Quantcast
Channel: Stockholms gröna rum
Viewing all 1153 articles
Browse latest View live

Ännu en vandring runt Kungsholmen

$
0
0
 
Fördelen för mig att vandra runt Kungsholmen är att jag inte behöver förflytta mig med bil, buss eller tunnelbana för att ta mig till vandringsplatsen, det är bara att vandra över min Tranebergsbro här hemma, över till Kungsholmen. De tre stora öarna i stan som jag brukar vandra runt har ungefär lika lång vandringssträcka - en dryg mil. Djurgården och Södermalm är mina andra ´´stora´´ vandringsöar men idag var det Kungsholmens tur...igen! För visst har jag visat den här vandringen flera gånger tidigare på bloggen - men upprepningar är väl samma sak som trygghet - som i och för sig är motsatsen till äventyr! Ja ja, det kommer nog äventyr också framöver! Jag har svårt att välja vilken av dessa öar jag tycker bäst om att vandra runt, alla är lika fantastiska på sitt sätt, men kanske att Kungsholmen känns mest hemma eftersom jag ser över dit varje dag från mitt fönster. 
 
Den här gången gick jag motsols och började med att klättra i Fredhällsklipporna, där torkan verkligen satt sina spår. Johannesört, baldersbrå och några eftersläntare av blodnäva är de tappra kämpar som fortfarande blommar, om än lite hängiga där i bergsskrevorna. Det är torrt i Stockholm. Vi behöver regn. Mycket regn. Men det är ju svårt att klaga när sommarmorgonen bjuder på värme och nästan obefintliga vindar. Fast, inget favoritfotoväder direkt. 
 
Det gäller att hålla tungan rätt i mun, titta var man sätter fötterna och hålla i kameran i ett stadigt grepp när man klättrar i Fredhällsklipporna, även om ordentliga smidesräcken följer stigen och trapporna. De här klipporna är populära platser att vistas på när solen går ner över Bromma på andra sidan sjön. Mina bilder på bergen blev så ansträngda av solen att jag tyvärr inte kan visa den fina utsikten. Borta vid Marieberg tänkte jag ta första vattenpaus på min favoritbrygga vid Mårten Triewalds malmgård, men den vinda och sneda bryggan var upptagen av ett äldre par som tog sitt morgondopp, så det var bara att vandra vidare. Klockan var halv åtta då jag började min vandring och som vanligt var det joggare och hundägare som jag mötte. Vid Smedsuddsbadet var det öde, men skulle jag kommit tillbaka mitt på dagen så skulle badstranden helt säkert vara packad av soldyrkare. Under den här vandringen hade jag valt klassisk musik i lurarna, jag behövde det. Men när jag startade hemma i Bromma lyssnade jag på mitt favoritprogram på P2 - Klingan, som spelar världsmusik, musik man sällan eller aldrig hör på P4:s spellistor som envisas med att endast spela listpop från USA, England eller Sverige. I programmet spelades Stefan Sundströms ´´Resa med lätt bagage´´ som blev en helt perfekt vandringslåt borta vid Fredhällsklipporna. Så här tycker jag att Stefan ska låta! Mer sånt!
 
Vid Norrmälarstrand tittade jag in på Restaurang Mälarpaviljongen för att se om trädgårdsmästare Kristina Björk var på plats. Jag såg henne inte, men jag blir alltid lika imponerad av vad hon skapat på den här platsen. Den här restaurangen/caféet har blivit en prunkande trädgård, med växter perfekt sammansatta i färg och form. Gillar man både mat och trädgård och inte har tänkt sig till Rosendal, så ska man absolut besöka Mälarpaviljongen. Det hade ännu inte öppnat vid mitt besök, men jag hade ju ändå ställt in mig på Café Eldkvarn borta vid Stadshuset, där man sitter med sitt kaffe vid Riddarfjärden, alldeles vid kajkanten. Nu hade inte heller Eldkvarn öppnat och mitt kaffesug blev bara värre. Den här gången hade jag inte tagit med någon termos och det misstaget gör jag inte om igen! Är man tidigt ute så kan man inte vara säker på att hitta öppna caféer. Men, efter att ha vandrat Karlbergskanalen bort mot Hornsberg, fick jag till slut mitt kaffe. Jag hittade ett café som heller inte öppnat, men jag frågade om det gick att få köpa en slät kopp kaffe. Det bjuder vi på sa den unge mannen bakom disken, som blev dagens hjälte!
 
Kaffet drack jag sedan på kajen vid Hornsbergs nya strandstråk, där flera restauranger och caféer har öppnat i samband med att de nya bostadshusen blivit klara. Strandvägen är som en lång badplats med badstegar ner i Ulvsundasjöns vatten och eftersom så många solade längs strandpromenaden så kunde jag givetvis inte fotografera...! Här finns i stället andras bilder! På andra sidan sjön såg jag mitt hem och min balkong och jag ökade stegen en aning för att ta mig hem igen.
 
Klättring i Fredhällsklipporna.
 
På andra sidan ligger Långholmen. Högalids kyrktorn syns i bakgrunden.
 
Smedsuddsbadet
 
Vattenpaus vid Västerbron
 
Här i den lummiga grönskan börjar Norrmälarstrand från väster.
 
Mälarpaviljongens delvis flytande trädgårdar...
 
Nej, Tore Strindsbergs staty Crokus från 1925 föreställer inte en kvinna som kollar sin mobiltelefon!
 
Stadshusträdgården...som skulle kunna bli så mycket vackrare!
 
Stadshusbron
 
Här försökte jag lägga fokus på blommorna i den tänkta kontrastbilden, men som vanligt hamnade fokus på mitt hatobjekt i Stockholm - Waterfront!
 
Friskt blommande fackelblomster vid strandkanten bryr sig inte om torkan som råder.
 
Vildvin är en perfekt och vacker lösning om man vill klä in fula murar och staket.
 
Barnhusbron är en rest av ett galet projekt som Hjalmar Mehr och hans maffia lämnat kvar, dom som en gång lät riva hela city. Den här överdimensionerade bron var tänkt att binda samman en stor bred trafikled vid Norrmälarstrand som skulle kopplas på Essingeleden. Jag säger bara - riv skiten!
 
Karlbergs slott
 
I huset högst upp till vänster i bild, i hörnlägenheten högst upp, har jag min bostad - mitt näste!
 
 På väg hem igen över Tranebergsbron!
 

En het vecka i Engsholms slottspark

$
0
0
 
30 grader är aningen för varmt för att jobba i solen utomhus. Trots hatt blir man seg i huvudet, rör sig som en sengångare och dricker orimligt många liter vatten. Nu har jag den förmånen att jag kan ta ett bad när jag blir för trött och svettig, så jag ska absolut inte klaga. Eftersom det bara är en vecka kvar till min semester så är det mycket att göra i slottsparken då den ska vara i perfekt skick när jag lämnar den nästa fredag. Man ska såklart inte klaga på denna underbara värme, men helst ska man vara ledig. Nu ska jag vila och njuta av ledig värme i helgen!
 
Torkan börjar bli svår och jag vattnar så mycket jag har samvete till. Trädgårdslandet liknar fortfarande en stor blomsterbukett - med en hel del grönsaker i! Clematis ´Summer Snow´ är verkligen helt fantastisk nu och jag undrar hur trädgårdslandet skulle se ut utan denna skönhet. Vackrast blir den när andra clematis och rosor får smyga in här och där.
 
 
Clematis 'Madame Julia Correvon' 
 
Clematis 'Etoile Violette' och 'Blekitny Aniol'
 
 
 
 
 
Den här veckan övernattade jag två nätter i rad, vilket jag inte gjort någon gång tidigare under mina 16 år på Engsholm. Det var skönt att slippa pendla i hettan även om det är svalt i dagens bilar. Att vakna på Engsholm, ta frukost vid en stilla fjärd innan dagens arbete, är något som jag uppskattar väldigt mycket! En morgon rodde jag ut i det spegelblanka vattnet för att ta bilder över slottet och det var verkligen helt magiskt att sitta där med helt stilla vatten runt omkring sig och känna värmen redan vid sextiden. Den morgonen ska jag ha i minnet när jag fryser i en isig slottspark framöver. 
 
 
Veckan bjöd på några oförglömligt vackra frukoststunder.
 
 

Bernhardsro, Puttisholmen och Gällnö

$
0
0
Bernhardsro blev en favorit!
 
En gång i tiden - på det glada 80-talet - hade jag båt i många år uppe i Roslagen och begav mig ut till de yttersta skären mot havet så ofta jag kunde. Det var fantastiska öar med låga slipade klippor, ibland med högre berg och laguner, öar med sparsam växtlighet, men ibland med en nästan tropisk natur mitt på de små öarna. Om det fanns lite högre berg som skyddade mot vindar där vid de yttersta skären, så var det perfekta platser för övernattning. Väderleksrapporten fick man aldrig missa, då väderomslag och lynniga vindar inte är ovanligt i dessa trakter. På den tiden var jag ganska inskränkt och kunde inte tänka mig annat än att vistas allra längs ut mot det öppna havet.
 
Idag tänker jag annorlunda och kan trivas mycket bra vid en stilla insjö, i en lummig lövskog, ibland till och med i en mörk granskog och självklart även i Stockholms inner- och mellanskärgård. På lördagen tog vi skärgårdsbåten Vånö ut till Gällnö som ligger norr om Värmdö. En underbar resa som tog två timmar, där man sitter ute och ser på sjötrafiken och på alla vackra skärgårdshus på öarna. Jag förstår inte riktigt varför man inte gör en resa ut till skärgården på det här viset oftare! Ändring på det, men nästa gång blir det längre ut i skärgården! Det blev en härlig dag på Gällnö och trots 30-graders värme så kändes det inte så tungt att andas där ute.
 
Vid handelsboden finns även café och en ute-bar som ligger charmigt invid bryggor och båthus. 
 
Vi lämnade Stockholm 08.30 på lördagsmorgonen och det kändes för en gångs skull skönt att lämna stan...
 
Prins Eugens Waldemarsudde till höger
 
Resan ut var perfekt och blev ju inte sämre av att Ingela hämtade kaffe och kanelbullar!
 
Jag tycker om att Stockholm fortfarande är en sjöfartsstad, men jag tycker att dessa finlandskryssare är väl stora för vår skärgård.
 
Glassbåten förföljde oss...
 
Överallt dessa spännande och vackra gamal skärgårdshus med sina fantastiska tomter.
 
Bra knep att binda fast hattarna faktiskt...!
 
Jag blir nyfiken på namnet på den här lilla ön!
 
... och hur dom tänkte när dom byggde den här trappan! Ingen alkohol på bryggan här inte, om man vill ta sig hem säkert!
 
På Gällnö skiftar naturen från små öppna odlingslandskap, frodig lövskog längs stränderna, vackra trädgårdar till mörkare djupa barrskogar.
 
Samlignspunkten på ön. Handelsbod, bar och café. Några hundra meter bort ligger vandrarhemmet!
 
Gällnökakan - äppekaka med hasselnötter! Smarrig!
 
I maj månad så bäddas byn in av körsbärsblom och syrener!
 
 Hemma i Stockholm igen på kvällen, mötte vi gamla Storskär.

Tidigt på morgonen

$
0
0
 
 I morse när jag vandrade genom parken var slottet insvept i mjuk vacker dimma.
 
Att arbeta fysiskt utomhus i den här hettan tar på krafterna. Det är på morgnarna jag trivs bäst - när man börjar dagen med en kopp kaffe vid ett stilla vatten och sedan börja jobba i ´´normal´´ sommartemperatur en stund. Men redan vid åttatiden börjar värmen bli jobbig för en gammal slottsträdgårdsmästare! 
 
 
 
Musik i dimman

Engsholms slottspark med andra ögon.

$
0
0
 
Min kära dotter kom på besök den här sista veckan innan min semester. Det här bilderna hon tog med sin kamera och med sin förmåga att fånga känslan i platsen! 
 
 
Under magiska sommarkvällar ersätter solen elektriciteten i Engsholms slottspark!

Åland

$
0
0
 Vi följde åskvädret över havet. Från Kapellskär tar det bara två timmar med Viking lines gamla trotjänaren Rosella.
 
På 60-talet när jag som barn bodde i Norrtälje, gick Siljas färjor Skandia och Nordia från vår lilla stad. Det hände ibland att vi tog oss över till Åland med något av dessa fartyg, viket var ett litet äventyr på den tiden. Man åt köttbullar med potatismos och lingonsylt på båten, köpte godis och framme i Mariehamn gick vi i den enormt långa (tyckte man då) lindallén upp till själva centrum, där varuhuset Varmans lockade...!
 
Det har inte blivit så många Ålandsresor sedan dess och i Finland har jag ännu inte varit. Nu i sommar fick bilen följa med över och vi såg mer av ön än bara Mariehamn, staden som tillsammans med Flen nog är de tråkigaste städer jag sett (förlåt alla ni som bor där). Staden består av ett rutmönster av gator och planerades av arkitekten Georg Theodor Chiewitz i Åbo, kan man läsa i Wikipedia - herregud Georg, hur tänkte du?
 
Ute på landsbygden och längs stränderna finns dock många natursköna platser på Åland och Pensionat Solhem där vi bodde ligger fantastiskt vackert bara några stenkast från Mariehamn. Det här var bara en tvådagars vistelse och vi hann självklart inte besöka alla fina platser som säkert finns på ön.
 

Mer från Wikipedia

Åland är en självstyrande del av republiken Finland där ögruppens svenskspråkiga status samt invånarnas svenska kultur och språk skyddas av internationella garantier. Åland är också demilitariserat, vilket innebär att det inte får finnas någon militär aktivitet på Åland i fredstid.

Genom sin självstyrelse intar landskapet Åland en särställning i Finland. Ålands parlament har rätt att stifta egna landskapslagar och Åland har en egen flagga, egna frimärkenregistreringsskyltar och en egen polis, men ingår i samma skattesystem som övriga Finland utom den kommunala beskattningen som ligger under åländsk behörighet. Åland är med i EU och har euro som valuta men Ålands särskilda status i EU gör att tax free-försäljning är tillåtet på resor till och från Åland. 

 

I det gula huset vid stranden bodde vi med havsutsikt.
 
Det var gratis att låna ekorna.
 
Utsikten från rummet.
 
Fikaplatsen
 
Den här solrosen hade hittat sin plats nere vid bryggan och finns säkert flitigt på Facebook och Instagram hos de som besökt Pensionat Solhem i sommar.
 
Fruktlunden vid Pensionat Solhem skulle jag vilja se i maj månad.
 
Pensionat Solhems strand vid dagens slut.
 
Geta på norra sidan av ön.
 
Det här var sommarens coolaste café. Den äldre mannen som förestod caféet serverade inifrån båthuset - man kan se hans båt där inne. Gott kaffe och winerbröd på bryggan!
 
Kastelholm nämns för första gången i riksdrotsen Bo Jonsson Grips bouppteckning 1388. Slottet är Ålands enda medeltida befästningsanläggning. Borgen anlades ursprungligen på en liten holme, men har idag genom landhöjningen vatten endast på en sida. Borgen byggdes ut och om i flera omgångar, senast efter en brand 1619. Det centrala tornet, Kuretornet, är från 1300-talet men har höjts i omgångar. (Wikipedia)
 
Pensionatet från Rosella.
 
 Hemresa.

Semestervecka 1

$
0
0
 
Det tar ungefär en vecka att varva ner från jobbet när man inleder sin efterlängtade semester och i en hängmatta någonstans i den vackra uppländska landsbygden, hittade jag till slut lugnet. Plötsligt glömde jag jobbet och hamnade i den stilla lediga lunken, då man inte har så bråttom med det som ska göras. Nu har jag tid att stanna upp och slipper planera dagarna. Undrar om den här sköna känslan infinner sig när man en gång framöver går i pension?
 
Efter ålandsresan blev det några dagar i skogen/landsbygden i Uppland, där vi besökte Linnés Hammarby som är vackert beläget invid uppsalaslätten. Efter guidningen hade vi fått med oss nya kunskaper om Linné - bland annat att Magnus Uggla är ättling till en av Linnés döttrar! Vilken märklig koppling!
 
Ett hastigt besök vid Rånäs slott, där vi med jobbet hade en konferens 2004.
 
 Spännande byggnad i Rånäs slottspark.
 
 
 
 
En liten vandring i ´´mina´´ gröna rum hann jag också med i veckan som gick. Kaffe som vanligt inne i Centralbadets vackra trädgård och jag blev ännu en gång imponerad av Kungsträdgårdens blomsterprakt!
 
 
 
 
 
När 308:an var inlämnad på verkstad i Upplands Väsby, hittade jag en vacker park vid stationen. Det här är orten som jag tidigare passerat med rynkad näsa och med en övertygelse om att inget vackert kan finnas i denna ytterförort till Stockholm...eller Uppsala. Nu vet jag bättre och på Facebook fick jag veta att det finns flera vackra trädgårdar på orten. 
 
 
 
 
 
En tidig morgon vandrade jag utefter stränder här hemma i Bromma där jag bor och vattnet lång så stilla innan båttrafiken började röra om Mälarens yta. Strandvägarna här hemma är vackra och sträcker sig ända ut till Tomas Ledins Hässelby slott.
 
 
 
 
 
Det obligatoriska stoppet vid Bogesunds slott på väg mot ett besök i Vaxholm. Slottet är nyrenoverat och parken har aldrig varit så fint skött som nu. Sådant gör en slottsträdgårdsmästare glad. Se ett gammalt inlägg från bloggen här. 
 
 
Inne i underbara Vaxholm var det alldeles för mycket folk den här lördagen i augusti, så mycket att vi vände åter mot stan. Vaxholms blomsterurnor ger jag högsta betyg!
 
 
 
 
 
En stund vid Djurgårdsbrunnskanalen bjuder alltid på överraskningar, både i vattnet och längs strandpromenaden...
 
...och när tändkulebåten kom, värmdes hjärtat!
 
 

Guiden i stadens parker och trädgårdar!

$
0
0
 
Stockholms gröna rum - guiden i stadens parker och trädgårdar!
 
Boken finns att köpa här!
 
Besök gärna bokens Facebooksida här!
 
 
 
 

Semestervecka 2 - Solblandat regn!

$
0
0
Min andra semestervecka började med ett besök i min barndomsstad Norrtälje som jag lämnade 1975. En fin stund med min mor innan färden tillbaka mot Stockholm, som gick längs kustvägen med ett stopp vid Penningby slott. Temperaturen blev mer normal till skillnad från förra veckans hetta och jag är glad att vi lämnat 30-33 graders värme bakom oss. Det var ömsom sol och ömsom vatten - solblandat regn helt enkelt!
 
Veckan avslutades med ett besök på Vinön i Hjälmaren. Vi bodde fint i Båsenberga och besökte även Julita gård - mer om det i andra blogginlägg.
 
Puffade lite för boken på Facebook och Ingela modellade fint!
 
Ett blomstrande besök på Djurgårdens lejonslätt framför Nordiska museet.
 
Spökparken på Drottninggatan vid Observatorielunden, känner inte alla stockholmare till!
 
Stadsbibliotekets trädgård vid Sveavägen.
 
 
Mysiga Gysinge café och butik, på Storgatan/Östermalm.
 
Vilt vildvin på Grev Magnigatan på Östermalm.
 
 Vi gick med på en intressant stockholmsguidning från Gustav Adolfs torg till Nybroplan!

Vinön

$
0
0
Gäst- och fiskehamnen på norra sidan av ön.
 
För många år sedan såg jag en Tv-dokumentär om en fiskare på Vinön i Hjälmaren och blev fascinerad av platsen. När vi planerade en kortresa i Sverige, så skulle det bli lagom med en tur till Sveriges fjärde största insjö. Vägverkets lilla bilfärja från Hampetorp över till Vinön tog 25 minuter och gled sakta fram på lugna vatten där här semesterfredagen i augusti. Färjeleden mellan Hampetorp och Vinön är med sina 5 km en av Sveriges längsta insjöleder och är Vinöns enda allmänna förbindelse med fastlandet.  På Vinön går en ca fyra kilometer lång asfalterad väg tvärs över ön och eftersom vi lämnade bilen på fastlandet, vandrade vi. Det var inte läge för mat på värdshuset så i stället blev det fika vid Nya Caféet som ligger i den gamla nedlagda skolan, där vi drack kaffe och åt räkmackor tillsammans med ivriga getingar. Innan fiskehamnen i norr ligger fina gamla hus inbäddade av gamla syrenbuskar. 
 
Väl framme vid gäst- och fiskehamnen vilade vi en stund innan vi tog vandringsstigen längs västra stranden tillbaka till färjan. Invid den lilla hamnen finns en fin badstrand och plats för husbilar/vagnar och tält. Fyra timmar på ön var ganska lagom och vi upplevde olika naturtyper, allt från öppet jordbrukslandskap till djungelliknande lövskog med bland annat höga hasselbuskar, hägg och al. 
 
Vinöns hemsida får man bra information om vad man kan sysselsätta sig med på ön.
 
  • Vandringsstig utmed västra ön
  • Örtboden, gårdsbutik och cykeluthyrning
  • Vinöns Värdshus, mat, pub, underhållning, konferenser
  • Fiskare Brynolf, rökt och färsk fisk
  • Vinöns Nya Cafe, sommarcafé i skolhuset och bersån
  • Skolhuset, konst, hantverk, museum, turistinfo, toalett
  • Missionshuset, bröllop, gudstjänst
  • Nilssons Hjälmargös, rökt och färsk fisk
  • Gästhamn
  • Norra badet, badplats, grillplats, toa, soptunnor
 
Badstranden...det är inte vi som syns på bilden!
 
 Man vandrar i en djup lummig grönska längs västra stranden.
 
På värdshuset skulle Lisa Miskovsky uppträda på kvällen och sedan stänger värdshuset för den här säsongen.
 
Vinöns Nya Café i den gamla nedlagda skolan.
 
 

Rum med utsikt i Båsenberga och besök på Julita

$
0
0
 
Julita gård hade jag inte besökt sedan 2006 då jag skrev det här inlägget. Idag den 16 augusti hängde regnet i luften, men ljusblå partier och fantastiska fluffiga moln samsades på himlen. Pionernas och rosornas tid hade passerat, men några långblommande sorter som Stanwell Perpetual hängde fortfarande med. Julita är en fridfull och vacker plats som jag gärna skulle vilja återvända till när äppelträden i genbanken blommade eller när alla pionerna i den stora samlingen är fullt utslagna.
 
Det är inte ofta som man får vandra i en äppeltunnel, eller hur Ingela?
 
Jag tycker så mycket om när man klär in staket eller murar med vildvin som mjukt följer formerna.
 
Vid Julitas brygga infann sig lugnet och vyn ut mot det stilla vattnet och de oerhört vackra molnen tillhör bland det vackraste jag sett i år! Här kunde vi ha stannat länge!
 
 
Efter ett välkomnande av rang...checkade vi in på Båsenberga konferens och hotell och fick ett fantastiskt vackert rum med sjöutsikt. Rummet var smakfullt inrett i minsta detalj och det var synd att vår vistelse endast handlade om en natt. Vyn från fönstret ut mot sjön och Vingåkers kyrka var som en tavla och augustimolnen hjälpte till att göra tavlan perfekt.
 
Thomas och Maria som äger Båsenberga var mycket gästvänliga och trevliga. Maria som styrt över renovering och inredningen av hotellets vackra rum stod även för blomsterprakten runt huvudbyggnaden och har en mycket fin blick för blomsterkompositioner där hennes favorit gaura ofta svävade över de andra växterna. Thomas är både VD och vaktmästare och sköter förutom hotellet, grönytorna och gångarna i trädgården, även golfbanans gräsytor. Här trivdes vi och vid frukostbuffén hade vi kunnat stanna hela förmiddagen...! De ville ha några tips i trädgården av slottsträdgårdsmästaren och nästa gång jag kommer till Båsenberga så får vi se om de lydde mina råd!
 
Kvällen var vacker vid Båsenberga!
 
Maria och Thomas...hoppas vi ses igen!
 
 
Ett av mina vackraste favoritmusikstycken spelades när vi kom in till frukostbuffén på morgonen!

Östermalmsvandring

$
0
0
Runt statyn av Berzelius gick planteringen i vit och rött och var vackrare än jag någonsin sett den.
 
Östermalm brukar kallas Sveriges förnämsta stadsdel, men som också anses som lite tråkig och som långt ifrån har till exempel Södermalms folkliv och puls. Jag har själv tyckt att det är ganska tråkigt att gå längs gatorna på Östermalm, men jag har börjat ändra mig. Det där med att Östermalm inte har samma puls som de övriga stadsdelarna har ju sina fördelar. Här finns ingen motsvarighet till söders hårt trafikerade Götgatan eller Hornsgatan eller Kungsholmen och Vasastans Sankt Eriksgatan, utan det känns tryggt och lugnt att vandra.
 
Här finns också mängder av vackra byggnader och även gröna ytor som Humlegården, Stureparken, Erikbergsparken, Karlaplan och Karlavägen och Hedvig Eleonoras kyrkogård vid Östermalmstorg. Det är inte lika tätt mellan caféerna som i övriga Stockholm, men letar man så kan man hitta man mysiga ställen. Den här sommaren har jag alltså även Östermalm fått en plats i mitt stockholmshjärta och nu har jag till och med min tandläkare här. Men om man ska köpa sig en lägenhet i något av de vackra husen, så behöver man en helt annan ekonomi än vad en trädgårdsmästare har...!
 
Vid dagens vandring har jag klivit över Östermalms gränser några gånger, då jag tittade in i Berzelii park och tog mig över Djurgårdsbron till Strandcaféet på Djurgårdssidan och även sträckt ut mig till Villa Källhagen öster om Diplomatstaden, som ju egentligen också ligger just utanför Östermalms gräns...men annars har jag hållit mig inom gränserna.
 
Från Wikipedia
Östermalm avgränsas i väster av Birger Jarlsgatan i hela dess längd, Valhallavägen, därefter en linje ned till Djurgårdsbrunnsviken och i vattnet till Nybroviken. Östermalm kallades tidigare Ladugårdslandet, vilket anspelar på att där fanns fyra kungsladugårdarMedelbyKaknäsUnnanrör och Vädla. Av dem lever endast namnet Kaknäs kvar. Den första stadsplanen för Östermalm, gjord 1640, omfattade främst gatorna kring Östermalmstorg. På den tiden var Östermalm ett populärt utflyktsmål och gårdarna användes mest som sommarställen. Med tiden blev en allt större del av områdets befolkning militärer. Ladugårdsgärdet blev känt som en fattig och smutsig stadsdel. I mitten av 1800-talet skedde en omfattande ombyggnad av stadsdelen varefter antalet förmöget folk ökade. Det gamla namnet ansågs därmed opassande och 1885 antogs det nya namnet Östermalm. 
 
Stockholms restauranger och caféer har verkligen komponerat sina blomsterlådor och urnor på ett professionellt och vackert sätt de senaste åren. De här fina lådorna finns utanför Berns salonger i Berzelii park, men jag ser samma tendens på många ställen i stan.
 
 
Strandvägen under augustimolnen
 
Fika på Strandcaféet
 
Rondellen vid Djurgårdsbron är väldigt vacker i år!
 
Ständigt uppkopplad i mobilen...
 
I Humlegårdens lindalléer.
 
Bilderna nedan är från Floragatan och Villagatan som ligger mellan Karlavägen och Valhallavägen och nu tar jag hjälp av Wikipedia igen...
 

På 1870-talet började man exploatera området norr om Humlegården och man ville här skapa en villastad efter engelskt mönster. Här hade Stockholms byggnadsförening med bankiren J. Henrik Palme som initiativtagare köpt upp ett stort antal tomter. Kvarteren fylldes ursprungligen med förnäm villabebyggelse som stod klar omkring 1890. Här skulle det även finnas små förgårdar mellan gatan och husen, men dessa markerades aldrig i stadsplanen.

Arkitekterna Axel och Hjalmar Kumlien flyttade in i egna villor i Villastaden. Deras hus var de tidigaste som blev färdiga i denna stadsdel,och under den första byggnadsperioden var de mest betydande arkitekterna. Brödernas gemensamma arkitektkontor var 1878— 1891 inrättat i Hjalmars hus på Villagatan 9

Med tiden kom stigande markpriser och fastighetsspekulation att innebära att flertalet villor revs och ersattes med praktfulla flerbostadshus samt att förgårdarna bebyggdes. Idag finns bara ett fåtal villor kvar, vilka används som kontor eller ambassader. Särskilt känt är huset i hörnet av Villagatan och Östermalmsgatan, där Ivar Kreuger, grundaren bl. annat av Svenska Tändsticks Aktiebolaget, bodde i många år.

I Villastaden finns även ett flertal utländska ambassader.

 

På Villagatan hitta jag bland de palatsliknande byggnaderna, ett stort vackert Katalpaträd som jag ska försöka se blomma nästa år.
 
Karlavägens vackra allé fram mot Karlaplan
 
Jag vet inte vad som hänt med Karlaplans fontän som aldirg är igång vid mina besök. Någon som vet? Träden runt Karlaplnas runda park är alm och lever alltså farligt nu när almsjukan nu härjar vilt här i Stockhokolm också. Stadens viktigaste almar sägs vara de här runt Karlaplan, Kungsträdgårdens almar och Sveavägens gatuträd. Det sägs att det syns tecken på almsjukan i Kungsträdgårdens almar men jag har inte hört något om dessa träd.
 
 
En annan del av Östermalm är Diplomatstaden med Nobelparken som ligger öster om Djurgårdsbron och det är lika bra att Wikipedia får fortsätta att berätta historia. 
 

Diplomatstaden är ett område inom stadsdelen Östermalm i Stockholms innerstad, som utmärks av tolv palatsliknande villor eller townhouses från 1910- och 1920-talen, Engelska kyrkan samt ett antal mer sentida beskickningsbyggnader.

Områdets villakvarter beboddes i början huvudsakligen av förmögna privatpersoner, men kom efter hand att domineras av ambassader och residens[1]. Under 1950-talet påbörjades parallellt uppförandet av modernare ambassadbyggnader norr om Dag Hammarskjölds väg.

Diplomatstaden är klassad som riksintresse för kulturmiljövård,[2] och områdets villor betingar de högsta priserna i Sverige

 

Vacker plantering vid Nobelgatan 13
 
Helga Holm (vardagligt endast Helga) är en nutida fullskalerekonstruktion av ett medeltida långskepp (båt nr 5 från utgrävningarna på Helgeandsholmen). Helga Holm ägs, seglas och underhålls av den ideella föreningen Föreningen Medeltidsskeppet Helga Holm. 1993 gjordes en seglats med Helga Holm till Gotland. Skeppet har även varit med i film och TV ett flertal gånger. (Wikipedia)
 
 
 Hedvig Eleonoras kyrkogård vid Storgatan.

Längs Norrtäljeån

$
0
0
 
Norrtälje har förändrats genom åren som alla andra städer och det finns inte många platser som man känner igen från 50- och 60-talet när jag växte upp i Roslagens huvudstad. Men längs ån där vi fiskade abborre som barn, finns några kajer och bryggor kvar från förr. Fisken var inte ätbar då eftersom avlopp av mindre trevlig sort rann rakt ut i ån. Det fick bli de stackars katterna som åt vår fångst!
 
I slutet av 70-talet ansågs ån som ett döende vattendrag och efter initiativ från bland annat Norrtälje Flugfiskeklubb började ån renoveras. Dammar och fisktrappor revs, nytt grus lades på botten och stora stenar tillfördes för att skapa små fall i vattnets färd från Lommaren och ut i Norrtäljeviken, en kort stäcka på endast 1750 meter. 1981 sattes 2000 havsöringar ut i ån som då ansågs räddad. Idag flyter ån stilla och vackert genom staden och brusar och porlar i de små fallen vid stenhindren. Olika vattenväxter får ån att grönska och just nu blommar den vackra blomstervassen. Den här dagen i mitten av augusti rensades åns botten mellan Gustav Adolfsparken och Lilla Brogatan.  
 
Inne i stan har det rivits många gamla vackra hus som fått ge plats åt fruktansvärt fula byggnader, men lyckligt nog så har man varit mer försiktig längs ån där det till och med på många platser har blivit vackrare, med nya bryggor och renoverade kajer. 
 
Det vackra Åtellet.
 
Årensning
 
 
Den här filmen hittade jag på youtube!

Djurgården runt - med båt!

$
0
0
Idag blev jag bjuden på en båttur runt Djurgården och för en gång skull fick jag se mina vandringsstråk från vattnet. De sköna molnen låg kvar över stan och temperaturen var perfekt. Tack så mycket ´´frugan´´ !
 
Guiden i lurarna sa att vissa lägenheter på Strandvägen hade 15-20 rum och att både Björn Borg och Per Gessle hade bostäder här!
 
Vi gled sakta genom Djurgårdsbrunnskanalen!
 
Café Blockhusporten.
 
Täcka udden
 
Prins Eugens Waldemarsudde.
 
 

Boken i Odla med P1 2013

$
0
0
 
 Trädgårdsgurun Maj-Lis Petterssons recension av boken i Odla med P1 i april 2013, tillhörde en av de roligaste stunderna med boken när den släpptes förra året. (Jag ber om ursäkt för den sneda och skakiga filmen...)
 

Ulrikdals Slottspark och Slottsträdgården Ulriksdal

$
0
0
Carl Hårlemans boskéer i Ulriksdals slottspark. Boskéer är gröna rum som här omsluts av ca tre meter höga häckar, i det här fallet har lind använts. Dessa boskéer planterades i mitten av 1700-talet och på informationsskylten i slottsparken läser jag att det på den tiden även ingick även ask och lönn i de här boskéerna och att de då var fyra meter höga. På den tiden använde adeln de gröna rummet till fest och bus och då fanns inte de buxbominfattade planteringar som idag pryder de hemliga rummen.
 
Framför slottet hade mopedklubben Styrfart fototräff!
 
Hos Bosse Rappnes Slottsträdgården Ulrikdal, såg självplocksfältet ut som ett stort blommande hav! Hela den här trädgården blir bara bättre och bättre för varje gång som jag besöker den. Med känsla för det vackra och smakfulla, både i butik, växthus, trädgård och café, har man skapat ett litet trädgårdsparadis här!
 
Varje år, lika vacker pumpatunnel i Ulriksdal!
 
Vila den sista semesterdagen!
 
Gloruis tacca
 
 Älskade daggsalvia!

Funderingar i Skärholmens perennpark

$
0
0
 
Varje gång jag besöker Skärholmens perennpark, tänker jag på mailet jag fick av Piet Oudolf en kall och snöig februaridag 2012. Det värmde i kylan och mina bilder finns fortfarande på den världsberömda trädgårdsdesignerns hemsida.
 
Dear Hasse,
This week I met Stefan Mattson in Sweden. He was showing your blog. I'm glad you like the garden and the pictures you made. Is it possible to get some pictures for the 2012 website were I want to use them for. I will put your name in the photographers list.
attached a plan of Skarholmen.
Best regards,
Piet.
 
Det här mästerverket till trädgård invigdes 2011 och det är alltid en lycka att besöka för oss som älskar perenner. Idag blev jag inte fullt lika lycklig som jag brukar bli. Det är möjligt att den heta, torra sommaren gjort att de småblommiga astrarna med flera andra perenner inte blommar som de brukar. 
 
Jag har tyvärr inte haft möjlighet att besöka parken tidigare i år och vet alltså inte hur det såg ut tidigare, men det verkar som om det har varit ett tufft år för många av växterna. Det är i augusti och september som den här trädgården är som vackrast och självklart finns det även i år många vackra partier. Jag lät Nikon ta in det vackraste, men ni som nyligen varit i parken förstår nog vad jag menar! Sedan vet jag inte varför fontänen var avstängd? Trasig?
 
I mitt tidigare blogginlägg från Skärholmens perennpark är de flesta bilderna tagna i slutet av augusti. Se här!
 
En av mina favoritperenner Grå frossört - Scutellaria incana.
 
Grå frossört...igen!

Funderingar i köksträdgårdslandet

$
0
0
 
Jag har sagt det förr och jag säger det igen - jag är ingen köksträdgårdsodlare!  De kunskaper jag samlat på mig under mina 43 år inom trädgårdsyrket, handlar mest om prydnadsträdgårdsodling, där man inte äter det man planterar. Men - sedan jag började som trädgårdsmästare på Engsholm för 16 år sedan, har jag lärt mig tycka om att se små frön växa upp till vackra och goda grönsaker som under skördetid hamnar i slottets kök!
 
I vårt köksträdgårdsland har jag alltid växlat grönsaker med blommor, för att platsen som passeras av slottets gäster ska vara vackert att se på. Men i år gick jag nog över gränsen! Framför allt växte kryddtagetesen oerhört kraftigt och de stackars sallatsplantorna som egentligen skulle haft huvudrollen i de olika odlingslådorna, fick se sig besegrade av de hysteriskt växande kryddtagetesen. Det här är ju faktiskt en plats där vi ska odla grönsaker till slottets gäster och även till personalen, så till nästa år blir det helt enkelt mer grönsaker i ... grönsakslandet! 
 
 
 
Trädgårdslandet den 17 juli 
 
 

Stan är full av vatten!

$
0
0
 
Den första april i år fyllde jag 60 år och blev ordentligt uppvaktad av släkt och vänner. Av min dotter fick ja en låda fint Iniesta-vin och vi fortsatte att fira genom att besöka Barcelona och Rom, och Ingela bjöd senare på en härlig Uffekonsert!
 
Jag fick även en dag på Stockholms vatten i present av min syster med sambo och systerdotter med sin sambo. Datumet var först tänkt den 28 juni, men eftersom vädret då inte var det bästa, flyttade vi fram vattenpresenten till 30 augusti och igår mötte jag upp Ingela, Ingmarie, Finn, Therese och Tobias vid kajakuthyrningen intill Långholmsbron. Att vi skulle paddla kajak visste jag, men det stundade även en överraskning.
 
I en veckas tid hade jag kollat väderprognosen och när jag vaknade den här lördagsmorgonen och såg ut över Kungsholmen, låg hela Stockholm inbäddad i en tät dimma. Jag oroade mig inte över det, utan visste att det bara var morgondimma. När dimman sakta lättade såg jag att vattnet låg helt stilla - perfekt för paddling! Tunnelbanan tog mig till Hornstull och jag vandrade ner mot Långholmen där alla väntade. Det blev en kort genomgång för oss som inte var vana paddlare, men vi kände oss även säkra eftersom Tobias och Therese själva jobbat hela sommaren med kajakuthyrning i Roslagen och är vana paddlare.
 
Att glida ut i Pålsundet mellan Långholmen och Södermalm kändes fantastiskt - hur många gånger har jag inte sett och fotograferat paddlare i den trånga kanalen, där Stockholms vackraste träbåtar har sin hemvist. Den här dagen var det även Båtklubbarnas dag där träbåtar, vackra som smycken, visades upp i kanalen. Jag började att paddla tillsammans med Ingela för att senare paddla i en enmanskajak och det var en fantastisk känsla att se Stockholm från vattnet och vistas så nära vattenytan. Vattnet låg sitlla och efter ett tag hade vi lärt oss hyfsat hur man tog sig fram. Tobias och Therese fotograferade medan vi andra hade fullt upp med paddlar och pedaler...!
 
Vi gled runt Långholmen och Reimersholme innan vi fortsatte bort mot Årsta holmar där vi vände. Att glida alldeles intill den djungellika naturen vid holmarna, där inte ett spår av människor syns, var fascinerande! Det var verkligen en skön paddling och när vi tre timmar senare återvände till Långholmen var det nästan svårt att lämna ifrån sig kajaken. Men det blir helt klart flera paddlingar i Stockholm och även på andra platser!
 
Nu väntade överraskningen och vi vandrade bort mot Bergsunds strand där Finn hade lagt till med sin snygga, coola Bayliner. Vi blev bjudna på en tur runt Lilla och Stora Essingen innan vi ankrade i Vinterviken där vi åt en fantastisk måltid i båten! Det här var en perfekt present och jag kände mig verkligen uppvaktad av mina fina vänner. 
 
Stort tack för allt fixande, syster och systerdotter som så väl visste vad jag skulle uppskatta!
 
Paddlarbilderna har Tobias tagit, men även Therese och jag har använt iphonen några gånger!
 
Stilstudie av Therese
 
Magiska under...under Årstabron!
 
Långholmens kajakuthyrning
 
Äntligen fick vi glida fram på vattnet i Pålsundet!
 
Utanför Sjöboden på Långholmen, som vårt forna familjeföretag Norrtälje Trädgårdsservice, hyrde under 90-talet. Sjöboden som Magnus Härenstam senare tog över och jag tror att han fortfarande har kontrakt på det röda trähuset vid sjön.
 
Pålsundet mellan Långholmen och Södermalm.
 
En paus vid Långholmens strandbad där jackan åkte av!
 
Efter paddlingen, ett glas rosé innan vi fortsatte till Vinterviken.
 
Tobias och Finn när vi passerar Fredhällsklipporna på Kungsholmen. I bakgrunden min hemmaby Bromma!
 
Dagen går mot sitt slut...
 
 Tack för en skön båttur Finn och Ingmarie, här vid Bergsunds strand.
 

Engsholms slottspark - sommaren 2014

Viewing all 1153 articles
Browse latest View live