

I parken återfinns skulpturen Grodan av Per Hasselberg, gjuten i brons 1943. Där finns också en lekplats och en skateboardpark. Björns trädgård har alkoholförbud dygnet runt. (Wikipedia)
Nytorget är ett torg på Södermalm i Stockholm vid Nytorgsgatan. Det avgränsas i norr av Skånegatan och i öster av kvarteret Bondesonen Större. Vid Nytorget ligger ett flertal kaféer och populära barer och restauranger. På torgets gräsmattor samlas mycket folk om våren.
Torget har en central roll i Per Anders Fogelströms romaner i "stadenserien" (se Mina drömmars stad). Även idag finns arbetarbostäder i trä bevarade längs med torgets östra sida.
Nytorget har använts såsom bestraffnings- och avrättningsplats. Det ett av de tre torg där Gustav III:s mördare Johan Jacob Anckarström hudflängdes, d.v.s. piskades, i tre dagar. (Wikipedia)
Redan I slutet av 1600-talet formades den här platsen till ett öppet torg, men det var först i början av 1900-talet som man började anlägga planteringar på Nytorget. I parkens norra del planterades 1916 buskar och perenner och i början av 1920-talet anläggs murar, trappor, gångvägar och sittplatser. En 54 kvm stor fontänbassäng blev färdig 1921 på Nytorget vars hela yta är 4000 kvm. (De här uppgifterna har jag hämtat från Bertil Askers fantastiska bok ´´Stockholms parker´´)
På torgets östra sida finns en rad med vackra hus från 1700-talet och tidigt 1800-tal. Bakom husen ligger vackra små skyddade och sluttande trädgårdar. På 1980- och 1990-talet vårdade vi dessa trädgårdar då vi drev vårt familjeföretag Norrtälje Trädgårdsservice. Här bodde till exempel Lena Nymans far konstnären Lennart Nyman och det hände några gånger att han bjöd in oss på kaffe när vi jobbade på gården. Innan Nytorget blev det levande torg som det är idag, var det en tom och tråkig plats. Nu upptar lekplatsen en del av parken, men här finns även under sommaren ett enklare café/glassbar och folk använder hela parken för vila och möten. På den västra sidan av torget ligger populära delikatessbutiken och restaurangen Urban Deli och flera caféer finns runt torget som Gino 7 knop, Gildas rum och Skåningen kaffebar.
Närheten till Vitabergen och den trevlig atmosfären runt Nytorget gör mig till en ständigt återkommande besökare.
Se många andra trädgårdar och parker i Stockholm här!
Fakta: från Mynewsdesk
Efter de hårda vintrarna 2010-2013 i Stockholm skadades idegranarna i planteringarna samtidigt som råttor hade gått hårt åt planteringarna på vissa ställen, därför togs beslut om en upprustning av planteringarna.
De nya planteringarna ansluter till det tidigare utförandet med bland annat 15 st. formbeskurna tallar i Bonsaiform (Pinus sylvestris) vanlig tall. Tallarna får sin form genom att de beskärs under ca 10-15 år på plantskolan och träden (skotten) beskärs på försommaren.
Nära 900 perenner av 80-tal olika arter ska också planteras. Ett antal av perennerna ska alltid blomma mellan april-december. Några exempel är vallmo, salvia, höstanemoner, färgkulla, kaukasisk förgätmigej och präriegräs. Materialet i de nya växtbäddarna har ett undre lager av grov pimpsten för att motverka att råttorna bygger bon och gångar i planteringarna. Läs mer här!
Den här platsen högt uppe på söders höjder har långt tillbaka i tiden kallats Fiskareberget, Fiskaretorget och Hökensberg och man tror att namnet Mosebacke kommer från en mjölnare som hette Moses vars kvart fanns här på 1600-talet. I mitten av 1800-talet började torget anläggas första gången och efter den stora branden 1857, då 600 människor blev av med sina bostäder, fick torget en större yta. Mosebacke torg är tillsammans med Strömparterren och Berzelii park Stockholms äldsta allmänna parker. 1896 förändrades torget då många av de träd man ser idag, planterades.
Granne med torget ligger Mosebacke terrasser som sedan 1700-talet varit ett nöjescentrum på Södermalm. De byggnader som är framträdande på torget är Södra Teatern från 1859, arkitekt Johan Fredrik Åbom och det gamla vackra vattentornet, ritat av den kända arkitekten Ferdinand Boberg och stod färdigt 1896, samma år som den nyrenoverade parken var färdig.
Sjögren inspirerades av en tragisk händelse som utspelats i Stockholm 1911, och som skildrats i dagstidningar och i ett skillingtryck. Två unga kvinnor dränkte sig då tillsammans i Hammarby sjö, en händelse som på sin tid blev mycket omtalad. I en artikel i Dagens Nyheter den 20 november 1911 ges en ledtråd till orsaken: "Det synes mellan dem ha existerat en svärmisk flickvänskap med något överspändt i sig". I tidningen berättas vidare att "de hade bundit samman sina kroppar med sina hattslöjor och fyllt sina väskor med stenar för att av deras tyngd dras ned i djupet - det var häraf tydligt att de båda unga flickorna sökt och funnit döden tillsammans".
Det är oklart om Nils Sjögren med hänsyn till dåtidens tidsanda har velat tona ned den troliga lesbiska bakgrunden till sitt skulpturmotiv genom att namnge den som Systrarna. I nutid har dock skulpturen kommit att uppmärksammas som en påminnelse av tidigare tiders stora svårigheter för människor att leva i en homosexuell relation. (Wikipedia)
´´I trädgården vill vi visa mångfald och möjligheter inom trädgårdsodling och inspirera besökarna till egen odling. All odling är ekologisk och vi strävar efter att även vår övriga verksamhet ska bedrivas i riktning mot ett ekologiskt hållbart samhälle.
Vintervikens visningsträdgård anlades under kulturhuvudstadsåret 1998. Hösten 1999 bildades en ideell förening för att driva verksamheten vidare. Under åren har trädgården förändrats och utvecklats på många sätt. Den är numera stadsplanelagd, vilket medfört att föreningen kan satsa mer långsiktigt än tidigare.
Föreningen arrangerar också marknader och olika kulturevenemang, som musikkvällar, utställningar, midsommarfirande mm.
Verksamheten finansieras till största delen genom överskott från vår kaféverksamhet och medlemsavgifter. Det ideella arbetet som bedrivs i föreningens olika arbetsgrupper är också av avgörande betydelse. Föreningen har vid olika tillfällen fått bidrag från stiftelser, vilket bl.a. möjliggjort anläggandet av doftträdgården 2012/13´´(Från Vintervikens hemsida!) se mer här!
HITTA HIT
Trädgården ligger i en dalsänka mellan Aspudden, Liljeholmen och Gröndal, strax sydväst om Stockholms innerstad.
Adress
Vinterviksvägen 30
Res kollektivt
Det är bäst att de som driver Vintervikens hemsida får berätta om den här platsen. Jag nöjer mig med att säga att det är en fantastisk utflyktsplats i Stockholms närhet där man fikar/lunchar gott, mitt i en stor vacker örtagård.
Inlägg om Katalpa i bloggen Arboarkticerna:
Trumpetfanfar för en härlig sommar - aug 2012
Katalpaår - sept 2014
Nu har jag inlett mig 45:e arbetsår och kämpar vidare med halvtrasigt knä, men med en stark längtan till våren och att få sätta fingrarna i jorden igen. Arbetsresorna går fortfarande i mörker både till och från slottsparken. Det dröjer ett tag till innan man märker att det blir ljusare. Arbetet består i att klippa mer mängder med vilda buskar, slån, vildrosor, hagtorn mm. för att öppna upp för ännu vackrare utsikt mot sjön. Det finns tillräckligt med blommande vilda buskar runt slottet.
Sedan fångade jag upp på Facebook att AoT:s chefredaktör och förläggaren till min bok, Viveka Ljungström nu själv ger ut en trädgårdsbok tillsammans med trädgårdsarkitekten Karin Janrik. Boken som heter ´´Vackrare trädgård med arkitektens verktyg´´ kommer till försäljning på nätet den 3 mars. Lycka till med boken!