


















Molitors malmgård är en av Stockholms kvarvarande malmgårdar som ligger på Södermalm, nedanför Årstabroarna.
Malmgården har sitt namn efter apotekarsläkten Molitor, som invandrade från Tyskland vid mitten av 1600-talet. Familjen Molitor var känd för sin medicinalväxtträdgård, som förmodligen låg vid malmgården. Gårdens första byggnader uppfördes i början av 1700-talet. Här gick gamla vägen från Brännkyrka och här låg också
Dantobommen, en av Stockholms många tullar. På Petrus Tillaeus karta från 1733 finns de första husen inritade.
Av malmgårdens medicinalträdgård finns idag inget kvar, bara huvudbyggnaden och en putsad stenbyggnad samt ett rödmålat timrat uthus som står intill Årstavikens strand. Tidigare fanns ännu en flygelbyggnad i sten, vilken revs, samt en byggnad i trä som brunnit ner. Enligt vissa dokument skall även ett uthus och ett lusthus ha funnits på egendomen. När östra Årstabron byggdes i slutet av 1920-talet hamnade byggnaden i skuggan av denna bro och när västra Årstabron byggdes i början av 2000-talet hamnade båda byggnaderna under bron.
- Polisen ville ha bort Roy och mig från Gamla Stan, men det var polisen som lämnade stadsdelen 1972 och jag är ju fortfarande kvar, säger han med ett leende!
Eddie var även en av de första som gav sig hän åt New Age-rörelsen i Stockholm och hade möten i sin källarlokal på Själagårdsgatan. Han är en fredlig och fridsam man och hans klubbar var tydligen inte några stökiga platser, förutom då polisen kom och granskade tillstånden.
Den augustikväll 2013, då jag följde med under hans klubb-vandring i gränderna, är en stund som jag alltid kommer att minnas, trots att jag inte fanns med i hans klubbvärld på 60- och 70-talet. Men det var verkligen intressant att höra honom berätta när popen slog igenom på 60-talet och till slut tog över publiken från jazzklubbarna. Han hade med sig en stor papperskasse där han hade många gamla underbara svartvita bilder, från tiden då han var ung och drev sina klubbar. Vandringarna han leder har han kallat ´´Kungar och klubb-kungar i Gamla Stan´´
Lyssna här på radioprogrammet om ´´Prinsen av Gamla Stan´´
I programmet kan man bland annat höra vad Eddie och hans vänner tycker om Slussens renovering.
Ingela och Eddie 2013
När Centralbadet invigdes 1904 hade man sparat en hel del av de gamla fruktträden från förr och även två stora almar som funnits i trädgården sedan 1830-talet. Dessa almar bildade med tiden ett högt grönt tak över gården. Klemming, som var Centralbadets arkitekt, skapade även den nya trädgården där han lät flytta några av de äldre fruktträden för att de skulle passa in i den nya anläggningen och för att behålla känslan av en uppvuxen trädgård. På så vis var det en lummig och vacker grön plats redan vid invigningen. Nya växter hade också planterats, som till exempel japanska körsbärsträd och stamsyrener som skapade en vacker vårblomning utefter gången mot badets entré. I den vackra dammen simmade guldfiskar runt statyn Triton som rider på en delfin och i planteringen runt dammen växte myskmadra, blåsippor och svärdsliljor. Mitt i trädgården låg en vattenkiosk där man sålde mineralvatten och 2004 när Centralbadet fyllde 100 år återuppfördes vattenkiosken som idag står i trädgården, tyvärr utan någon försäljning av vare sig mineralvatten eller något annat.
Första gången den här trädgården nämns i skrift var i stockholmshistorikern Johan Elers Stockholmsguide från början av 1800-talet, där han beskriver platsen som ´´vacker trädgård´´. på en bild från år 1900 ser man spår av en barockliknande trädgård med en lång rad fruktträd i en mittaxel mot Hårlemanska huset. När arkitekt Klemming började rita på den nya badanläggningen, var den lummiga trädgården stängd för allmänheten. Dagens infart från Drottninggatan var vid den tiden stängd med ett högt staket och buskar.
Klemming ville föra in grönska i storstaden och förespråkade det som vi idag kallar stadsodling, med odlingar på balkonger, terrasser och innergårdar. Den typ av trädgård som Klemming anlade i Centralbadets trädgård, var inte så vanlig i Stockholm på den tiden, så som det var i England och i USA.
Cenralbadets trädgård idag - se här!