnen. 
 
Sothönsens flykt när havsörnen svävade in över Lilla Värtan.
 
Sothöns i trygghet vid bryggan!
 
En hungrig havsörn som till slut gav upp och flög ut mot skärgården.
 
 Tålmodigt väntade Fritiof (dagens namnsdag) på att någon sothöna skulle smita från gruppen och bli till en frukostbit för fåglarnas konung! 
 
Det blåste utefter ständerna, så vi valde att vandra inne i Djurgårdens skogar i stället, där Lexus hittade en koja.
 
 
Medan lugnet la sig över viken vid Blockhusudden, åkte vi till Slottsträdgården Ulriksdal för att se på vårblommor och fika. 
 
Dessa underbara ranunklar
 
Bosse Rappne signerade sin nya bok åt Cecilia.
 
Lexus och jag höll mest till vid ranunklarna...
 
 Vackra morotskakor

Slottsträdgårdsmästarens sista arbetsår - februari

$
0
0
 
Februari är väntans månad. Väntan på ljuset och på att vintern ska börja tappa greppet. De här snöbilderna är tagna den 21 februari, då hela slottsparken plötsligt liknade ett julkort och jag kunde faktiskt inte låta bli att tycka att det var ganska vackert.
 
Innan snön, hade jag just blivit klart med fruktträdsbeskärningen. Jag beskar de sista fruktträden i mitt trädgårdsliv. Systers Aromaträd i skärgården blir undantaget. Det kändes skönt att klippa av de där sista grenarna, eftersom jag genom mitt 47-åriga trädgårdsliv beskuret tusentals fruktträd. Att klättra på stegar i höga träd tar på krafterna i min ålder och knät värkte mer än vanligt när jag klättrade ner för det sista trädet. Stunden när jag tog de sista grenarna har jag förevigat på film!
 
Annars har jag den här månaden hjälpt till att tagga bilder i Engsholms hemsidas bildarkiv och även skottat den där snön som vräkte ner den 21-22 februari. 
 
 Nu träder vi snart in i den första vårmånaden mars!
 
Slottsträdgårdsmästarens sista arbetsår - januari
 
Fruktträdbeskärningen innan snön
 
 Ibland unnar jag mig 5 minuters vila nere vid bryggan!
 
 En av alla dessa vackra morgnar i Engsholms slottspark
 

I väntan på våren

Tack Gustav och Marie Mandelmann

$
0
0
 
2011 skrev jag ett brev till SVT, där jag med många andra önskade oss ett nytt trädgårdsprogram i SVT - se här! 
 
Det har sänds några hyfsade trädgårdsprogram sedan dess, men det där heltäckande önskeprogrammet som jag eftersökte, kommer vi nog aldrig att få se. Däremot har jag den här vintern njutit fullt ut av Mandelmanns trädgård i Djupadal på vackra Österlen. I tider av ondska, oro och elände, så har min gamla kurskompis från Säbyholm, Gustav och hans oerhört duktiga hustru Marie, spridit glädje och hopp om mänskligheten varje torsdag på TV4.
 
Under hela programmen sitter jag med ett fånigt leende på läpparna och tänker som de flesta andra tittare, att precis så där ska man ju leva - i en vacker miljö med mycket arbete som utförs med glädje och med mycket känsla. Det är inte alltid så lätt om man inte är sin egen, men jag tror trots allt att många har lärt sig att se på sitt trädgårdsarbete på ett nytt sätt efter den här programserien. Kanske att någon blir irriterade av alla lycka, men jag ser programmet som ren terapi om man tycker att trädgårdsarbete någon gång blir tråkigt. Nu tyckte jag att jag läste att det blir en andra säsong och jag hoppas verkligen att det stämmer. I dessa tider behöver vi Gustav och Marie!
 
Här är ett blogginlägg från mitt senaste besök i Mandelmanns paradis - se här!
 
 

Besökte Olof, Hjalmar, Johan Tobias, Thor och boken

$
0
0
 
Jag vet att det inte är någon sensation att visa snödroppar och vintergäck nu, men jag kände ändå för att pryda det här blogginlägget med blommor. Vi är väl ganska törstande efter vårtecken nu, eller hur? Det är på Adolf Fredriks kyrkogård som några av Stockholms tidigaste vårblommor visar sig och eftersom jag var på väg till Stadsbiblioteket på Sveavägen, så kunde jag inte låta bli att besöka dessa vårens budbärare.
 
Tanken var att jag skulle vandra i Stockholm idag, men vädret var inte så inbjudande och jag får helt enkelt vänta ännu en tid på en skön huvudstadsvandring. Det småsnöade och stockholmarna gömde sig under luvor och halsdukar. Jag tittade in på bokrean i Akademibokhandeln på Odenplan och jag upplever den här rean som den tråkigaste någonsin, inte en enda faktabok som tilltalade mig. Skönlitteratur lyssnar jag på nu för tiden med hjälp av Storytel och just nu så läser Helge Skoog Vävarnas barn av Fogelström, på jobbet, i bilen och på stan. Absolut inte i nya sängen - då somnar jag direkt! Väl hemma i nästet, såg jag Kalla bryta staven på tremilen och släppa förbi fyra pigga norskor som åkte ifrån allt och alla. Häpp!
 
På Adolf Fredriks kyrkogård finns alltid friska blommor på Olof Palmes grav. På kyrkogården ligger även Johan Tobias Sergel, Hjalmar Branting, Thor Modéen och Anders de Wahl begravda.
 
När jag ändå sökte böcker på stadsbiblioteket, så hälsade jag på min egen bok.
 
I Observatorielundens park ner mot stadsbiblioteket renoveras just nu vattenfåran. Entreprenör är Bite mark & anläggnigar.
 

Slånsnår vs. pelargonsticklingar

$
0
0
 
 
Jag jobbar på i mitt sista arbetsår och nu är vi snart i mitten av mars redan. Det omtalade slånsnåret vid hotellet, blev mars månads utmaning. Med mitt tre-gånger-opererade-knä, som egentligen inte längre tål att slita i stora hoptrasslade slånsnår, har vi nu öppnat upp utsikten för gästerna och tagit bort småfåglarnas skydd mot hotande faror. Det är inget att visa på bild, så jag väljer ett foto från en stilla, underbar marsmorgon vid stranden i stället.
 
Eftersom jag inte rent fysiskt klarar av att jobba med buskröjningen hela dagarna, så har jag även börjat att beskära pelargonerna som vinterförvaras i en villa med lagom temperatur i slottsparken. De 250 röda pelargonerna har även i år klarat vintern bra och jag tar nu sticklingar som får bli nya plantor i det röda gänget som ska planteras ut i borggårdens planteringar i slutet av maj. Det är ett betydligt lättare jobb än att kämpa med 2-3 meter högt, taggigt slånbärsris som växt in i varandra. Jag har för vana att alltid spela klassisk musik för pelargonerna och så även idag. Vågar inte byta musikstil.
 
Under natten till den 8 mars kom vintern tillbaka och snödropparna doldes av snödrivor och jag skottade igen. I 47 år har jag handskottat snö. Nästa vinter ska jag bara le åt snön och aldrig någonsin klaga på snöröjning. 
 

För-vår i Stockholm

$
0
0
 Skymning på Blockhusudden
 
Kalla nätter och en sol som värmer på dagarna. Vintergäck och snödroppar. Mars månad är sig lik och det bubblar av lycka i hela kroppen av varje litet vårtecken som visar sig. Jag väntar dock fortfarande på bofinken som är något försenad i år, men Claus i Skillinge har skickat upp ett gäng meddelade han mig, så de lär anlända vilken dag som helst.
 
Mina bilder på gryning och skymning vid Blockhusudden kanske kan bli tjatigt, men jag kan inte låta bli att hänga ut bilder, när det blir så där nästan jobbigt vackert. Annars är det Cecilia som näst intill har patent på Blockhusuddens soluppgångar och på hennes Facebooksida får jag ofta njuta av dessa magiska morgnar. Hon behöver bara öppna dörren i sitt hem, så har hon Lilla Värtan och inloppet från skärgården till Stockholm framför sig.
 
 
Parkudden och Kaknästornet
 
Storskrake på Lilla Värtan
 
Det sista av vintern på Hundudden, där Noppe så sorgligt slutade sitt liv för några veckor sedan.
 
Hägrarna bygger och skränar vid Isbladskärret
 
Tidigt vårfiske vid Blockhusudden
 
Djurgårdsbrunnskanalen
 
Vandring på Hundudden, där många läskiga hundar springer lösa, bäst att gömma sig...
Koppla hundarna tack! Även om ni tycker att era stora hundar är så söta och snälla!
 
Hemma i trygghet. Mina fina!
 
 
Vi vandrade några timmar i Tyresö på lördagen. Nyfors Tyresö Flaten var en plats som jag inte tidigare besökt och jag tyckte om miljön med sjöar och djupa skogar. Vi kommer med all säkerhet att återvända i vår eller i sommar. Tyvärr var det svårt att fånga vår vandring på bild den här dagen. Det vi uppmärksammade idag var att alla -  verkligen alla, hälsade när vi möttes på vandringsleden och det kändes riktigt trevlig. Vi stannade även och pratade med några och vi saknade den där mänskliga värmen när vi kom hem till stan igen.
 
Picknick i vårsolen
 
 Snälla ni som inte har en aning om hur fruktträden ska beskäras - låt dem vara tills ni hittat någon som vet vad det handlar om!
 
Viewing all 1153 articles
Browse latest View live