





Det finns en gammal vildvuxen trädgård i Vitabergsparken som gömmer sig innanför höga plank och storvuxna buskar. Här växer knotiga gamla fruktträd och vilda buskar som tack och lov inte beskärs så ofta som de borde. Av den anledningen har de vuxit i höjd och böjer sig vackert över gångarna och blommar oerhört rikligt i maj. Groens malmgårdsträdgård är en av Stockholms äldsta, hemligaste och vackraste trädgårdar. Malmgårdens huvudbyggnad byggdes i början av 1700-talet av den holländska vinhandlaren Verner Groen, men en trädgård har legat på platsen sedan 1670 då den berömde arkitekten Carl Hårlemans farfar Christian Hårleman lät anlägga en trädgård där det bland annat planterades 300 fruktträd. Där fanns också växthus och orangerier där man odlade meloner, citroner och vindruvor.
På våren när det japanska magnoliaträdet blommar ovanför Groens malmgård, öppnar man upp den lilla handelsträdgården som drivs i mindre skala sedan början av 80-talet och här finns även ett litet enkelt café. I den vackra lummiga trädgården odlas grönsaker biodynamiskt till försäljning och man kan även få låna en sax för att komponera sin egen bukett av trädgårdens sommarblommor. En dag i augusti besökte jag handelsträdgården när stockrosorna växte höga invid växthuset.
Det är något med den här platsen som tar mig långt tillbaka i tiden. Trots de höga husen på andra sidan Malmgårdsvägen så känns det som om man befinner sig i tidigt 1800-tal. Vid bostadshuset är växtligheten vilt frodig, där träd och buskar fullständigt omfamnar byggnaden på ett vackert sätt och jag hoppas att jag någonsin slipper se den här mystiskt underbara trädgården ´´snyggas till´´.
1983 bildades ´´Stiftelsen Malmgårdsvägen Vita Bergen´´ och där man kan läsa i ????
Stiftelsens ändamål är att bedriva läkepedagogisk verksamhet med ungdomar och socialterapeutisk verksamhet med vuxna. Detta arbete skall bedrivas som dagverksamhet i delvis skyddad form men med en viss öppenhet som kan göra platsen till en självklar träffpunkt för människor.
Rudolf Steiners antroposofiska människosyn skall ligga till grund för hela verksamheten.
Läs mer om Vitabergsparken här!
Vi bodde även i år i vackra Brantevik och besökte åter igen gården som vi upptäckte förra året. Jag låter Ingela berätta i det här blogginlägget om platsen och kvinnan som hon blev så fascinerad av. Även om jag nästan tappade andan när jag kom in i den här hemliga, vackra, vilda, tuktade och lite galna trädgården, så var det Ingela som fullständigt föll för både trädgården...och den mystiska kvinnan!
Minns stunden så starkt för ett år sedan när vi vandrade tillsammans för första gången bland husen i Brantevik och såg en skylt med ”Till Salu” i närheten av Klocktornet. Vi såg bara en hörna kantad med stora stenblock som mur och en växtlighet bakom som gav totalt insynsskydd. Den annorlunda och färgglada smidesgrinden bad om att få öppnas så vi smög in. Väl inne tystnade vi och bara gapade, det var en trädgård som vi aldrig upplevt tidigare. Den var vild, vacker, mystisk, magisk och lite suspekt. Alla rum, grindar/portaler och föremål som blandades på denna plats i denna stund fick oss att börja fantisera med blandad förtjusning. Vem är denna människa som har skapat detta? Hur mår hen? Vad vill hen med detta? Vad har hänt eftersom trädgården är till salu? Frågorna var många så när vi kom tillbaka ett år senare ville vi se vad som hänt med den spännande platsen. Till salu skylten var borta men trädgården såg ännu vildare ut från gatan så vi smög oss in en gång till genom den magiska grinden med ett stort W i smidet.
Allt var intakt från året innan men snäppet vildare och vi konstaterade att det inte hade tillkommit någon ny ägare. Tyst smög vi runt och försökte memorera tidigare års upplevelse när en äldre kvinna med en liten hund bredvid sig plötsligt dök upp bland växterna och frågade vilka vi var. Hon var klädd i svarta kläder, lila strumpor och skor som hon hade matchat med lila ögonskugga och färgade läppar och hennes hår var svartfärgat med några centimeters ljusgrå utväxt. Vi bad om ursäkt för intrånget men presenterade oss och berättade att vi var nyfikna turister men även trädgårdsmästare och undersköterska från Stockholm. Kanske var det den kombinationen som öppnade dörren till denna kvinnas hjärta med en aura som är helt obeskrivbar. Hon berättade lite om sina konstskapelser i trädgården och vi fick bara fotografera henne på det villkoret att hunden Pytte fick vara med på bilden.
För mig berättade hon om sina tidigare relationer och sitt sinnestillstånd och till Hasse kom ständigt frågan om växter: - Har du den här? Efter en stund ville hon visa oss något och vi följde henne igenom ett låst plank och kom in till ytterligare en trädgård men först var vi tvungna att presentera oss för en docka. Denna trädgård var mer privat, där hade hon sin lilla damm omringad av högst personliga buxbomsklippta häckar med platser för tronstolar och även ett kapell för sinnesro. Vi bestämde att vi skulle komma tillbaka kvällen därpå för att få med oss några växter från denna spännande trädgård som ett minne. Vi kom tillbaka och jag fick även komma in i huvudbyggnaden, vi hade växter med oss hem och jag har fått en ny brevvän och brevhund