Quantcast
Channel: Stockholms gröna rum
Viewing all 1153 articles
Browse latest View live

Snöbollsbuske

$
0
0


Snöbollsbusken kan bli upp till 4 meter hög och får bolliknande vita blommor i juni och som i slutet av blomningen skiftar i rosa. Det blir inga bär på snöbollsbusken då den är steril.
Det här är en tålig buske med ganska oregelbunden form som trivs både i sol och i halvskuggiga lägen upp till zon 7.
Jag gillar den här busken även om den ganska ofta blir fylld av svarta löss!

Bilderna är tagna 5 juni i Uppsala botaniska trädgård.
Läs även Lars Forslins artikel om snöbollsbusken här.


Buxbom

$
0
0
Skånegården på Skansen




Buxbom är häckarnas Rolls Royce. I de flesta slottsparker och historiska trädgårdar är buxbom en självklarhet antingen som häckar eller som formklippta bollar eller formklippta på annat vis. Buxbom härstammar från Östasien och Indien och odlades tidigt i klosterträdgårdar. Sempervirens betyder alltid grön och buxbom är verkligen alltid grön vilket är ett stort värde hos oss i Sverige där de lövfällande buskarna står kala i ett halvår.

Den här städsegröna busken kan bli upp till 3 meter hög men ju längre norrut man kommer ju svårare är det att få upp den i några högre höjder. Vanligast använder man den till lågt klippta häckar att rama in rabatter eller kryddträdgårdar med. Den är härdig upp till zon 3 och trivs i de flesta trädgårdsjordar i både soliga och halvskuggiga lägen, bäst blir den dock i kalkhaltiga jordar. Den tål torka bra och vill inte stå i för fuktig jord.
Vid plantering av häckar sätter man plantorna med ca. 20 cm avstånd, eller tätare. Den växer långsamt och blir på så vis tät och kompakt. Beskärning gör man från helst före midsommar, under juli månad bör man inte klippa buxbom eftersom de då ofta bränns av solen och bladen blir gula.
Det sägs att det kan vara en risk att klippa ner buxbom helt till marken om den blivit dålig eller om man vill ha den förvuxen häck låg igen men jag klippte ner våra runda boxbomsplanteringar ner till marken och det blev mycket bra.

Några olika sorter:
  • ´Arborescens´ - trädbuxbom, tål torka och blir 2-3 meter hög. Zon 3.
  • ´Faulkner´ - 1-1,5 meter hög. Zon 3.
  • ´Rotundifolia´ - bredbladig buxbom, 1-2 meter hög. Zon 3.
  • ´Suffroticosa´ - kantbuxbom, 0,5 meter. Zon 2.
  • ´Vrams Gunnarstorp´ - småbladig med blågröna blad.
Buxbom kan bli mycket gammal och det finns plantor i Sverige som planterats på 1600- och 1700-talet. Wrams Gunnarstorp har höga buxbomhäckar som planterades i slutet av 1600-talet och som fortfarande är fina. Jag skulle ha besökt den parken i somras men av någon anledning så glömde jag, besöket får vänta.
I slottsparker användes buxbom ofta till broderiparterrer med komplicerade matematiska mönster och med grus, gräs eller tegelkross intill.
Drottningholms buxbomspareterrer renoverades 2000 och år 2001 planterades nya ganska stora plantor av sorten ´Vrams Gunnarstorp´.  Parkens öppna yta gör att plantorna blir utsatt för hårda vindar och under snöfattiga vintrar blir det mycket besvärligt. Vintern 1996/1997  skadades häckarna och plantorna byttes ut 1999 men påföljande vinter blev återigen så hård att de måste bytas ännu en gång.


Buxbom kan drabbas av en svamp som dödar växten. Läs Hannu Sarenströms inlägg om skadorna i hans trädgård här.


Apotekarens trädgård i Simrishamn

I vår slottspark har vi några buxbomshäckar och senast förra året planterade jag en häck av 60 st. småplantor invid slottet.
Jag tycker mycket om den här lilla busken som har fått en renässans och nu kan man t.o.m se den som häck i små koloniträdgårdar. Att formklippa buxbom till figurer av olika slag är inget jag tycker om men det bevisar ändå hur lätt det är att forma den.

Föröka med sticklingar
Jag har inte själv förökat buxbom med sticklingar men ska göra det framöver. Jag har läst mig till att sticklingarna bör vara 10-15 cm långa och ha klack och en mjuk toppspets. Sticklingarna tar man i juni-juli då man ändå klipper sina buxbomplantor. Man sticker dem i krukor i svagt gödslad sandblandad jord men först tar man bort bladen längst ner och planterar halva sticklingen ner i jorden, vattnar ordentligt och har man dem inomhus så kan man täcka med plast för att förhindra uttorkning. Det bästa är att använda plastkrukor och plantera sticklingarna i kanterna på krukan. Det brukar ta 3-4 månader innan de bildar rötter. Ska man förvara krukorna med sticklingar utomhus så är det bäst att gräva ner dem i en kallbänk eller liknande. Efter några år kan man börja klippa plantorna.


Skansens rosenträdgård


Norrvikens trädgårdar



Norrvikens trädgårdar

Rosenskära

$
0
0



Rosenskära blir lätt en favorit då man jobbar med sommarblommor dels för att den är vacker och dels för att den blommar mycket länge in i hösten. Inne i slottet gillar de blomman eftersom den är perfekt som snittblomma och vi odlar den i första hand för att användas i slottets vaser. Den pryder dock sin plats i trädgårdslandet  också där vi även odlar grönsaker.  Den finns även som ren prydnad ute i en plantering intill slottet som bilderna visar. Jag har hittills odlat en ganska hög sort som kräver att bindas upp men i år har jag beställt fröer av en lägre sort. Man kan nästan inte misslyckas med rosenskäran då den är tålig och lättodlad på alla sätt.

Det latinska namnet Cosmos betyder prydnad och syftar på blommans skönhet. Den härstammar från Mexiko och Brasilien och vill ha ett varmt soligt läge och ganska vindskyddat. Beroende på sort blir den mellan 60-100 cm hög och blommar från juli-oktober eller till frosten tar den. Den finns från mörkt rosa till vitt. Blommorna kan bli ända upp till 12 cm i diameter och är enkla med gul mitt. Bladverket är finflikigt och påminner om dill. 

Rosenskäran vill ha lätt jord och för mycket näring gör att den inte blommar så mycket utan mest utvecklar frodig grönska. Egentligen kräver inte rosenskäran så mycket skötsel men jag brukar dagligen klippa bort överblommade blommor för att det ska se snyggt ut i planteringen.

Jag brukar förkultivera den för att den inte ska blomma för sent ute i parken men ni som bor längre söderut kan så den direkt ute i maj. Plantavstånd bör vara ungefär 30 cm. Jag har tidigare använt en vit sort som heter ´Purity´ men i år ska jag så ´Vega White´.
Det finns många olika sorter:
  • Sonata - vita blommor, 60 cm hög.
  • Candy Stripe - vita blommor med röda strimmor,.
  • Sea Shells - nyanser från rött till vitt
  • Vega White - Vit
Se fler sorter här.


´Vega White´

Jakaranda

$
0
0

I slutet av maj i år besökte jag Malaga och redan från bussfönstret på väg från flygplatsen till hotellet, såg jag de blåblommande träden längs gatorna. Jag hade inte sett jakarandaträd i blom tidigare och skulle jag ha kommit en vecka senare då blomningen var över så skulle jag nog inte lagt märke till de här träden. Nu blev det den häftigaste trädblomningen som jag någonsin upplevt.
Hela den här staden var fylld av dessa blåblommande skönheter och jag kunde inte se mig mätt på dem. Hur ofta ser man träd som blommar i blått?
Trädets ursprung är Brasilien, Argentina, Paraguay och Uruguay men används ofta i Sydeuropa och på Kanarieöarna.

Trädslaget är hårt och används till finare snickeriarbeten och till stränginstrument. På 70-talet var det även vanligt med bokhyllor av jakaranda.
Bladen liknar mimosans, därav artnamnet. Trädet har ett vågrätt växtsätt och passar bra som skuggträd i städer med varmt klimat.
Jakarandaträd kan i gynnsamma lägen bli 50 meter högt och kan ibland blomma en andra gång på hösten. Det är delvis städsegrönt men fäller bladen på våren innan blomningen.
Jakaranda används ibland som krukväxt här hemma. Bilden längst ner är tagen på Madeira annars är alla bilder från Malaga.


Madeira -  Foto: Rose-Marie Färber

Pärlbuske - Exochorda ´The Bride´

$
0
0


Den här bruden är en av mina absoluta favoritbuskar då den blommar i maj-juni med sina kritvita blommor som i knoppstadiet ser ut som pärlor.
Den rena arten av pärlbusken härstammar från östa och centrala Kina och busken kan bli 2-3 meter hög. Sorten

The Bride blir inte mer än 1,5 meter men den breder ut sig mer för varje år. Vi har tre stycken i den stora släntplanteringen. Den vill ha näringsrik och kalkfattig jord för att må bäst och den trivs i sol eller halvskugga. Man kan grupp-plantera den men jag tycker att den blir vackrast om den får breda ut sig solitärt med perenner som grannar, hos mig är grannarna nävor av olika arter och sorter.

Den blommar i våra trakter i månadsskiftert maj-juni och är härdig upp till zon 4.
För att den ska förgrena sig ordentligt under de första åren så krävs ganska hård uppbyggnadsbeskärning. Någon senare beskärning behövs inte direkt.


Surkörsbärsträdet ´Fanal´i förgrunden




Exochorda racemosa från Parco Sempione i Milano 12 april 2010

Ros - Stanwell Perpetual

$
0
0




Stanwell Perpetual är något så ovanlig som en pimpinellros som remonterar. Visserligen blommar den inte lika rikt på hösten men den blommar fram till första frosten.  Efter huvudblomningen brukar jag ta en häcksax och putsa till hela busken och då utvecklas nya friska skott som ger en lite blygare blomning till frosten kommer. Den härstammar från Storbritanien 1838 där den upptäcktes i London.
Rosen har ett kraftigt och brett växtsätt och blommar riktigt mycket i juni och kan behövas bindas upp då grenarna är något veka och böjer sig lätt.



I vår park är det den enda ros som får vara ifred från de vilda djuren och det kan bero på att grenarna är fyllda med små taggar. Jag har haft den i parken i åtta år och den har varit frisk varje år. Får några år sedan planterade jag även en Stavwell i vår stora perennslänt och i år kommer den nog att vara som bäst.
Den är ljust rosa med gul mitt och doftar helt underbart. Man kan använda den som solitär var som helst eller även som en lite exlusiv häckväxt. I Lars-Åke Gustafsson stora bok Rosor för nordiska trädgårdar skriver han att den gör sig utmärkt i historiska trädgårdar och parker....och då passar den bra hos oss. Med alla de här fördelarna är det här min absoluta favoritros....både mycket vacker och frisk.




Ginkgo

$
0
0

Ginkgo biloba växer vild i Kina på vissa håll och man tror att trädets närmaste släktingar är barrträd och kottepalmer och de lär härstamma från växter som fanns för 100 miljoner år sedan. Det sägs att det finns träd som är 1500 gamla invid några kinesiska tempel.



Trädet är tåligt och står emot föroreningar, det är robust och långlivat och klarar sig upp till zon 2 i Sverige. Ginkgo biloba blir ungefär 15 meter högt hos oss (30 meter på sin naturliga växtplats men i Sydkorea lär det finnas ett träd som är 61 meter högt) och har ett lummigt och vackert utseende. De läderartade, solfjäderformade och ljust gröna bladen är egentligen barr och de blir vackert gula på hösten. Han- och honblommor sitter på kortskotten på skilda träd.
Ginkgo som vill ha en skyddad växtplats är vanlig i parker och trädgårdar i hela Europa och används också ofta som gatuträd i New York. I Sverige planterades Ginkgoträd längs Nygatan i Trelleborg redan på 50-talet och jag måste försöka fotografera den där allén vid något tillfälle.

Det här är egentligen ett perfekt gatuträd men som rune Bengtsson skriver i sin bok Stadsträd från A-Z - ´´så är den enda begränsningen i Sverige den låga sommartemperaturen. En framgångsrik användning av trädet i svensk stadsmiljö bygger därför på ett omsorgsfullt val av växtplats. Ju varmare läge framhävt genom lä, gott om hårdgjorda ytor, husväggar ju bättre. En varm och mycket väldränerad växtbädd ger också bättre övervintring.´´
175 nya träd Ginkgo
har under 2010 och 2011 planterats utefter Hornsgatan på Södermalm i Stockholm för att förbättra miljön och de första 20 träden planterades i december 2010 mellan Ringvägen och Rosenlundsgatan i många minusgrader. Att plantera dem i kyla och mörker är inte något problem eftersom träden då befinner sig i vintervila.

Under 2011 såg jag att alla träden klarat sig bra och ser ut att trivas utmärkt där på Söders mest trafikerade gata. Jag kommer givetvis att följa de här spännande träden och lägga till bilder när träden vuxit sig större. Ginkgo är ett mycket spännande alternativ till linden som gatuträd.
På Vasa Reals skolgård i Stockholm växer ett stort Ginkgoträd - som ska fotograferas i sommar. Även i Bergianska trädgården finns ett stort exemplar.
Alla bilderna i inlägget är tagna 2011 på Hornsgatan i Stockholm.



Bild från Dagens Nyheter i december 2010

Våra sjuka träd

$
0
0


Vi människor fascineras av trädens storlek, styrka och ålder men även om träden utstrålar styrka och är växternas kungar och drottningar i naturen så är de samtidigt känsliga och mottagliga för många olika angrepp. I alla tider har träd drabbats av svampangrepp av olika slag men just nu känns det som att  angreppen kommer tätare än normalt och drabbar samtidigt flera av våra mest älskade träd.
En orsak till att skadliga svampar sprids är att vi alltmer flyttar växter mellan länder. Sedan kan man ju fråga sig om hur olika metoder av skogsbruk framkallar alla dessa problem för träden. Det är ju knappast ett naturligt sätt för träden att leva, denna monokultur där samma art upptar enorma ytor. Hur blir det då med den biologiska mångfalden?

Almsjuka
Almen är ett vanligt och omtyckt parkträd i stora delar av Sverige, arten är nu hotad i hela landet. Den svåra almsjukan upptäcktes på 1920-talet men kom till Sverige på 1950-talet. Det var dock först på 1980 och 90-talet som smittan blev ett allvarligt problem för hela södra Sveriges almbestånd. I England har 25 miljoner almar dött av almsjukan. Almsjuka orsakas av två svampar Ophiostoma novo ulmi och Ophistoma ulmi som täpper till trädets ledningsbanor där vatten och näring transporteras, vilket gör att trädet vissnar och dör. Om almen är kraftigt drabbat kan det dö samma år som svampen nådde trädet. Svampen sprids av almsplintborren som är en skalbagge.
Almens toppgrenar i kronan drabbas först och symptomen är att bladen blir bruna, rullar ihop sig och vissnar.
Det finns ännu inget sätt att bekämpa almsjukan på, vare sig på kemisk eller biologisk väg.
Sjuka träd måste avverkas, och trädstammarna forslas bort eller oskadliggöras.
Hittills har inte några kemiska medel visat sig effektiva mot holländsk almsjuka.
Sjuka träd måste avverkas, och trädstammarna forslas bort eller oskadliggöras på
annat sätt

Tusen och åter tusen almar har dött i södra Sverige och stora vilda bestånd i Skåne är nu borta. Spridningen av almsjukan har nu nått Mälardalen där träd i bl.a. Stockholm (där det finna väldigt mycket alm) Uppsala och Västerås drabbats. Även på Gotland har man upptäckt almsjukan.
Illustrationerna är hämtade från jordbruksverkets hemsida.

Askkottsjuka

Ask i Engsholms slottspark

Nästa träd som drabbades allvarligt av svampar var asken. Askskottsjukan upptäcktes 2003 i Sverige men problemet har funnits i Polen och Litauen i ca tio år. Svampen som spridit sig till våra svenska askar heter Chalara fraxinea och sprids med sporer. Här är det alltså inte insekter som sprider svampen utan vinden.

Både unga och gamla askar drabbas och det är de nya skotten som blir angripna och fjolårets nya knoppar slår inte ut på våren.
Forskningen har inte hittat någon direkt anledning till att svampen har fått ett sådant grepp över våra askar just nu och det sägs att hela vårt askbestånd är i fara. Det vore ju en katastrof på samma sätt som hur våra almar drabbats av almsjukan.

I Litauen har 60% av askbeståndet dött. Hos oss är Skåne, Öland och Gotland värst drabbat hittills. I Engsholms slottspark har jag sett skador på många askar under några år, men de lever fortfarande och jag vet inte hur lång tid det brukar ta innan trädet dör av angreppet eller om några träd kan återhämta sig.

Ekdöden
Ek på Eldgarnsö

Quercus robur är det latinska namnet på ek och robur betyder styrka. Eken är ju symbolen för styrka i vår natur. Men nu drabbas ekar runt om i landet av ekdöden som inte är en ny sjukdom utan fanns redan på 1700-talet i Europa och säkert även mycket längre tillbaka i tiden.

Vad är då ekdöden? Jo symptomen är ett glest bladverk och det förekommer fler döda grenar än normalt i kronan och skottbildningen på stammen är kraftigare än vanligt. Stamskador kan också förekomma och då är risken stor för angrepp från honungsskivling som lätt får fäste i försvagade träd och gör stor skada. En drabbad ek dör långsamt även om något träd ibland kan återhämta sig helt. Det var på 1980-talet som ekdöden började uppmärksammas i Sverige.

Träd står kvar, de flyr inte när fara hotar utan får kämpa på plats mot sjukdomar och inkräktare. I de allra flesta fall gror ett träd på en väl utvald plats men ibland gror fröet på en mindre bra plats med dåliga markförhållanden. Det är de träd som först drabbas av svampsjukdomar och andra angrepp. Precis som det mesta i naturen, de svagaste stryker med först.

Det har diskuterats länge om luftföroreningar skulle vara orsaken till att träd förlorar motståndskraft mot olika angrepp men det är svårt att hitta bevis för det, även om nog de flesta förstår att träden stressas av en dålig miljö.
Klimatförändringar med extrem torka eller andra extrema förhållanden försvagar också trädens motståndskraft mot angreppen.

Forskarna kallar ekdöden för en komplex sjukdom då flera olika orsaker gör att ekarna drabbas. Huvudorsaken är svampen från Phytophthora-gruppen som förstör trädets finrötter, de andra orsakerna är förändringar i grundvattennivån och väderleken. Trädet blir då försvagat och klarar inte att stå emot andra svampangrepp och attacker från skadeinsekter.

Det är svårt att hitta färska uppgifter på hur Sveriges ekar mår idag men jag får söka vidare och uppdatera det här inlägget. Det uppmärksammades ofta i media för tio år sedan att ekar mådde dåligt i södra Sverige och att träd dog.

Plötslig ekdöd
I USA har man stora problem med det som kallas plötslig ekdöd och orsakas av svampen Phytophthora ramonum.
Så här skriver jordbruksverket på sin hemsida:

P. ramorum

i EU


I EU har P. ramorum främst konstaterats i handeln på prydnadsväxter som rododendron men även i vissa arter av olvon, Viburnum spp. samt i Camellia. Ett fåtal större träd har angripits i England och Nederländerna, till exempel rödekQuercus rubra, och bok, Fagus sylvatica. Under 2009 konstaterades ett stort angrepp i nyplanterade rododendron av EU-ursprung i en nyanlagd park i mellersta Sverige. Samtliga växter förstördes.


Bokarna i Pildammsparken
Bokar på Djurgården


Bokarna i Pildammsparken i Malmö är sjuka och det är ännu en gång algsvampar från gruppen phytophthora som är orsaken och det finns inga kemikalier som biter på denna svamp. Man forskar nu på naturliga bekämpningsmetoder.
Det finns flera tusen bokar i parken, många över 100 år gamla och bokarna hotas nu att helt slås ut av svampen. En tysk trädexpert vid namn Thomas Jung har undersökt Pildammsparkens bokar och han är helt säker på att smittan förts in från nyplanterade träd och buskar i parken.

Smittan har troligen funnits i tio till femton år och kan ha fått den här explosiva utvecklingen av den extremt regniga sommaren 2007. Man tror att parkens bokar kan vara döda inom tio år och kanske att det även går ännu snabbare.
Ungefär 50 bokar har avverkats i parken och troligen kommer det att fällas mängdvis av bokar framöver. Det är ju enormt sorgligt och ett hårt slag för Malmös fina park. Jag har inte hittat något material om att smittan på bokar har spridit sig eller upptäckts på något annat ställe i Skåne.
I februari 2012 kommer nordisk expertis på phytophthora att samlas på SLU i Alnarp.
Jag lånar Sydsvenskans faktaruta:

Så angriper Phytophthora- svampen träden

Aggressiva algsvampar av släktet Phytophthora förstör trädens finrötter och orsakar sår på rothals och stam. De två sorterna cactorum och plurivora, som konstaterats i Malmö, är ett par av de allra farligaste.
Vanliga symtom är glesare kronor, minskad förgrening och blad främst på grenarnas ytterdelar.
I slutfasen syns ”blödande” stamsår, vilket betyder allvarliga vävnadsskador i rotsystemet.
Hela scenariot kan ses i Pildammsparken.
När trädets fotosyntes och transport av näringsämnen och vatten förstörs, drabbas det av minskad tillväxt och död. Försvagade träd blir mottagliga även för andra infektioner och parasiter.
Att den svårdiagnostiserade smittan går på bokträd är en nyhet för svenska forskare. Sedan symtomen upptäcktes har sjukdomsförloppet utvecklats mycket snabbt.
Säkra diagnoser på smittans utbredning på bok har gjorts i Torup, Alnarp och på Söderåsen.

Hästkastanjens problem
Hästkastanjer på Waldemarsudde

Hästkastanjen står på tur som nu drabbats av kastanjemal och bakterien ”bloedingsziekte” vilka är allvarliga skadegörare på hästkastanj.
Läs mer på Jordbruksverkets hemsida här.

Frågan kvarstår - är det vi människor som rubbar naturens balans? Vi kanske inte ska flytta omkring växter från olika länder. Vi har en fantastisk vacker natur i Sverige, räcker inte den?
Det stora trädgårdsintresset som ständigt ökar kanske inte bara är av godo? Vi vill ha fler exotiska växter från hela jordens länder i våra trädgårdar. Jag vet att det tävlas bland trädgårdsägare vem som har mest udda och speciella växter.
Det finns idag gatu- och parkträd runt om i landet som kanske inte alls borde vara här och det kommer ständigt nya.

Tanken på att linden skulle drabbas av någon elak svamp skrämmer mig. Lindar är det absolut vanligaste gatuträdet i Sverige och hittills så finner de sig i att stå där i långa rader i hårdgjorda ytor av asfalt och betong.
Har vi verkligen tillräcklig kunskap om hur träden vill leva? Lägg till problemet med alla luftföroreningar...så känns det väldigt mörkt just nu.


Stjärnflocka

$
0
0


Stjärnflockan är bland de vackraste perenner eller blommor som man kan tänka sig. Om man kommer riktigt nära så ser man hur fantastisk själva blomman är. Man måste ha massor av stjärnflocka i sin trädgård...det är en order!!
Den härstammar från bergstrakterna i syd- och mellaneuropa. Den blommar från juni till september och blir 40-90 cm hög och är mycket härdig. Den trivs i sol men jag tycker den är vackrast i halvskugga. Den vill ha bra jord och platsen måste vara väldränerad.

Bästa tiden för plantering och delning är på våren och om man klipper bort vissna blommor så ser växten prydligare ut och blommar vidare.
Sorterna ´Rosea´ som har kraftigare rosa färg, ´Rubra´ och ´Ruby Cloud´ blir röda.
Om man får skador på bladen...läs här!





Jag flyttar!

$
0
0


Tack alla ni som besökt Slottsträdgårdsmästaren under de sju år som jag bloggat hos blogg.se. Nu vänder jag blad som kungen brukar säga och börjar blogga hos Googles blogspot med adress slottstradgardsmastaren.blogspot.se och jag hoppas verkligen att ni följer med till min blogg.

Öppet!

The Secret Garden

$
0
0


Det finns en hemlig trädgård vid Malmgårdsvägen på Södermalm. Groens malmgård är en ganska stängt plats nu och man kan inte ens se in över det höga planket runt tomten. Jag har jobbat här inne vid flera tillfällen en gång i tiden då vi hade vårt familjeföretag igång. Vid ett tillfälle 1983 skulle det riggas för en filminspelning här och vi fick till uppgift att ruffa till trädgården en aning.
Det skulle se ut som om den rika kvinnan som bodde här, hade låtit trädgården förfalla av någon anledning och vi krattade bl.a. ut lite löv och trädårdsavfall till gångarna i trädgården. Det kändes mycket märkligt, vår uppgift var annars att göra snyggt i trädgårdar. Raskenstam med Gunnar Hellström, Agneta Fältskog, Lena Nyman m.fl. blev väl ingen storfilm direkt.

Idag sträckte jag ut hela min längd och höll upp kameran över staket och lyckades fånga några bilder av den här fantastiska trädgården. Det är ju på pricken min drömträdgård! Lummig, vildvuxen, mystisk och hemlig. Det är ju här jag vill bo!


På andra sidan Vitabergsparken mot Skånegatan, blommade hägg och körsbärsträd och marken runt Sofia kyrka var fylld av tulpaner.

Slån i maj!

$
0
0

Nu skummar markerna kring slottet när slånsnåren blommar och det är vansinnigt vackert tillsammans med gullvivor och förgätmigej. Vi närmar oss hänryckningens tid men jag rycks redan hän...

Surkörsbärsträdet Fanal blommar nu i slottsparken.


Nu börjar Drömhörnan vakna till liv efter vintervilan. Liljetulpanerna heter Sapporo och är ljust gul i början av blomningen för att sedan bli gräddvit. I bakgrunden blommar Lunaria annua som jag fick av Marina på Waldemarsudde förra året.


Labruskadruva - Vitis labrusca 'Zilga'

$
0
0


Vår Zilga kom till parken år 2003 och har växt mycket bra sedan dess. Om sensommaren blir varm och solig så hinner druvorna oftast mogna. De blir ganska små men mycket goda. Zilga är en robust och kraftigväxande vinranka som kommer från Baltikum. Sorten är självfertil och ger rikligt med druvor. Den ska klara sig upp till zon fem, men jag tror att den klarar sig ännu längre norrut.

Under sommaren brukar jag avlägsna ganska mycket blad för att solen ska nå fram till druvorna och även sommarbeskära den kontinuerligt. På våren ger jag den väl brunnen kogödsel och om sommaren är torr vattnar jag eftersom den står mot en vägg i en ganska smal plantering med begränsad jordvolym. Staketdruvor vill ha något sur jord (ungefär rhododendronsur) men jag kan säga att den jord min Zilga växer i är inte speciellt kemiskt sur. Traditionella vinstockar vill däremot ha mer kalk i jorden.

Staketdruvor blir storvuxna och den ger bara mer och mer skörd ju större den blir. Vi bjuder våra gäster på de goda druvorna i en skål i hallen, men det är lite lockande att även göra vin på dessa druvor...När plantan är nyplanterad bör man under några år skydda den mot alltför stark sol med säckväv runt stammen. Det gäller under de första åren. På hösten under de först åren bör man skydda den på samma sätt mot nattfrost. När den väl etablerat sig på platsen ska den klara -40 grader! Den är alltså mycket härdig, minst sagt!

Om man odlar den i kruka bör man gräva ner krukan i jorden under vintern för att skydda rötterna mot frostfrysning.


Beskärning
Att beskära vinrankor brukar vara en av de trädgårdsfrågor som är vanligast tillsammans med ´´hur får man bort mossa från gräsmattan´´ och ´´hur beskär man lavendel´´ . Beskrivningarna brukar också vara mer än lovligt förvirrade så att jag tror att många drar sig för att odla druvor av den anledningen men jag lovar, det är inte svårt att få bra skörd och staketdruvor är mycket lätta att odla.

Jag tänker inte här gå in i detalj hur man beskär en staketdruva men den beskärning jag gör är att sommarbeskära den. Alltså på varje skott bör det inte finnas mer än två klasar men jag har nog fler i vissa fall, sedan klipper man av skotten så att två blad blir kvar utanför sista klasen. Sedan tar jag som sagt bort en hel del blad så att solen ska komma åt druvorna.

I november skär man tillbaka stocken och jag brukar spara ca. en halvmeter av sommarens nytillväxt. Så gör jag och jag lyckas alltid få bra skörd. Jag återkommer med bilder från beskärningen. 



 

Stjärnmagnolia - Magnolia stellata

$
0
0


I början av maj varje år beger jag mig till Bergianska trädgården här i Stockholm för att bl.a. njuta av stjärnmagnolian som lyser som en diamant i trädgården då. Maj är för mig den vackraste månaden och att inviga maj med stjärnmagnolians blomning känns mycket bra. Bilderna är tagna den 1 maj.

Den här skönheten härstammar från Japan och är härdig upp till zon 3 hos oss. men kan ibland få vinterskador. Den blir mellan 1-3 meter hög och trivs i näringsrik, väldränerad men fuktig jord på en solig och skyddad plats. En fördel med den här magnolian är att den blommar tidigt i sin ungdom.

Stjärnmagnolian växer sakta och blir med tiden ofta mycket bred. Jag tycker absolut att man ska absolut ha det tålamodet som krävs för att den ska bli så pass gammal att den blommor så som den gör på bilderna. Det här är verkligen en mycket vacker vårblommande buske som blommar på bar kvist som så många andra magnolior. 
Den passar utmärkt som solitär. I slottsparken planterade jag två stycken 2007 och hoppas mycket på dem. Om de blommar som jag tänkt i år så lägger jag ut bilder i maj.

Det finns några sortnamn av stjärnmagnolian:
  • ´Rosea´ - blommor med något rosa i sig.
  • ´Royal Star´ - vit och stora blommor som blommar något senare och är lite rosa i knoppstadiet. Anses något härdigare än arten.
  • ´Waterlily king´  - vit storblommig och med ännu mer stjärnlika blommor.
Se även inlägget Magnolia-frossa

 




Register för Dagens växt
.

Blyblomma - Plumbago auriculata

$
0
0


Den fantastiskt vackra blyblomman härstammar från Sydafrika och är en vintergrön buske med ett rankande växtsätt som blir upp till tre meter. Den blommar hela året utom under de kallaste vintermånaderna.
I södra Europa och i Afrika använder man den ibland som häckväxt eftersom den svarar bra på beskärning och visst är det synd att vi inte kan använda den på samma sätt i Sverige...
Används även som marktäckare.

Hos oss använder vi den som krukväxt och till utplantering på t.ex. terrasser på sommaren. Den trivs bäst i sol eller halvskugga.
Blyblomman blommar med himmelsblå blommor - som liknar floxblommor -  hos oss i april-oktober om den har en ljus växtplats och vattnas ganska mycket. På vintern vill den sedan ha en sval växtplats och få sparsamt med vatten.
Man förökar den med frö, sticklingar eller rotskott. Bilderna här är från Sliema på Malta i augusti 2009.





Bloggaren Anita har en vacker blyblomma och har tagit vackra närbilder. Se här.

Skogsek - Quercus robur

$
0
0
Den tusenåriga eken i Norra Kvill i Småland har en omkrets på 14 meter.

Att hålla händerna mot Kvilleekens uråldriga stam var en mäktig, märklig och nästan magisk känsla. I september 2010 besökte jag den gamla eken och jag var då helt ensam under några timmar tillsammans med trädet som grodde en gång under vikingatiden.

Eken kallas ofta för ´´kungen av skogens träd´´ och artnamnet robur betyder styrka. I vår natur natur finns inget träd som är så kraftigt och inget träd i Norden blir äldre (om man bortser från Old Rasmus).
Eken blir ungefär 25-30 meter hög och den blommar samtidigt som bladen vecklar ut sig i maj månad. Den bär dock inte frukt förrän den blir 40-50 år gammal.

Ingmar Holmåsen skriver i sin bok ´´Träd och buskar´´ att eken inte alls växer så långsamt som många tror utan kan efter 50 år ha nått en höjd av 20 meter om den växer i god jord. Omkretsökningen är under de första 100 åren 4 cm per år, under de följande 150 åren 2,5 cm och fortsätter sedan att minska. Man räknar eken som avverkningsmogen efter 150 år. Eken är det enda träd som kan trivas i styva lerjordar även om den trivs allra bäst på lerhaltiga mulljordar.

När eken börjar bli riktigt gammal och delar av veden mörknar så är den mycket viktig för mängder av olika insekter. Det sägs att 500 arter av insekter är direkt beroende av ekens mörkna ved. Den bredbandade ekbarkbocken är mycket sällsynt och finns i Sverige endast i Hagas och Djurgårdens döende ekar.

Eken finns över hela jorden i de tempererade områdena och omfattar ca trehundra arter. Hos oss i Sverige finns skogsek (Quercus robur) som ibland kallas sommarek och bergek som brukar kallas vinterek (Quercus patraea). Skillnaden är att bergeken har mindre ekollon med kortare skaft och ofta sitter bladen kvar länge på vintern.
På grund av sin motståndskraft mot röta så har eken används genom tiderna till skeppsbyggnad, möbler, parkettgolv mm. . Det finns flera olika talesätt om hur eken växer, som att den växer i 400 år och dör i 400 år.

Eken vandrade in i Sverige efter vår senaste istid och valde sin plats på de bördigaste jordarna. För tusen år sedan var eken mycket mer utbredd i landet än idag. I DN:s artikel av Karin Bojs från 4 dec 2011 skriver hon att om man vill uppleva hur det en gång såg ut i Sverige så kan man bege sig till Europas sista bevarade blandurskog i Bialowieza som ligger på gränsen mellan Polen och Vitryssland där ekarnas höjd är upp till femtio meter.

Det sägs att ekens nordgräns i Sverige går vid Dalälven även om det självklart finns ekar som växer norr om älven också.

Eken förknippas med åskguden Tor och lär träffas av blixten tre gånger så ofta som tallen och tio gånger så ofta som boken.

Två kända stockholmsekar. Till vänster Prins Eugens ek vid Waldemarsudde på Djurgården och till höger Radio/TV-eken på Oxenstiernsgatan, som sågades ner den 25 november 2011 då den ansågs vara så hårt angripen av röta att den utgjorde en fara.


Från Wikipedia

Ek i kultur och historia[redigera]

Eken är kanske ett av de mest karaktärsfulla träden, och det som mest tillbetts som heligt under religiösa former iEuropa. Namnet på dekeltiskaläromästarna,druiderna, kommer från det grekiska ordet för ek,Dryas, eftersom det påstods attkeltiskadruider alltid hade med sigekbladvidofferoch dylikt.

Även inom dengermanskaspråksfären måste eken spelat en stor roll, eftersom de flestagermanska språkdelar ord för trädet och även ord som ligger nära; sålunda är exempelvis det svenskaekollonursprungligen detsamma som det engelskaacorn(som alltså inte har något att göra medcorn).

Under flera hundra år tillhörde alla ekar i Sverige kronan somskogsregale, eftersom virket användes tillskeppsbyggnad, mest till krigsfartyg för den svenskaflottan. ÄvenGustav Vasabeordrade plantering av ekar för framtida behov för skeppsbyggnad. Det var belagt med stränga straff för gemene man att hugga ner eller skada ekar; även plantor hade samma skydd. Det åtgick cirka 2 000 ekar för att bygga ett större skepp, och tillräcklig tillgång och närhet till skeppsvarven blev tidigt ett uppmärksammat problem.

Enligt kungligt plakat den fjärde augusti 1608 var straffet vid olovlig avverkning första gången 40 daler, andra gången 80 daler och vid tredje gången förlust av livet[3]. Detta är ett av skälen till att så många ekar som är flera hundra år har fått stå orörda i Sverige. Så sent som 1832 påbörjades en plantage av ekar påVisingsö, med samma ändamål att säkra virkestillgången till framtida krigsfartyg. På Visingsö planterades inom tio år totalt c:a 300 000 ekar[4], varav en stor del av beståndet finns kvar än idag. Efterfrågan på de stora mängder virke för skeppsbyggnad upphörde nämligen efter hand när skeppsvarven började använda järn och senare stål till fartygen fram mot slutet av 1800-talet. Ekplantagen, som idag upptar en areal på cirka 360ha, förvaltas av Statens fastighetsverk.

Eklöv har stundom använts som hedersmärke, med hänvisning till ekens ovan nämnda bakgrund som "heligt träd". Till exempel är det vanligt att generalpersoner inom olika försvarsmakter utsmyckas med eklöv. Svenska generaler, oavsett generalsgrad, bär fyra eklöv på fältjackans högra kragspegel.

Eken är ensymbolför Föreningssparbanken (nuvarandeSwedbank), och detlatinskanamnetQuercus roburhar gett namn åt SwedbanksfondsystemRobur.

Eken ärBlekingeslandskapsträd.

________________________________________________________________________________________________________________



Kvilleeken lever vidare med lite hjälp av de som förstår värdet av riktigt gamla träd.


Kända ekar i Sverige:
  • Kvilleeken eller Rumskullaeken som den också kallas.
  • Ekebyhovseken på Ekerö utanför Stockholm (ska fotas under nästa år). Sveriges största lövträd.
  • Ålemseken i Mönsterås, Småland. Sveriges tredje grövsta ek.
  • Lagnebrunnaeken i Boxholm, Östergötland. Uppskattad ålder 900 år och en omkrets på 9 meter.
  • Eken vid Bosjökloster i Höör, Skåne som lära vara närmare tusen år gammal. Står i slottsparken. (Vill besöka under nästa år)
  • Prins Eugens ek vid Waldemarsudde i Stockholm.
  • Trogaredseken i Ulricehamn, Västergötland med en omkrets av 8,5 meter.
  • Läcköeken i Västergötland, troligen 600 år gammal med en omkrets av 927 cm.
  • Birger Jarls ek på Kungsholmen i Stockholm (ska fotas nästa år). Jämngammal med Stockholms stad, ca 800 år.
  • Eken vid Karl XI:s fiskartorp vid Norra Djurgården i Stockholm, populärt kallad "Eken i väggen". Eken som nu är omkring 320 år har växt in mot väggen på torpet och hotar flytta hela huset även om det kommer ta tid. (ska fotas nästa sommar)

Hämtat från DN:s artikel 4 dec 2011.


Den här gamla eken vid Biskopsudden på Djurgården finns inte mer. Bilden från 2007.

Den här vackra eken finns på Eldgarnsö utanför Stockholm.


Källor:
Porträtt av ett träd - Bengt Edlund
Träd och buskar - Ingmar Holmåsen
DN-artikel av Karin Bojs 4 dec. 2011
Wikipedia
Träd i Stockholm





Blåregn - Wisteria sinensis, Wisteria floribunda

$
0
0
Blåregnet härstammar från Kina och kom till Europa i början av 1800-talet. I Sverige bör man bara odla blåregn i zon 1 eller i mycket skyddade lägen i zon 2. På Waldemarsudde i Stockholm finns ett japanskt blåregn mot en vägg i söderläge och som blommar fint varje år. Arten Wisteria floribunda, japanskt blåregn ska vara något härdigare än Wisteria sinensis och har lite längre blomklasar. En annan skillnad mellan arterna är att sinensis har 11 småblad och floribunda har 13-19 småblad. Båda arterna är mycket vackra och båda har också vita former som då heter ´Alba´.
  • Sorten Amethyst Falls ska klara zon 3.
  • Wisteria macrostachya 'Blue Moon' Ett nytt och mycket härdigt blåregn från Kentucky. Remonterande blomning med vackert blå blomklasar hela våren och fram till Midsommar. Den tål temperaturer ner till - 40 grader. Höjd 4-5 m.
Blåregn slingrar sig motsols och i juni-juli blommar de fantastiskt med ca. 20 cm långa hängande blommor.

När jag vandrade under pergolor fyllda med blåregn i Italien 2007 så var det en fantastisk känsla och det är ju synd att de inte går att odla på detta sätt hos oss eller det kanske är synd att man inte bor i Sydeuropa! Blåregn kan vara svåra att få igång vid nyplantering men om man sköter vattning ordentligt så brukar det lyckas. Den är annars inte så kinkig vad gäller jorden men tycks trivas bäst om det inte är för torrt. Den bör ha ett skyddat läge för att inte bli utsatt för blåst eller frost som kan skada blommorna. 

Man brukar beskära blåregn två gånger om året. På hösten skär man tillbaka sidoskotten till 25-30 cm längd. I februari-mars gör man en sporrbeskärning. Att plantera blåregn tillsammans med klätterrosor i en pergola blir mycket vackert och blomningen blir på så vis längre. Har man tålamod kan man så blåregn men då får man räkna med att det tar 12-15 år från frö tills dess att den börjar blomma. Vid sådd kan man inte räkna med att den nya plantan blir identisk med moderplantan utan kan få en lite annan färg på blommorna. Förökar man blåregn med avläggare kan man få den nya plantan att blomma efter 2-3 år och den kommer att se ut precis som moderplantan. Tänk på att blåregnets frökapslar är giftiga.
 
Jo...vår blomsterbutik här nere på torget i Alvik heter Blåregn......




Waldemarsudde 2007



Vitt blåregn i Ninfa 2007

Källa: Trädgårdens buskar av Peter Seabrook 1974


Syren - Syringa vulgaris

$
0
0


Sofia kyrka på söder i Stockholm
 
Den vanliga syrenen eller bondsyrenen som den också kallas är nog den växt som betytt mest för mig i mitt liv så här långt. När jag var liten och lekte på gården där i Norrtälje så byggde vi en koja i en gammal syrenhäck och när jag känner doften av syrener så dyker minnen upp från min gård där på Verkstadsgatan i Norrtälje.
Jag har jobbat i många år på Södermalm i Stockholm då vi drev vårt familjeföretag Norrtälje Trädgårdsservice och i juni månad dränks hela Södermalm fullständigt av syrenblom. En mer passande växt där bland söders kåkar finns inte.

Bondsyrenen är för mig det svenskaste bland växter trots att den härstammar från sydöstra Europa. Den kan bli 5 meter hög och trivs bra upp till zon 6 men klarar sig säkert högre upp i landet också. Syrener vill ha näringsrik jord och trivs bäst i sol eller halvskugga. Den blommar i maj-juni.

Jag vet faktiskt inte någon vackrare och bättre trädgårdsbuske än bondsyren och alla vet ju hur underbart den doftar. Den är användbar till bersåer, stora friväxande häckar, som solitärer och i grupper. Syrener skickar iväg rotskott som är perfekt att använda sig av om man vill utöka beståndet i en vildväxande häck eller stora snår.

Inom folktron förknippas syrenen med vidskepelser. En vanlig föreställning var att personer som är födda mellan 23 och midnatt kunde se spöken i blommande syrénbuskar under samma tid på söndagar.

Beskärning
Vad gäller beskärning så bör man låta syrener växa så fritt som möjligt, de kan dock behöva en toppning under uppbyggnaden, så att de förgrenar sig och blir täta och fina. Annars bör de få växa fritt så att de kan bjuda på den där fantastiska blomningen i maj-juni.
Syrener är oerhört tåliga växter och man kan gott klippa (inte bryta) av buketter för att ta in och förgylla rummen hemma med under försommaren.

Gamla föråldrade syrener där de äldsta grenarna börjar mörkna kan man med fördel föryngringsbeskära radikalt ner till marken. Lämna bara 10-15 cm och de kommer att bryta fint igen och på så vis kommer de att förlänga sin ålder. En gammal syrenhäck eller ett syrensnår kan egentligen bli hur gammal som helst genom att den förökar sig med sina rotskott. Man kan beskära syrener antingen direkt efter blomningen eller på vårvintern.
Man kan även använda syrener till klippt häck, även om jag tycker att det nästan är växtplågeri...eftersom växten då inte får visa sin allra bästa sida. Men den klippta häcken blir dock tät och friskt grön.

Syrener är friska buskar men kan ibland drabbas av syrenmal. Bladen ser då brända ut och de rullar även ihop sig. Även syrenbakterios kan drabba växten.

Se här när jag föryngringsbeskar vår gamla syrenhäck i slottsparken.
Se här mitt inlägg om Spöken i syrener.

Syréner finns även med olika sortnamn (det lär finnas mer än 1000 olika namnsorter) :
  • ´Alba´ - vit och något mindre buske.
  • ´Andenken a Ludwig Späth´ - enkla mörkt lilaröda blommor. Zon 4.
  • ´Belle de Nancy´ - dubbla lilarosa blommor, mörk i knopp och ljusare utslagen.
  • ´Blue Skies´ - himmelsblå. Zon 4.
  • ´Charles Joly´ - dubbla, purpurvioletta blommor. Blommar senare.
  • ´Katherine Havemeyer´ - fyllda stora blommor, färg mittemellan lavendel och rosarött.
  • ´Michel Bucher´ - dubbla ljust lilarosa blommor. Zon 3.
  • ´Mme Lemoine´ - dubbla vita blommor. Zon 4
  • ´Monique Lemoine´ Krämvit, fylld storblommig. Zon 4.
  • ´Norrfjärden´ - ny svensk sort. Knoppar i rosa, senare blå färg på de dubbla blommorna.
  • ´Primrose´ - milt gula täta blommor. Zon 3.
  • ´Sensation´ - purpurfärgade blommor med vit kant. Zon 4.



Syringa vulgaris ´Alba´ vid Kvastmakarbacken på söder i Stockholm.



Stora Henriksvik på Långholmen
 

Bergsprängargränd i Vitabergen
 
Syringa vulgaris ´Ludwig Späth´ i Engsholms slottspark


Mellan hägg och syren
Uttrycket "mellan hägg och syren" förknippas ofta med en särskilt njutbar del av försommaren, perioden mellan blomningstiden för hägg respektive syren. Uttrycket kan ha sitt ursprung i den årliga period då skomakargesäller enligt skråbestämmelser skulle friställas för att ge sig ut på vandring. Vissa skomakerier stängde då under gesällens frånvaro och uttrycket förstås av utomstående som att skomakaren stängt för att njuta av den bästa tiden på året. Belägg för den ofta citerade historien om skomakaren som satte upp en skylt med texten "stängt mellan hägg och syren" är relativt sent, inte förrän på 1880-talet, och även andra yrken förekommer i liknande berättelser. Inte heller platsen för företeelsen är säker. Historien kan vara en vandringssägen i sin helhet.

Dagens syrenlåt

Nu är det gott att leva!

$
0
0
 
Äntligen fick Olle Adolphson sin park på Mariaberget. En av hans mest kända visor, "Trubbel", utgår från barndomshemmet på Bastugatan 32, huset som kallades Gröna Villan och som nästan är granne med den här lite hemliga trädgården vid Lilla Skinnarviksgränd. Jag genar ofta genom den obebyggda tomten när jag är på väg ut mot Monteliusvägen för att njuta av utsikten, men för mig är den här lummiga lilla trädgården lika vacker, om inte vackrare än utsikten över huvudstaden. Just nu i slutet av april är den skira grönskan och de späda växterna som försiktigt sträcker sig mot ljuset, så fantastiskt hoppfullt att mitt trädgårds/naturhjärta spritter som i Olles vårcalypso. Nu väntar jag på att syrenerna ska börja blomma.
 
Parken eller trädgården, invigdes i torsdags den 24 april då skyltarna sattes upp men jag tror (och hoppas) att den ska få behålla lite av det hemliga och gömda även i framtiden. I morse tog vi med oss frukosten upp till Olles trädgård, där vi satt på trappan och njöt av koltrastens sång, den stora almens blomning, tulpanernas rodnande knoppar, storramsens ljusa grönska, vitsippor, lungört och utsikten över Riddarfjärden nedanför. Grannkatten kom smygande och trampade så försiktigt bland grönskan att inte ett grässtrå förstördes.
 
Men vi satte på oss en lagom sur min när hundägarna kom in för att rasta sina hundar och undrade om det inte borde sättas upp ännu en skylt utanför trädgården. Även om hundägarna idag är duktiga på att plocka upp efter sig så var det ytters nära att deras kompisar idag trampade i de små planteringar som anlagts med en sådan känsla, där löjtnantshjärtan, pioner, flox mm. kommer att bli som smycken i Olles trädgård. Annars var vi ensamma i trädgården den här morgonen och jag kunde inte låta bli att pilla lite på mobilen och fick den att spela Olles ´´Nu är det gott att leva´´. Innan vi gick fick vi dock besök av en grupp på 20-30 stycken morgontidiga vandrare som ville titta in i Stockholms nyaste park.
 
 
Den underbara lungörten trivdes gott i trädgårdens lundmiljö
 
 
 Grinden ut mot Monteliusvägen
 
 
En bit längre bort på Bastugatan ligger Ivar Lo:s park varifrån man har en fantastisk utsikt över stan - här ser man granngården med sina äppelträd, som jag en gång i tiden beskurit då vårt familjeföretag Norrtälje Trädgårdsservice skötte dessa trädgårdar.
 
Nere på Bysistorget här på Söder har det planterats bonsaiklippta tallar som är helt underbara. de kommer att bli fantastiska kompisar till Hornsgatans alla ginkgoträd. Ett mycket bra val! Jag gillade ju aldrig de tidigare planteringarna.
 
 
 
På Mariatorget var det sedvanligt ett trevligt folkliv med mycket blommor och lite loppis. 
 
Vi vandrade bort mot östra Södermalm och passerade Carl Antons skrivarstuga som hänger ovanför Stadsgården.
 
Mellan Fjällgatan och Stigbergsgatan finns många gamla kulturhus som bevarats och jag älskar den här miljön av gamla hus och trädgårdar som lagom vilt klättrar i sluttningarna. 
 
 
 
Lönnanrnas blomning dominerar i trädens kronor nu
 
 
Den japanska magnolian blommar som bäst i Vitabergsparken och som en skyddsmadonna står Elsa Borg med händerna beskyddande över två barns huvuden. "Vita Bergens drottning" var socialt engagerad och inrättade bl a barnhem, skyddshem för kvinnor och missionshem. Hon var bosatt i Groens malmgård helt nära den magnolia under vilken skulpturen står.
 
 
 
Det här var årets skönaste dag med sol, lagom värme, mycket att se och med fint sällskap på vandringen. För att ytterligare bygga på lyckan så satt dessa unga män och sjöng och spelade gitarr under magnoliaträdet och dom spelade några av Uffe Lundells låtar...
 
 
 
Carl Antons tidgiare bostad i Vitabergsparken. Nu är det nya hyresgäster i huset som förvaltas av Stadsholmen.
 
På Nytorget var det Scoter-träff och hårda män i skinnjackor vakade stolt över sina hojjar.
 
 
Nytorget var som en enda stor fest och idag visade Södermalm verkligen sin bästa sida
 
 
På Svartensgatan vid Katarina kyrka hittade min vandrarvän den här blomman i stenläggningen och jag undrar om den var bestämd från början eller om det var en spontan handling av stensättaren.
 
Efter en lång vandring så tog vi en öl på ett fartyg vid Söder Mälarstrand. Ölen var kall och god och ovanför oss hängde husen på Mariaberget.
 
En perfekt dag! Men snälla du som satte upp den här skylten - ta bort och gör om!
 
Viewing all 1153 articles
Browse latest View live