Quantcast
Channel: Stockholms gröna rum
Viewing all 1153 articles
Browse latest View live

Stockholm blommar - del 2

$
0
0
Grönsta koloniområde på Lidingö.



Millesgården.






Murbräcka.



Bergianska trädgården.


Stort treblad - Trillium grandiflorum


Fingertandrot - Cardamine pentaphyllos




På vägen hem såg jag att det var lökparty även på Lindhagensgatan.



Snubbelkonst

$
0
0
Konstfigurerna som jag snubblade på när jag fotograferade magnolian i stora trappan vid Waldemarsudde. Hoppas att de hade liknande placering efter det att jag varit där...


Häggblomning och bokbeslut

$
0
0
Skansens trädgårdar...och vad vore jag utan Djurgården?

Häggblomning vid Waldemarsudde.

Ängsbräsma.

Centralbadets trädgård.


Gästbloggare på Bergianska

$
0
0
Idag följde min dotter med mig till Bergianska trädgården och tog dessa vackra majbilder!

The Secret Garden

$
0
0


Det finns en hemlig trädgård vid Malmgårdsvägen på Södermalm. Groens malmgård är en ganska stängt plats nu och man kan inte ens se in över det höga planket runt tomten. Jag har jobbat här inne vid flera tillfällen en gång i tiden då vi hade vårt familjeföretag igång. Vid ett tillfälle 1983 skulle det riggas för en filminspelning här och vi fick till uppgift att ruffa till trädgården en aning.
Det skulle se ut som om den rika kvinnan som bodde här, hade låtit trädgården förfalla av någon anledning och vi krattade bl.a. ut lite löv och trädårdsavfall till gångarna i trädgården. Det kändes mycket märkligt, vår uppgift var annars att göra snyggt i trädgårdar. Raskenstam med Gunnar Hellström, Agneta Fältskog, Lena Nyman m.fl. blev väl ingen storfilm direkt.

Idag sträckte jag ut hela min längd och höll upp kameran över staket och lyckades fånga några bilder av den här fantastiska trädgården. Det är ju på pricken min drömträdgård! Lummig, vildvuxen, mystisk och hemlig. Det är ju här jag vill bo!


På andra sidan Vitabergsparken mot Skånegatan, blommade hägg och körsbärsträd och marken runt Sofia kyrka var fylld av tulpaner.

Slån i maj!

$
0
0

Nu skummar markerna kring slottet när slånsnåren blommar och det är vansinnigt vackert tillsammans med gullvivor och förgätmigej. Vi närmar oss hänryckningens tid men jag rycks redan hän...

Surkörsbärsträdet Fanal blommar nu i slottsparken.


Nu börjar Drömhörnan vakna till liv efter vintervilan. Liljetulpanerna heter Sapporo och är ljust gul i början av blomningen för att sedan bli gräddvit. I bakgrunden blommar Lunaria annua som jag fick av Marina på Waldemarsudde förra året.


Öppet!

Det finns en allé...

$
0
0

Det finns en päronträdsallé ute på Färingsö som fastnat i mina drömmar. När jag förra våren vandrade runt Eldgarnsö där ute på Färingsö fick jag syn på en fantastiskt allé som var vildvuxen, halvt förfallen och helt underbar.

En vänlig boende på ön lovade att maila mig när träden blommade så att jag kunde komma ut och fotografera dem. Tyvärr så blommade päronträden väldigt dåligt förra året, men i år skummar det av härlig  päronblomning överallt. Det kändes som om det idag skulle vara en perfekt tid att fånga den här gamla alléns blomning och även om träden börjat blomma så skulle jag ha kommit tre-fyra dagar senare för att få se dem blomma fullt ut.
Eftersom jag fullständigt älskar den här allén så kanske att jag åker ut en sen eftermiddag/kväll i veckan för att komma mer rätt i tid.




Kaos och kärlek - går hand i hand.

$
0
0

Jag vet inte vad det är med Rosenhill som gör mig så avslappnad och lugn. Hela den här platsen är egentligen ett fullkomligt kaos, men ändå ett genomtänkt och ett mycket kärleksfullt kaos. Förra året besökte jag Rosenhill för första gången och jag föll fullständig för i stort sett allting. Då var det äppelmust-tider och feststäming - se inlägget här. Idag var det mer ett behagligt lugn som rådde över platsen, nu när päronträden blommade som bäst.

Tänk att den här charmiga röran kan skapa ett sådant lugn. I en allför välordnad och finstädad miljö kan jag tvärtom bli orolig och känna mig obekväm. I mitt hem är det en hyfsad ordning även om det ligger boktravar här och där och det är inte alltid så dammfritt som man skulle önska. Men det är ändå ganska undarplockat.
Det är nog så med Rosenhill att man där släpper alla tankar på ordning och bara andas djupt, lutar sig bakåt, dricket sitt kaffe och sin äppelmust och bara njuter av den fantastiska platsen. Det här får blir Dagens låt!

En majdag i en slottspark

$
0
0

Nu börjar en av de allra vackraste buskar att blomma och just nu förstår man varför den på svenska heter pärlbuske.


En drömhörna.


Liljetulpanen Sapporo.




Äntligen på väg...

$
0
0

God morgon alla ni som hittat hit!

Så blev det då fredag och äntligen dags för randomresan till Mangskog i Värmland.
Nu rullar 307:an västerut i näktergalens och syrenblomningens tid, med kaffe i termos och förväntningar som är skyhöga!
Rottneros kommer att besökas och även Fryken och Fräken, och en rad andra coola ställen i Värmland. Men det är givetvis Mangskog som är resans huvudmål!

Ack Värmeland du sköna...nu kommer vi!

Rottneros

Resan gick till Mangskog

$
0
0
Så här i efterhand måste jag nog erkänna att förra årets slumpmässiga semestermål Gonäs inte var någon direkt skönhetsupplevelse även om vistelsen var både kul och spännande.
När vi nu närmade oss årets resmål Mangskog i Värmland så förstod jag att det skulle bli annorlunda. Trakterna runt sjön Mangen var vackra och när 307:an rullade in mot Mangskog så låg sjön spegelblank och det var värmerekord i Sverige just i det här området i Värmland. Nästan trettio grader visade termometern och inte en vindpust märktes, vilket gjorde att det kändes som att befinna sig utomlands, långt söderut. Mangskog är en ort med ca 500 invånare som ligger i Arvika kommun. Här finns ICA-butik, byggmarknad och en liten handelsträdgård.

Värmen var tryckande och vi började med ett besök vid kyrkan innan vi åkte bort mot ICA-butiken som visade sig vara ett sådant där litet varuhus som ofta lanthandlar är. Här fanns det mesta man behöver och butiken är ju också ombud för Systembolaget. Vi handlade frukt och Wermlandstidningen och pratade en stund med expediten. Jag berättade varför vi hamnat just här i Mangskog och expediten sa att hon rös vid tanken att just hennes lilla by i Värmland, bland alla ställen i Sverige, hade blivit mitt slumpmässigt utvalda resmål.

Det kom in en kund i butiken och just när hon stod vid kassan för att betala varorna så ringde det på butikens telefon och det var någon som sökte...kunden. Jag försökte tänka mig tanken att någon ringde till ICA-butiken på Alviks torg och ville ha tag i mig.
De båda kvinnorna berättade sedan att vi borde åka den vackra vägen runt Mangen där en gång Gustav Fröding vandrat på 1880-talet när han en kort tid bodde i Mangskog och där han bl.a. skrev ´´Det var dans bort i vägen´´. Vägsträckan var verkligen vacker och att sjön låg helt stilla gjorde att det blev lite av magi den här fredagen i slutet av maj, i Mangskog.
Vi besökte handelsträdgården Gylterudsviken innan vi lämnade vackra Mangskog och det kändes fint att pennspetsen hamnade just här när jag med slutna ögon pekade ut årets resmål. Undrar just var jag hamnar nästa år...














Sköna Värmland

$
0
0
Fryken

Min föreställning om att Värmland var ett landskap fyllt av granskog har jag nu lämnat bakom mig. Visst förstår jag att stora delar av landskapet verkligen innehåller stora granskogar, men den delen av Värmland som vi vistades på visade på många ställen upp bländande vacker natur. Som när vi kom till Mangskog som låg så vackert vid sjön Mangen och längs de mindre vägarna var det lika idylliskt vackert på många håll. När vi var på väg hemåt åkte vi på en fantastiskt vacker vägsträcka och passerade där Edebo, jag minns inte vad vägen hette.

Sunne var en ort som jag sent kommer att glömma. Det var som om man upplevde två olika tidsperioder samtidigt där. Mitt i allt det vanligt moderna så fanns det kvar någon slags raggarkultur med stora, ofta rostiga amerikanare som sakta gled fram längs huvudgatan med dunkande hög musik från stereon. Nu var det fredagseftermiddag och jag antar att de förfestade med lite crusing bland de övriga helghandlande Sunneborna.
Det var en skön atmosfär överallt och vi åt sallad på en fräsch restaurang och mitt i byn låg Hasses handelsträdgård.

Att orten upplevt något av en storhetstid tidigare kunde man se på de stora vackra träbyggnaderna som låg lite här och där och kyrkan i nygotisk stil högt där uppe på höjden var stor och mäktig. Vid vårt besök i Sunne låg temperaturen just under trettio grader och det kanske var en av anledningarna till att tempot kändes så långsamt, eller det kanske alltid går lite långsammare här i Sagolika Sunne som ortens slogan är.

Kvällen på bryggan vid Frykenstrand där vi bodde första natten är något att spara i minnet och ta fram när snöstormarna yr i vinter. Vi besökte också Selma Lagerlöfs Mårbacka där fruktträdgården stod i blom och där pelargonerna på caféborden inte hette Mårbacka...!?
Sista natten bodde vi vid vackra Hennickehammars herrgård och vi fick ett rum i Bäckgården där vattnet brusade från ett fall utanför och där middagen var mer än god och där vattnet låg mörkt och stilla under kvällsvandringen.

Det blir helt klart fler besök i Värmland framöver. Mangskog, Sunne. Fryken och Hennikehammar...vi ses igen!


Sunne



Samlingsplatsen som senare på kvällen säkert var fylld av raggarna med alla sina bilar.


Den här ´´skönheten´´ stod parkerad på huvudgatan och jag önskar att jag senare fått fram kameran då samma bil kommer glidande med en ung ljushårig tjej bakom ratten och ur högtalarna hördes...ABBA!



Hennickehammars herrgård.


Bäckgården.





Syréntider på Wudden


Pausar ett tag

$
0
0


I Värmland var det varmt. Här hemma blev det kallt. Det är mycket att göra nu och jag känner mig trött. Jag jobbar på i slottsparken och med boken, och jag rusar runt i Stockholms trädgårdar med kameran under vargtimmarna.

Det irriterande problemet med blogg.se och Google fortsätter och ingenting av det jag skriver nu blir sökbart på Google och det känns inte kul. Flyttar nog till en annan bloggplats i höst.

Jag vilar ett tag med bloggen nu och återkommer när jag får kraft och inspiration igen.
Ha en fortsatt skön försommar kompisar!



Jag kommer att lämna blogg.se

$
0
0
Jag har bestämt mig och kommer att lämna den här bloggen. Jag återkommer med adressen till den nya bloggen inom kort.
/Slottsträdgårdsmästaren

Följ med till min nya blogg!

$
0
0


Tack alla ni som besökt Slottsträdgårdsmästaren under de sju år som jag bloggat hos blogg.se. Nu vänder jag blad som kungen brukar säga och börjar blogga hos Googles blogspot med adress slottstradgardsmastaren.blogspot.se och jag hoppas verkligen att ni följer med till min blogg.

Lavendel

$
0
0
Läs mer om lavendel på min nya blogg Slottsträdgårdsmästaren på Engsholm

Lavendel är en av de vackraste växter man kan ha i sin trädgård. Den räknas som halvbuske eftersom de äldre delarna förvedas precis som på en buske. Egentligen behöver väl den här växten inte någon presentation eftersom det är en växt som nog de flesta har en relation till, antingen man har den själv i sin trädgård eller upplever den i andra trädgårdar där man knappast passerar den utan att bli berörd. Doften känns på håll under hela året och när den blommar är den fantastisk vacker.

Den härstammar från Medelhavsländerna, blir ca 60 cm hög, vill ha full sol, blommar i juli och räknas som halvhärdig. Ovanför Stockholmstrakten kan det vara risk att plantera den.
Lavendeln är mycket lättskött, den behöver aldrig vattnas mer än det året så den etablerar sig på platsen och någon gödsling är heller inte nödvändig. Den vill ha ganska lätt sandblandad och kalkrik jord, det måste även vara väldränerat, den får absolut inte stå med rötterna i våta jordar. På tyngre jordar finns risken att den inte vill övervintra.
Lavendel kan man använda upp till zon 6 i skyddade lägen intill byggnader och om man täcker dem med granris på vintern.
Det är viktigt att plantera lavendel på våren eller försommaren så att de hinner etablera sig på platsen innan hösten. Lavendelplantor kan bli mycket gamla.
I Provence i Frankrike finns stora odlingar av lavendel men även i England finns stora vackra lavendelfält, som t.ex. i Gloucestershire.

Skötsel
Något som många frågar om är hur man beskär lavendeln. Man kan beskära den helt och hållet ner till marken varje år om man vill, då blommar den lite senare och ser alltid fräsch ut. Jag brukar beskära våra lavendelhäckar ner till marken vartannat år. Mellanåren klipper jag den en bit ner i en rund form med häcksaxen så att den bryter runt hela plantan, det blir vackrast så. Blomställningarna låter jag sitta kvar över vintern. All beskärning sker på våren. Beskär man dem inte alls så får de kala stammar, blir risiga och fula helt enkelt. En lavendel ska väl inte vara ful....så var inte rädd att beskära den. Beskärningen sker i mars-april.

Namnet lavendula kommer från latinets lavare som betyder tvätta, man använde tydligen lavendel när man tvättade sig och i läkeböcker från medeltiden sägs den ha lugnande egenskaper vilket betyder att slottsträdgårdsmästaren kommer att ägna mycket tid hos lavendeln i sommar!

Läs mer om lavendel och framställning av eterisk olja här

De vanligaste sorterna är:
  • ´Munstead Variety´ - Det är den sorten vi har mest av i parken och de som är på bilderna. De har blå blommor och blir 40 cm. Den absolut vackraste sorten tycker jag. Den är tydligen svår att få tag på i handeln idag vilket är mycket tråkigt.
  • ´Hidcote Blue´ - Den har jag planterat förra året på ett ställe i parken. Mörkt blåvioletta blommor och blir 35 cm hög.
  • ´Alba´ - Vitblommande och inte så vanlig.
  • ´Dwarf Blue´ - Den mest härdiga och har violettblå blommor, 40 cm hög. Doftar mest.
  • ´Rosea´ är den rosa lavendeln. Blir ca 35 cm har något ljusare blad än de andra sorterna.
  • ´Aromatic Blue´ är blåviolett och har stark doft.
  • ´Edelweiss´ är vit.




På bilden ovan har jag beskurit lavendeln ner till marken och till 100% blir det en vacker blomning i juli-augusti. En sådan här kraftig nedskärning gör jag vartannat år. Se även här.

Lavendeln är en perfekt kantväxt, vi har långa häckar i slottsparken som är fantastiskt vackra när de blommar, de är också välbesökta av fjärilar. I krydd- och örtagårdar måste man helt enkelt ha lavendel.
Om man vill torka och använda den som doftbuketter i t.ex. garderober så plockar man blommorna när hälften av axets blommor är utslagna sedan hänger man dem i buntar på ett torrt, varmt och luftigt ställe. Det sägs också att man sover bättre om man parfymerar kudden med lavendeldoft....




Källor:
Perenner i din trädgård - till nytta och fägring av Lena Månsson & Bertil K Johanson.
Perenner - inspiration, skötsel, lexikon av Marie & Björn Hansson.
Det finns ett stort reportage i Allt Om Trädgård nr. 11-2009 av Marie och Björn Hansson.


Världens största träd - Redwood eller Mammutträd?

$
0
0


Redwood - Sequoia sempervirens
Mammutträd - Sequoiadendron giganteus (Sumpsypressfamlijen/Taxodiaceae)

Vi fascineras ju alltid av vad som är störst, högst, snabbast, farligast mm. Och visst är det spännande när ett träd blir högre än 100 meter högt. Våra granar här i Sverige blir sällan högre än  50 meter (vanligast omkring 30 meter). Frågan om vilket träd som är störst eller högst kommer ofta upp och nu ska vi reda ut det här genom att jag helt enkelt skrivit av en bok ur min bokhylla.
Bilderna kommer från Lotta Lotass.


Hämtat ur boken Träd från hela världen av Hugh Johnson 1973.

Debatten är ännu oavslutad ifall tidiga invandrare i Australien bara skröt då de rapporterade eucalyptusträd över 150 meter höga. Obestridligen är dock redwood det högsta kända trädet, och dess kusin mammutträdet det största, omkrets på 31 meter vid basen är rekordet. (Redwoodträdet kan bli över 100 meter högt och det hösta nu levande trädet är 115 meter högt. Hämtat från Wikipedia)

Hur stora de är i relation till vanliga träd kommer bara fram i de jämförelser som den amerikanske dendrologen Rutherford Platt gjort. Den största grenen på det största trädet växer ut 50 meter över marken. Men denna gren är själv 50 meter lång och 2 meter i diameter. En gren större än den största almen i världen håller mer än en jättealms vikt horisontellt över marken.

Det tog tid t.o.m. för 1800-talets kalifornienbor i all deras kraft och vinningslystnad att tänka ut ett sätt att fälla sådana fantastiska träd. Det finns en ton av hysterisk triumf i en tidningsnotis om fem man som under tre veckor huggit in på en jätte, 10 meter i genomskärning, och fällt den.



I gångna tider, före istiderna, växte redwoodträd på många platser i världen. Fossila fynd har gjorts bl.a. i England, Tyskland, Spetsbergen och Sverige. Men liksom många andra träd har de dragit sig tillbaka till den enda plats som erbjuder dem idealiska förhållanden.

Risk för omedelbar förvirring ligger i det faktum att det är två träd i denna historia, inte ett. För att göra det ännu värre är det träd som botanikerna kallar Sequoia sempervirens av lekmän kallat ´´redwood´´ eller ´´kustsequoia´´ medan det träd som lekmän kallar ´´big tree´´ eller ´´mammutträd´´ är botaniskt avskilt i ett eget släkte Sequoiadendron med bara en art Sequoiadendron giganteum.

Till det yttre är de två ganska lika. Deras blad och kvistar är helt olika, men vad som skiljer dem mest är dock deras miljökrav och sätt att växa.
Kustsequoian når sin otroliga höjd inom täta bestånd i norra Kaliforniens milda men dimhöljda kustområde. Mammutträdet bygger upp sin jättestam i öppna blandbestånd tillsammans med vittall, ponderosatall och rökelseceder i det relativt torra och extrema klimatet på västsluttningen av Sierra Nevada, där den mesta nederbörden kommer som snö.



En redwoodskog är inte likt något annat. De bästa bestånden finns på fruktbara, släta alluvialområden, skyddade av kustkedjan men inom ett avstånd av 50 km från kusten. Bull Creek Flat i Rockefeller Forest nära riksväg 101 är en av de bästa reservaten med 4000 hektar magnifik skog. Mest imponerande då man ser den för första gången, är inte trädens höjd, för det är nästan omöjligt att följa ett med blicken ända upp, utan det är den samlade massan, hur de står där så tätt att man knappast kan klämma sig emellan två stammar, sex meter tjocka.

Hela skogen tycks växa upp ur en enda jättehärva av rötter. Inget annat än några ormbunkar kan växa där nere i skymningen. Miljön är högtidlig och enkel. Skogsmarkens mjuka bruna täcke av förna, träden som står mera som murar omkring en än pelare, den mörkt rödbruna barken, då och då belyst av en stråle högt uppifrån. Arkitekturen är utpräglat gotisk: barkens djupa 5 meter långa fåror slutar med ett smalt valv i tidig engelsk gotik.



Anblicken av mammutträden i Sierran gör ett ännu starkare intryck. Där är visserligen en del marknadsgyckel med t.ex. hål i stammar att köra bil igenom. Men man kan stå på håll och se hela det fenomenala växtmonstret, den jämntjocka stammen som går liksom en bred väg upp till den tunga kronan av grova grenar, kanske 30 meter av knoppande liv ovanför en 70 meter enkel osmyckad stock. Den högsta, ett fyrtorn på 107 meter, är knappt 16 meter lägre än det högsta redwoodträdet. Ett av dem med 33 meters omkrets vid basen är åtminstone 3 500 år gammalt och några av de största har passerat minst 4 000 år. Det kan inte bli tal om att några ´´sekundära´´ skogsträd någonsin kommer att uttränga dem, om inte för timmerproduktionens skull.

Eftersom dessa båda arter aldrig växer tillsammans i naturen har man ingen möjlighet att direkt jämföra dem. Odlade kan de skiljas åt på bladverket - om man kommer åt det!
Mammuten är väsentligen fjällig, med fjällens storlek något mellan cypressens och den chilenska araucanatallens men med något av araucanans ödleartade yttre. Redwood har två slags blad. På de nya skotten likan mammutträdets, men f.ö. som hos idegranen flata avsmalnande barr i regelbundna rader. Barren blir kortare mot änden av kvisten så att varje ´kvist får båtform. Yttexturen är styv och sträv.



Jätteträden till Europa
Vid odling har ´´den stora´´ visat sig vara mest oöm och anpassningsbar. Dess ankomst till Europa 1853 blev en sensation. Svagheten för Libanons ceder höll på att gå över och ´´the big tree´´ tog dess plats. Det döptes till Wellingtonia för att hedra ´´Järnhertigen´´. Det fanns inte en jordägare i England som inte planterade minst ett mammutträd. Och England passade det utmärkt. Träden överlevde och finns än idag snart sagt på varje gods.
Det hösta finns i Devonshire och var 1970 55 meter högt.

I USA gjordes ett försök att döpa trädet till ´´Washingtonia´´, ett namn som dock redan var upptaget av en palm. Det är köldhärdigt så långt åt norr som till Rhode Island på östkusten. Men det har aldrig väckt en sådan hänförelse där som i Europa, kanske beroende på bristen på stora privata parkområden.



Om mammutträdet planteras öppet får de nedåtriktade understa grenarna möjlighet att sluta sig kring stambasen. Flera av de mest storslagna exemplaren har på så vis format sig till breda pyramider.

Det hör till kustsequoiornas natur att växa tätt tillsammans. Träd som växer ensamma tycks fara illa av kyla och vind. De bästa exemplaren utanför Kalifornien, där den är mycket planterad, finns i sydvästra England där den nått 45 meter ii höjd. Men i centrala Frankrike t.ex. där wellingtonian går bra till, trivs inte redwood alls.

Mammutträdet övervintrar knappast i Sverige (Enligt författaren). De danska klarade sig bättre. Bäst lämpad är Norges kust, där den värms av Golfströmmen.

Mammutträd i Sverige:
  • Slottsträdgården i Malmö
  • Limhamn, Malmö.
  • Bergianska trädgården i Stockholm


Till vänster Redwood och till höger Mammutträd.


Mammutträd - Sequoiadendron giganteus

Fantastiska fakta om träd

Amerikansk hemsida

Börja titta 2.15 in i filmen!
Viewing all 1153 articles
Browse latest View live