Quantcast
Channel: Stockholms gröna rum
Viewing all 1153 articles
Browse latest View live

Vecka 11 - Trädgårds-TV i Sverige

$
0
0
 
 Bergianska trädgården
 
 
 
 
15 mars - måndag
 
 
Ulvsunda
 
 
Ett strävsamt Ringduve-par
 
 
 

Kylan har gett vika och fåglarna sjöng åter igen med en mer optimistisk ton när Lexus och jag morgonvandrade hemma i Traneberg. Trots att vintergäck, och snödroppar redan hade sin blomsterpremiär i slutet av februari, är de fortfarande lika älskliga när de nu åter blommar efter några veckor av snö och kyla. Utanför min bostad i de gamla förvildade trädgårdarna och backarna omkring, lyser stora ytor av vintergäck.

 

Senare på dagen åkte vi bort till Ulvsunda slott och vandrade runt Lillsjön, där isen fortfarande låg kvar. En man stod och fiskade vid bron där det var öppet vatten och drog just upp en stor braxen när vi gick förbi och intill lyste den vita anden som en snöboll bland de andra mer skyddsfärgade änderna. Det var en fantastisk vandrardag med vår i luften, vindstilla och 5 plusgrader.

 

Jag har sent hittat den Botaniska trädgårdspodden där det finns avsnitt från 2016. Nu lyssnar jag ofta på utvalda avsnitt när jag vandrar.

 

Jag läste en positiv nyhet om kommande trädplantering på Östermalmstorg. När den stora tillfälliga saluhallen kommit bort i sommar, ska torget fräschas upp, bland annat med körsbärsträd planterat i en stor ring runt torget. Det kan inte annat än bli mycket bra och jag blir nyfiken vilken sort de ska använda? Hoppas på Tokyokörsbär, sorten ’Schnee’ eller Bergskörsbär!

 
 
 
En vit and i Lillsjön i Bromma. Jag läste att de förekommer här och där i Stockholm, till exempel finns det även en i Lötsjön i Sundbyberg. Det ska tydligen vara avkommor från tamankor som korsats med vildänder. 
 
 Lexus är inte helt bekväm på den här något svajjiga bron.
 
 
 
 
 
 
16 mars - tisdag
 
 
Djurgården runt
 
 
Vid Rosendals trädgård var det alldeles för mycket folk. Här vände jag. Smittar ökar hela tiden nu, men folk verkar inte bry sig så mycket. Jag håller mig undan.
 
 
 

I år möter jag våren på Djurgården igen och idag gick jag med Lexus från Prins Eugens Waldemarsudde där jag parkerade bilen, ut till hans hem på Blockhusudden. När jag lämnade honom efter ännu några ljuvliga dagar tillsammans, fortsatte jag ensam Djurgården runt i den sköna vårsolen. Vid Isbladskärret var hägrarna i full färd med att renovera sina bon och jag vet inte hur länge jag stod där och väntade innan någon av de ståtliga fåglarna ville lämna boet och visa sina stora vingar. Felix Herngren gick förbo, ivrigt pratande i telefon.

 

Lyssnade vidare på den botaniska podden om invasiva växter, alltså växter som historiskt sätt inte funnits i Sverige och som kommit hit med hjälp av människan, ibland med fåglar. Dessa växter kan ta över och hota vår mångfald.

 

På hotlistan finns nu även syren, äkta kaprifol och scilla!!!! Men nu får dom väl snart ge sig med vad som är inhemskt och inflyttat. Att parkslide och jättebalsamin mm. kan vara ett problem förstår jag och att vi verkligen ska vara rädda om vår inhemska flora, men att syren skulle vara ett hot mot vår svenska natur?

 

 Till slut är det väl bara björk och tall som inte är invasiva. För mig är det verkligen inte ett problem om syrener eller scilla smiter en bit från tomter och förvildas en aning, att dessa älskade växter skulle ta över i naturen och vara ett hot, känns bara löjligt. Ilsknade till en aning där under vandringen, det blir ju alltid känsligt när någon kritiserar syrener…

 

 

 
Rosendals trädgårds barnkammare!
 
 Snöklocka/Klosterlilja vid Nordiska museet
 
 Krokus vid statyn av Karl XV vid Lejonslätten.
 
Kaffepaus i vårsolen vid Parkuddens brygga ute på Blockhusudden.
 
 Hägrarna snyggar till sina bon.
 
 
 
 
17 mars - onsdag
 
 

Trädgårds-TV nyheter!

 

 Karl Fredriks Eklaholm
 
 

Vänliga, duktiga och mysiga Mandelmanns på Österlen, har i TV4 nu bytts ut mot Karl Fredrik, också han boende på Österlen och på SVT startar nu Trädgårdstider sin tolfte säsong. Karl Fredrik är en duktig florist som skapar fantastiska buketter och som faktiskt inte lagar mat i programmen, vilket är väldigt ovanligt i svenska trädgårdsprogram.  Hos Mandelmanns och Karl Fredrik njuter jag av snyggt foto från fantastiska Österlen och att frakta ett 800 årigt olivträd från Italien och plantera det i Skåne – respekt! Nästa gång jag besöker Österlen måste jag nog hälsa på där på Eklaholm.

 

 Alla våra tre trädgårdsprogram är inspelade i Skåne.

 

I Trädgårdstider tycker jag att Tareq fortfarande får alldeles för mycket tid i sitt utekök. Det som jag saknar i svenska trädgårdsprogram är att vi tittare aldrig får se andra trädgårdar eller parker i landet, så som det var i Gunnels gröna rum en gång i tiden. Även i 5:ans Trädgårdstoppen som gick för tio år sedan, visades många privatträdgårdar. Det saknar jag idag!

 

Alla tre programmen är mycket snyggt producerade, vackert filmat och fint musiksatta. Men…jag funderar över vad det är som gör att BBC:s Gardeners world är det perfekta trädgårdsprogrammet, förutom än att Monty Don är en oslagbar programledare och att man inte lagar mat i halva programmet.

 

Varje avsnitt börjar i hans mycket vackra trädgård där han antingen planterar något eller utför annat trädgårdsarbete, medan han lugnt och metodiskt berättar vad som händer. Flera inslag från fantastiska engelska trädgårdar i varje program skapar variation och allt berättas i ett stilla tempo, sparsamt och lugnt musiksatt.

 

Jag förstår givetvis att det måste finnas olika typer av program och jag förstår till och med att trädgård och mat hör ihop på många sätt. Får jag bara se något från olika trädgårdar runt om i Sverige så är jag helt nöjd!

 
 
 
 
 
 
 
18 mars - torsdag
 
 
Gul vandring i Bergianska trädgården
 
 
Naturhistoriska riksmuseet i bakgrunden.
 
 

En kylig men skön morgon i Bergianska trädgården. De enda människor jag såg var en grupp trädgårdsstuderande inne i fruktträdgården. Vid den japanska dammen lyste trollhasseln upp den annars vintersovande trädgården. Det är just den stora busken som jag varje vinter bevakar för att fota de allra första blommorna, som försiktigt i kylan vecklar ut sina trassliga kronblad. Det blir som en försiktig start på växtsäsongen. Men det är egentligen nu som denna japanska trollhassel är som vackrast, även om den nu inte är lika intressant som när den blommar i januari-februari, i kyla och snö.

 

Ännu en växt som fortfarande lyser upp markerna är vintergäcken, som också dyker upp tidigt i vårvintern. I likhet med trollhasseln är den som vackrast nu med sina stora gula mattor. Jag sträckte kameran över häcken till trädgårdsmästarbostaden, som är privat område inne i Bergianska trädgården och tog bilden som finns överst i det här blogginlägget.

 

Jag satt en stund på bryggan nedanför Victoriaväxthuset och tänkte att jag är glad åt vår fina botaniska trädgård som jag så ofta besöker och att den ligger så naturskönt invid Brunnsviken. Vid nästa besök hoppas jag bland annat få se de tidiga azaleorna blomma.

 

Läsdag hemma i Brommanästet och när jag på eftermiddagen tittade upp från boken och såg över mot Kungsholmen, föll snön tungt över staden.

 

Senare gick jag runt Stora Essingen, där man tyvärr inte kan vandra längs stränderna, eftersom det är strandtomter runt hela ön.

 

 
Nu har Bergianska skaffat sig flera nya gås-skrämmor som förhoppningsvis ska hålla gässen borta från själva trädgården.
 
 
 Magnolia kobus blomknoppar vilar och väntar på maj månad!
 
 
 
 
 
 19 mars - fredag
 
 
Reimers och Långholmen
 
 
 
 
Träffade Kerstin vid hennes fantastiska rosenträdgård - se här!
 
Stora Henriksviks trädgård och café vilar och väntar.
 
Statyn på Reimersholme heter ´´Diana med hind´´ av Otto Stramdman, uppställd 1944 på Pokalvägen 3.
 
 
 
 
 
21 mars - söndag
 
 
Gamla Stan
 
 
Brända tomten
 
 

Vårdagjämningen inträffade igår och äntligen är det så ljust på morgnarna att jag denna tidiga söndagsmorgon kunde bege mig in till stan, utan rädsla att möta en massa människor. Det var nästan helt folktomt när jag vandrade Drottninggatan ner mot Gamla Stan och hur mycket jag än älskar att vara i naturen, i trädgårdar och i stora parker, så behöver jag även ibland vandra på gatorna i min stad. Jag var så tidig att till och med grindarna till Centralbadets trädgård fortfarande var låsta. Den plötsliga längtan till Gamla Stan gjorde att jag gick upp halv sex, såg solen gå upp över Kungsholmen och efter en snabb frukost åkte jag in mot stan.

 

När de medeltida gränderna är folktomma en tidig morgon, är det magiskt att sakta vandra på de slitna gatstenarna och blicka upp mot de vackra fasaderna. På Brända tomten, där Café och restaurang Under kastanjen ligger, hade det planterats mängder av fullt utslagna påskliljor som lyste upp den lilla öppna platsen. Vilken lycka! Snart vill jag sitta där på uteserveringen med kaffe och kanelbulle.

 

Innan jag återvände till bilen vid Tegnérlunden besökte jag ännu en gång Adolf Fredriks kyrkogård där vintergäcken täcker marken mot Sveavägen. Det är en månad sedan jag fotade dem första gången i år och trots att snön legat djup sedan dess och att kylan plågat både blommor och människor, så lyser de åter som små solar. Eftersom jag alltid är tidigt ute, så kan jag tyvärr aldrig se dem helt utslagna här, men jag tycker om dem lite slutna också.

 
 
Järnpojken med en enkel snödroppe. Han har inte varit klädd de senaste gångerna jag besökt Bollhustäppan. Har något hänt med hans påklädare?
 
Här i Mårten Trotzigs gränd vet jag som vanligt inte om jag ska skratta eller gråta...
 
Mårten Trotzig var en tysk köpman som handlade med järn och koppar på 1500-talet och blev ihjälslagen under en resa till Kopparberg. Jag är osäker på vad han skulle tycka om sin gränd om han såg den idag. Fastighetsägarna här verkar nu ha gett upp, de har sanerat väggarna för stora summor och bara någon vecka efter så är klottret tillbaka. 
 
 Gränderna blommar!
 
 
 
Adolf Fredriks kyrkogård
 
 
 
 
 
Vecka 11 för 3 år sedan, Kylans återkomst - se här!
 
 
 
 
Om jag längtar tillbaka till Italiens trädgårdar? Jovars!
Klicka bort reklamen som kommer upp!
 

Vecka 12 - Lexus blomstervecka

$
0
0
 
 
 
 
 
22 mars - måndag
 
 
Vandring runt Årstaviken
 
 
Lena Lerviks skapelser i Liljeholmen är mina favoritkvinnor!
 
 Bryggfika intill Årstabron
 
 
 
 
23 mars - tisdag
 
 
Årets första balkongfrukost i strålande solsken, vindstilla och fem grader! 
 
 
 
Kungsholmen runt, ännu en gång!
 
 
 Veckan bryggfika-selfie vid Barnhusviken.
 
Kontraster...
 
Krokus på Chapmansgården vid Norrmälarstrand!
 
 Yxmannen
 
 
Förra veckan skrev jag om de svenska Trädgårds-TV programmen och ikväll gick Trädgårdstider i SVT samtidigt som Karl Fredrik på Österlen på TV4, samtidigt! Hur tänkte man där?
 
Ikväll blev Karl Fredrik och hans program alldeles för galet för min smak, jag tror kanske att dom tappade mig nu. Med Karl Fredrik och Mandelmanns i samma program blir det nästan lite buskis över det hela! 
 
Men ok då, jag gör ett nytt försök nästa vecka igen, eftersom jag är så svältfödd på trädgård och blommor!
 
 
 
 
 
24 mars - onsdag
 
 
Våriris vid Tranebergs strand.
 
 
 
 
Bergianska trädgården
 
 
Lexus bland vårblommor
 
 
 
 
 

Nyheten att det inte kommer att byggas några studentbostäder invid Bergianska trädgården, kändes fint, men på något vis låg det i luften. Protesterna skulle ha blivit enorma om dessa galna byggplaner hade förverkligats. Stockholms/Solnas botaniska trädgård är en mycket viktig plats, inte bara för oss växtälskare.

 

Allt faller liksom på plats och jag blir lugnare när jag hämtat Lexus och han bor hos mig några dagar. Han är en den bästa kompis man kan tänka sig, så vänlig och okomplicerad och vi tycker båda om att vandra - ofta! När han är här hos mig bryr jag mig inte lika mycket om att följa eländesnyheter om Covid, utan försöker att fokusera på det som fortfarande är gott här i livet.

 

Under våra Brommavandringar idag träffade vi några av Lexus Bromma-kompisar och helt plötsligt blir jag väldigt social och pratar med hussar och mattar, som om det var det naturligaste i världen. Jag är ju annars en person som är väldigt dålig på att småprata, men tillsammans med dessa människor har vi ett gemenast intresse…

 

Lexus är van att vistas i trädgårdar och bland blommor och har inga som helst problem att posera tillsammans med vårblommorna i Bergianska trädgården. Idag tog vi farväl av trollhasselns och vintergäckens blommor, vi ses nästa vårvinter igen!

Det här blogginlägget tillägnar jag den här ljuvliga lilla killen!

 

 
 
 Vi tar farväl av vintergäcken som har blommat sedan februari.
 
Årets första scilla hittade Lexus vid Brunnsviken.
 
 Dvärgcyklamen hittade han också...
 
 
 
 
 
 
 
25 mars - torsdag
 
 
Drottningholms slottspark
 
 
Nyplanterade rhododendron intill den ligga bron vid Götiska tornet.
 
Vårvindar friska i kungens park
 
 Är det fotbollskväll?
 
 
 
 
 
26 mars - fredag
 
 
Blockhusudden
 
 
 
 

Bofinken sjunger och backarna här utanför lyser fortfarande i gult av vintergäck, som dock troligen blommar färdigt nu den här veckan, för att ersättas av scillan som försiktigt har börjat blomma. När scillamattor brer ut sig i trädgårdar och parker, då är våren som vackrast – innan vitsipporna kommer!

 

 

Innan jag lämnade Lexus hos sin matte på Blockhusudden, vandrade vi en stund i det vackra vårvädret där ute på den ostligaste delen av Södra Djurgården. Jag fotade blommande blåsippor och tibast och hörde tofsvipan vid Isbladskärret där fågellivet nu är riktigt vår-intensivt. Häggens bladknoppar blir allt grönare och hela naturen börjar nu sjuda av liv.

 

Vi satt en stund på Lexus bänk vid Kärleksstigen och såg ut över Isbladskärret som är ett fantastiskt fågelrikt våtmarksområde, där bland annat gråhägern har en koloni på 50-60 par. De här ståtliga hägrarna kommer en gång i tiden från Skansen där de släpptes fria på 1930-talet.

 

Att många av dessa hägrar övervintrar i Råstasjön i Solna, är både intressant och mycket märkligt! De är inga långflyttare direkt. Som fisktärnan, som varje år flyttar till Sydafrika! Isbladskärrets hägrar nöjer sig med Solna! Jag läste någonstans att Solna stad varje morgon serverar hägrarna 10-15 kg fisk under övervintringen och de har lärt sig känna igen matbilen när den kommer!

 

Coronaläget i Stockholm är fortfarande mycket allvarligt med fortsatt smitta och kraftigt ökande inlagda på IVA. Om en vecka är det påsk och då ska folk givetvis trängas i skidbackarna igen, vilket måste vara fruktansvärt att se för vår kämpande sjukvårdspersonal. Varför kan inte folk hjälpas åt att vara försiktiga nu, så att vi blir av med det här eländet snart. Jag längtar efter att resa runt i landet och titta på vacker natur och spännande trädgårdar, men dessa planer får säkert vila en bra stund till.

 
 
 
Lexus på sin bänk hemma vid Isbladskärret.
 
 Tibast på Blockhusudden.
 
 
 
 
 
27 mars - lördag
 
 
Kärsön, Ängsholmen
 
 
Kärsöns naturistbad
 
 
 
 

Frukost på balkongen. Läste Gunnar Brusewitz ´´Stockholm, staden på landet´´. Men hos mig stördes fåglarnas vårsånger ute i de gamla ekarna av Tranebergsbrons ständiga bilbrus och jag längtade efter tystnaden på landet, långt ifrån trafikerade vägar. När Lottoraden någon gång slår in, köper jag mig en liten stuga utanför stan där jag kan bo halva året.

 

Saknar ´´gå-ut-rutinerna´´ när jag inte har Lexus, de tidiga morgonpromenaderna längs strandpromenaden eller i skogen och frukost när vi kommer hem. Sedan planera dagens vandringar!

 

Kärsön på Mälaröarna besöker jag ganska ofta, men då är det alltid den östra delen, där Brostugan ligger. Den västra sidan, på andra sidan av den trafikerade Drottningholmsvägen, har jag aldrig tidigare besökt. Många gånger har jag dock sneglat på stigen som leder längs stranden när jag åkt förbi och idag var det dags att upptäcka den här anonyma delen av Kärsön.

 

På en informationsskylt läser jag naturreservatets förvaltare, Statens fastighetsverk utför naturvårdsåtgärder i området som har mängder av gammelekar och spännande natur. Det ser lite rörigt ut på vissa ställen på grund av arbetena och stora högar av ris och döda gamla trädstammar ligger här och där, men det blir nog riktigt fint när det är klart.

 

Längst ute på nordvästra sidan finns ett naturistbad som jag aldrig hade hört talas om, men just idag behövde jag inte gömma kameran eftersom jag var helt ensam på platsen. När jag senare googlar fick jag reda på att det tydligen är en ganska känd plats inte bara för bad…! Så det var nog tur att mitt besök var så tidigt på året!

 

Uppe på det hösta berget är utsikten fantastisk in mot Mälaren och på andra sidan sundet syns husen på Drottningholmsmalmen, där jag vandrade en kall dag i vintras. När jag gick tillbaka hördes lärkorna över ängarna och jag såg vårlök blomma i en glänta.

 

Senare vandrade jag med min dotter på Gärdet/Östermalm och vi satte oss på Café Karlas trottoarservering för att äta. Det var långt mellan borden och vi var de enda som satt ute. Café-häng har endast hänt ett par gånger under det senaste året och det kändes nu märkvärdigt, stort och helt ljuvligt!

 

Jag rättade lottoraderna på kvällen! 2 rätt!

 
 
 
 
Gärdet
 
 
Persisk blåstjärna - Scilla mischtschenkoana, vid den här underbara uteplatsen på Gärdet.
 
 Krokus i Tessinparken
 
 
 
 
 
 
 
Vecka 12 för 3 år sedan, Trädgårdsmässa - se här!
 
 
 Nästa vecka går vi in i april!
 
Det är en tidig morgon i mitten av april
Vinden mojnar, hela världen står still
Det är gott att leva, trots allt. 

Veckodagbok april-juni 2021

$
0
0
 
 
 
 
Klicka på länkarna för att läsa dagboken!
 
 
Vecka 14 - 

Vecka 13 - En sockerbagare här bor i staden

$
0
0
 
Hybridkejsarolvon på Fjällgatan.
 
 
 
 
 
29 mars - måndag
 
 
Ulvsunda slott och koloniområden vid Lillsjön
 
 
Älskade penseer vid Ulvsunda slott.
 
Underbara snöklockor/klosterliljor vid Lillsjön.
 
 En glimt av paradiset eller? Kolloniområdet vid Lillsjön heter Iris och där har Kanal 5 filmat i flera säsonger. I programmet som heter ´´Paradiset Iris´´ får man följa några odlare från vår till höst. Den här lotten har jag dock inte sett i serien! Harmoni är väl fel ord här...
 
Ormhassel i Ulvsunda
 
 
 
 
 
30 mars - tisdag
 
 
Traneberg-Bromma
 
 
Scilla vid Direktörsvillan här hemmavid.
 
De första visipporna för i år hittade jag nedanför Direktörsvillan.
 
 

Idag var det en stor dag i sökandet efter vårblommor! Under Lexus och min morgonvandring såg jag vitsippor alldeles här utanför min bostad! Varje år är det en lika stor händelse och när jag såg dem lysa bland blommande scilla, just intill ett träd i söderläge, jublade både Lexus och jag….

De hade korta stjälkar, men blommorna var stora och som vanligt magiskt vackra. Vitsippor är mina absoluta vårfavoriter i markfloran och när de framöver blommar i stora mattor i skogar och lundar, befinner vi oss i vårens bästa tid!

 

Scillan har nu också börjat blomma i de gamla förvildade trädgårdarna här hemma, där senare gulsippor, svavelsippor och den sällsynta vitsippsrutan ska blomma. Men vi tar en sak i taget, nu är det främst scillan jag njuter av och de cirka 10 utslagna vitsipporna. Någon hade även lagt ut på Facebook, att vita blåsippor blommade i skogen här i närheten. Lexus och jag får väl gå på spaning efter dem!

 

Nu börjar äntligen den här ´´trädgårdsbloggen´´ att göra skäl för namnet, då jag nu kan visa allt fler vårblommor och idag såg jag även svalört och den tidiga lungörten blomma borta vid Johannelunds koloniområde.

 

 
 
Min fina blomsterkompis Lexus,den tålmodige fotomodellen!
 
 Lungört.
 
 
 
Blockhusudden
 
 
 Rådjur betar bland snödroppar och rhododendron i Villa Parkuddens trädgård!
 
 Min älskade kompis!
 
 
 
 
 
31 mars - onsdag
 
 
 

 

 

En sockerbagare här bor i staden…

 

Eftersom jag inte besöker caféer nu i smittans tid, så bakade jag egna kanelbullar här hemma i stället. Det var väl ungefär 40 år sen senast jag höll i en kavel, så jag var aningen osäker och visste att det kunde bli problem att baka i gasugn, där värmen endast kommer underifrån.

 

Bakbord och kavel hade jag just inhandlat och med hjälp av ICA-recept på nätet, satte jag igång – utan några som helst förhoppningar att det skulle bli så som jag ville. Jag försökte även titta på Youtube, men där fanns bara coola unga människor som gjorde sina egna kanelbullar på alla möjliga och omöjliga sätt! Letade länge efter att någon farmor eller mormor hade lagt ut någon film på hur man bakar traditionella kanelbullar, men utan resultat.

 

När jag senare satt där med mitt kaffe och en kanelbulle som faktiskt var riktigt god och lagom fluffig, kände jag mig omåttligt stolt! De som känner mig vet ju att köket inte är min favoritplats i mitt Brommanäste, men idag trivdes jag som en sockerbagare där framför bakbordet.

 

 
 
 Mina tomatplantor växer och behöver snart skolas om till näringsrikare jord.
 
 
 
 
 
 
1 april - torsdag
 
 
Parker och torg på Södermalm
 
 
Scilla- och krokusmattor vid Skanstull ner mot Eriksdalslunden.
 
 

I vanliga fall brukar jag vandra runt Södermalms stränder, en sträcka på drygt en mil, men idag gick jag istället lite kors och tvärs inne på Söder, för att besöka torg och parker. Jag var nyfiken om det hade planterats några penséer eller andra vårblommor i urnor, men jag var tydligen för tidigt ute! Inga blommor varken på Mariatorget, Mosebacke eller Nytorget. I trapp-planteringarna upp mot Fiskargatan vid Mosebacke, såg jag dock en tidig tulpan som började skifta i rött.

 

I stället fick jag inrikta mig på blomsäkra kort så här i början av april, som hybridkejsarolvon, scilla, porslinshyacint och krokus och det räcker ju gott och väl – så länge! I Vitabergsparken placerade jag mig i en solig södersluttning nedanför Sofia kyrka, mitt i en underbar matta av porslinshyacinter och tog mitt födelsedagskaffe och en kanelbulle från gårdagens bak.

 

Vid Skanstull ner mot Eriksdalslunden har det planterats tusentals mörklila krokus i en stor slänt och jag tycker att det blev oerhört vackert och storslaget. Visst kanske det ser lite stelt ut med planterade raderna, men med tiden kommer lökarna att sprida sig och växa samman.

 

Lyssnar på underbara ´´Boken om San Michele´´ av Axel Munthe, fantastiskt uppläst av Krister Henriksson. Kände en stark längtan tillbaka till Capri och San Michele, som är en av de vackraste platser jag sett. Se här!

 

 
 
 Hybridkejsarolvon på Fjällgatan.
 
Stigbergsparken, porslinshyacint och scilla.
 
Här bland underbara porslinshyacinter i Vitabergsparken tog jag mitt kaffe och en bulle från gårdagens bak!
 
 Nytorget
 
 
 
2 april - Långfredag
 
 
Vandring runt Kottlasjön
 
 
 

Den här sköna dagen gick vi årets första vandring runt en av favoritsjöarna i Stockholmsområdet, Kottlasjön på Lidingö där vi bland annat såg att Pernilla Wahlgren vårstäda sin tomt. Längs stränderna hade bävern jobbat hårt och fällt mängder av träd och vid bageri och café Vattenverket påskfikade min dotter, Lexus och jag, utomhus med långt avstånd från andra gäster. Lexus fick salamin på min macka!

 
 
 
3 april - Påskafton
 
 
 
 

Lyssnade till en underbar fågelkonsert i skogsbacken vid Äppelviken, med koltrast, bofink och en underbart vackert sjungande taltrast. Lexus och jag påsklångvandrade på morgonen i ett nästan folktomt Bromma.

 

Idag blev det blev ännu en ute-fika med långt avstånd från andra, eller rättare sagt raggmunk med fläsk, vid Gröna Stugan intill Lötsjön i Sundbyberg, innan vi sakta vandrade runt sjön.

 

Jag har alltid haft svårt för stora helger, men påsken är minst besvärlig och i år blev den mycket lugn och trevlig.

 

 
 
 
 
4 april - Påskdagen
 
 
 Traneberg
 
  
 
Vecka 13 för 1 år sedan, Isolering och naturvandringar - se här! 
 
Vecka 13 för 3 år sedan, Soluppgångar - se här!
 
 
 

Vecka 14, 2021 - Det är gott att leva - trots allt!

$
0
0
 
 Krokusäng på Jarlaplan
 
 
 
 
5 april - Annandag påsk
 
 
Kungsträdgårdens Prunus 'Accolade'  
 
 
 
 

Stockholms innerstad låg öde när jag tidigt denna annandag påsk parkerade bilen vid Operan och gick i snöovädret in i Kungsträdgården. Jag visste att körsbärsträden hade börjat blomma något, men inte att det var så blomrikt som i den östra allén (Birgit Nilssons allé). Den västra, med namnet Jussi Börlings allé och som inte är lika solbelyst, börjar alltid blomma något senare.

 

Snön yrde omkring mig när jag tog bilderna i detta klassiska aprilväder. Men jag fylldes samtidigt av lycka när jag såg blomningen, som en kontrast till allt mörker i smittans tid. Aprilvädret fortsatte hela dagen, med snö och solsken om vartannat. Snön stannade kvar på marken en stund och jag skyndade mig ut för att ta några bilder där snön lagt sig över de blå scillabackarna. Några timmar senare var all snö borta.

 
 
 
 
Aprilväder hemma i Bromma
 
 
 
 
 
 
6 april - tisdag
 
 
Jalaplan
 
 
 
 
 

Fördelen med 3 grader varmt och hårda vindar, är att man nästan blir ensam vandrare på Djurgården. Tidiga vardagsmorgnar med dåligt väder, är perfekta förhållanden för en Corona-folkskygg vandrare i Stockholms gröna rum.

 

Scillamattorna lyser upp i trädgårdar och parker nu i början av april och det är lika bra att reda ut det där med scilla och vårstjärna igen. Rysk blåstjärna, Scilla sibirica är helblå och tittar ner i marken. Vårstjärna, Scilla forbesii, är ljusare blå och vit i mitten, den tittar upp mot oss. Vårstjärnans  tidigare latiska namn var Chionodoxa, men tillhör nu alltså släktet scilla. Jag älskar båda, men visst faller man kanske mer för vårstjärnan med sin ljusare och vårglada uppsyn.

 

 

Vid Prins Eugens Waldemarsudde blommade klosterliljorna på gräsmattan framför entrén och jag tycker att de sprider sig lite mer för varje år. Tänker mig hela gräsytan fylld av de vackra klockorna framöver. Vid Gamla huset var scillan ovanligt intensivt blå och gjorde sig fantastiskt fint mot Wuddens vackraste byggnad!

 

Innan jag lämnade Djurgården vandrade jag på underbara scillamattor invid Nordiska museet och tog några bilder på den blå markfloran mot den lika blå himlen.

 

På väg hemåt blev jag tvungen att spontanparkera vid Jarlaplan när jag såg havet av krokus som var galet vackert just där. En mycket väl vald plats för dessa fantastiska vårblommor. Här på Jalaplan stannade Roslagsbussarna en gång i tiden när jag som tonåring tog bussen från Norrtälje till huvudstaden, för att börja lära mig gatorna och vandringsvägarna. Efter militärtjänstgöringen, blev jag äntligen stockholmare, som jag drömt om sedan jag var barn. Nu har jag varit stockholmare i 46 år, men jag tror att jag fortfarande har mycket av rospiggen i mig.

 

När jag växte upp i Norrtälje var staden en liten vacker idyll, men jag blev en aning chockad när min systerdotter Therese skickade en film från tidigt 60-tal, där det visade sig att trafiken inne i den lilla stadskärnan var riktigt tät. Köerna ringlade fram längs de små gatorna, där det idag är mycket lugnare vad gäller trafiken. Minnet är inte alltid att lita på.

 

 
 
 
Rosendals trädgård
 
 Rosendals orangeri.
 
 
 
Prins Eugens Waldemarsudde
 
 
Klosterliljor.
 
Jag hade en färdig plan att i nästa vecka åka till Vadstena över dagen för att fota de stor ytorna med blommande klosterliljor vid klostret. Men sedan kom jag fram till att det blir ett för stort projekt att åka 50 mil fram och tillbaka för att ta några bilder och sedan åka hem igen. Det får bli ett annan år då jag kan kombinera besöket där med en vårresa till Österlen.
 
Vårstjärna, Scilla forbesii vid Gamla huset på Wudden.
 
 Galleriterrassen.
 
 
 
Nordiska museet
 
 
Porsinshyacinter framför Villa Lusthusporten.
 
 
 
 
 
7 april - onsdag
 
 
Blockhusudden
 
 
Tibast
 
 

När jag hämtat min vandrande fyrbenta vän på Blockhusudden, gick vi där ute en stund innan vi begav oss mot Bromma. Till min glädje såg jag att den stora magnolian vid söderväggen mittemot Blockhusprotens café, hade börjat blomma i toppen. Denna alltid så tidigt blommande magnolia var precis vad jag behövde se nu när Corononas smittokurvor stiger brant igen. Det sägs att jag ska få mitt vaccin inom en månad.

 

Den vackra tibasten en bit därifrån, blommade ovanligt rikligt i år. och i Cecilias trädgård lyste den gyllene körsbärskornellen. Hos grannen blommade också den tidiga forsythian som lyste med sina intensivt gula blommor. Tre rådjur strövade lugnt omkring invid de vackra tomterna. Udden var vacker denna morgon.

 

På kvällen firade vi min dotters födelsedag hemma hos mig i Bromma och vi gick på aftonvandring och såg den magiska markfloran, med bland annat stora ytor av vårstjärna i backarna där det röjdes sly i höstas. Där mitt i scillahavet jobbade den tålmodige modellen Lexus en stund och fick sitt favoritgodis som lön. Bilderna där tog min dotter med sin Iphone 12 och jag undrade varför man ska släpa runt på en stor tung kamera när mobilens bilder blir så här bra.

 

 

 
Magnolian börjar blomma
 
Tidig Forsythia hos Ulla och Fredrik
 
 Här bor Lexus!
 
 
 
Bromma
 
Vi tittade på Monty Dons Gardeners world, där de förklarade av denna skogsanemon fanns att köpa på plantskolorna. Mycket kan man säga om England och deras trädgårdar, men de har inte vår fantastiska vilda flora.
 
 
Lexus poserar bland Scilla!
 
Brommanästet finns högst upp i det ljusa huset med gröna balkonger till vänster i bild.
 
Lönen till fotomodellen!
 
En annan blå favorit som börjat blomma är perennen Ormöga.
 
 Vita blåsippor.
 
 
 
 
 
 
 
8 april - torsdag
 
 
Bergianska trädgården
 
 
Körbärskornell och mistlar i skyn!
 
Den storblommiga vinteralprosen 'Cornell pink´ börjar snart blomma.
 
 Den fantastiska granhäcken runt köksträdgården, med Lexus i förgrunden och Goliatpoppeln med mistlar i bakgrunden. 2001 ersattes den gamla granhäcken som var över 100 år gammal. Det är mycket viktigt att klippa en granhäck varje år och då på sensommaren. Beskärningen sker på årsskotten.
 
 
 
 
 
11 april - söndag
 
 
 
Observatorielunden
 
 
 
 

I Gunnar Brusewitz bok ´´Stockholm, staden på landet´´ läste jag att solens upp- och nedgångar inte alls var lika vackra på 1700-talet som de är idag. Anledningen är att luften på 1700-talet inte var så förorenad som den nu är, vilket gör att vi får dessa vackra och romantiska soluppgångar och solnedgångar.

 

Ja ja, jag njöt i varje fall av den här morgonens magiska sol när den orange steg över Kungsholmen då jag drack mitt morgonkaffe. Tidig söndagsmorgon och som vanligt låg staden näst intill öde när jag vandrade från park till park för att fånga något vackert med kameran.

 

Min vandring gick från Tegnérlunden – Observatorielunden – Spökparken – Adolf Fredriks kyrkogård – Johannes kyrkogård – Eriksbergsparken – Ellen Keys park – Stureparken – Humlegården – Centralbadets trädgård.

 

 
 
Adlof Fredriks kyrkogård
 
 
 
Johannes kyrkogård
 
 
 
Humlegården - Floras kulle
 
 
 
Stureparken
 
 
 
Centralbadets trädgård
 
 
 
 
 
 
Vecka 14 för 1 år sedan, Nu vandrar vi tillsammans igen - se här!
 
Vecka 14 för 3 år sedan, Hundvecka - se här!
 
 
 
 
 
 Mycket stillsam musikalisk magi 2.25 in i musikstycket.
 

Vecka 15, 2021 - Vaccinerad!

$
0
0
 
 
 
 
 12 april - måndag
 
 
Djurgårdsbrunnsviken runt
 
 
Rosendals trädgård
 
 

Morgonen var kylig när vi startade vår vandring vid Folke Bernadottes bro och gick förbi Sjöhistoriska museet och Villa Källhagen, bort mod Djurgårdsbron. De hårda vindarna som irriterat under de senaste dagarna hade bytts mot en helt stilla måndagsmorgon och det var som vanligt underbart att vandra på vackra Djurgården med min finaste fyrbenta kompis.

 

Vi gick upp till Rosendalsterrassen där vi träffade Lexus matte och Djurgårdsförvaltningens trädgårdsmästare Cecilia som gjorde vårfint i planteringarna tillsammans med sin kollega Heidi. De två vackra Magnolia ’Wild Cat’ med vita dubbla blommor som planterades vid den långa hortensiaplanteringen 2015, hade mängder av svällande blomknoppar.

 

I Rosendals slottsträdgård syntes bladen av mängder med tulpaner som senare i vår kommer att blomma och förgylla platsen. Jag har inte längre koll på sorterna, men det blir säkert vackert. För säkerhets skull är planteringarna instängda med rådjursnät, eftersom det faktiskt fortfarande finns ganska många rådjur här på Södra Djurgården, ön som en gång i tiden var jaktmark för kungahuset.

 

När vi skulle gå över Folke Bernadottes bro blev det för jobbigt för lillkillen. Bron som svajar en aning när man går på den (så som den ska göra), är inte något Lexus gillar, så han lade sig platt på bron och vägrade gå, men i min famn var han trygg…

 
 
 
Lova att vi aldrig mer går på den där läskiga bron!
 
 Snygga Djurgårdssoffor!
 
 Magnolian på Blockhusudden blommar allt mer.
 
 Lexus träffade sin bästa kompis Urax
 
 
 
 
 
13 april - tisdag
 
 
Judarn i Bromma
 
 
Lexus vid spåren av den senaste istiden för 10 000 år sedan.
 
Sjön Judarn i Bromma.
 
 
 
 
14 april - onsdag
 
 
Lilla Frescati
 
 
 
 

Av en Instagram-kompis hade jag fått tips om en fantastisk scilla-plats vid Lilla Frescati och jag åkte dit när jag hade lämnat min kompis Lexus på Blockhusudden.

 

Visst fanns där mängder av scilla, men det var inte den som fick mig på fall här, utan de vitblå porslinshyacinterna som växte tätt på mycket stora ytor. Jag skulle gärna vilja veta när de första lökarna grävdes ner här och tänk om de personerna som arbetade med detta, hade sett det magiskt vackra resultatet!

 

 
 
 
 
 
 
 
16 april - fredag
 
 
 
Kungsholmen runt
 
 
Tidig blommande rhododendron/azalea
 
 

Kungsholmen runt. Vilade och fikade på bryggor. Ytorna med scilla, porslinshyacinter och krokus i parken vid stadshuset mittemot Waterfront, blir allt större för varje år som går. Hittade en fullt blommande rhododendron/azalea på en gård i början av Norr Mälarstrand.

 

Packat med folk på uteserveringar. Visst borde vi haft en total lock down under en tid, så att folk förstått allvaret med pandemin. Stackars vårdpersonal! Vi ser ju ingen som helst ljusning i smittspridningen och antal covid-patienter på sjukhusen. Tvärtom, kurvorna stiger hela tiden.

 

Fick tid för vaccination på söndag. Antar att det blir Astra Z.

 

 
Stadshuset
 
Waterfront
 
Vårblommor planteras i Stadshusträdgården.
 
 Mälarpaviljongen
 
 
 
 
17 april - lördag
 
 
Tropiken flyttar in
 
Kungsträdgårdens körsbärsblomning blir nog som bäst om en vecka skulle jag tro!
 
 

Tidigt innan smittspridarna vaknat, gick jag en stund inne i stan med kameran. I Kungsans körsbärsalléer hade dock några fler än jag planerat tidig fotografering, så jag lämnade snabbt platsen. Passerade Berzelii park där planteringslådorna utanför Berns var fyllda av ranunklar, som verkar vara årets vårblomma i urnor och planteringar i Stockholm. Så vackert!

 

Temat i stadens urnor den här våren är ´´Tropiken flyttar in´´. Jag har inte några problem med rosa ranunklar tillsammans med vinröda penséer, men däremot har jag alltid svårt för alunrot och speciellt dessa limebladiga. Jag tycker att de ser konstgjorda ut. I Berns lådor fanns dock ingen alunrot utan i stället rosa och röda ranunklar tillsammans, vilket var mycket vackert.

Men trots alunrot blev jag glad av alla vårblommande urnor i innerstaden.

 

Under vecka 24-25 byts vårblommorna ut mot sommarfloret i stadens 800 urnor och 50 rabatter.

 

 

En snabb sväng i Gamla Stan innan jag återvände hem till Bromma där det var strömavbrott, vilket varade i 3,5 timma. Som tur är har jag gasspis, så morgonkaffet fixade jag utan el.

 

 
Ranunklar och Jakobs kyrka.
 
Underbara ranunklar utanför Berns i Berzelii park.
 
Tehuset
 
Ranunklar utanför Operan.
 
 Ännu fler ranunklar i Kungsträdgården!
 
Grönskande fontänpilar vid Molins fontän.
 
 Gustav Adolfs torg och Kungliga slottet.
 
Järnpojken kändes ensam och övergiven även denna gång. Jag tänkte plocka en tulpan och ge honom men jag vågade inte...
 
Stortorget i Gamla Stan.
 
 Carl Milles ´´Solsångaren´´ hälsar dagen välkommen från sin plats på Strömparterren.
 
 
 
 
18 april - söndag
 
 
 
Therese och Eira väntar på tårta, som vi alla njöt av!
 
 

Det är alltid lika fint att komma ut till gården Westermossen i Roslagen, där systerdotter Therese, hennes man Tobias, lilla söta Eira, hunden Sookie och ett gäng får och höns bor. Vi blev bjudna på en underbar laxlunch på den stora solbelysta terrassen, för att sedan fortsätta med en lika underbar och somrig tårta som kära syster fixat. Äggen till tårtan kom från gårdens höns och bären från Roslagens skogar. Stort tack och eftersom besöket blev ganska kort den här gången då jag hade fått tid till Covid19- vaccinering i stan, så stannar vi längre nästa gång och tar en långpromenad där ute i Roslagens famn.

 

Efter allt som experter och media skrivit om Astra Zenecas vaccin, var jag aningen orolig när jag gick trapporna upp till våning 2 där på Odenplan, trots att jag visste att de som är över 65 år inte fått några allvarliga biverkningar. Men när jag såg skylten ´´Pfizers vaccin idag´´ blev jag faktiskt lättad.

 

Jag hade aldrig tidigare känt en sådan lycka efter ha fått en spruta i armen! Efter vaccineringen skulle man vänta i 15 minuter i ett stort väntrum, för att hålla koll på eventuell besvärlig reaktion av vaccinet. Där bjöds på fika och folk verkade glada och hoppfulla.

 

När jag sedan med ett leende gick tillbaka till bilen i solen längs gatorna i Vasastan, kändes det mycket skönt. Som att det här var ett steg på vägen bort från rädsla och sjuklig försiktighet, tillbaka till ett någorlunda normalt liv. Visst kommer jag även i fortsättningen vara mycket försiktig, men det blir nog lugnare. Nu får jag vänta ett tag på andra dosen!

 

 

 
Kanske en av de vackraste bilderna jag tagit på länge...
 
 Café i vilorummet efter vaccinet!
 
 
 
Vecka 15 för 1 år sedan, Den stilla veckan - se här!
 
Vecka 15 för 3 år sedan, Djurgårdens vårblommor - se här!
 
 
 

Vecka 16, 2021 - April är en kall och nyckfull vän

$
0
0
 
 
 
 
 
 
18 april - måndag
 
 
 
Vitsippsruta i Traneberg
 
 
 Vitsippsruta här hemma i Traneberg/Minneberg
 

Det är några år sedan nu som Cecilia fick syn på den sällsynta vitsippsrutan i en av de förvildade trädgårdarna här utanför min bostad. Se här!  Det visade sig att den växer vild i Sverige endast här i Traneberg/Minneberg. Idag såg jag de vackra sällsynta blommorna igen och det kändes nästan lite högtidligt. Gulsippor blommar också i närheten och jag ska senare även försöka hitta den ljust gula svavelsippan, som växer på ett speciellt ställe i samma område.

 

Men det är nästan så att jag inte vill berätta var dessa skönheter växer, eftersom jag vet att det finns människor som roffar åt sig utan att tänka på att vara försiktig om den unika floran som vi har här. När jag för några veckor sedan visade på Facebook var de första vitsipporna blommade, tog det bara några timmar innan var de borta. Antagligen satt de i någon vas hos någon nöjd person.

 

 

 Gulsipporna har börjat blomma här utanför.
 
 
 
 
 
 
19 april - tisdag
 
 
Hemmavandringar
 .
 
Mellan våra vårvandringar vilar vi lite också...
 
 
 
 
 
20 april - onsdag
 
 
Skansen-Rosendal
 
 
 
 
 
Prins Eugens Waldemarsudde
 
 
 
 
 
Blockhusudden
 
 
Blockhusuddens magnolia i sin bästa tid.
 
 Öppna upp ditt fönster
 
 
 

Scillan slocknar nu och våren går in i en grönare fas. Hägg, try och måbär grönskar över den vackra markfloran, där vitsipporna märks mest. Det är nu tiden börjar gå så där märkligt fort igen, som den gör varje vår och försommar då det är som vackrast. Jag tycker inte att det var länge sedan som jag nosade upp den första vintergäcken och snödroppen.

 

Vitsippsbackarna på Djurgården är nu magiskt vackra och vid gränsen mellan Rosendal och Skansen växte de tätt på stora ytor. Ovanför dessa vitsippsmattor vankade Skansens vargar omkring i sitt hägn. Det är just där vargar bör vistas tycker många, instängda på djurparker. ´´Farliga´´ djur bör inte få vistas fritt, men faktum är vargen dödat endast en människa i Sverige på 100 år och det var i en djurpark.

 

Att vargen tar tamdjur då och då tillhör väl naturens lag och det verkar inte vara ett lika stort problem i andra länder som har ett betydligt större antal vargar.

 

Hur är det då med huggorm (dödar en människa vart tionde år) och getingar (dödar fem människor varje år) eller fästingar. Frågan är väl ändå om inte människan är jordens absolut farligaste släkte, vi som metodiskt fullständigt förstör vår vackra planet och samtidigt slår ihjäl varandra både i krig och fred. Det kanske i stället är några individer av människosläktet som borde vanka fram och tillbaka i hägnet där ovanför vitsippsmattorna.

 

Igår morgonvandrade Lexus och jag tillsammans med en lugnt simmande bäver längs Minnebergs strandpromenad. Solen, träden och husen speglade sig i den blanka vattenytan och den stora gnagaren som kan väga upp till 30 kilo, följde oss en stund på vår vandring. Lexus var misstänksam och backade när jag ville visa vår simmande vandrarvän. Märkligt att de verkar trivas så bra i stadsmiljö. Längs Minnebergs strand är träden för kraftiga att fälla, så den var väl bara på en liten utflykt.

 

Idag handlade jag vin och betalade med sedlar, som mycket länge legat i mobiltelefonens fack. Det kändes märkligt, men också oerhört skönt att inte mitt köp blev personligt registrerat. Ingen annan vet att det var just jag som köpte det där italienska vinet vid Garnisonens systembolag, om inte någon övervakningskamera fångade mig. Algoritmer styr ju annars våra liv nu. Ibland längtar jag tillbaka till kontanternas tid.

 

Snöfall i morgon säger SMHI. April är en kall och nyckfull vän, sjunger Ulf Lundell!

 

Det känns alltid tomt första kvällen efter det att jag lämnat Lexus. Jag tycker om våra rutiner och jag njuter av alla vandringar, även den sena lite kortare i mörkret.

 

 
 
 
 
21 april - torsdag
 
 
 Snöblandat regn hemmavid
 
 
Regnvåt vitsippsruta
 
 Hundtandslilja i regnet
 
 
 

Snöblandat regn hela dagen och några få plusgrader.

 

Jag är medlem i en Facebookgrupp där de boende i Traneberg berättar vad som händer i området. Idag publicerade en medlem ett inlägg att ett mandarinand-par höll till nere vid badstranden en bit härifrån och jag travade direkt ut i snöblasket med kameran. På sociala medier hade jag sett att den spektakulära anden dykt upp lite då och då på olika platser i Stockholmsområdet, men jag har aldrig tidigare sett den live. Den härstammar från Ostasien, men togs till Europa på 1700-talet och de vi ser idag är individer på rymmen eller avkommor från rymlingar.

 

Som tur var fanns paret kvar när jag kom dit. De gick där och betade på gräsmattan en stund, innan de simmade ut och höll till just vid strandkanten. Hanen är ser nästan overklig ut med alla färger i olika fält, medan honan har mer skyddsfärg, men vacker ändå. Det kändes stort att äntligen ha fått se den ganska ovanliga anden. På hemvägen passade jag på att ännu en gång fota gulsippor och vitsippsruta, den här gången i regnet. Även hundtandslilja och nunneört hamnade i kamerans minneskort.

 

På eftermiddagen hade mandarinand-paret lämnat badviken.

 
 
 
Mandarinand i Minneberg
 
 
 
 
 
 
23 april - fredag
 
 
Vasaparken
 
 
 Den helt nya yoga-paviljongen i Vasaparken
 
 
 
 

Vasaparken som anlades 1898 har sedan början varit en plats för lek och idrott. För att hitta lugn och ro så finns det några andra parker i stan som passar bättre, till exempel Humlegården. Men nu har en vacker yoga-paviljong byggts i den lugnaste delen i nordväst mot S:t Eriksplan. Parken har saknat en plats för lugnare aktiviteter och det är tänkt att paviljongen ska kunna användas till bland annat yoga och rofyllda stunder. Jag hoppas verkligen att det också blir så.

 

Paviljongen är byggd av svensk kärnfuru av hög kvalitet som linoljebehandlats, men det kommer att ta några år innan träet fått lite patina och mer smälter in i miljön. Riktigt fint blev det och i anknytning till platsen har det planterats perenner och en syrenbuske, men kanske att valet av lagerhägg och krypande tuja på den övre nivån inte var så kul.

 

När jag ändå var i området besökte jag Sinnenas trädgård där jag hade tänkt fota de vackra balkansipporna och julrosorna under ormhasseln, vilket jag gör varje år. Tyvärr räckte inte dagens få plusgrader för att balkansipporna skulle öppna sig. Det är alltid en fröjd att gå in i den mycket vackra trädgården men den allra vackraste tiden har trädgården framför sig, nu när vi snart går in i maj månad.  

 

Magnoliorna i stan börjar nu blomma lite här och där, som till exempel S:t Eriksgatans Magnolia kobus och allén av Magnolia ´Merrill´ på Vallentin Sabbats gata vid Sabbatsbergs sjukhus. I år har jag tänkt att uppdatera mitt blogginlägg om Stockholms magnolior med nya bilder, men jag får nog vänta en vecka till innan det blir riktigt fart på blomningen.

 

En plats där jag vet att den tidiga sorten Magnolia bondii blommade är på Jaktgatan i Norra Djurgårdsstaden och jag åkte dit för att ta bilder innan de blommat ut. Magnolians blomningstid är kort, men den är verkligen en underbar växt för alla parker och trädgårdar och passar även alldeles utmärkt som gatuträd. Det planteras nya magnolior på många platser runt om i Stockholm varje år, så det är nästan omöjligt att dokumentera alla dessa platser på bloggen, så som jag tänkte 2015 då jag skrev mitt blogginlägg om stadens magnolior.

 

Sista trädgården på dagens stads-vårblom-roadtrip blev i underbara Bergianska trädgården. Jag älskar verkligen vår botaniska trädgård och under vår och försommar är det ljuvligt vackert på denna plats mellan Naturhistoriska museet och Brunnsviken. Magnolia kobus och ’Merrill’ blommade framför den perfekta granhäcken, men Magnolia stellata vid institutionsbyggnaden hade inte riktigt öppnat sina blommor.

 

Flera tidiga rhododendron hade börjat blomma i rhododendrondalen och det är just nu som jag tycker bäst om den här växten, nu när de tidiga sorterna lite försiktigt går i blom. När senare i vår Rhododendron catawbiense ’Grandiflorum’  lyser med sin starkt lila färg i var och varannan trädgård, blir det ofta lite för pråligt och skrytsamt…tycker jag! Men som sagt, nu njuter jag!

 

Några gula favoritväxter som lundvivan och skenhasseln blommade invid Brunnsviken och prunusträdens blommor slår ut vilken dag som helst. Jag har ofta undrat varför inte den mycket vackra skenhasseln används mer i trädgårdar och parker. I Kungsträdgården blommar nu Prunus ’Accolade’ som allra bästa nu och jag planerar att åka in tidigt på söndag morgon för att ta några bilder.

 

 
 
 
Sinnenas trädgård
 
 
 
 
 
Jaktgatan i Norra Djurgårdsstaden
 
 
 Den tidigblommande Magnolia bondii
 
 
 
Bergianska trädgården
 
 
Magnolia kobus med Naturhistoriska riksmuseet i bakgrunden
 
Skenhassel
 
Underbara nunneört
 
 Tidiga lundvivor
 
 
 
Stadsbiblioteket
 
 
 Nu fick jag med några skatare också...
 
 Hemma i nästet växer tomatplantorna ur sina små krukor och omplantering börjar bli akut
 
 
 
 
 
24 april - lördag
 
 
 Kornettblommor inne i värmen. Ute var det bara någon plusgrad och lätt snö..
 
 
 
 
24 april - söndag
 
 
 
Kungsträdgården
 
 
Den stackars bruna hästen fick inte vara med lika mycket som den vita.
 
Kärleksfull regi.
 
 
 
 

På väg in mot Kungsträdgården vid halv sju på morgonen för att fota körsbärsträden, funderade jag på hur jag skulle göra för att få bilderna lite annorlunda i år. Fantasin tryter när man står där i de fantastiska körsbärsalléerna med sin kamera. Bilderna blir ju ganska lika år efter år.

 

En plusgrad och isande vindar, men det kändes som fyra minus, precis som SMHI skrev i prognosen. När jag närmade mig körsbärsträden såg jag att det stod två hästar under de rosablommande träden och det var ju nästan för bra för att vara sant. Någon fotograf hade tydligen planerat denna fotografering och säkert betalat en hel del för att transportera hit de vackra hästarna och så kommer jag och tar för mig av det magiska tillfället.

 

Visst kändes det lite som om jag trängde mig på, men det är ju en offentlig plats och mitt uppdrag var att fota träden denna tidiga söndagsmorgon. Antagligen trodde fotografen att ingen annan skulle infinna sig här så tidigt en söndagsmorgon. Jag valde att inte stå vid sidan om och titta på tills dom var klara. Jag och några få till lät i stället kamerorna gå varma en stund och det här dukade bordet blev den mest fantastiska fotografering av Kungsans körsbärsträd någonsin, tillsammans med den gången då jag fotade för boken och fick tillåtelse att komma upp på Nordeas terrass för att ta några överblicksbilder.

 

På väg tillbaka passerade jag Brunkebergstorg för att se om alla magnolior hade börjat blomma. Det här annars så tråkiga torget och Malmtorgsgatan intill, kommer snart att skumma av blommande magnolior! Ett ensamt måspar hade en tidig kärleksstund på en mur och jag tog några bilder. När jag gick runt för att få en tidigt blommande magnolia i bakgrunden, blev paret blyga och sneglade misstänksamt på mig. Jag väntade en stund, men måsarna tyckte nog att jag förstört kärleksstunden.

 

 
 
Ett morgonkärleksmöte på Brunkebergstorg. När jag flyttade mig för att få magnolian i bakgrunden, blev måsparet blyga...
 
Stadshuset. Kanske att jag borde ställt bilen någon annanstans...🤔
 
 Ett bra försök att linda in Waterfront i något vackert.
 
 
 
Vecka 16 för ett år sedan, Försiktigt optimistisk - se här!
 
Vecka 16 för 3 år sedan, Krokustider i Stockholm - se här!
 
 


Läget i pandemin

$
0
0
 
 
 

I över ett år har nu hela världens befolkning levt med Covid-19 och viruset har orsakat sjukdom och död i väldigt stora antal. Här i Sverige befinner vi oss mitt i den tredje vågen och ännu verkar vi inte ha nått peaken. Det sägs att smittspridningen nu kommer att minska på grund av vaccin och att viruset inte trivs lika bra i sommarvärme. Jag hoppas verkligen att vaccinet har den effekt som det är tänkt, så att vi åter får leva lite mer avslappnat, så som vi gjorde förra sommaren.

 

På en stentrappa vid Penningby slott i Roslagen, satt jag länge idag och njöt av stillheten och vitsippsmattorna omkring mig. Jag funderade över vad det är jag saknat under pandemin och vad jag åter kan göra när detta elände är över. Att trängas på tunnelbana och i bussar saknar jag knappast och jag vet inte om jag någonsin vill vistas så tätt intill människor igen. Handla i butiker saknar jag inte heller utan trivs bra med att beställa det jag behöver på nätet.

 

Att kunna krama om mina nära och kära är något som jag saknar mycket och självklart saknar jag också att resa både i Sverige och utomlands och då främst till Italien. Jag saknar också att kunna gå ut och äta lunch eller fika på stan och även att besöka konstutställningar, bland annat Fotografiska. Annars har jag klarat mig bra med hjälp av min vänliga och hjälpsamma dotter och att jag har fått ha min fina lilla kompis Lexus så mycket. Om jag inte haft dessa två, så skulle tillvaron varit en helt annan!

 

Nu hoppas vi på en sommar i frihet och lycka!

 

 

 

Vecka 17, 2021 - Vardagar

$
0
0
 
 Bysistorget på Söder
 
 
 
26 april - måndag
 
 
 Plötsligt i vitsippsskogen på Djurgården...
 
 

Om det inte vore för de blommande magnoliorna i Täcka uddens vackra trädgård, eller för de grönskande häggarna så skulle man kunna tro att det här var en måndagsmorgon i januari. Kalla vindar och snöfall plågade oss när vi vandrade en stund på Djurgården. Inne i vitsippskogen var det lugnare och jag tänker att vitsipporna aldrig mer kommer att blomma så vackert och tätt som de gjorde där 2016.

 
 
 
28 april - onsdag
 
 
Oscarskyrkan på Östermalm.
 
 

Det blev årets skönaste och vackraste vandring den här morgonen när vi gick längs stranden bort mot Johannelunds koloniområde. Stigen mellan trädgårdslotterna och sjön är kantad av månghundraåriga ekar och marken fylld av vitsippor, häggknopparna svällde och det gör inte alls ont när knoppar brister i år! Vårfågelkonserten var vackrare än någonsin och både Lexus och jag vandrade med mycket lätta steg.

 

Snart träder vi in i den långa underbara tiden, från det att häggen börjar blomma tills dess att syrenerna blommat färdigt. Det är den tidsangivelsen jag tycker bäst om, inte ´´Mellan hägg och syren´´ då skomakaren tog ledigt och som får folk att varje år utropa ´´då får han en kort semester, eller ingen alls´´ eftersom syrenerna börjar blomma strax efter häggen, ibland samtidigt.

 

Under våra vandringar här hemma i Traneberg träffar vi ofta hundar med mattar/hussar som vi lärt känna under det här året, som jag fått äran att ha delad vårdnad om finaste Lexus och jag har väl aldrig tidigare varit så social som nu. Innan Lexus kom in i mitt liv var jag mer av en ensamvarg som sällan pratade med okända människor. Nu känns det bara trevligt att prata en stund och Lexus har hittat några fina kompisar.

 

En av tomatplantorna har börjat blomma!

 
 
 
Min älskade kompis Lexus hemma hos sig på Blockhusudden.
 
Alviksrondellen.
 
Nu snart börjar en av mina favoriter blomma! En annan favorit håller sig i bakgrunden...
 
 Efter långvandring och alldeles får långt samtal med två kolonister hemma på gatan...
 
 
 
 
 
 
 
29 april - torsdag
 
 
Penningby slott
 
 
 

 

 

I min almanacka stod det att jag skulle besöka Norrtälje idag och då var det bara att lyda! Mitt annars så fria liv styrs av min digitala almanacka. På vägen mot Roslagen lyssnade jag på ett avsnitt av podden Röda vita rosen med Jenny Strömstedt och Victoria Skoglund och det pratades bland annat om örter. Lättsamt, fnissigt och stundtals intressant.

 

Väl framme i Roslagens huvudstad parkerade jag bilen precis utanför huset på Verkstadsgatan där jag levde mina första nio år. Den lilla gården med två punkthus ligger just nedanför Södra bergen och alldeles intill den centrala staden. Jag såg upp mot vår lägenhet och balkongen som nu var inglasad och gick vidare förbi grannen - fabriksmuseet Pytagoras. På stigen som leder ner till affärsgatorna, mindes jag hur min kompis Kalle och jag i slutet av 50-talet, sprang vi ner till ån med våra metspön och drog upp abborrar och mört i den då mycket skitiga Norrtäljeån. Vad vi gjorde med fisken minns jag inte, antingen fick de återvända till vattnet, eller så fick någon stackars katt smaka.

 

Idag bor min yngsta syster kvar i Norrtälje, min äldsta syster bor på Yxlan i skärgården och min storebror i Östhammar. Det är bara jag som sviker Roslagen.

 

Ett par gånger om året brukar jag åka till min barndomsstad som ligger sju mil från Stockholm, för att se vad som senast hänt på den plats som när jag växte upp var en vacker liten idyll. Oerhört mycket har hänt sedan jag lämnade Norrtälje 1975 och det är väldigt få nyare byggnader som jag tycker om. Längs den vackra ån gick jag ut mot hamnområdet, som nu är den stora byggarbetsplatsen och har varit i många är. Här fanns tidigare två fula silos, omringade av ännu fulare lagerbaracker. Att det i stället blir bostäder på stadens vackraste plats vid vattnet är ju mycket bra och de första husen som blev klara närmast bron, blev riktigt fina.

 

Det stora samtalsämnet är dock de två höghusen som reser sig högt över den övriga bebyggelsen och hur mycket jag än försöker förstå, så gör jag inte det! De passar verkligen inte in i den här lilla staden, utan ser nästan aggressiva ut på platsen, men jag förstår att som bor högt upp i byggnaderna har en fantastisk utsikt mot skärgården. Personligen så tycker jag att de skulle ha fortsatt bygga i den höjden som de första vackra husen. Kajen i trä tycker jag däremot blev väldigt bra!

 

Jag som lämnade staden för 46 år sedan, förstår givetvis den utveckling som sker och jag tror säkert att yngre personer som har tänkt leva sina liv här är positiva till det nya hamnområdet.

 

 

På kyrkogården berättade jag lite för mina föräldrar om livet just nu.

 

Eftersom jag fortfarande inte besöker restauranger eller caféer så hade jag picknick med mig, men den tog jag ute bland vitsipporna vid vackra Penningby slott med anor från 1400-talet och där tv-serien Huset Silvercronas gåta spelades in 1973. Där satt jag på en trappa och njöt av stillheten och den mycket vackra dagen och funderade över pandemiåret som gått. Se här!

 

 

 
 Ljuset! Vi går mot bättre tider...
 
 
 
 
Norrtälje
 
 
Gamla Café Hörnan finns tack och lov kvar i min barndomsstad! Caféet firade just 109 års-jubileum och tanken var att Sveriges äldsta bloggare Dagny Carlsson, som föddes samma år som Café Hörnan öppnade, också skulle firas. Tyvärr har hon mått dåligt den senaste tiden och lagts in på sjukhus. Krya på dig Dagny! 
 
Mitt barndomshem längst till vänster var granne med Pytogoras som tillverkade tändkulemotorer, som jag senare i livet kom att älska!
 
 
 
 
 
30 april - Valborgsmässoafton
 
 
 
Hammarby Sjöstad/Lumaparken
 
 
 
 
 

Sedan jag slutade jobba tycker jag bäst om vardagar. Under helgerna och just nu under pandemin, är det alldeles för mycket folk ute på vandringsvägarna som jag brukar använda runt om i stan. På vardagarna däremot är allt lugnare. Måndagar är favoritdagen…

 

För två år sedan vid den här tiden var jag i Hammarby sjöstad för att fotografera alla hundratals körsbärsträd som då var i full blom. I år hade vissa blommor just slagit ut, men den bästa blomningen kommer att ske under nästa vecka. Det är fortfarande kallt och i tiodagarsprognosen syns ingen värmebölja direkt. Tålamod är något vi nordbor är tvungna att ha.

 

På Bysistorget var dock körsbärsblomningen fantastisk!

 

Foodora kom hit med en Capricciosa och på kvällen kom Budbee med Uffes två nya Vardagar. 4 och 5. Sammanlagt 1393 sidor som väntar på att bli lästa! Underbart! Jag började läsa, men grannkillen under mig hade någon slags Valborgsfest med hög musik och någon yngre kvinna som med gäll röst skrek rätt ut hela tiden. Minns inte hur jag somnade.

 

 
 
 
 
Bysistorget
 
 
 
 
 
 
1 maj - lördag
 
 
 
Frukost vid Pålsunden på Långholmen
 
 
 
 
 

Trots gårdagens fest i huset, vaknade jag tidigt och travade iväg över broarna mot Långholmen redan före sju. Det var nästan helt folktomt ute under min stilla morgonvandring, med lugn klassisk musik i öronen. Öde på Västerbron.

 

Långholmen var helt ljuvlig denna första-maj-morgon och jag satte mig på min favoritbrygga vid Pålsundet och drack kaffe, som jag hade med mig i termos. Intill låg en blänkande grann salongsbåt förtöjd. Vattnet helt stilla, några moln som speglade sig i vattenytan dök upp på den annars klarblå himlen.

 

Jag njöt av mitt kaffe, men önskade mig någon paddlare, eller en glidande vacker träbåt som skulle kunna skapa liv i fotona som jag tog och fick faktiskt min vilja igenom. Tre kajaker närmade sig och gled sedan ljudlöst förbi. Jag frågade om det var ok att jag tog några foton. Inget problem. De nyligen sjösatta vackra träbåtarnas länspumpar gick igång då och då runt omkring mig. Båtarnas träbottnar behöver svälla i vattnet för att bli täta och det tar några dagar. Kompis Pers vackra Tea är sjösatt och ligger här.

 

Vandrade bort mot västra sidan av ön, förbi kolonilotterna där jag tittade efter kompis Åsa, men hon var inte vis sin lott. Vid Stora Henriksvik såg jag trädgårdsmästare Christina pyssla med något i trädgården och på en skylt stod att caféet har öppet mellan 11- 17. Borta vid Kerstins rosäng blommade narcisser och några röda tulpaner och jag tog några bilder. Kerstin och hennes hund Danne var tyvärr inte på plats den här gången, troligen långfrukost hemma på Slipgatan…

 

Kaffe igen och en macka på berget intill rosängen, innan jag började min återvandring hem till Bromma. Det var hög tid, för nu började människor leta sig ut och jag ser fortfarande ALLA som smittspridare.

 

Läste vidare i Vardagar 4…

 

 
 
När jag vandrade över Västerbron.
 
Långholmen kallas den gröna ön och börjar nu grönska.
 
Båtarna har börjat sättas i kanalen.
 
Groddammen.
 
Vackra vårblommor vid Kerstins rosäng.
 
 Sjöstugan som vårt familjeföretag Norrtälje Trädgårdsservice hyrde som förråd och matrum på 90-talet. Stugan som senare Magnus Härenstam hyrde av Stadsholmen.
 
 
 
Fredhällsparken
 
 
 Körsbärsplommon!
 
 
 
 
 
 
2 maj - söndag
 
 
 
 Kungsträdgården
 
 
 

Som vanligt på söndagsmorgnar var jag tidigt inne i stan och idag var det meningen att jag skulle fota magnolior, men den kalla våren gör att de ännu inte är i närheten av sin bästa blomningstid.

Jag såg direkt att det även var ett hopplöst fotoväder, blåsigt och ett jobbigt solljus och jag raderade de flesta bilderna senare hemma vid datorn.

 

De Magnolia kobus som står vid Grand Hotell på Blasieholmen var utslagna, men blommorna skadade av frost, bruna i kanterna. När jag var på väg mot Brunkebergstorg, passerade jag Kungsträdgården och var ju tvungen att ännu en gång kolla in körsbärsträden.  Otroligt nog var det hästar bland träden den här gången också! Säkert tio ryttare red genom den västra allén, men jag hann inte fram för att ta bilder.

 

Kyliga dagar gör att träden kommer att blomma längre än vanligt, men nu börjar jag bli lite mätt på allt rosa och längtar efter vitblommiga träd. I Berzelii park blommade de fina körsbärsträden Prunus x gondouini ’Schnee’ framför Berns, men tar det säkert mer än en vecka innan magnoliorna blommar fullt ut.

 

Det tråkiga Brunkebergs torg som skulle bli så levande och glatt efter förändringen för några år sedan, blev i stället ännu tråkigare tycker jag. Visst kommer alla magnolior att lysa upp torget när de blommar som bäst, men det är i stort sett de enda växter som finns där. Tidigare fanns en liten park med fontän och stora träd. Hade det inte varit bättre att snygga till det som redan var? När alla magnolior blommat klart, finns inte så mycket fint att glädjas åt här.

 

På Maria kyrkogård lyste verkligen magnolian vid Evert Taubes grav och var en häftig kontrast mot alla kyrkogårdens hamlade lindar.

 

Vädret under kommande vecka 18 verkar bli liknande som vi haft en längre tid nu, kyligt och därtill regn i mitten av veckan. Lexus och jag vill ha varmare så vi kan åka på utflykter med picknick…

 

 
 
Brunkebergstorgs magnolior börjar blomma.
 
Magnolian på Maria kyrkogård
 
 Veckans andra besök på Bysistorget på Söder.
 
 
 
Utflykt till Lidingö
 
 
 
 
 
Veckan avslutades med en mysig utflykt till Lidingö tillsammans med dotter och hennes halvssyster Josefine! Först fika i solen på underbara Långängens gård och sedan en vandring i vitsippsbackar och längs stranden vid Kappsta.
 
 
 
 
 
 
Vecka 17 för ett år sedan, Stockholm ligger öde och världen håller andan - se här!
 
Vecka 17 för 3 år sedan, Som ett enda stort mirakel - se här!
 
 
 

Vecka 18, 2021 - Magnoliatider

$
0
0
 
 
3 maj - måndag
 
 
Djurgårdsbrunnsviken runt
 
 
Sent blommande vårstjärna i norrläge vid Djurgårdsbrunnsviken. Strandvägen i bakgrunden.
 
 
 

Det väntas stora mängder regn i veckan, vilket både växter, djur och människor behöver så väl nu. Men den här första vackra dagen i maj bjöd på sol och spegelblanka vatten när Lexus och jag vandrade runt Djurgårdsbrunnsviken. Magnolia och Prunus Accolade blommade fint vid Källhagen och på Rosendalsterrassen hälsade vi på vildkatterna, alltså de två vackra Magnolia ’Wildcat’ som står vid den långa hortensiaplanteringen, där nu narcisserna  ’ Ice Follies’ blommar mycket fint.

 

Den här kalla våren har varit besvärlig för tidigt blommande magnolior och på många platser i stan har blommorna blivit bruna i kanterna på grund av frost. Nu väntas värme i nästa vecka och jag hoppas att de sorter som blommar senare får bättre förhållanden.

 

 

Fåren kom till Djurgården idag!

 

Hemma i Traneberg/Bromma hittade jag platsen där svavelsipporna växte i ett ganska stort bestånd, bland några gamla nedfallna träd som börjat förmultna. Lite bleka och blyga, men underbart vackra i sitt skyddade läge. Inte alls så lysande och lätta att uppskatta som sina fantastiska ’’föräldrar’’  vitsippa och gulsippa. Jag hittade torra lagom stora pinnar som stöd till tomatplantorna, som egentligen växer alldeles för fort i mitt vardagsrum, det dröjer ju länge än innan de kan flytta ut på balkongen.

 

 

 
Folke Bernadottes bro
 
Nordiska museet
 
Djurgårdsbrunnsviken
 
Vägen upp till Rosendalsterrassen
 
Rosendalsterrassen
 
 Magnolia 'Wildcat' som likt många andra magnolior i stan har blivit angripna av frost.
 
 Lexus blomsterhunden
 
 
Traneberg
 
Disponentvillan
 
 
 
 
 
 
 
 
4 maj - tisdag
 
 
Bergianska trädgården
 
 
 
 
 

Bergianska trädgårdens vackraste tid är nu under de två första veckorna i maj månad och idag var det magiskt vackert med blommande magnolior, bergskörsbär, körsbärsplommon och andra vackra prunusträd. Äntligen kom jag också i rätt tid för att se den fantastiska presidentsippan som nu blommade som bäst. Edvard Andersons växthus har åter öppnat efter att ha haft pandemi-stängt under en lång tid och jag hade planerat ett besök. Men när jag såg alla människor som väntade på öppnandet idag, så får besöket vänta tills jag fått min andra spruta.

 

Vitsipporna lyser i stora mattor i skogsområdena runt min bostad och om det är någon fördel med den kyliga våren så är det är att allt blommar längre. Våren känns inte lika stressande som under värme då allt blommar över så fort. Ok, det där låter ju lite märkligt, att jag skulle föredra kalla vårar…

 

 

Balkansippa vid Italienska terrassen.
 
Näckrostulpanen 'Ancilla' 
 
 Presidentsippa
 
 
 
 
 
5 maj - onsdag
 
 
 
 

Så kom vårregnet och vi låg kvar länge i sängen och lyssnade hur det smattrade på fönstret. Regnjackor på både mig och Lexus när vi klev ut i busvädret med både regn och hårda vindar. Som tur var ville inte Lexus gå så långt och vi återvände in i värmen. Tyvärr inga långvandringar idag. Vårfloran mår gott av regnet och för pollenallergiker spolas mycket av björkpollen bort.

 
 
 
 
 
6 maj - torsdag
 
 
 
 
 

Gråväder och tidvis regn. Sitter bland meterhöga tomatplantor med kaffe och läser Ulf Lundells Vardagar 4. Älskar hans spretiga dagböcker där han tar upp allt från världspolitik till att hans vandrarstavar knarrar. Han lever ensam på sin vackra gård vid havet på Österlen, där han trivs gott, men har planer på att lämna för något nytt. Något som han uttryckt i många år nu! En riktig gnällgubbe är han, men en underbar sådan! Uffe tassar inte på tårna direkt utan säger vad han tycker om det som sker i politiken, om TV, om litteratur, om musikbranschen. Svårt att låta bli att sträckläsa, men jag vill samtidigt att boken ska vara länge. Som tur är släppte han ju Vardagar 5 samtidigt, så den ligger där på bordet och väntar. Det ska bli intressant att läsa hur han levde sin tid i pandemin.

 

Jag odlar endast körsbärstomaten Sungold här hemma i nästet, så som jag gjorde på Engsholm. Det är den godaste tomaten jag vet. Vi får se hur det går med de tre krukorna på balkongen i år, om jag kan hålla plantorna vid liv. Tänk om jag kan/får för mig att resa ner till Österlen på sensommaren?

 

Pratade med tomatkvinnan som bor några hus ifrån mig och som förra sommaren fyllde sin stora balkong på nedre botten med höga tomatplantor. Hon kunde tränga sig ut och sitta vid ett litet bord och fika. Blev glad att jag hade tagit en bild på hennes balkong förra sommaren. Jag skickade bilden och hon la ut den på sin Facebook.

 

Bromma har blivit så mycket tystare nu under pandemin, då flyget till och från Bromma flygplats nästan helt stannat av. Det är så tyst och stilla i mitt näste, där tidigare planen dånade över huset. Öppnar jag balkongdörren nu så hör jag koltrasten och bofinken ute i de gamla ekarna. Regeringen talar nu om att snabbavveckla flygplatsen, som redan innan pandemin inte var lönsam och flytta all verksamhet till Arlanda. Det vore en dröm för oss som bor här, men självklart har förslaget stött på motstånd. Det ska ju helst flygas ända in till kontoren i stan och M, KD och L vill inte veta av någon nedläggning över huvud taget. Häpp!

 
 
 
 
7 maj - fredag
 
 
Uppsala Botaniska trädgård
 
 
 
 
 

Snöblandat regn piskade mot bilrutorna när jag satt ensam på parkeringen utanför Linnés Hammarby och väntade på att den värsta nederbörden skulle upphöra. Visst kanske det var en olämplig dag att bege mig till Uppsala för att fotografera våren, men jag var rastlös och ville ut från huvudstaden en stund.

 

Linnés Hammarby är en underbar plats utanför Uppsala, men nu var jag någon vecka för tidig för att njuta av trädgården och naturen när det är som vackrast. Trotsade dock det snöblandade regnet och gick en snabb sväng i trädgården och ut i lunden där vitsippor, gullvivor och skogsbingel växte. Trädgårdscaféet var stängt och öppnar någon gång i juni är det tänkt, så jag drack mitt kaffe i bilen innan jag fortsatte in till lärdomsstaden.

 

Vid hamnplan parkerade jag och vandrade upp mot slottet, förbi stadsparken och jag blev ännu en gång förvånad att jag inte såg vårblommande träd och buskar i den här stan. Något rosa japanskt körsbärsträd i stadsparken, men annars ingenting runt slottet och endast några enstaka i botaniska trädgården. Varken körsbärsträd eller magnolior. Eller missade jag något? Antar att jag är bortskämd med Stockholm där man ser blommande magnolior och vita och rosa körsbärsträd överallt. Vår botaniska trädgård Bergianska, har sin vackraste tid nu med mängder av blommande träd.

 

Men utsikten uppifrån slottet ner mot barockträdgården i botaniska, med sina granpyramider är mycket vackert. Den vyn är verkligen magnifik!

 

När jag gick nere i den botaniska trädgården för att leta efter blommande buskar och träd, insåg jag ännu en gång att mitt besök var några veckor för tidigt. Längs Fyrisån gick jag i regnet tillbaka till hamnplan och återvände hem till Stockholm. Jag återkommer en dag senare i maj, eller i juni då det inte regnar och när mängder av spännande växter i botaniska kommer att göra mig nöjd!

 
 
 
 
 
Linnés Hammarby
 
 
 
 
 
8 maj - lördag
 
 
Gärdet
 
 
 
 
 

Bara för att få känna att det möjligen kan finnas ett slut på pandemin, eller att jag som vaccinerad kanske kan börja röra på mig i Sverige, så har jag bokat ett boende på Österlen några dagar i slutet av augusti. Hade velat bo på underbara Ola Nils gård vid Örnahusen igen, men där var det fullbokat hela sommaren och hösten. Nu ska jag bo precis vid havet i stället. Kanske att jag åker och fluffar lite i Karl Fredriks 800-åriga olivträd.

 

Givetvis hade jag helst av allt velat se Österlen nu på våren eller försommaren som jag brukar, men det får bli ett annat år. Längtar även oerhört mycket till Gotland, som också får vänta tills det känns ok att åka färja igen.

 

 
 
 
 
 
Norra Djurgårdsstaden
 
 
 Jaktgatan
 
 
 
 
9 maj - söndag
 
 
Sinnenas trädgård
 
 
Kungsängsliljor
 
 Min vårfavoritrabatt i Stockholm. Kungsängsliljor och vita balkansippor.
 
 
 
 
Brunkebergstorg
 
 
 Malmtorgsgatan som leder fram till Brunkebergstorg.
 
 
Mer om magnolia i Stockholm - här! 
 
 
 
 
Berzelii park
 
 
Prunus x gondouini 'Schnee' 
 
Dramaten från Berzelii park
 
 
 
 
Från Barnhusbron
 
 
 
 
Vecka 18 för ett år sedan, Vårstädning och blomstervandringar- se här!
 
Vecka 18 för 3 år sedan, Mitt hjärta i världen - se här!
 
 
 

Vecka 19, 2021 - Mellan vår och försommar!

$
0
0
 
 Magnolia stellata 'Rosea' vid Kullatäppan på Djurgården.
 
 
 
 
10 maj - måndag
 
 
Traneberg
 
 
 Underbara Körsbärsplommon Prunus cerasifera 'Rosea' på Sareksvägen i Traneberg.
 
 

Regnet öste ner när jag hämtade Lexus på morgonen, men innan vi lämnade Djurgården fick vi en liten lucka i nederbörden och vandrade en stund från Nordiska museet bort mot Skansen. Vid Kullatäppan invid Nordiska museet blommade magnoliorna och den som lyste mest var den underbara ljusrosa stjärnmagnolian – Magnolia stellata ’Rosea’, de vita är ’Merrill’ och ’Wildcat’ . Markfloran som blommar nu är bland annat balkansippor, ormöga, sockblomma och julrosor. Kullatäppans planteringar är verkligen mycket vackra, från vår till höst. Uppbyggda som böljande kullar vilket gör att man lättare ser perennerna och lökväxterna. Snart blommar även stora mattor av myskmadra.

 

Tokyokörsbärsträden som planterades 2017 på Djurgården blommar nu underbart, det är ett av de allra vackraste Prunus-träden tycker jag. När man kört över Djurgårdsbrunnsbron till Södra Djurgården, möts man nu av ett välkomnande blommande Tokyokörsbärsträd och utanför Liljevalchs står två andra exemplar som också är i full blom.

 

Den långa svängda planteringen som leder fram till Skansens norra entré, kallar Djurgårdsförvaltningens trädgårdsmästare för Långkorven och i år är den fylld med vita och röda tulpaner, som trots att de endast var i knopp den här regniga måndagen, lyste vackert från långt håll.

 

Regnet upphörde och temperaturen steg till 18 grader under dagen och Lexus och jag njöt av våra vandringar hemma i ett grönskande Bromma. Vi gick längs stränderna och i de vackra lövskogarna där vitsipporna fortfarande blommar fantastiskt. Här finns även gulsippor, svavelsippor och några fyllda vitsippor.

 
 
 
 
Djurgården - regn
 
 
Regnig morgon. Planteringen vid Skansens norra entré som av trädgårdsmästarna där kallas för ´´Långkorven´´. I år fylld av ljuvliga tulpaner!
 
Regnig morgon. Magnolia stellata 'Rosea' vid Kullatäppan.
 
Kullatäppan.
 
 Tokyokörsbärsträd på Djurgårdsvägen.
 
 
 
 
 
 
11 maj - tisdag
 
 
 
Drottningholms slottspark
 
 
 
 

Morgonen var varm som på sommaren och några tjocka kläder behövdes inte när vi morgonvandrade längs stranden. Det finns en plats här nere vid strandpromenaden, där vi för en månad sedan såg en bäver simma vid strandkanten och som måste ha skrämt Lexus. När vi nu närmar oss den platsen vill han inte gå utan lägger sig ner. Nu har jag bestämt att vi tar en annan väg i stället, eftersom det är så jobbigt för lillkillen.

 

Varje dag studerar jag häggens blomknoppar och dom sväller alltmer för varje dag. Efter vandringen tog vi frukosten på balkongen i stället för framför Nyhetsmorgon. Varför ska man egentligen plåga sig med Tv-nyheter, där vi ständigt matas med elände. Är det inte krig, våld och miljökaos, så är det pandemin som orsakar lidande och död. Snart dags för en nyhetsfri vecka! Jag orkar inte ta till mig världens alla problem varje morgon. Den senaste nyheten var att Amazonas regnskogar håller på att förvandlas till savanner efter all avverkning av träden.  

 

Drottningholms slottspark var tom på folk, förutom en grupp förskolebarn med lysande rosa västar, som lekte runt fontänerna. Picknickfiltar på grusplanen framför den stora mäktiga Herkulesfontänen. Det såg trevligt ut och den öppna delen av parken tillhör ju faktiskt staten, folket, oss!

Lexus och jag hade i stället picknick i den mer undanskymda delen av engelska parken.

 

Förra veckan skrev jag att Bromma blivit lugnare nu när planen går så sällan, men jag vet inte.

När jag satt och läste Vardagar på balkongen stördes jag lite av bruset från Tranebergsbron. Ibland längtar jag ut till en stilla insjö i skogen, eller en tjärn.

 

 
Hästkastanjerna vid Kina slott är snart redo att börja blomma!
 
Min underbara picknick-kompis Lexus!
 
Vardag med Vardagar...
 
 Det händer ibland att lillkillen blir lite trött i benen...
 
 
 
 
 
 
12 maj - onsdag
 
 
Djurgården - sol
 
 
Vid Skansenbutiken finns denna fantastiska Magnolia soulangiana.
 
 
 

Trots att det brusar från bron, är det väldigt vackert i skogsbackarna och runt de gamla övervuxna trädgårdarna här utanför, med en markflora som är gudomligt vacker. På morgonen såg jag att häggen vid den gamla Disponentvillan precis hade börjat öppna sina första knoppar lite försiktigt och det betyder att vi nu inleder den vackraste tiden på året. Försommaren!

 

Borta vid Johannelunds koloniområde finns fantastiska häggmarker längs vår favoritstig vid stranden. Nu blommar också alla vita körsbärsträd i den skira vackra grönskan.

 

Mailen kommer fortfarande då och då angående det bestånd av ramslök här i Bromma, som jag skrev om för många år sedan. Folk är som tokiga i ramslök och vill veta exakt var de kan skörda! Självklart berättar jag inte var de växer, det skulle bildas kö där. Idag när jag gick förbi, höll en kvinna på att plocka ramslök i stora påsar.

 

Lämnade Lexus på udden där han hade kompisen Messi på besök.  Själv vandrade jag från Kullatäppan vid Nordiska museet, bort till Prins Eugens Waldemarsudde för att blomster-fotografera. Tog några bilder igen på magnolian i täppan och i planteringen ´´Långkorven´´ vid Skansens norra entré hade tulpanerna slagit ut och det var verkligen lysande vackert. Vid Skansenbutiken blommade den stora magnolian helt fantastiskt. Otroligt vackert, trädet översållad av stora blommor på den lilla gården.

 

Temperaturen nådde 23 grader och inte ett moln syntes. Fantastiskt nu efter den kalla våren, men ett fotoväder som jag har mycket svårt för. Vid Prins Eugens Waldemarsudde fotade jag nere vid sjön där ett hav av vårlökar i alla färger och former var strålande vackert och på galleriterrassen fanns fyllda tulpaner som jag förälskade mig i. Jag har dock fortfarande svårt för hyacinter, som här hade fått sin plats i många planteringar. Det är något med färgerna, formen och doften.

 
 
 
Planteringen ´´Långkorven´´ i sol!
 
Vägen fram mot Prins Eugens Waldemarsudde.
 
 Underbara tulpaner på Galleriterrassen.
 
 
 
 
13 maj - torsdag
 
 
Lindhagensgatan
 
 
 
 

15 grader redan halv sju på morgonen och det blev frukost på balkongen! Helt plötsligt blommar häggarna fantastiskt vackert, som genom ett trollslag. 23 grader även idag. Skön utflykt till trakterna kring Åkersberga och Österskär. Björnhuvud, en fantastisk liten skärgårdsnära by.

 

Avhärdar tomatplantorna.

 
 Tomatplantorna har tagit över min lilla balkong!
 
 
 
 
 
14 maj - fredag
 
 
Mellan hägg och syren i Traneberg
 
 
 
 
 

Stillheten, fågelsången och den skirt grönskande naturen skapade ett lugn som jag inte känt på mycket länge. Både andningen och stegen blev lugnare när jag den här tidiga morgonen vandrade in i Rydboholms engelska park, som nu för tiden är en skog med ädla lövträd som lind, bok och hästkastanj. Förra året var jag här i juli månad och bestämde då att jag skulle återbesöka platsen under kommande vår.

 

Temperaturen hade fallit till 14 grader, vilket var lagom varmt när jag vandrade långsamt bland grönskande bokar, med marken fylld av vitsippor och på öppna ytor gullvivor. När jag satt med mitt kaffe vid stranden intill det spegelblanka vattnet, hörde jag bakom mig i skogen hur koltrast, bofink, lövsångare och näktergal höll konsert. Inget ljud på jorden kan vara vackrare. Efter ett tag blev konserten fullbordad när en västergök fyllde i. En perfekt tillvaro den här dagen, även det stilla vårregnet som föll en kort stund kändes helt rätt.

 

Jag funderade en stund om jag skulle haft sällskap en sådan här fantastisk morgon, för att få dela allt det vackra. Men då kanske samtalen hade jagat bort magin…

 

Innan jag lämnade Rydboholm tittade jag in i den strängt inhägnade slottsparken. Slottet är privatägt och parken inte öppen för allmänheten. Det var ren tortyr för en gammal trädgårdsmästare att stå utanför och se in i den mycket vackra parken, där mängder av stora magnolior nu blommade. Sträckte upp kameran så långt jag kunde för att fånga några bilder över staketet.

 

På vägen hem stannade jag på Djurgården en stund för att fota den fantastiska narciss-ängen vid Rosendals slott. Här växer enbart sorten Actaea, som är kritvit och enkel och en av de allra vackraste.

 

Köpte en mjukglass i kiosken vid Lejonslätten.

 

I Vardagar 4 skriver U.L – Jag borde sluta läsa tidningarna, sluta lyssna, se på nyheterna.

Det där läste jag idag och mina egna liknande tankar skrev jag i tisdagens dagboksanteckningar.

 

 

 
Mängder av tulpaner vid stressiga Brommaplans rondell.
 
 
 
Bogesunds slott
 
 
 
 
 
Engelska parken vid Rydboholms slott
 
 
Dagens första kaffepaus
 
Bokarna grönskar
 
Vandringens andra kaffepaus.
 
 
 
Rydboholms slott
 
 
 Rydboholms slott med blommande magnolia i den vackra parken.
 
 
 
Djurgården
 
 
Underbar narciss-äng vid Rosendals slott, soreten heter Actaea!
 
 Härligt färgsprakande tulpaner vid Rosendals slott! Rådjursnäten tar bort nästa vecka!
 
 Tulpanplantering vid Bellmansro
 
 Djurgårdsbrons rondell
 
 
 
 
15 maj - lördag
 
 
Norra Bantorget
 
 
 Norra Bantorgets magnolia 'Galaxy' 
 
 
 

En av mina favorithäggar blommade vid dammen i Centralbadets trädgård, där även päronträden gått i blom. Som vanligt under pandemin besöker jag innerstadens parker och trädgårdar tidigt på morgnarna och även om jag tycker att det är skönt när staden är tom på folk, så känns det ibland lite kusligt. I Norra Bantorgets vackra park höll trädgårdsföretaget Green på med morgonbestyren, städning och översyn av växter. Det känns på något sätt som om parkerna städas noggrannare i år. I varje fall i innerstaden.

 

Vid parken intill Stadshuset blommade tusentals tulpaner och jag har nog aldrig tidigare sett en sådan satsning med tulpaner i Stockholms parker som i år. Kanske för att trösta oss i pandemin.

 

Apropå pandemin så undrar jag varför det inte ens en är nyhet att intagna för vård av Covid och även inlagda på IVA, har minskat kraftigt den här veckan. Måste det alltid vara katastrofer och elände som blir förstanyheter? Varje liten positiv nyhet betyder ju så mycket för oss nu!

 

 
 
 
Centralbadets trädgård
 
 
 
 
 
Spökparken
 
 
Jag är inte helt kompis med årets färgkombo i vårurnorna...
 
 Vita och rosa förgätmigej.
 
 
 
Parken vid Stadshuset
 
 
 Norr Mälarstrand/Pilgatan. Magnolia 'Galaxy' och 'Red Lucky' 
 
 
 
 
 
16 maj - söndag
 
 
Vitabergsparken
 
 
 
 
 

Den här fantastiska blomsterveckan i Stockholm går mot sitt slut. Häggen har slagit ut och körsbärsträd och päronträd blommar fantastiskt över allt.

 

Det var ett tag sedan jag besökte Söder, men vid sjutiden i morse vandrade jag i Vitabergsparken som är den stora vackra gröna lungan på i den här delen av Södermalm. När jag i den skira grönskan på håll såg den röda tulpanfloden ringla sig ner från parkens högsta punkt och ner mot Lilla Mejtens gränd, blev jag så där trädgårdslycklig som man kan bli ibland, eller ganska ofta nu mellan vår och försommar!

 

Det är så gudomligt vackert överallt nu och ibland känner jag mig aningen stressad, eftersom jag vill se allt som blommar…överallt! I morgon hämtar jag Lexus igen och då vandrar vi tillsammans i årets vackraste tid!

 
 
 
Mysiga Café Kajsas i parken!
 
Hägg vid Lilla Mejtens gränd 
 
Groens malmgård
 
 Eftersom jag läser Ulf Lundells Vardagar 4 nu så blev jag nästan tvungen att ta ännu en bild av stugan som han hyrde i Vitabergsparken i mitten av 70-talet.
 
 
 
 
Anna Lindhagens täppa
 
 
 
 
 
Vecka 19 för ett år sedan, Med lust och fägring stor - se här!
 
Vecka 19 för 3 år sedan, Försommarens mirakel - se här!
 
 
 

Vecka 20, 2021 - Secret garden

$
0
0
 
Centralbadets trädgård

 
 
 
 
17 maj - måndag
 
 
 På vägen mot Djurgården för att hämta Lexus passar jag Brunkebergstorg och Malmtorgsgatan där en rad fantatiska magnolior finns. Möjligen kan detta vara en Galaxy. 
 
 Vid Alviks strand finns den här favoritstatyn av Strindberg, som nu är omgiven av blommande magnolior!
 
 Hemma i Traneberg vandrar Lexus och jag omgivna av blommande hägg och vi njuter fullt ut av försommarens grönska.
 
 
 
 
 
18 maj tisdag
 
 
Vitabergsparken
 
 Vi åkte upp till Vitabergsparken för att se tulpanerna utslagna och passade självklart på att fika vid Café Kajsas i parken. Kan man annat än må bra när man har en sådan här fikakompis? Jag ser fram mot många cafébesök i sommar Lexus! Nästa vecka ska jag ju får min andra vaccinationsspruta!
 
 Lexus på Katarina Bangata
 
 Denna underbara lilla kille, här omsluten av hägg!
 
 En tulpan med mycket märklig färgkombination vid Tranebergsstrand.
 
 
 
 
 
 
 
19 maj - onsdag
 
 
Bergianska trädgården
 
 
Fingertandrot
 
 Magnolian heter 'Susan' 
 
 
 
Tulpanfest i Rosendals slottspark
 
 
 
 
Fortfarande är Rosendals slottsträdgård som en secret garden. Visst ser jag ibland besökare i den mycket vackra parken, men de flesta fastnar med fika och shopping hos grannen Rosendals trädgård. Den här vackra ´´baksidan´´ av slottsparken syns inte från vägen som går förbi slottet, utan man måste går runt för att få njuta av den här prakten. 
 
Det här slottet uppfördes på 1820-talet som ett sommarslott till Karl den fjortonde Johan och är så modernt som ett ´´monteringsfärdigt´´ hus med 17 rum i två våningar och nu fick jag en idé. Om nu byggnaden uppfördes i sektioner, så skulle man kunna plocka ner det igen och flytta det 50 meter in mot pelousen (den stora gräsytan framför slottet), då skulle förbipasserande kunna se in i den norra delen av parken där det här fantastiska planeringarna finns. Så!
 
Hur som helst så blir jag glad av den underbara färgkombon rött-gul/orange-orange här i år som gör sig så fint mot den skira grönskan runt omkring. Mycket snygg jobbat trädgårdsmästaren!
 
 
Tulpansorterna är:
 
Beauty of Apeldoorn - gul/orange
 
Daydream - orange
 
Apeldoorn - röd
 
Prinses Margriet - låg kantväxt
 
 
 
 
För att visa tulpanerna när de är fullt utslagna och när det inte regnar, fick jag låna en bild av Djurgårdsförvaltningens trädgårdsmästare Cecilia. Det är hon som skapat allt detta vackra!
 
 
 
 
 
20 maj - torsdag
 
 
Besök hos storasyster på Yxlan
 
 Det var en underbar dag hos storasyster ute på Yxlan i skärgården, där körsbärsträden blommade och marken var täckt av gullvivor. Förutom en mycket god lunch blev jag även bjuden på en underbar rabarberpaj, med nyskördade rabarber! Så gott!!!
 
 
 
 
Djurgårdsbrunnsviken
 
 
Min dotters bild 
 
 
 
 
 
 
21 maj - fredag
 
 
Kungsholmen runt
 
 
Vandring längs Karlbergssjön
 
 Vårblommorna är fortfarande kvar på Hornsbergs strand, Minneberg i bakgrunden!
 
 Pärlbusken börjar blomma!
 
 Parken bredvid stadhuset är fylld av tulpaner i år! Tack för alla tulpaner i år Stockholm!
 
 Häggblomning på Norr Mälarstrand
 
 
På Smedsudden fanns tidigare två byggnader i schweizerstil med ´´snickarglädje´´. I den Krügerska villan som brann ner 1996, fanns på 60-70 talet ett café. Idag är endast Annexet kvar, som är i dåligt skick. Tänk om denna byggnad kunde renoveras och en caféverksamhet kunde starta upp här igen!
 
Läget är ju helt underbart med utsikt över Riddarfjärden, Västerbron och in mot stan. Det skulle vara en given rastplats när jag vandrade runt Kungsholmen. Smedsuddsbadet ligger alldeles bakom, så de skulle inte få brist på besökare!
 
 
 Prunus 'Kanzan' blommar vid Smedsuddsbadet och bakom syns det höga huset där en gång Tage Erlander bodde.
 
 Jag klättrade i Fredhällsklipporna den sista delen runt ön och där börjar nu blodnävan blomma. Tulkört och getrams hade blomknoppar och börjar nog blomma nästa vecka!
 
 
 
Alldeles intill mitt Brommanäste står detta ståtliga päronträd. Tyvärr har området runt omkring varit en arbetsplats under en tid och jag borde väl kanske ha tagit bort den där rödgula skylten! Men den fick vara kvar som ett bevis på att det alltid finns något som stör här i livet...
 
Även äppelträden blommar, syrenerna är helt utslagna mot söderväggar och efter vårens regn är grönskan så frisk och frodig. Det är verkligen en ovanligt vacker försommar i år och med sjunkande statistik vad gäller Covid-smittade och inlagda på sjukhus, tror jag att vi går mot en ljus och lugn sommar. 
 
Här hemma på Tranebergsängen, där det en gång i tiden spelades OS-fotboll när Stockholm hade Sommar-OS 1912. Den stora lekparken och den tidigare fotbollsplanen renoveras nu och jag såg att mängder av träd var jordslagna mitt i parken. Nyfiken som jag är när det gäller växter, frågade jag en av anläggningsarbetarna om träden och till min stora glädje fick jag fota av växtlistorna.
 
Det visade sig att här planteras nu tulpanträd, korstörne, bergskörsbär, turkisk ek, ungersk ek, kärrek, prydnadsapeln Everest mm. Även syrener, vildrosor mm. har och kommer att planteras. Till våren kommer 1720 st av den fylldblommiga snödroppen 'Flore Pleno' att förgylla platsen.
 
 
 
 
 Pelargonerna 'Österlen'  fick idag komma ut på sin sommarplats. Några timmare senare vräkte regnet ner, på gränsen till hagel. En tuff start på sommaren kompisar!
 
 
 
 
 
22 maj - lördag
 
 
Centralbadets trädgård
 
 
 
 
Magnolia 'Yellow River' i Vasastan
 
 
 
I hörnet Karlbergsvägen-Birkagatan står fem stycken fantastiska Magnolia 'Yellow River' som har växt till sig ordentligt sedan de planterades, troligen 2013. Däremot har de gula på Vintertullstorget och den på Fredmansgatan inte växt mycket sedan planteringen. Rötternas förhållande?
 
 En Apelportal på Karlbergsvägen
 
 
Norra Bantorget
 
 Narcissen ' Actaea'  
 
 
Mariatorget
 
 
 


23 maj - söndag
 
 
Jag funderar lite på det här med att skriva bloggen i dagboksform, så som jag nu gjort under några år. Tanken är att visa vad som händer i Stockholms parker och trädgårdar under hela året. Nu har Coronan satt stopp för många av mina planer, men jag har trots allt besökt innerstaden under tidiga helgmorgnar för att fotografera och visa något av det som finns i  våra fina parker.
 
På torsdag får jag min andra vaccination och en tid efter det kan jag börja leva lite friare igen. Att resa lite i landet, att kunna gå på café och att besöka någon butik utan att ha virusskräck!
 
 
 
 En dag utan vandring. 
 
 Tänk att jag älskar sånt här! När inte allt är putsat och ansat, när man får böja sig eller tränga sig fram i grönskan! Jag slår ett slag för vildvuxna trädgårdar!
 
 
 
 
Vecka 20 för ett år sedan, Mellan hägg och syren - se här!
 
Vecka 20 för 3 år sedan, Hänryckning mellan hägg och syren - se här!
 
 
 
 
 
 

Vecka 21, 2021 - My comfort zone

$
0
0
 
Trift på Alvarets strand i Bergianska trädgården
 
 
 
24 maj - måndag
 
 
Djurgården
 
 
 Hovstallets dagliga runda på Djurgården med häst och vagn. Se här!
 
 
 

Träden ser mycket välmående ut i natur och trädgårdar efter den regniga våren. Somrarna 2018 och 2019 var ju skrämmande torra, då växter och djur hade det väldigt besvärligt och med skrämmande rapporter om grundvattennivåerna. Regn är viktigt!

 

Den skira vårgrönskan har nu gått över i en mer djup, lummig och mogen försommargrönska och ett lugn har lagt sig efter alla trädens vackra, men intensiva blomning. I väderprognosen ser jag att det ska komma 35 mm regn på onsdag, det är helt ok, men efter det vill jag ha sol och sommartemperaturer tack!

 

Genom fönstret under frukosten såg jag att det redan börjat ´´snöa´´ från vissa häggar. Körsbärsträdens blomning är över och även päronträdens blommor börjar falla till marken. Varje år är det lika svårt att acceptera träd och buskars snabba blomperiod. Men som tröst går vi nu in i den ljuvliga syrentiden, då även hästkastanjens ståtliga blommor har börjat lysa som vita facklor och hagtornets blomknoppar sväller allt mer.

 

Östra Djurgården med Blockhusudden visade sig från sin allra bästa sida den här morgonen när jag hämtade Lexus. Häggarna blommade som aldrig förr och nu omsluts Djurgårdsbrunnskanalen av grönskande alléträd. Vi gick in på Prinsessan Victoria och prins Daniela kärleksstig som slingrar sig fram i skogen invid Isbladskärret och det är verkligen en mycket vacker stig. Kärleksstigen invigdes 2012 som en bröllopsgåva till Victoria och Daniel från Världsnaturfonden. Det är samtidigt en gåva till oss alla!

 

Att man befinner mig endast några få kilometrar från innerstaden brus och stress är svårt att förstå här i den totala stillheten, där dock näktergal och taltrast sjöng så vackert och starkt. Häggarna böjde sig över stigen och nu börjar den mycket vackra vita buskstjärnblomman slå ut. Den är inte så vanlig, men här sprider den sig för varje år och där vilobänkarna är placerade efter stigen, är beståndet som tätast. På en äng blommade ängsbräsma, rödblära och majsmörblomma.

 

 
Lexus dagen innan han klippte sig! Han är lika fantastisk lurvig som nyklippt! I bakgrunden börjar buskstjärnblomman som snart har sin bästa tid.
 
Försommarblommor på Djurgården. Högst
upp rödblära, nere till vänster tandrot, till höger ängsbräsma.
 
En favoritkompis på en favoritstig
 
 Lexus brygga med Villa Parkudden i bakgrunden
 
 
Brommanästet
 
 Kvällssol över Kungsholmen
 
 
 
 
 
25 maj - tisdag
 
 
Rosendals trädgård
 
 
 
 

När jag hade lämnat Lexus hos hundfrisören i Hjorthagen, åkte jag ut till Djurgården. Parkerade vid Rosendals trädgård och gick ner till Rosendals slott för att ännu en gång se de underbara tulpanplanteringarna innan de blommat över. Den här gången var det sol och de vackra röd-orange-gula tulpanerna var helt utslagna, även om de vid porfyrvasen hade de börjat vissna.

 

I Rosendals trädgård var det ganska mycket folk vid uteserveringen, men min plan var att fika borta vid Café Ektorpet vid Prins Eugens Waldemarsudde. Tyvärr hann jag inte med det eftersom jag fastnade bland alla blommor i trädgården och jag tror ändå att det är bättre att vänta med cafébesök tills jag fått min andra vaccination. Hämtade sedan en nyfriserad och vansinnigt söt Lexus. Tyvärr flyttar nu vår duktiga hundfrisör Rebecka från stan och vi får försöka hitta en ersättare där Lexus kan känna sig trygg.

 
 
 
Prins Eugens Waldemarsudde
 
 
Häggparadis på Waldemarsudde
 
Pins Eugens ek på Wlademarsudde är med sina ungefär 400 år, Djurgårdens äldsta ek!
 
 
 
 
Rosendals slott
 
 
 
 
Tulpansorterna är:
 
Beauty of Apeldoorn - gul/orange
 
Daydream - orange
 
Apeldoorn - röd
 
Prinses Margriet - låg kantväxt
 
 
 
 
 
 
26 maj - onsdag
 
 
 
 

Vaknade av att regnet smattrade mot fönstret och Lexus såg måttligt intresserad av att gå ut. Väl ute så gjorde han det han skulle på mycket kort tid, innan vi återvände hem till ett varmt och skönt Brommanäste, med frukost och eländesnyheter på TV. Redan igår kväll flyttade jag in pelargoner och tomatplantorna från balkongen så att de inte skulle dränkas i det kommande regnet.

 

Det blev verkligen en hel dag med regn, men innan Lexus och jag inledde vår mysdag inomhus, åkte vi bort till Zoo-butiken vid Bromma Blocks för att köpa ett nytt regntäcke till lillkillen. Det kändes som ett stort äventyr att vara ute på en shoppingtur, nu när jag annars beställer det som behövs från nätet. Snygg blev han och vi gick sedan en kort regnvandring i kvarteret, innan vi drog filtarna över oss hemma i soffan igen. Även om jag saknade våra vandringar i den vackra försommaren idag, så hade vi en riktigt mysig dag tillsammans.

 

Många fick sina källare mm översvämmade idag. Lokalt i Stockholm kom det nästan 70 mm den här dagen. En äldre kvinna drunknade i sin bil som fastnat under i en viadukt i Södertäljeområdet.

 
 
 Vi shoppade regnkläder på Zoo i Bromma!
 
 Hemma i nästet blev det en vilodag tillsammans med det här lilla gosedjuret!.
 
 
 
 
27 maj - torsdag
 
 
 
 Sinnenas trädgård
 
 
 
Covid-vaccinering nr 2
 
 
 
Äntligen är jag färdigvaccinerad! Nu kan jag snart resa i Sverige och besöka caféer!
 
 
 

Tandläkarväder som Winnerbäck sjunger. Ett grått lock över Stockholm, 6 grader och regn.

 

Det var ännu en gång en overklig känsla att stå i kö till andra vaccineringen där på Sabbatsbergs sjukhus. Vakter i full skyddsutrustning som strikt hänvisade var man skulle stå och gå. Ansiktsmask och visir till alla som skulle vaccineras och i väntrummet efter sprutan skulle man sitta i tjugo minuter för kontroll av eventuell reaktion av sprutan. Alla djupt försjunkna i sina telefoner. Jag såg inte samma glädje som när jag tog första sprutan.

 

Jag lämnade sjukhuset där en gång i tiden min älskade dotter föddes och gick i duggregnet bort till Sinnenas trädgård som ligger just intill. Där blommade de mäktiga hästkastanjerna och någon färgstark rhododendron invid lusthuset. Vårens magi i trädgården var som bortblåst, men det kommer vackra tider igen i den här lilla fantastiska trädgården. Nu väntas snart blomning av rosenhagtornsträden och buskpioner.

 

För att fira andra vaccineringen åkte jag till bageriet hemma på torget och köpte kanelbullar!

 

 
 
 
 Alvik - Medborgarhusparken
 
 
 
 
 
 
 28 maj - fredag
 
 
Vasastan
 
 
Vasaparkens yogapaviljong är ny för i år!
 
 

Planen hade funnits länge, att jag skulle fotografera och skriva om Vasastans för-trädgårdar. I flera kvarter i den här stadsdelen finns små trädgårdar framöver bostadshusen, vilket mjukar upp i stenstadens kvarter. En gång i tiden var Karlbergsvägen en landsväg kantat lindalléer som planterades på 1700-talet, ända från Odenplan och fram till Karlbergs slott.

 

I slutet av 1800-talet rådde stor bostadsbrist i Stockholm och i hela innerstaden byggdes mängder av de typiska femvångshus som man ser överallt idag. Även här längs Karlbergsvägen och innan tunnelbanan byggdes här på 1950-talet, fanns längs hela gatan små förträdgårdar med bland annat syrener och äppelträd. Förträdgårdarna togs sedan bort för att ge biltrafiken mer plats.

 

Delen från Torsgatan och bort mot Odenplan är idag helt överdimensionerad för biltrafik och är en av stans tråkigaste gator. Men det finns nu planer på att återskapa grönskan. Karlbergsvägen skulle kunna bli en vacker paradgata i Vasastan.

 

Självklart skulle ´´bilfolket´´ protestera om körbanan krymps till förmån för grönska och gång- och cykelbanor, men jag hoppas verkligen att förslaget en dag kan förverkligas. Det skulle kunna bli en mycket vacker gata igen och varför inte snegla på vackra Karlavägen på Östermalm och göra en lång allé med promenadväg - mitt i gatan.

 

Hur som helst började jag fotografera nere i Atlasområdet och på andra sidan Sankt Eriksgatan, där det finns fina förträdgårdar. Men problemet var att nästan allt jag såg var bilar, tätt parkerade överallt och bilar i kö som åkte runt för att leta efter en ledig en plats - som inte fanns. Själv hittade jag en plats på Kungsholms strand, alltså på grann-stadsdelen Kungsholmen. Att ta bilder i denna stress var en omöjlighet. Borde såklart ha valt en tidig helgmorgon i stället!

 

 Jag lämnade innerstaden och åkte ut till Bergianska trädgården i stället och klev  in i ´´my comfort zone´´ där jag blir lugn, samma känsla som när jag vandrar hemma i Bromma och på Djurgården. Ibland undrar jag om jag verkligen ska bo i en stor stad! Jag kommer ju aldrig in i den där storstadsrytmen, när man rör sig på ett speciellt sätt bland folk. Är man också ljudkänslig och blir yr i stora folkmassor, kanske man hellre ska bo på landet.

 

Jag är hemma, ändå längtar jag hem – som Ulf Lundell sjunger.

 

Som tur är har jag nära till naturen!

 

…och så kom solen!

 

 
 
 
 
Bergianska trädgården
 
 
Vårazalea - Rhododendron canadense
 
Syringa vulgaris 'Edouard Andre´'
 
Syringa vulgaris 'De Saussure´
 
Svavelpion
 
Vild månviol - Lunaria rediviva
 
Kinesiskt pimpernötsträd - Staphylea holocarpa
 
 Klippträdgården
 
 
 
 
29 maj - lördag
 
 
Södermalm - Sofia
 
 
Vid Kvastmakartrappan
 
 
 
 
Södermalm - Maria
 
 
 Stilla morgonstund innan syrenfotograferingen på Söder.
 
 
 
 
 
Vecka 21 för ett år sedan, Naturen är min trädgård - se här!
 
Vecka 21 för 3 år sedan, Gotland - se här!
 
 
 
 
 

Vecka 22, 2021 - Frukost på bryggor

$
0
0
 
 Ulriksdals slott
 
 
 
31 maj - måndag
 
 
 
Djurgården
 
 
Djurgårdsbron och Strandvägen
 
Sirishov!
Äntligen fick jag se lite trasig puts. Husets patina ger karaktär och tankar om en svunnen tid. Stockholm alla fastigheter är annars i perfekt skick och avskavd puts på fasaderna är mycket sällsynt. Men jag antar att det vackra huset snart kommer att renoveras.
Längst bort i bild - den stora staden.
 
Iskällaren vid Rosendal, ritad av Fredrik Blom, som bland mycket annat också ritade Rosendals slott och Rosendals stall under 1830-talet. Norrläget är perfekt läge för slottets iskällare. Här förvarades mat och dryck till de kungliga representationerna på slottet, långt innan kylskåpens tid..
 
Min fina vandrande vän
 
Vallört med Nordiska museet i bakgrunden
 
Även tulpanernas förfall är vackert! Tack för i år!
 
Djurgårdsbrunnskanalen en stilla morgon.
 
 Den fluffiga tulpanen vid Djurgårdsbrunn heter Gold dust!
 
 
 
Bromma
 
 
 De vilda markerna svämmar nu över av skelört, löktrav och hundkex. De brukar kallas ogräs, men för mig är de vackra försommarblommor!
 
 
 
 
 
1 juni - tisdag
 
 
Ulriksdals slottspark
 
 
 
 

Trots mitt ganska dåliga luktsinne, kände jag hur syrendoften fyllde luften under vår morgonvandring hemma i Traneberg.

 

För att fortsätta njuta av dessa underbart blommande buskar, begav vi oss till Ulriksdals slottspark, där slottet omsluts av högvuxna och praktfulla syrener. Efter en vandring i den stora vackra parken hade Lexus och jag tänkt fika på slottscaféet, men det var alldeles för mycket folk där.

 

Jag pratade med trädgårdsmästare Katarina Nordlander som berättade att det förra året inte blev samma sommarblomprakt inne i Hårlemans boskéer som vanligt, på grund av pandemin. I stället för färdiga plantor, direktsåddes ängsblommor i buxbomsplanteringarna och så verkar det bli även i år.

 
 
Hårlemans boskéer från mitten av 1700-talet.
 
Visst är det kul att åka med Hasse på utflykt, men iband kan jag bli lite trött! Gäsp! Jag får vila i bilen på väg hem.
 
Trädgårdsmästare Katarina Nordlander smyckar slottsparken med blommor!
 
 Men dagen började med vår tidiga vandring i Traneberg och den här stigen går vi alltid om det inte regnat. Vi var båda ganska trötta och efter vandringen blev det frukost och lite sotthäng innan nästa vandring runt Lillsjön.
 
 
 
 
 
2 juni - onsdag
 
 
Djurgården
 
 
En favoritvy vid Waldemarsudde som jag inte kan låta bli att fotografera, men var är stockholmssoffan som alltid brukar stå här? Jag måste fråga trädgårdsmästare Marina vad som hänt! Den gör ju sig så bra på bild...
 
 
 

Att få slå sig ner vid ett cafébord på Ektorpet vid Waldemarsudde med sin bästa kompis intill, är som att vinna hösta vinsten på lotto just nu. Tidigare har det varit en självklarhet att fika på café när jag kände för det, men under pandemin har jag hållit mig borta från caféer och restauranger. Nu när jag fått mina två vaccinsprutor kommer jag dock att lätta på mina strikta restriktioner. Cafébesök och att handla i butiker kommer jag nu att våga mig på igen. Däremot vet jag inte när vågar åka tunnelbana eller buss, om jag någonsin kommer att göra det igen…

 

Restriktionerna har nu lättats något i Sverige, smittan minskar för varje dag och jag orkar inte längre höra talas om mutationer och nya varianter av viruset som dyker upp här och där i världen. Nu tar jag bara åt mig positiva nyheter vad gäller Corona.

 

Jag kunde ha suttit länge med mitt kaffe där på ett av mina favoritsommarcaféer, men min kompis har inte riktigt samma inställning till caféer som jag. När han hade fått sitt godis och lite vatten, sett sig omkring om det fanns några andra hundar på plats, tyckte han att det var dags att gå vidare. För att inte vara orättvis mot Lexus, så brukar han faktiskt lägga sig ner och vänta tålmodigt, men idag fanns inte det tålamodet.

 

Vi gick upp en stund till Frisens park som är en ganska anonym del av Djurgården, men fantastiskt vacker och i år när grönskan är så frodig och intensiv, var det extra skönt att vandra igenom parken som anlades i mitten av 1700-talet.

 
 
 
 En feststundsfika med Lexus vid Café Ektorpet - Waldemarsudde!
 
Frisens park
 
 
 
 
 
 
3 juni - torsdag
 
 
Södra Årstalunden och Eriksdalslunden
 
 
Kenneth Nilssons fantastiska kolonilott vid Södra Årstalunden där blåregnet nu svämmar över på hans tomt.
 
 
 
 

Frukost på balkongen i strålande sol, bland blommande pelargoner och tomatkart.

 

Salladslunch med dottern i en park.

 

Fotograferat Kenneth Nilssons fantastiska blåregn i Södra Årstalunden.

 

Fotograferat näsduksträdet som blommar i Eriksdalslunden.

 

Fikat på Verkstadsgatan.

 

Såg junimagnolian blomma på Folkskolegatan.

 

 
 
 
 
Näsduksträdet i Eriksdalslunden
 
 
 
 
 
 
4 juli - fredag
 
 
Morgon på Långholmen
 
 
 
 
 

Vaknade tidigt och begav mig till ´´min´´ brygga vid Pålsundet, morgonen var nästan overkligt vacker med stilla vatten och klarblå himmel. Efter frukosten på bryggan vandrade jag sakta runt Långholmen, som brukar kallas ´´den gröna ön´´ och idag gjorde den verkligen skäl för namnet. Det är en mycket grön och frodig ö och att träden trivs extra bra beror på att man på den tidigare så bergiga ön, lade upp muddringsmassor när Barnhusviken och Klara sjö muddrades på 1870-talet, då järnvägen till Centralstation skulle byggas. 

 

Sjöbottnen från muddringen blev den bästa tänkbara markförbättring, grogrund och gödsling åt träd och buskar. Det var fängelsets fångar som utförde det tunga och skitiga arbetet att frakta muddermassorna från båtarna och upp på ön. I Strindbergs bok ´´När trädsvalan kom till Getapeln´´ beskriver han fångarnas slit med muddermassorna   ´´att detta var helvetet´´.

 

800 träd planterades i muddermassorna på norra sidan av Långholmen mellan Västerbron och östra spetsen av ön. Det var bland annat lönn, alm, ask, rönn och hägg. Träden kom från Bergianska trädgårdens plantskola, som på den tiden låg i Vasastan. Annars är det nog knäckepil som man först lägger märke till när man närmar sig Långholmen från söder. Pilarna växer längs kanalen på öns södra sida och böjer sig vackert och vilt ut över kanalen. 

 

På 1880-talet muddrades även Pålsundet och Långholmskanalen och även då användes muddermassorna för att lägga på öns bergiga delar. Efter den muddringen planterades hela 2400 träd på Långholmen

 

 

Nästa kaffestopp blev på västra sidan av ön där näktergalen sjöng så starkt och där jag pratade en stund med en hund…

 

 

Det är hagtornets, oxelns och rönnblomningens tid och även gullregnet och blåregnet börjar blomma. Än finns det mycket blommande träd att njuta av. Vid Kerstins rosäng börjar aklejorna och flocknävorna blomma och jag älskar verkligen den här vilda ´´lundängen´´. Även några tidiga rosor blommade vid staketet mot parkvägen och den ståtliga blommande hästkastanjen ser ut att vakta Kerstins lilla paradis.

 

Jag fick ett meddelande från grannen Ove att fika serverades ´´Unter den Linden´´ klockan 13. Med gott kaffe i Bajenmuggar och bröd, satt vi där under den stora linden på gården och mådde gott en stund. Tack kompis, nästa gång är det min tur att bjuda!

 
 
 
 
En blyg akleja vid Kerstins rosäng
 
Tulpaner i mängd är fantastiskt, några ensamma tulpaner kan skapa magi.
 
Stigarna slingrar sig fram längs stranden.
 
Frukost vid Pålsundet
 
Tjärblomster
 
Rosentry är en prydnadsbuske som ofta glöms bort i försommarens blomsteryra.
 
 
 
 
 
 
5 juni - lördag
 
 
Morgon på Kungsholmen
 
 
 
 
 

Det blev nästan en repris från igår morse. Vaknade halv sex, gjorde frukost som jag tog med till en brygga, den här gången den gröna vackra vid Karlbergssjön. Så stilla, några få lätta moln speglade sig i vattenytan. Visst hörde jag bruset något från de stora trafiklederna en bit ifrån och visst hade jag hellre suttit vid havet långt från alla störande ljud, men jag hade ändå en fin morgonstund där på bryggan.

 

Bokat boende några dagar vid en fyr på Öland i augusti. Då ska jag ta frukosten vid havet.

 
 
 
 
 
 
 
 
6 juni -söndag
 
 
Nationaldagsvandring runt Kärsön
 
 
 
Tjärblomster
 
 
 
 

Nationaldagens morgon ´´firade´´ jag på Kärsön. Kaffe uppe på det höga berget där tjärblomster klättrade i branten ner mot Mälaren. Bakom mig inne i den täta skogen sjöng taltrast och rosenfink tillsammans med mängder av andra skönsångare. Ännu en fantastisk morgon och jag hyllade vårt vackra land med en vandring runt den här vackra ön. 

 

 

 

 
 
På skylten läste jag:
 
Känn dig för på Barfotastigen. Ta av dig skor och strumpor. Vandra sedan ett varv medurs runt slingan och upplev de olika underlagen mot fotsulorna. Blunda gärna och förstärk dina andra sinnen - du kan ta stöd av räcket.
 
Jag gick ett varv och jag tyckte nog att sträckan med lecakulor var värst. Mjuk sand på slutet och jag började genast längta till Gotland!
 
 
 
 
Vecka 22 för ett år sedan, Syrentider - se här!
 
Vecka 22 för 3 år sedan, Näsduksträd och Plensas skulpturer - se här!
 
 
 
 
Fantastiska Sinead O´Connor
 

Vecka 23, 2021 - I gullregnens månad

$
0
0

 Gaveliusgatan på Södermalm
 
 
 
 
7 juni - måndag
 
 
Morgon i Tyresö slottspark
 
 
 Här blommar snart pionerna och jag vill gärna återvända om en vecka. 
 
 Jag har slutat rangordna vilka vilda blommor jag tycker bäst om, men jag har en speciell kärlek till midsommarblomster.
 
 
Jag älskar verkligen att vandra på de här slingrande stigarna i den lummig engelska parken, där marken nu är fylld av midsommarblomster. Om det är någon historisk person som jag skulle vilja haft med på vandringen, så är det Magnus Fredrik Piper, som i slutet av 1700-talet ritade den här engelska parken, stilen som då var hett mode i Europa. Han låg även bakom Drottningholms och Hagas engelska parker och skulle nog varit stolt av hur resultatet blev nu 200 år senare.
 
Spansk körvel kantar stigen ut mot Notholmens café
 
 
 
 
Eftermiddag i Hesselby slottspark
 
 
 
 
Hessleby slottsparks skötsel blir bättre för varje gång jag besöker den. Jag minns hur parken såg ut för tio år sedan, när gångarna var fyllda med ogräs och det fanns ingen ordning alls i planteringarna på den nedre terrassen. Idag är det mycket fint och det gläder mig att den här mycket vackra historiska anläggningen nu kommit i goda händer. 
 
Den något tilltufsade koltrasten satt länge där på stolpen och sjöng sin vackra och vemodiga melodi och de nya granskotten på häckarna lyste i ljusgrönt.
 
 
De fint skötta granhäckarna planterades här på 1960-talet då trädgården renoverades.
 
 Jag älskade den här vyn, men tänk om jag kommit en vecka tidigare då syrenerna var i sin bästa blomning. Den här veckan blommar syrenerna färdigt i Stockholm och jag tycker inte att jag hann med...
 
 
 
Oxelträd på Maltesholmsvägen
 
 
Efter att ha jobbat i vårt familjeföretag Norrtälje Trädgårdsservice AB i 27 år, anställdes jag i ett anläggningsföretag i södra Stockholm där jag jobbade ett halvår, innan annonsen ´´Slottsträdgårdsmästare sökes´´ dök upp. Jag hade bra arbetsuppgifter i anläggningsföretaget och arbetsområdet täckte hela Stockholm. Ibland kan man inte styra det som händer i det företag man jobbar och en mycket het brännande sommardag 1997 fick jag i uppdrag att plantera 16 st. oxelträd längs Maltesholmsvägen i Hässelby.
 
Trots min åsikt att vänta tills vädret ändrade sig, så var jag tvungen att utföra jobbet av olika anledningar. Till den här platsen kom träden bar-rotade mitt i sommaren 1997 och i den brännande solen planterades träden vars rötter hela tiden dränktes i vatten. Det måste ha varit en chock för de stackars oxlarna, men idag står de här efter 24 år - hur friska som helst. Men jag rekommenderar verkligen inte att plantera bar-rotade träd i brännande sol mitt i sommaren!
 
 
 
 
 
8 juni - tisdag
 
 
Djurgårdsbrunnsviken runt
 
 
 Hovstallets dagliga runda på Djurgården, här vid Lilla Hasselbacken där hagtornet blommade.
 
 
 
Vi vandrade runt den spegelblanka Djurgårdsbrunnsviken den här fantastiska morgonen och i Lusthusportens park var rhododendron och azaleor nästan overkligt färgsprakande. Färgkombinationer som vanligtvis får mig att fly, blev jag nu glad åt och varför ska allt hela tiden vara så harmoniskt och balanserat. Ibland är det skönt att bara få hänge sig åt blommors prakt i alla färger och sedan vila ögonen i den frodiga junigrönskan.
 
 
När jag fotade Lexus framför mäktiga Rhododendron catawbiense 'Grandiflorum' så tog en kvinna en bild av oss och frågade sedan om jag ville ha den. Ett roligt möte med en glad och trevlig Djurgårdsvandrare. 
 
 
 Den vilande Diana - se här!
 
Hagtornets tid är nu! Underbart! Den avslutar våren och försommarens blomsteryra bland träd och buskar och naturen ställer om till att börja bilda frukter och fröer. Mitt i allt det vackra kan man ana något av naturens stress för att hinna med att föröka sig under vår korta sommar.
 
Faktum är ju att det bara är två veckor kvar innan det vänder och vi går mot mörkare tider...(ok, nu kommer jag att få skäll och uppmaning att leva nu - men jag vill bara beskriva fakta)
 
 Sirishov blir med även denna vecka. Ljuset och molnen var så vackra!
 
 Sirishov från andra sidan Djurgårdsbrunnsviken. Skansens ´´Breda blick´´ från 1870-talet i bakgrunden. 
 
Invigning av skulpturen Life Rings på Djurgården, nedanför Rosendal och mittemot Sjöhistoriska museet. Skulpuren som blir permanent på platsen, symboliserar att vi alla är beroende av och måste ta hand om varandra.
 
Bild lånad av Lexus matte Cecilia!
 
 
 Nu vandrar vi in i rosornas tid!
 
 
 
 
9 juni - onsdag
 
 
Lexus bland boll-lökar på Gärdet
 
 
 
Den här vackra gläntan på Gärdet är smyckad med tusentals boll-lökar, som tillsammans med hundkäx blir till en ljuvlig försommaräng. Och vem kan vara en bättre modell än min söta och fantastiska kompis Lexus!
 
 
 
 
 
 
10 juni - Kyrksjölöten i Bromma
 
 
 
 
 
Dagen började hemma i Traneberg med morgonvandring tillsammans med Lexus och jag fylldes ännu en gång av lycka av att se den där lilla killen trippa framför mig på stigarna. Hans godhet och värme är ovärderlig i dessa tider.
 
Naturen är verkligen välmående i år efter allt regn, varvat med soliga och varma dagar. Vi gick på skönt fuktiga stigar i frodig natur där blommor och gräs får växa som naturen tänkt - långt från alla trimmerförare.
 
Vid Kyrksjölöten behövde vi inte bekymra oss för den brännade solen, som varken Lexus eller jag är speciellt intresserade av. Här vandrade vi i stora skuggiga lövsalar, i tunnlar av djungelliknande grönska, där solens strålar försiktigt letar sig ner mot marken och där fåglekonserterna är helt gudomligt vackra.
 
Efter vandringen åkte vi ut till Brostugan på Kärsön där vi fikade i skuggan. När jag satt där med mitt kaffe och Lexus låg på den svalkande marken, tänkte jag att vi har väldigt fina dagar tillsammans lillkillen och jag.
 
 
 
Normalt brukar inte Lexus tycka om att gå på broar och spänger, men här vid Kyrksjölöten är det inga problem!
 
 Café Brostugan
 
 Tack för i år vackra blommor av hästkastanj.
 
 
 
 
11 juni - fredag
 
 
Gullregn på Gaveliusgatan
 
 
 
 
Vi möttes vid Kajsas i parken för att ta en lunchmacka och prata en timma. Per bor ju alldeles intill Vitabergsparken nu och jag passade på att fota den vackra gullregns-allén som planterades 2007 på Gaveliusgatan.
 
 
 
Centralbadets trädgård
 
 
 
 
 
Berzelii park
 
 
 
 
 
Gården hemma i Traneberg
 
 
Den ungerska syrenen planterade jag någon gång på 90-talet.
 
 
 
 
12 juni - lördag
 
 
 
 
Tidvis krafiga regnskurar, perfekt väder att ta plats i soffan för att se Fotbolls-EM. Tyvärr blev det allt annat än sportslig dramatik när Danmarks stora stjärna Christian Ericsen föll i hop på plan och hjärt- lungräddning startades direkt. Efter en dramatisk väntan kom sedan besked från sjukhuset att han var vaken och till och med pratade med lagkamraterna på Facetime. Matchen återupptogs, men jag tycker nog att den borde ha spelats vid ett senare tillfälle. 
 
Hårda vindar i regnet och min plastkruka med kaskadpelargoner (bilden) som satt på balkongräcket, tippade och plantorna hamnade nere på grannens uteplats fyra våningar ner. 
 
Något helt annat som hände under dagen var att jag äntligen vågade mig till en optiker för att prova nya glasögonbågar och beställa tid till synundersökning.
 
 
 
 
13 juni - söndag
 
 
Färgfest i Marabouparken
 
 
 
 
Vecka 23 för ett år sedan, Sista veckodagboken - se här!
 
Vecka 23 för 3 år sedan, Monumentet över flodvågskatastrofen- se här!
 
 

Uti Ulvsundastan
klockan nitton på dan
allt uti Margretelund,
vem stod framför en grind
under lönnar och lind
en svalkande, ljuvlig aftonstund.

 

Vem kom gående på en gång
allt uppå frasande grus
i en trädgård med fågelsång
och ett vitmålat, gammalt hus.

 
 

Vecka 24, 2021 - Doft av schersmin

$
0
0
 
 Ungesk syren och gullregn hemma på min gård i Traneberg.
 
 
 
 
 
 
 
 
17 juni - torsdag
 
 
Kerstins Ros-äng på Långholmen
 
 
 
 
 
Rosenträdgårdar är oftast placerade i ett soligt söderläge utan skymmande träd, vilket gör att rosenbuskarna fylls av solälskande blommor. I Kerstins rosäng, eller rosenlund som jag väljer att kalla den, är förhållandet ett helt annat. Stora träd som hästkastanj, lönn och lind bildar ett vackert grönt tak över Kerstins hundra olika rosenbuskar, men där solen då och då under dagen letar sig ner mot alba, damascena, pimpinell och gallicarosor.
 
I Kerstins rosenlund är inte alltid buskarna kompakta i ´´lagom höjd´´ och tätt fyllda av blommor. Här sträcker sig buskarna mot solen, blir ståtligt högväxta och blommar något sparsammare - på ett stillsamt och underbart vackert sätt. Buskarna väver samman på vissa platser och kastar sig över rosenbågar så att man får huka sig på de slingrande stigarna. Jag älskar att huka mig i trädgårdar!
 
Den öppna ängsmarken är nu fylld av aklejor, nävor, trädgårdsnattviol och många andra fantstiska vilda blommor. I början av juli är bästa tiden att njuta av vackra rosor här och då kommer jag självklart tillbaka.
 
 
Så här skrev Kerstin på Facebook om den vilda vackra rosen:
 
Den enkla rosa rosen är en äkta vildros. Jag har fått den artad som hartsros. Någon hartsdoft känner jag inte men själva blomman har en behaglig doft. Jag kallar den JAS-rosen för den kommer från ett nypon från det berg på Långholmen där ett Jas-plan nästan störtade.
 
 
Albarosen Hurdal
 
Frühlingsduft
 
 
 
 
18 juni - fredag
 
 
Rosendals trädgård
 
 Rosen Aicha
 
 
 
Värmebölja med 30 grader och jag rörde mig långsamt under mina besök på Prins Eugens Waldemarsudde och Rosendals trädgård. Mitt mål idag var först och främst att fota pioner, men jag insåg snart att jag var för tidigt ute, det blir först under kommande midsommarvecka som det slår ut, även om några tidiga sorter blommade på Rosendal.
 
Det doftade ljuvligt av schersmin på Wudden vid lusthuset på berget och nu efter körsbärsblom, hägg och syren, finns det faktiskt flera vackra buskar som har sin blomning kvar. Förutom schersmin blommar nu fläder, deutzia, paradisbuske, trädgårdsprakttry och buskrosor.
 
Jag brukar besöka Årstavikens kolonilotter under midsommar och ska försöka gå en sväng där även i år för att se den fantastiska blomningen. Och jag får verkligen inte glömma Djurgårdens magnifika paradisbuskar vid Rosendalsterrassen och i Lusthusportens park!
 
Djurgårdsförvaltningen planterade sina sommarblommor under vecka 24 och på vissa ställen har trädgårdsmästarna problem med att folk stjäl nyplanterade blommor. Det är ett så lågt och uselt beteende att jag inte hittar ord för vad jag tycker om detta!
 
I Rosendals trädgård blommade den ljust gula och fantastiskt vackra rosen Aicha tillsammans med enkla vita pioner och snart är det dags för de höga klätterrosorna som kastar sig högt upp i ställningarna över caféet. Aicha är en pimpinellifolia från 1966 som blir upp till 2,5 meter hög.
 
Dagens fika tog jag dock inne på Rosengården i Historiska museet, där det stora gamla Robiniaträdet nu blommade som bäst. Cafégästerna sökte skugga under den stora trädkronan och svalkande vindar svepte över gården. Utanför entrén till museet såg jag att den stora almen mår dåligt och kommer tyvärr snart att dö. Längs gatorna i stan ligger nu driver av almfrön och jag kommer nog att sakna de där lätta virvlande fröflingorna, en gång när almen helt har lämnat stan på grund av den hemska almsjukan.
 
På vägen hem såg jag folk i Svergietröjor som väntade på matchstart och väl hemma såg jag Sverige vinna över Slovakien i Fotbolls-EM. 
 
 
 
Schersminer på Prins Eugens Waldemarsudde
 
 
 
 
Rosengården, Historiska museet
 
 
 
 
 
 
20 juni - söndag
 
 
Anna Lindhagens täppa
 
 
Nu när jag inte fotade några pioner, är alltid de gudomliga vildrosorna en tröst.
 
En ständigt återkommande vy!
 
 Högst upp i huset här på Fjällgatan bodde han, där skrev han till exempel Stad-serien, den fantastiska som jag läser ungefär vart tredje år. Per Anders Fogelström!
 
 
 
 
Av någon märklig anledning gav jag mig ut tidigt på morgonen med min kamera, trots att jag tycker så illa om att fotografera i gassande sol. Men jag var lite nyfiken på pionerna vid Anna Lindhagens täppa på Söder, som planterades för några år sedan. Det var något som jag tyckte mycket om och förra året var pionerna fantastiska.
 
Nu blev i stället ännu en gång förbannad, när skötseln av parker och trädgårdar anses som något mindre viktigt här i vår stad. I trädgårdsbranschen har det alltid varit hög status att rita trädgårdar, växtval och även anläggning. Men om det saknas en skötselplan, då spelar det ingen roll hur fint och konstnärligt trädgården är skapad. 
 
Trädgårdsskötsel som ju inte får kosta för mycket, kan väl vem som helst klara av, menar man nog. Finns det en skötselplan så är den oftast inte tillräcklig. I den fina pionplanteringen i Anna Lindhagens täppa, har blommande kirskål nu fått fritt fram och förstör den fina tanken att visa ståtliga pioner på den här mycket vackra platsen med storslagen utsikt över vår huvudstad. Idag tog jag inte ens upp kameran vid pionerna.
 
Nu menar jag verkligen inte att Stockholms parker över lag är dåligt skötta, tvärtom så tycker jag att de flesta parker tas om hand på ett bra sätt. Det är väl en yrkesskada kan jag tänka, att jag reagerar på slarv och lathet vad gäller trädgårdsskötsel. Jag vet ju att det inte kan kosta så mycket att rensa några små planteringar. Pionplanteringen sk få en chans till på torsdag, då jag ska se om Annas täppa har putsats till midsommar.
 
Jag återvände hem till Brommanästet, satte på fläkten, drack en liter vatten och förberedde mig på dagens 30 gradiga hetta. Vistades nästan hela dagen på balkongen, under parasollet. Båttrafiken nere på sjön var tät den här heta dagen och båtfolket är inte alltid som förr. En ny kategori ´´skeppare´´ glider sakta runt och spelar musik så att det ekar mellan Kungsholmen och Bromma. Men ikväll kommer nog den gamla träbåten med tändkulemotor igen och återställer ordningen.
 
 
Läste klart U.L:s Vardagar 5 och det känns mycket tomt! Hoppas att han fortsätter med sina dagboks-Vardagar och jag tror att hans projekt ska avslutas med Vardagar 7. Vi får se, han är en man som ändrar sina planer ganska ofta...
 
 
 
 
 
Vitabergsparken
 
 
Det doftade schersmin i Vitabergsparken
 
 Rosa rugosa vid Sofia kyrka
 
 
 
Vecka 24 för 3 år sedan, En ny bok om Stockholms parker - se här!
 
 
 
Lexus är en viktig del av den här bloggen och det klart att han ska vara med även den här veckan! Nästa vecka fortsätter värmen kompis, så vi får gå korta små vandringar, vistas på kyldynan, dricka mycket vatten och duscha då och då!
 
 
 
 Sista sidan av Vardagar 5
 
 
 

Bloggen fyller 16 år!

$
0
0
 
 
 
Idag fyller min blogg 16 år och trots tusentals inlägg är det fortfarande kul att skriva lite om Stockholms gröna rum och lite annat som jag känner för att dela med mig av. 
 
Så jag fortsätter tills jag ledsnar helt enkelt! 
 
Stort tack alla ni som fortfarande hänger med!
 
 
 
 
 
 
Några viktiga händelser i bloggen genom åren:
 
 
2009 - När jag slutade att vara en anonym bloggare - se här!
 
2009 - När jag var med i Eniros TV-reklam - se här!
 
2012 - När jag fick tillfälle att skriva en bok - se här!
 
2015 - Möten med trädgårdsmänniskor - se här!
 
2017 - När jag sammanfattade mina 20 år i Engsholms slottspark - se här!
 
2018 - Mitt första år som pensionär - se här!
 
 
 
 
Här är mitt första blogginlägg den 22 juni 2005, då jag var 51 år ung och
 
jobbade som slottsträdgårdsmästare på Engsholms slott!
 

Inför midsommar 2005

Nu lämnas jag snart ensam på området då den övriga personalen går på semester.

Den senaste tiden har rosor och en hel del av perennerna i parken blivit uppätna av rådjur och harar. Känner ingen som helst ilska mot djuren, undrar i stället varför trädgårdsmänniskor tror att de kan smycka mark som gränsar till vildmark, med växter som inte alls hör hemma i svensk natur och tro att de ska få vara ifred. Vägrar dock att ge upp, utan försöker med alla möjliga och omöjliga knep att hindra attackerna från skogen. Ska senare berätta vad jag försökt med.
I morgon ska jag stänga in de största rosplanteringarna med stora nät. Även den stora perennplanteringen stänger jag in med stängsel.

Just nu blommar de olika nävorna så underbart vackert. Spansknäva, Kungsnäva, Patricia-näva, Kashmirnäva, Jungfrunäva mm. Den vackraste av alla buskar som odlas i Sverige, pärlbusken med sortnamnen ´´The Bride´´ har just blommat färdigt för denna säsong och även buskpionen som blommar ca. fem dagar med sina jätteblommor, har gjort sitt för i år. Nu är det perennernas tid och sommarblommorna som jag drivit upp från frö. Det kommer senare en lista på sommarblommor som jag använder.

Nu firar jag midsommar och beger mig söderut (då jag åkte till Ellinor i Kalmar)
 
 
 
 

Vecka 7, 2021 - Ostkustens anonyma pärlor

$
0
0
 
 Rådhuset i Östhammar
 
 
 
 
 
 
 
15 februari - måndag
 
 
 
Blockhusudden på Djurgården
 
 
Villa Parkudden 
 
 
 

Den här magiska februarimorgonen ute på Blockhusudden fick mig nästan att börja vår-vissla under Lexus och min vandring. Udden visade sig från sin allra bästa sida med stillhet, tystnad och känslan av att befinna sig långt från en bullrig och stressig storstad. Sol från klarblå himmel och i Isbladsviken utanför Villa Parkudden hade mängder av svanar samlats på öppet vatten bland isflaken.

 

Det var något alldeles speciellt med ljuset den här morgonen, som gjorde mig hoppfull. Inget virus i världen kan stoppa den underbara känslan av att våren närmar sig. Solen går nu allt högre och värmde en aning när vi dröjde lite på stegen längst där ute på Djurgården, innan vi tog bilen hem till mig i Bromma.

 

 
 
 Cissis brygga på Blockhusudden
 
 
 
Hagaparken
 
 
Koppartälten uppfördes åren 1787 till 1790 efter ritningar av arkitekt Louis Jean Desprez på uppdrag av Gustav III. Desprez var samtidigt sysselsatt med flera andra stora och små byggprojekt på Haga, däribland Stora Haga slott och Stora stallet. Tälten är egentligen bara en kuliss mot öst; mot väst (baksidan) har byggnaderna vanliga gulfärgade puts- respektive träfasader. (Wikipedia)
 
 Ekotemplet från 1790 byggdes som en sommarsal för Gustav III. Tidigare hette templet  "Gröna salongen" men kom senare att kallas "Ekotemplet", på grund av att ett eko uppstår under byggnadens välvda tak.
 
 
 
 
Februari-gryning i Brommanästet
 
 
 ´´Tänkaren´´ i miniatyr som står vid mitt fönster, fick jag av Engsholms slott när jag slutade där som slottsträdgårdsmästare och gick i pension i december 2017. Tänkaren av Auguste Rodin finns på Prins Eugens Waldemarsudde och originalet i Musée Rodin i Paris. Det här är min absoluta favoritskulptur i Stockholm och jag tyckte väldigt mycket om presenten från Engsholm! 
 
 
 
 
 
 
 
 
16 februari - tisdag
 
 
Långholmen
 
 Pålsundet vilar och väntar på våren, då de vackra träbåtarna åter lyfts i kanalen!
 
 
 
 
Reimersholme
 
De innerstadsliknande husen i Gröndal.
 
 I väntan på soliga vårdagar.
 Hej min finaste kompis!
 
 
 
 
 
 
18 februari - torsdag
 
 
 
Östhammar
 
 
När vi stod på det lilla torget med rådhuset, sa jag – här vill jag också bo! 
 
Jan Guillou som har sitt sommarhus i Barkö utanför Östhammar, brukar äta här på Restaurang Glenn Miller. 
 
 
 

Förra sommaren besökte jag vackra Öregrund (se här) som med 1600 invånare i norra Roslagen nog är en ganska anonym ort för många. Grannstaden Östhammar med sina 4500 invånare är troligen ännu mer anonym, men båda orterna är två vackra pärlor längs ostkusten, med gammal fin småstadskänsla.

 

Efter fem år på Öland är min bror och hans fru tillbaka i Roslagen och har nu bosatt sig i Östhammar, vilket gör att vi kan ses lite oftare. Idag åkte jag den två timmar långa resan norrut laddad med munskydd och handsprit, för att besöka dem. Det var ett och ett halvt år sedan vi sågs och även om vi ofta pratar i telefon så blir det mycket mer kvalitet att träffas i verkligheten. Efter en snabb husesyn i deras nya fina hem, vandrade vi längs den frusna havsviken in mot staden. Jag ska erkänna att jag inte upplevt Östhammar tidigare, utan bara åkt igenom på väg mot den mer ´´turistiga´´ grannen Öregrund.

 

Jag blev mycket positivt överraskad av broderns nya hemstad. Förutom alla mysiga små gator, kantade av äldre trähus med vackra trädgårdar och en trevlig småstadsatmosfär, så var det lugnet och tystnaden som jag uppskattade speciellt den här dagen. Här hade det kommit mer snö än hemma i Stockholm. Gator och parkvägar var rena och vita och jag såg ingen skitig snö eller modd.

 

Eftersom jag älskar gamla caféer och konditorier, visade min bror mig mysiga Adas kaffestuga med 50-talsstil, dit vi absolut måste gå när Covid lugnat ner sig. Det blev en riktigt trevlig vandring och jag är helt övertygad att dom kommer att trivas alldeles utmärkt i den här idyllen. Jag kommer tillbaka när det börjar grönska i trädgårdarna!

 

 
 
Brorsan trivs gott i Östhammar!
 
Det gamla societetshuset Källör som byggdes 1885 vid Östhammars badhuspark, hotades av rivning men som tur var beslutades att byggnaden i stället skulle renoveras. Men det blev en annorlunda typ av renovering då arbetet utförs ideellt. Själva huset ägs i dag av kommunen, men drivs av bygdegårdsföreningen Societetshuset Källör som har omkring 400 betalande medlemmar.
 
 
 
 
Hargs bruk
 
 
 
 

På vägen hem stannade jag vid Hargs bruk, där vita bruksbyggnader från 1800-talet smälte samman med snön. De som känner mig vet att jag inte direkt älskar snö, men jag är ändå glad att både Östhammar och Harg visade sig i riktig vinterskrud vid mitt besök, eftersom det nu är plusgrader med smältande snö i väderprognosen.

 

Jag tycker mycket om gamla bruksmiljöer och jag gick en stund med min kamera. Bruket har anor från 1600-talet, brändes ned av ryssarna 1719, men började åter byggas upp från 1730. 1921 tystnade vallonsmidet och stångjärnshammaren för gott.

 
 
Här stod jag länge och lyssnade på det porlande vattnet.
 
 
 
 
 
19 februari - fredag
 
 
 
 
En regnig dag i juni 2012 fick jag besök av Peter Englander i Engsholms slottspark där jag då jobbade som slottsträdgårdsmästare under åren 1998-2017. Trädgårdstoppen som sändes två säsonger på TV8, ville göra ett pausinslag där jag berättade lite om perenner. 
 
Det som känns mycket märkligt och lite sjukt att se nu, är att vi tog i hand när Peter skulle åka. Jag är osäker på om jag någonsin kommer att hälsa på det sättet igen. Det går ju lika bra att hålla upp en hand i luften och säga hej!
 
Peter träffade jag sedan några gånger igen på Österlen där han bor.
 
 
 
 
 
 
20 februari - lördag
 
 
Kompis Per och jag vandrade en stund på Södermalm, här Bellmansgatan.
 
 

 

Vaknade tidigt, gjorde kaffe och låg kvar i sängen och lyssnade på P1:s Naturmorgon. En koltrast sjöng utanför fönstret i två härliga plusgrader. Jag ser verkligen fram mot nästa vecka då vi någon dag kan få tvåsiffriga plusgrader. Vintertröttheten börjar bli riktigt bevärande, nu vill jag se barmark och öppet vatten och höra fåglar sjunga vårsånger. Jag vill hänga undan de tjockaste kläderna längst in i garderoben och slippa tvinga på Lexus vinterjackan när vi ska vandra.

 

Under snön är vintergäcken och snödropparna redo och ivriga att få börja blomma. Även om jag varje vår fotograferar liknande bilder av de första blommorna, så längtar jag åter efter att få rikta kameralinsen mot dem. På Naturmorgon hörde jag att de redan blommar i Lund.

 

Det regnade hela eftermiddagen och snön försvinner snabbt nu! Nu går vi in i februaris sista vecka och det ska bli skönt att sen kliva in i mars månad!

 

Brommanästet blommar igen, då jag fick vackra krukväxter av min vänliga dotter!

  

 
 
 
 
 
 
Vecka 7 för 1 år sedan - Stockholm blommar ute och inne, se här!
 
Vecka 7 för 3 år sedan - Stadsarkivet, se här!
 
 
 
 

Veckodagbok april-juni 2021

$
0
0

Vecka 25, 2021 - Det är vi två som ´´gör´´ Stockholms gröna rum

$
0
0
 
 Det är vi två som ´´gör´´ Stockholms gröna rum på sociala medier!
 
 
 
 
21 juni - måndag
 
 
Tidig morgon vid Djurgårdsbrunnskanalen
 
 
 

Den tropiska hettan stannar ett tag till. Fläkten går dygnet runt och fönstren är öppna. 30 grader är ingen bekväm temperatur för en nordbo.

 

När jag hade hämtat Lexus gick vi en liten sväng vid Rosendal, tittade på sommarblomsplanteringarna vid slottet, men det dröjer innan man ser resultatet av växtkompositionerna. Augusti brukar vara den allra bästa tiden för sommarblommor som planterats i rabatter.

 

Nu blommade pionerna vid Rosendals trädgård och jag tog några bilder innan vi åkte hem mot Bromma. Eftersom promenaderna idag blev kortare i hettan, ville Lexus gå flera gånger i stället. Inte mig emot, vi gillar ju båda två att vandra.

 

Tyvärr blev han stucken av en geting på kvällen. Vi skulle gå kvällsrundan innan Danmark-matchen och getingen stack på hans ena framben så att han inte kunde gå. Jag fick bära honom hem och eftersom det ju är Cecilias hund, så vågade jag inte ta risken att ha honom över natten, om det skulle uppstå någon allergisk reaktion, så han fick återvända hem till Djurgården igen.

 

 

 
 Stora Sjötullen vid Blockhusudden
 
Nu blommar pionerna i Rosendals trädgård.
 
Rosen Aicha.
 
Fantastiska paradisbuskar vid Rosendalsterrassen.
 
En skönhet som jag fastnade för i planteringarna vid Rosendals slott. Jag väntar med spänning på hur årets planteringar kommer att se ut. Växterna är just planterade och det kommer att ta några veckor innan de växt tills sig, så som trädgårdsmästaren tänkt sig. Jag återkommer då med foton!
 
 
 
 
 
22 juni - tisdag
 
 
Vallmoängen i Kronobergsparken
 
 
 
 
 
 

Värmeböljan ligger kvar.

 

Lexus mådde bra igen på morgonen och svullnaden hade gått ner, men han stannade hemma hos ´´mamma´´  på Djurgården idag.

 

Vallmo-ängen i den annars ganska tråkiga Kronbergsparken, var verkligen överraskande och fantastiskt vacker. En underbar kontrast mot de typiska Stockholmshusen på Parkgatan. I ett stort avspärrat område växte de tätt och en sådan här underbar vallmo-äng skulle ju passa fint i andra parker också. Trenden går ju mot att minska på gräsmattsytor till förmån för ängsmark. En mycket bra trend för skönhetens skull, men mest för att gynna den biologiska mångfalden.

 

Senare såg jag att vallmo växte även i början av Lidingövägen, vid Musikhögskolan.

 

Jag blev alltså ofrivilligt fri idag när inte min bästa kompis inte var här, så jag åkte ut till Sturehovs slott för att fika på trädgårdscaféet. Två meters avstånd i kön till kassan och jag fick tillrättavisa kvinnan bakom som flåsade mig i nacken. Trots att jag är färdigvaccinerad är jag fortfarande försiktig. Två meters regeln får gärna vara kvar efter pandemin…

Precis när jag kom ut i trädgården med kaffe och räkmacka, började det regna.

 

Eftersom jag förmodade att skuren snabbt skulle gå över, placerade jag mig under ett stort parasoll i trädgården. Att sitta inomhus i ett trädgårdscafe var inget alternativ. Men regnet ökade och det verkligen vräkte ner under hela min fikastund, vilket faktiskt var riktigt mysigt. Det var lite som att tälta i svensk sommar och jag väljer mycket hellre regn än stekande sol.

 

Precis när jag skulle trotsa regnet och ta några bilder i parken, kom solen fram och med den hettan på nära 30 grader igen.

 

Idag fyllde bloggen 16 år och Sverige vann över Polen i Fotbolls-EM och ställs nu mot Ukraina i åttondelsfinal nästa vecka!

 

 

 
 
Sturehovs slott
 
 
Här satt jag i regnet med min räkmacka!
 
 Blåeld.
 
 
Schersminer vid Tranebergs gård
 
 
 
 
Tranebergs gård som ligger nära mitt Brommanäste, började byggas 1833 och blev då krog och värdshus, men platsen har anor från 1670-talet. Byggnaden fick sitt nuvarande utseende i empirestil i slutet av 1800-talet.
 
Tänk att sitta på den terrassen med ett gott italienskt vin och ta in doften av schersmin. Lexus och jag går förbi varje dag och doften är verkligen berusande nu i midsommartid.
 
 
 
 
 
23 juni - onsdag
 
 
Blockhusudden
 
 
Stora Sjötullen på Blockhusudden.
 
 
 
 

Rosorna mot väggen på Stora Sjötullen var lika fantastiska som de brukar vara varje år, när Lexus och jag gick svängen runt Blockhusudden den här tidiga och skönt mulna junimorgon. Nu för tiden tycker jag bäst om när det är lite mulet, 17-20 grader och helst vindstilla. Då mår både jag och Lexus som bäst när vi vandrar.

 

Det är nu fläder- och schersmintider och buskarnas blommor lyser i den djupa högsommargrönskan. De enkla och ljuvliga vildrosorna blommar fortfarande, men efterföljs snart av de mer ädla varianterna. Till skillnad mot maj månads nästan galna period med blommande fruktträd, hägg och syren, är det lugnare nu och jag hinner njuta av blommande fläder, schersmin, trädgårdsprakttry, paradisbuskar och rosor.

 
 
 
Bromma
 
Blodnäva och vitmåra.
 
 I vår djungel i Bromma, stigen går längs stranden vid Johannelunds koloniområde.
 
 
 
 
 
 
 
24 juni - torsdag
 
 
Drottningholms slottspark
 
Lexus ville säga hej till kungen!
 
 
 

Vi åkte ut till Drottningholms slottspark och promenerade som vanligt genom barockparken bort till Kina slott och sedan tillbaka genom den engelska parken. Jag tycker mycket om att vandra i den här stora vackra parken, som bjuder på både strikt barock och den mer natur-lika engelska stilen.

 

Men idag blev jag lite fundersam över att barockparken inte kändes så ´´piffig´´ som den väl borde göra till midsommar? Jag vet att personalen här är duktig och att sköta en sådan här stor barockpark kan inte vara helt lätt. Jag vet också att man kan befinna sig i slutet av en skötselrunda, när det är dags att börja om från början igen. Men jag är väldigt känslig när det gäller grusgångar som gränsar till strikta häckar och gräsytor. Ogräs på gångarna förstör helheten.

 

Visst förstår jag att ytorna här är enorma och jag minns så väl när jag kämpade med gångarna då jag var trädgårdsmästare på Engsholms slott. För att få bort ogräs från gångarna använde jag på 90-talet tyvärr Round up, senare ogräs-ättika och under min sista tid i parken flammade jag ogräset med gasolbrännare, vilket var ett tidskrävande jobb. Jag vet faktiskt inte hur ogräset på gångar bekämpas i Drottningholms slottspark.

 

 OK, jag brukar verkligen inte klaga nu för tiden, när jag besöker våra vackra parker och trädgårdar. Det här var bara en tanke just den här dagen och jag antar att det bara är en gammal arbetsskada. De flesta kanske inte ens lägger märke till ogräset.

 

Vi avslutade vårt besök med fika vid slottscaféet som nu heter Karamellan, det finns även ett mysigt café borta vid Kina slott. Vi hängde på låset strax före tio och Lexus låg på trappan och väntade så tålmodigt tills de öppnade. Han vilade sedan i gräset när jag fikade och jag blev varm i hjärtat när jag mötte hans blick och tänkte på hur fin han är att ha med sig. Det är omöjligt att tänka sig en bättre kompis!

 

Kloklippning i Blackeberg och en korv till Lexus på Blackebergsgrillen, innan det var dags för honom att bege sig hem till Blockhusudden igen, för att fira midsommar.

 

 

 
 2011 var alla över 800 nya lindar planterade i Drottningholms slottspark och jag har följt arbetet sedan de gamla lindarna i dåligt skick började fällas 1997. 2008 började de första nyplanterade lindarna uppbyggnadsbeskäras och det har jag skrivit en hel del om genom åren. Aldrig tidigare hade jag sett en sådan märklig beskärning, men när jag står här idag och ser de grönskande och välmående träden, så ser det mycket fint ut.
 
De 350 lindar som står närmast slottet är framdragna med sticklingar från parkens gamla träd. Parkens övriga lindar är Tilia x europaea 'Pallida' 
 
 Den engelska parken
 
 
Lexus
 
Lexus doftar alltid gott, även utan schersminer intill sig!
 
 Väntar på att Café Karamellan ska öppna!
 
 När de små benen har gått lite för långt, är det skönt att få vila en stund.
 
 
 
Japansk ligustersyren vid Kungsbro strand
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
25 juni - Midsommarafton
 
 
 
 
 
 
26 juni - lördag
 
 
Utflykt till Strängnäs och Hornudden
 
 
 
 
 

Strängnäs var målet den här dagen när min dotter och jag åkte på utflykt och av någon märklig anledning hade jag aldrig tidigare besökt den sörmländska staden. Visst hade jag läst om domkyrkan och att staden vid Mälarens strand har anor från tidig medeltid, men det var i stort sett allt jag visste. Vi tog sikte på kyrkan eftersom de flesta städers äldsta delar brukar finnas kvar runt kyrkan. Det var verkligen en idyllisk miljö med gamla pittoreska trähus, där rosor klättrade på väggarna och uppe vid kvarnen stod tre stora härliga honungsrosor i full blom.

 

Vi tyckte om staden som hade ett skönt lugn. Lunchstället hade vi valt från Google och vi landade ute på Hornudden, där trädgården med ekologisk odling är belägen och där restaurangen ligger vackert vid stranden. Vi åt en underbar paj och njöt av utsikten mot Mälaren, där molnen var extra vackra på himlen idag. Det blev en mycket trevlig liten dagsutflykt…innan EM-matcherna började igen!

 

 

 
 
 
 
Hornudden
 
 
 
 
 
 
 27 juni - söndag
 
 
Schersminer och honungsros i Södra Årstalunden
 
 
 
 
 

 

En dag i en amatörträdgårdsfotografs liv

 

 

Gatorna var tomma när jag åkte upp till Södra Årstalunden för att ta lite bilder på schersminer och en fantastisk honungsros, den här tidiga söndagsmorgonen. SMHI hade lovat en del moln på morgonen, men de där molnen seglade sakta bort när jag närmade mig koloniområdet vid Årstaviken. Som vanligt har jag stora problem att ta bilder i gassande sol och de foton jag tog på två vackra platser, fick jag ta om senare på dagen.

 

SMHI:s prognos visade plötsligt åska på eftermiddagen, men det var fortfarande sol från klarblå himmel när jag återvände till Södra Årstalunden, även om åskmoln hopade sig runt om och det mullrade hotfullt söderut. Min plan var att helt enkelt vänta in åskmolnen som skulle skymma den starka solen, så att jag kunde ta de där bilderna som jag hade bestämt.

 

När jag gick där bland alla vackra koloniträdgårdar och kisade upp mot den starka solen, för att se hur molnen sakta närmade sig, tänkte jag att det är nog tur att jag är singel. Besöker jag inte vackra trädgårdar och jagar rätt fotoljus, vilken tid på dagen som helst, så redigerar bilder och skriver till bloggen. När allt sådant är klart ser jag alla EM-fotbollsmatcher och i höst fortsätter jag att följa spanska och italienska ligan! Böcker läser jag också, men min absolut viktigaste uppgift har jag dock måndag-onsdag när min underbara kompis Lexus är här! Hur skulle jag ha tid med ett förhållande?

 

Nåväl, till slut skymde de mörka molnen solen och jag kunde ta mina bilder. Åskan mullrade vidare på andra sidan Årstaviken och jag skyndade mig till bilen. Väl hemma såg jag att bilderna blev ok, inte mer än så. Det kanske är det som är charmen med att fotografera, att när man minst anar det så får man till den där super-bilden, vilket händer några gånger om året.

 

Ha en fin vecka ni som orkat läsa hit, så ses vi på bloggen nästa söndag!

 

 

 
 
 
 
 
Vecka 25 för 2 år sedan, I midsommartid - se här!
 
Vecka 25 för 3 år sedan, Midsommar, drömtorp och rosor- se här!
 
 
 
Den här filmen ser jag gärna om igen!
 
 
 
Viewing all 1153 articles
Browse latest View live